Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2008.04.25 0 0 5379
Szerintem igen. Bár sokat nem keresgéltem, ahol vásárolni szoktunk, ott van méterben.
Előzmény: katbo (5378)
katbo Creative Commons License 2008.04.24 0 0 5378
Én agroszövetet fiatal fák alá tervezek tenni  a  masszív gazok ellen. Ezt bármelyik gazdaboltban lehet kapni?
Előzmény: CBNora (5375)
katbo Creative Commons License 2008.04.24 0 0 5377

Gratulálok, ezt nem lehetett semmi megírni:-DDDD

A tartalmáról nem is beszélve. Most csak bele-bele olvastam, de én is figyelmesen végig fogom olvasni holnap.

Előzmény: il1321 (5376)
il1321 Creative Commons License 2008.04.24 0 0 5376

1)) a "fóliasátor" vagyis üvegház.,

Nagyjából a rendelkezésemre álló anyagokból most is ilyet készítenék. Nem akartam sokat költeni rá. Most változtattam néhány dolgot. A tetőrészben egy belső

fóliával alacsonyabbra vettem a légteret, a két rész közötti levegő pedig szigetelésként működik. A déli oldalon pedig mégegy réteg üveget szereltem fel. A

tető vázát ma nem biztos csúcsosra készíteném, mert ugyanolyan jó lenne az íves is, nem sok értelme volt vele kínlódni. Más nem nagyon van változtatás.

Minden ablakrész nyitható, így jó a szellőzése, akár le is lehet venni az ablakszárnyakat nyáron.

2))Üvegházi palánták:

Mi az amit  magként szórsz ki az üvegházba? És azt mikor teszed(hónap)?

ősszel november elején szoktam hagymát dugdosni korai zöldnek. Február elején pedig kora répát egy kicsit, retket, és salátát. De ezeket még külön takarni

kell üveggel, vagy fóliával. lehet még korai karalábét is vetni, vagy palántázni. A fal mellett még van benne pár tő szamóca is. kelkáposzta, brokkoli is

átteleltethető benne, ezeket a szabadban megmaradt, visszamaradt növényeketültetem be november elején.

3))Amit az üvegházba szánsz palántát(paradicsom pl.)
Az üvegházi paradicsom, és paprika palánták vetése mindíg január utolsó hetére esik. Ezeket a képeken látható balkonládákba vetem, annyi magot fajtánként,

ahány tőre van szükségem, plusz 20 % tartalék, az esetleges kelési, pusztulás hiányok pótlására. két szíkleveles korban áttűzdelem őket kis cserépbe,

műanyagpohárba. Ezeket olyan helyen kell keltetni, ahol éjjel is biztosított a legalább 18 fok, kelésig 20-25 fok, utána is nappal a 20. Általában hetente

kétszer, nagyobb korban egyszer locsolom őket, alulról, tálcában. Kapnak kétszer egy enyhe rezes permetezést, tápoldattal kiegészítve. Ez vonatkozik a

szabadfölbe szánt palántákra is, ugyanezzel a módszerrel készülnek. kiültetés előtt egy héttel csökkentem a hőmérsékletet, és levegőztetem őket. Április

elején ültetem ki őket, mert ilyenkor még éjjel hideg van, ezek a növények pedig hidegben nem fejlődnek. Nappalra kinyitom az ajtót, ha 20 fok fölé megy a

hőmérséklet. Kiültetéskor a paradicsomok egy sorba, 40 cm tőtávra mennek, eléjük néhány tő manó nevű korai bokorparadicsom. Eben az évben Mobil, San MArzano

és Apis faajták lettek ültetve. A paprikák 40 cm tőtávra, 2 sorban, Cecei, Kofa és Rekord nevűe. A többi hely  a 3 tő Bernadette F1 salátauborkáé.

4))Amit a kertbe szánsz palántát(pl.paradicsom,paprika) annak a magját mikor veted el, hová veted,hol tárolod még ki nem kerül a kertbe,mikor teszed ki a kertbe,szoktad őket szoktatni?

