Keresés

Részletes keresés

agicza Creative Commons License 2011.03.30 0 0 311

Köszi, Ali-bá, én is hasonlókat láttam eddig. Viszont ha ez így van, akkor ideális bonsai-alapanyag lenne, de ez már egy másik topic témája... :-P

Előzmény: Ali-bá (310)
Ali-bá Creative Commons License 2011.03.29 0 0 310

Bizonyára ugy van, mert ezen a képen elég vaskos a törzsecskéje és ő mégis igen kicsike és a sűrű rügyállás is erre utal. 

/elnézést a fejlécért, csak így tudtam kimásolni/

Előzmény: agicza (309)
agicza Creative Commons License 2011.03.29 0 0 309

Csak félve kérdezem, valakinek van gyakorlati tapasztalata egy Prunus 'Kojo no Mai' nevű gyönyörűséggel? Láttam pár oldalon, és elég lassú növekedésűnek írják.... Valóban az?

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.28 0 0 308

Fél méter fölött szinte az összesen.

Előzmény: Ali-bá (307)
Ali-bá Creative Commons License 2011.03.28 0 0 307

Ezen a fórumon a legaktuálisabb a *próba  -   cseresznye* mondás. A szemek fölötti bevágás jó módszer a kihajtás segítésére. Gyenge oldalhajtások erősítésére szoktam alkalmazni.

Hány szem fellett csináltál bevágást, mert azért egy másfél méteres suhángon  kb. vagy 10 hajtás lenne az ideális.

Előzmény: Törölt nick (306)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.28 0 0 306

Az ősszel ültett Carmen lesz a kísérleti nyúl.Kb 2 es a suháng.Én nem vágom vissza,viszont a rügyek fölött bemetszettem a héjat,meglátjuk kiváltja-e a megfelelő hatást ?:)  Ha nem ,még mindig visszavághatom...Sztem a Csarli féle alanyok jobban fekszenek majd az intenzív formákhoz.

Előzmény: Ali-bá (305)
Ali-bá Creative Commons License 2011.03.28 0 0 305

Inkább alacsonyabban vágd el, ha azt akarod, hogy végig kihajtson. Az almánál karcsú orsónak nevezik az ilyen kis térigényűre nevelt fát, ilyen néven keress rá /az *intenziv almatermesztés* fórumon erről is volt már szó/.

Előzmény: danielvonjeee (303)
danielvonjeee Creative Commons License 2011.03.28 0 0 304

Nincs valakinek egy "egészalakos" képe termo fuzérorsós cseresznyérol,eddig nem találtam a neten. Kíváncsi lennék milyen látványt nyújt teljes pompában!

danielvonjeee Creative Commons License 2011.03.28 0 0 303

Igen olvastam ali-bá a "kalandodat",próbáltam is okulni belole,de a helyzet az,hogy az oldalágak eléggé magasan notek ki,ezért nem akartam azokat is levágni,viszont a suháng aljánál is kifakadtak a rugyek,szóval majd meglátjuk.Olvastam azt a "vizsgamunkát" is,tényleg érdekes még ilyen laikusnak is mint én vagyok.

Annyira megtetszett ez a fuzérorsós dolog ,hogy lehet még egy almán is kipróbálom,a helyhiány problémáját elegánsan megoldja!

Amennyiben csak egy suhángom van oldalhajtások nélkul,akkor annak lecsíphetem a tetejét olyan 120cm korul,hogy serkentsem az oldalhajtásokat,vagy ez téves nézet?

Előzmény: Ali-bá (302)
Ali-bá Creative Commons License 2011.03.27 0 0 302

Azt hiszem azt a Bigarreaut kicsit magasan vágtad el. Én legalábbis ugy jártam két fával /Katali, Sumburst/, hogy csak az alján és a tetején hajtott ki elegendő rügy, a közepe üres maradt /170 cm-nél vágtam el/.  Az ujabbakat 120 cm-nél vágtam el, igy biztosabb, hogy mindenütt lesz hajtás. Ilyen kis sebnél tavasszal nem kell sebkezelés. 

Előzmény: danielvonjeee (301)
danielvonjeee Creative Commons License 2011.03.27 0 0 301

Húú ali-bá koszonom szépen!Rogton el is olvastam ezt a topicot,remélem mindenre odafigyeltem,neki is álltam a dolognak egy Bigarreau Burlaton.