A kerti palánták magját március első dekádjában,általában nőnap és 10-e között vetem a fenti módszerrel. Ugyanott nőnek, ahol a többi. Régebben otthon az

ablakpárkányon, majd a párkány elé tett ideiglenes álványon, mely alatt a radiátor volt. Most ugyanígy, de a munkahelyemen, mert ott jobban lehet fűtést

szabályozni. Kültetés előtti egy hét szoktatással megy a paprika csak a májusi hideghullám után megy ki 40-es sor és tőtávra. a PARADICSOMRA KÉT MÓDSZER VAN

18ÉS 20-A KÖRÜL ÁPRILISBAN EGY RÉSZE KIÜLTETHETŐ, AZ IDŐJÁRÁSTÓL FÜGGŐEN, EZEK A LEHÜLÉSIG MEGERŐSÖDNEK, ÉS JOBBAN ELVISELIK A HIDEGET. GYÖRGYNAP UTÁN MÁR NE, HANEM CSAK A HIDEGEK ELMULÁSA UTÁN ÜLTESSÜNK KI. én, mióta nagyobb az üvegház, ezt nem alkalmazom, mert abban van annyi korai, ami kell. (bocs a nagybetűért, benyomtam CLockot, de nincs kedvem újraírni:)

5))A 27-es képen található fa szederfa vagy eperfa?
felénk eperfának hívják. Ez fekete eper, és már elég régi fa, valamiért ilyen törpe növésű marad, de nekem pont így megfelel. Ennek nincs sem sarja, és nem

kel ki magról. érdekes módon va a fenti udvaron egy fehéreper fám is, ami alig 5 éves és már ehez képest óriási, és annak minden évben vetnek egy két

magoncot a madarak. A feketét pedig örököletem a telekkel 1984-ben.
 http://hu.wikipedia.org/wiki/Eperfa

A nagy üvegekkel általában cukkinit, uborkát óvok, amíg kicsik, a letörés, és a fekete tücskök rágásának megelőzése a cél.

6)) A kis üvegek a sokezer vakondriasztó tanácsok egyike voltak, nem vált be.

7))Mi az amit ősszel el lehet vetni(nem fagy ki) és így tavasszal jó korán kikel már?
Fokhagymából duggatok ősz fajtát, ezt október elején, ekkor dugdosok szabadba is valamennyi zöldhagymának való dughagymát, ezek kihajtva telelnek át. valamint néhány áttelelő salátát. Vetettem október végén petrezselymet kísérlet képpen, az szebb most, mint a tavaszi vetés. A kert felkepált részébe pedig körömvirágot vetek talajtakarónak, ezek korán kikelnek. télre nem szoktam fóliát tenni semmire.

Fóliaalagút alá mikor kezdesz,szoktál és mit ültetni?

Ez időjárás függő. Ebben az évben pl. korán el tudtam vetni a zöldségeket, dughagymát, ezeket egy ideig fátyolfóliával fedtem, ne fújja ki a vetést a szél.
A borsót takarom az első, korai csapatot fóliával, ez megy át a korán, március végén vetett krumplira. Ha akarok korai karalábét, és kelkáposztát, akkor azt is takarom alagúttal. ezekről a korai vetésekről mindíg teszek fel képeket, ezeket a hozzászólásaimat kigyüjtve megnézheted. ilyenkor általában azt is megírom, hogyan készült.

8))34-es képen látok mogyorót.
Általában legalább két fajtát kellene ültetni, de ha valahol a közelben lenne másik, amiről porozhatná a szél, termékenyülne. Ha nem sikerül másikat

szerezni, akkor ősszel lehet magról is vetni, csak akkor lassabban nő. Május körül meg permetezni kellene mogyoróóormányos ellen, mert attól lyukas a

mogyoró. Ezt én nem nagyon szokta. Az elsűrűsödéstől is óvni kell, a sarjhajtásokat kivágni, csak egyet kettőt meghagyni az elöregedett ágak pótlására. A

kertben nekem most lesznek 6-8 évesek, és tavaly szedtem valamennyit róluk, az udvaron pedig 24 éve ültettem, és nagyanyámtól már 6 évesen hoztam át:)

9))A 23-as képen látom,hogy az ubi le van fóliázva.
Jól nézted, októberi,az éjszakai lehülés ellen védtem, és a legelső fagyig szedni lehetett róla, de az el is vitte.
Az üvegházba Bernadette F1-et szoktam palántázni, az saláta uborka, és amikor elszárad augusztusra,  benne hagyom, locsolgatom, szeptember végére általában

újra kihajt, és terem.

Ha kihagytam valamit, vagy van még kérdésed írj nyugodtan. IL

Előzmény: cypress. (5368)
CBNora Creative Commons License 2008.04.24 0 0 5375
Akkor lehet, hogy maradok az agroszövetnél. Több évig volt az eperágyáson, még mindig nincs semmi baja, csak fölszedtük, mert máshova ültettük az epret, és oda inkább keskenyebbet raktunk. Iszonyú erős, a széléről kihúzódott szálat képtelen vagyok eltépni.
Ha van tartós holmi, akkor inkább nem veszek eldobhatót.
Előzmény: zsebi41 (5372)
Vezso Creative Commons License 2008.04.24 0 0 5374
Pappné: Metszés szaporítás a kiskertben. Azt hiszem újonnan vettem valahol, ahol 400Ft volt minden könyv. :)
Előzmény: Vezso (5358)
zsebi41 Creative Commons License 2008.04.24 0 0 5373
Bocsi, fogsz kapni rajzot és leírást de most nem érek rá, de úgyse holnap kell még ültetni.
Előzmény: cypress. (5366)
zsebi41 Creative Commons License 2008.04.24 0 0 5372

én is a LIDL-ben vettem még tavaly, de az nem olyan mint a Tiéd 2db.-volt egy csomagba, már másodszor vettem teljesen átengedi a vizet de a fényt nem nem nő alatta a gaz, és főleg nem lesz  szutykos az eper.

Egy hátránya van, csak egy szezont bír ki őszre tönkre megy, valószinűleg nem UV. álló, de az ára is elenyésző.

Most vasrudakkal fogattuk le jó ronda, de lehetne földet a szélére szórni úgy sokkal szebb lenne, viszont ha megszárad szét fújja a szél és az eper csak homokos lesz, mint ahogy a tavalyi képen látható

2008. március
Előzmény: Zitka (5364)
il1321 Creative Commons License 2008.04.24 0 0 5371
Nóra!! sürgős villanygalamb ment!
Előzmény: CBNora (5370)
CBNora Creative Commons License 2008.04.24 0 0 5370
Még nem láttam ilyet. Jónak tűnik, kíváncsi vagyok, hogy fog beválni.
Előzmény: Zitka (5369)
Zitka Creative Commons License 2008.04.24 0 0 5369

No lefényképeztem, nem tudom, okosabbak leszünk-e.... :-)

Ez a papírja, a másik meg közelről a "szövet" tekercsben.

Előzmény: CBNora (5365)
cypress. Creative Commons License 2008.04.24 0 0 5368

IL

,Jöttem a kérdésekkel.

Remélem le bírom írni amég alszik a lányom.:-))

Megnéztem az összes képet,az ideit is mostmár.

1))Jó a "fóliasátrad" vagyis üvegházad.,

Mi is szeretnénk fóliasátrat,oda ahol az előző tulajnak is volt.(Sajnos azt képesek voltak az orrunk előtt felszedni")

Szóval nézegettük a képeket és úgy döntöttünk,hogy mi is ilyen üvegházat csinálunk és nem kimondott fóliát.A lakásfelújításkor kicseréltük az ablakokat,így van 24db régi ablakszárnyunk,remélem sikerül vmit belőle összehozni.A képeket nézve azt mondta a párom,hogy menni fog neki.Esetleg van ezzel kapcsolatban vmi tanácsod,hogy mindent ugyanígy csinálnál rajta vagy esetleg vmit másképpen(alacsonyabb,magasabb,szélesebb,ilyesmikre gondolok.)?Mi volt a nehéz része,vagy a könnyebb,mire figyeljünk nagyon?És jók lennének az ablakaink ilyen üvegháznak?

2))Üvegházi palánták:

Néztem a képeken a dátumokat így nagyjából azért vmi lejött a dologból,de biztos ami biztos kérdezem:-)

Mi az amit  magként szórsz ki az üvegházba? És azt mikor teszed(hónap)?

3))Amit az üvegházba szánsz palántát(paradicsom pl.) annak a magját mikor veted el, hol tárolod az üvegházba kerülésük előtt és mikor teszed ki az üvegházba?

4))Amit a kertbe szánsz palántát(pl.paradicsom,paprika) annak a magját mikor veted el,

hová veted,hol tárolod még ki nem kerül a kertbe,mikor teszed ki a kertbe,szoktad őket szoktatni?

(Esetleg az összes magot egyszerre teszed el csak amelyik az üvegházba megy előbb kimegy,a többi pedig később kerül a kertbe?)

A paprikaelárasztós kép nagyon jó(14-es).Ezt fogom alkalmazni(már ha megmarad vmi palántám a "fakockámban":-) )

5))A 27-es képen található fa szederfa vagy eperfa? Mert ez nálunk állandó vita tárgya:-)))Én nagyon szeretnék egy ilyet. Imádom!! Merre kapható szerinted csemete?

39-es képről jutott eszembe,hogy tavaly mit összeszerencsétlenkedtem,mire beraktam az a sok másfél lityis üveget a földbe. Ráadásul mind megtört+lekonyult,meg stb..Mostmár tudom miért: Nem vágtam ki  az alját(vagyis tetejét :-S Én marha:-))

6))A 78-as képen(is) látom,hogy vannak fél lityis üvegeid a földben,de az a talpán.Ez vmi bogárcsalogató? Vagy mire jó?