A suhángon szépen van rugy végig,van 2 oldalág elég magasan kb.80-100cm-nél,visszavágtam 2-3 rugyre ,hogy az utolosó kifele álljon,nem tudom orsónál szempont e. A vezért(ha jól írom) 150cm magasan elvágtam.Itt is kell sebkezelés?

Sweet hearth-el senkinek sincs tapasztalata?

Előzmény: Ali-bá (300)
Ali-bá Creative Commons License 2011.03.26 0 0 300

danielvonjeee

*A fuzérorsó nem igényel kitámasztást?Tanulmányoztam pár metszéssel foglakozó konyvet,de annyira tapasztalatlan vagyok nem szeretném elbarmolni!

Van még 1 sweet hearth cseresznyém-ez ontermo,de a bigarreau porzást igényel ,remélem valamelyik szomszédnál található megfelelo porzó.

Holnap teszek fel képet róluk tanácsért,hogy esetleg mit kezdjek veluk.*

Kérdésedre válaszolva, a füzérorsó egyáltalán nem igényel támrendszert, nagyon is áll a lábán. Láthatod az alábbi alsó képen milyen erős kis törzse van a koronához képest.

Ali-bá Creative Commons License 2011.03.22 0 0 299

Én azt hiszem, hogy nem baj, ha kezdetben sűrű is, mert legalább kicsit vissza fogja a fát, hogy ne nagyon igyekezzen. Azt a taljművelésed döntheti el leginkább, hogy milyen magas kis törzsecskét hagysz.

én ilyenre hagytam, de ha túl sőrőnek gondolod a már meglévő elágazásokat, akkor 1 rügyre vágd vissza.

A végén majd így nézzen ki :

(nem saját felvétel, én is ez után megyek)

Előzmény: Sanyi apó (298)
Sanyi apó Creative Commons License 2011.03.22 0 0 298

Ali-bá!

Azt írtad, hogy az oldalágakat két rügyre vágjam vissza. A rügyek úgy helyezkednek el, hogy a törzstől számolva 3 cm-en belül van két rügy, majd 10 cm- nél újabb két rügy, ezután a megszokott módon vannak a rügyek. Nos az első két rügy után vagy a következő két rügyes rész után vágjam vissza? A legalsó oldalág kb. 60 cm-re van a talajtól, lehetne alacsonyabban is? A törzsön 25 cm hosszon van 10 oldalág, nem sürü lesz ez?

Előzmény: Ali-bá (271)
gergerg Creative Commons License 2011.03.14 0 0 297

Nekem nem tudom milyen van, de egymagában áll és terem. A vírágból meg lehet tudni.

Előzmény: inmi (296)
inmi Creative Commons License 2011.03.14 0 0 296

Nem találtam erre utalást a neten, szakirodalom meg nem áll rendelkezésemre. Mindenütt azt írják, hogy 2-3 fajta legyen egymás mellett, a Fehér Lambertre meg nem írták se azt, hogy önmegtermékenyítő, se azt, hogy önmeddő.

Előzmény: gergerg (292)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.14 0 0 295

Én azt mondom,hogy nálam így működik,hogy ez máshol is menne-e ?...nem tom...

Előzmény: agicza (289)
gal-lóca Creative Commons License 2011.03.14 0 0 294

Mikor voltak méheim, a húsz méterre lévő cseresznyefán jó időben igazi zsongás termett, az embernek volt egy olyan érzése, hogy az így van jól.

(de valóban, a cseresznyefa ma is terem, pedig a méheket felfalták a darazsak)

Előzmény: Flanell (293)
Flanell Creative Commons License 2011.03.14 0 0 293

A vegyes gyümölcsösöm lakott területtől legalább 3 km-re van, méhet a legritkább esetben látok, 1 db/fa, a porzással mégsincs gond, ha jó az időjárás. Annyiféle szárnyas jószág létezik, mindenféle apró fekete bogarak, legyek, stb.

Előzmény: gal-lóca (280)
gergerg Creative Commons License 2011.03.14 0 0 292

Nagyon rákkattanál erre a porzásra!:-) A Fehér Lampert nem önporzó?