7))Mi az amit ősszel el lehet vetni(nem fagy ki) és így tavasszal jó korán kikel már?

Ezek közül mire "illik" fóliaalagutat tenni?

Fóliaalagút alá mikor kezdesz,szoktál és mit ültetni?

8))34-es képen látok mogyorót.Nekünk is van egy hatalmas bokor. Viszont tavaly egy aaz egyben a mókusoké volt a termés,mert fogalmunk sincs mikor mit kell vele csinálni.Mikor érett,mikor kell leszedni,stb...Írnál pár sort róla,hogy idén mi is ehessünk mogyorót? :-)

9))A 23-as képen látom,hogy az ubi le van fóliázva. Ez már októberi kép. A fagy ellen fóliáztad? És októberben még volt uborkád???Vagy teljesen félrenéztem...?:-)

Hirtelen most ennyi lenne.Már ezt is 4 napja leírtam papírra,de egyszerűen nem jutok az írásig el.Hébe hóba olvasok,de még az sem megy rendszeresen.Pedig a kertbe már vagy 1 hete ki sem tudok menni,akkora sár van.A krumplim kimaradt az ültetésből még és annyira bosszant,hogy nem bírom elültetni az idő miatt.Alig várom már,hogy 1-2 napig ne essen és mehessek a kertbe...

Nos,előre is köszi a válaszokat.Tudom túl sokat kérdeztem:-)))Bocsi érte.

Előzmény: il1321 (5326)
cypress. Creative Commons License 2008.04.24 0 0 5367
Köszi az infót.
Előzmény: zsebi41 (5330)
cypress. Creative Commons License 2008.04.24 0 0 5366

Itt van az uborka támom, én csak így nevelem az uborkát

?hogyan?

Előzmény: zsebi41 (5323)
CBNora Creative Commons License 2008.04.24 0 0 5365
A vliest nem ismerem. Az agroszövet jól működik, és nagyon tartós, bár a vizet kicsit nehezen engedi át, ha nem sík, lefut róla. Csak kicsit idegenül néz ki a kertben. Az van pl. a futtatóállványnál, ahol két sorban fut föl a bab vagy az uborka, és középen nehéz gyomlálni, kapálni nem lehet. Itt a növények el is takarják. Az üvegházba is ilyen van leterítve, ahova nem ültetetek. A korai paradicsomok között is jó volt, ahol nem használtam szalma takarást.
Lefotózhatnád, hogy néz ki.
Előzmény: Zitka (5364)
Zitka Creative Commons License 2008.04.24 0 0 5364

Én is éppen próbálom a füves mulcsolást, bár távol van az 5 cm vastagságtól. Múlt hét végén kitépkedtem a szőlőkordon mögötti ősgyep :-) 30-40 cm magas füvét, ezt terítettem el a veteményes sorok között. Persze az eső + nap hatására eléggé összeaszott....

Viszont még a múltkor vettem a Lidlben, akcijóban :-) fekete vliest. Valaki használta már ezt gyom-megelőzésre? Állítólag átengedi a vizet-levegőt, de a fényt nem. EGy nagy tízméteres tekercs, fel kéne vagdosnom megfelelő méretre - aztán már csak a rögzítését kéne kitalálni. Addig nem akartam, míg nem látom, hol kelnek ki a haszonnövények. De most már lehetne takarni...

Tapasztalat...???

Előzmény: Morcsi (5363)
Morcsi Creative Commons License 2008.04.24 0 0 5363

Tegnap este én is felszedtem az első retkeket, úgy nőnek, mintha húznák őket! A sok eső jó is meg nem is, már repedt is volt köztük. Szedtem még zsázsát, rukolát, spenótot, újhagymát, új fokhagymát, kis petrezselyemzöldet, mindenféle fűszert és finom salátát rittyentettem belőle. Tobzódunk a zöldben :))

Más: vasárnap elkértem a szomszédoktól a lenyírt füvet mulcsnak. Egy nagy edényben volt, napokig esett az eső és az egész beindult, olyan forró volt a közepe, hogy gőzölgött. Alig tudtam belőle az ágyásokra tenni, ment az egész a komposztba.

Előzmény: katbo (5362)
katbo Creative Commons License 2008.04.24 0 0 5362

Én is pont ezt írtam korábban, hogy mióta elborították a kertemet a tavaly felmagzott rukkola "gyerekei", nem értem miért ilyen drága a bolti kiszerelése. Ez ilyen tipikus "parasztámítás". Jóhangzású név, az ember meg bedől neki.

Képzeljétek a tegnapi kiadós esőtől gigantikussá váltak a kis hosszúkás retkeim. Tegnap még alig látszottak, ma meg mint a mesében...., hihetetlen.

Előzmény: zsebi41 (5360)
il1321 Creative Commons License 2008.04.23 0 0 5361
nekem a lányom hozott Olaszországból tavaly, 1 euért:) most meg Garafarmost vettem 90- ft-ért. De a tavalyi is kikelt elszórt magból.
Előzmény: zsebi41 (5360)
zsebi41 Creative Commons License 2008.04.23 0 0 5360

Igen ez még az ősrégi  magból van, nem fagyott ki, de ez hamarabb felmagzik mint az új, de nő az új is mint a dudva.

Azért vagyok úgy felháborodva az árán, és még rosszul is írtam azóta mégegyszer megnéztem 10dkg-os az amit a dobozba adnak most még drágább volt 500Ft.

Vesszek meg ha értem miért kell ezt nekünk Olasz.o.-ból hozatni? Ez u.o. dolog mint a napon szárított paradicsom., meg a méreg drága bazsalikomos pestó.

Reggel vittem át a lányomnak, egy nagy zacskóval, bevitte magának salátának   elkészítve az iskolába, mondták neki jó megy szegény pedagógusnak.

Előzmény: Zitka (5332)
Morcsi Creative Commons License 2008.04.23 0 0 5359

Igen, ki lehet tenni, persze nem olyan szutyok időben, mint ami itt most van...

Előzmény: Vezso (5356)
Vezso Creative Commons License 2008.04.23 0 0 5358
othonról megírom nekem mi van
Előzmény: kiseg (5357)
kiseg Creative Commons License 2008.04.23 0 0 5357

Köszi a könyv címét,  de sajnos az antikváriumban nem lehet kapni, utánanéztem.

Más címet tudtok-e esetleg adni fák metszésével kapcsolatban?

Előzmény: Morcsi (5331)
Vezso Creative Commons License 2008.04.23 0 0 5356
Már a teraszra ki lehet tenni nappalra a palántákat?
Előzmény: Morcsi (5355)
Morcsi Creative Commons License 2008.04.23 0 0 5355

Nálam is ez a gond. Reggel 6-kor kirakom, este 6-ra érek haza, közben sorsára vannak hagyva a növénykéim. Még egy fám sincsen, ami alá betehetném. Olyan fura egy 20 éves, nagy fás kert után egy új, szinte kopár területet belakni, annyit bénázok vele, mint eddig még soha, pedig mindig is foglalkoztunk kerttel, szőlővel, növényekkel...

Azt hittem, végre találtam egy védett zugot, de az elmúlt két hétben annyira össze-vissza vertek az esők, kiderült, hogy tévedtem. A fólia viszont elgondolkodtatott, lehet, hogy veszek még egy-két pici alagutat, a növekedést is segíti és a jégtől-felhőszakadástól is véd.

Fátyolfóliát esetleg érdemes kicsi állványzatra fölétenni, vagy ilyenkor már az nem játszik? (abból van pár 10 méter elfekvőben...)

Előzmény: il1321 (5353)
il1321 Creative Commons License 2008.04.23 0 0 5354

Még lehagytam, mire jó, de csak a termésben van a hatóanyag, tehát ehhez mag kell.

DROG: termés. „pénzérme” fürtökben.

HATÓANYAG:

· cseranyag

· flavonoid

ALKALMAZÁSA:

Belsőleg:

· hasmenés megszüntetésére

· kórokozó baktériumok ellen (enterobakter)

Előzmény: CBNora (5348)
il1321 Creative Commons License 2008.04.23 0 0 5353
én sem merek szabadban hagyni mindent, mert nem vagyunk otthon. Szerencsére van egy rész, ahol eresz alá tudom tenni a növényeket, meg ott van a fólia is.
Előzmény: Morcsi (5349)
il1321 Creative Commons License 2008.04.23 0 0 5352
Küldtem magot, morcsi pedig képet róla:)) Szerintem gyökérről is kihajt, mert én, ha ezerszer kivágtam, ezerszer kihajtott. A levele beáztatva a növényi levekbe gombaölő hatású, a bőrösök pedig cserzőanyagnak használták.
Előzmény: CBNora (5350)
Morcsi Creative Commons License 2008.04.23 0 0 5351
Fűszerpaprika.
Előzmény: CBNora (5350)
CBNora Creative Commons License 2008.04.23 0 0 5350
Nem jöttem rá, minek a hosszabb fajtájáról van szó.
Előzmény: il1321 (5342)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!