Előzmény: inmi (291)
inmi Creative Commons License 2011.03.14 0 0 291

Off lesz, de hátha lesz hozzáértő itt is. Mogyoróbokrot vettem, Fehér Lampertet. Milyen fajta megnevezésű porzókat telepítsek még? Összesen 3 bokor mogyorót terveztem a kert napos végébe.

nyulica Creative Commons License 2011.03.14 0 0 290

Rovarbeporzású növények esetében a szél nem működik, mert más típusú a pollen, mint a szélmegporzásúaknál.

A pollen felülete ragadós, gyantát is tartalmaz. Rovarok kellenek hozzá, hogy átvigyék egyik növényről a másikra.

Előzmény: gal-lóca (280)
agicza Creative Commons License 2011.03.13 0 0 289

Ezek szerint azt mondjátok, ha van egy Germesdorfi meg egy Pándy, az közel azonos időben virágzik és összeporozhatják egymást? És melléjük nem kell külön-külön porzó? ~8-O

Előzmény: Törölt nick (284)
Ali-bá Creative Commons License 2011.03.13 0 0 288

Még egy vélemény, ha már biztosra akarsz menni :  nézd meg a 104 és 105-ös hozzászólást és gondolkozz el azon , hogy nem akarsz-e egy fa helyén 8-10 cseresznyefát.  A szuperorsó alkra nevelt fáról a földön állva eléred a gyümölcsöt, virágzáskor szép fehér oszlopok,  és ami lényeg a legkorábbitól a legkésőbbiig  szedheted róluk a cseresznyét. (A megporzás biztonsága mellékadomány.)

Előzmény: inmi (283)
inmi Creative Commons License 2011.03.13 0 0 287

Köszönöm! Meggy rengeteg van körülöttünk. Stella.. eredetileg is azt akartam venni, de nem kaptam.

Előzmény: Csarli1 (286)
Csarli1 Creative Commons License 2011.03.13 0 0 286

A meggy is porozza cseresznyét, mivel az is cseresznye csak savanyú. Ha nem akarsz imádkozni és nem bízol a szomszéd fáiban sem rakj mellé Stellát.

gergerg Creative Commons License 2011.03.13 0 0 285

Nem fontos harmadik, jó lesz az úgy is ahogy van.

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.13 0 0 284

Az én két Germersdorfim környékén nincs cserkó,csak egy Pándy meggy szélirányban...azért minden éven van cseresznyénk,igaz nem minden évben egyforma mennyiségben.Ha ültetni nem tudsz többet /mondjuk sztem nem is érdemes,mert 2 fa bőven ellát egy családot/ akkor próbálkozz az oltással majd 1-2 ágba raksz 1-2  /ezt lehet fokozni is/ különböző porzófajtát és akkor tuti lesz.Na ,ez az én véleményem.

...ja igen ahegyen meg még csak a Katalin terem,a Linda és a Carmen nem,csak meggyek vannak a környékén ,abból viszont 6 fajta is...és van cserkó...

inmi Creative Commons License 2011.03.13 0 0 283

Gergő, édes lelkem, nem pánikolok, hanem lelkesen érdeklődöm. Nem láttam a környéken cseresznyefát.... de majd meginterjúvolom a szomszédokat. Most "szavazásra bocsátom" a kérdést, ki mit javasol. Egy szavazat tőled annak, hogy tartsam meg mind a kettőt. Az, hogy vegyek egy harmadikat is, nem nyert, nincs akkora területem, tehát két fában kell gondolkozni cseresznyeügyileg. További vélemények hozzáértőktől? Mit tegyek, ha enni akarok majdan mindkét, a kertbe ültetett cseresznyefáról? Cseréljem le az egyiket? Melyiket, mire? Vagy maradjon?

Előzmény: gergerg (282)
gergerg Creative Commons License 2011.03.13 0 0 282

Isten ments! Ne pánikolj már annyit! A szomszédodnak is van fája, a méhecske meg repül!

Az is lehet hogy nem is ilyen fajtát kaptál! Nem csodálkoznék. :-)

A Germersdorfi porzói Solymári gömbölyű, Van, Hedelfingeni óriás, Stella

A Kataliné: Margit, Solymári gömbölyű, Linda, Germersdorfi, Van, Hedelfingeni óriás, Stella

A Germersdorfit úgyis beporozza valami.

Ha nagyon aggódsz vegyél egy Hedelfingeni óriás-t is. De szerintem fölösleges.

Előzmény: inmi (281)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!