Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Csak félve kérdezem, valakinek van gyakorlati tapasztalata egy Prunus 'Kojo no Mai' nevű gyönyörűséggel? Láttam pár oldalon, és elég lassú növekedésűnek írják.... Valóban az?
Ezen a fórumon a legaktuálisabb a *próba - cseresznye* mondás. A szemek fölötti bevágás jó módszer a kihajtás segítésére. Gyenge oldalhajtások erősítésére szoktam alkalmazni.
Hány szem fellett csináltál bevágást, mert azért egy másfél méteres suhángon kb. vagy 10 hajtás lenne az ideális.
Az ősszel ültett Carmen lesz a kísérleti nyúl.Kb 2 es a suháng.Én nem vágom vissza,viszont a rügyek fölött bemetszettem a héjat,meglátjuk kiváltja-e a megfelelő hatást ?:) Ha nem ,még mindig visszavághatom...Sztem a Csarli féle alanyok jobban fekszenek majd az intenzív formákhoz.
Inkább alacsonyabban vágd el, ha azt akarod, hogy végig kihajtson. Az almánál karcsú orsónak nevezik az ilyen kis térigényűre nevelt fát, ilyen néven keress rá /az *intenziv almatermesztés* fórumon erről is volt már szó/.
Nincs valakinek egy "egészalakos" képe termo fuzérorsós cseresznyérol,eddig nem találtam a neten. Kíváncsi lennék milyen látványt nyújt teljes pompában!
Igen olvastam ali-bá a "kalandodat",próbáltam is okulni belole,de a helyzet az,hogy az oldalágak eléggé magasan notek ki,ezért nem akartam azokat is levágni,viszont a suháng aljánál is kifakadtak a rugyek,szóval majd meglátjuk.Olvastam azt a "vizsgamunkát" is,tényleg érdekes még ilyen laikusnak is mint én vagyok.
Annyira megtetszett ez a fuzérorsós dolog ,hogy lehet még egy almán is kipróbálom,a helyhiány problémáját elegánsan megoldja!
Amennyiben csak egy suhángom van oldalhajtások nélkul,akkor annak lecsíphetem a tetejét olyan 120cm korul,hogy serkentsem az oldalhajtásokat,vagy ez téves nézet?
Azt hiszem azt a Bigarreaut kicsit magasan vágtad el. Én legalábbis ugy jártam két fával /Katali, Sumburst/, hogy csak az alján és a tetején hajtott ki elegendő rügy, a közepe üres maradt /170 cm-nél vágtam el/. Az ujabbakat 120 cm-nél vágtam el, igy biztosabb, hogy mindenütt lesz hajtás. Ilyen kis sebnél tavasszal nem kell sebkezelés.
Húú ali-bá koszonom szépen!Rogton el is olvastam ezt a topicot,remélem mindenre odafigyeltem,neki is álltam a dolognak egy Bigarreau Burlaton.
A suhángon szépen van rugy végig,van 2 oldalág elég magasan kb.80-100cm-nél,visszavágtam 2-3 rugyre ,hogy az utolosó kifele álljon,nem tudom orsónál szempont e. A vezért(ha jól írom) 150cm magasan elvágtam.Itt is kell sebkezelés?
*A fuzérorsó nem igényel kitámasztást?Tanulmányoztam pár metszéssel foglakozó konyvet,de annyira tapasztalatlan vagyok nem szeretném elbarmolni!
Van még 1 sweet hearth cseresznyém-ez ontermo,de a bigarreau porzást igényel ,remélem valamelyik szomszédnál található megfelelo porzó.
Holnap teszek fel képet róluk tanácsért,hogy esetleg mit kezdjek veluk.*
Kérdésedre válaszolva, a füzérorsó egyáltalán nem igényel támrendszert, nagyon is áll a lábán. Láthatod az alábbi alsó képen milyen erős kis törzse van a koronához képest.
Én azt hiszem, hogy nem baj, ha kezdetben sűrű is, mert legalább kicsit vissza fogja a fát, hogy ne nagyon igyekezzen. Azt a taljművelésed döntheti el leginkább, hogy milyen magas kis törzsecskét hagysz.
én ilyenre hagytam, de ha túl sőrőnek gondolod a már meglévő elágazásokat, akkor 1 rügyre vágd vissza.
Azt írtad, hogy az oldalágakat két rügyre vágjam vissza. A rügyek úgy helyezkednek el, hogy a törzstől számolva 3 cm-en belül van két rügy, majd 10 cm- nél újabb két rügy, ezután a megszokott módon vannak a rügyek. Nos az első két rügy után vagy a következő két rügyes rész után vágjam vissza? A legalsó oldalág kb. 60 cm-re van a talajtól, lehetne alacsonyabban is? A törzsön 25 cm hosszon van 10 oldalág, nem sürü lesz ez?
Nem találtam erre utalást a neten, szakirodalom meg nem áll rendelkezésemre. Mindenütt azt írják, hogy 2-3 fajta legyen egymás mellett, a Fehér Lambertre meg nem írták se azt, hogy önmegtermékenyítő, se azt, hogy önmeddő.
A vegyes gyümölcsösöm lakott területtől legalább 3 km-re van, méhet a legritkább esetben látok, 1 db/fa, a porzással mégsincs gond, ha jó az időjárás. Annyiféle szárnyas jószág létezik, mindenféle apró fekete bogarak, legyek, stb.
Off lesz, de hátha lesz hozzáértő itt is. Mogyoróbokrot vettem, Fehér Lampertet. Milyen fajta megnevezésű porzókat telepítsek még? Összesen 3 bokor mogyorót terveztem a kert napos végébe.
Ezek szerint azt mondjátok, ha van egy Germesdorfi meg egy Pándy, az közel azonos időben virágzik és összeporozhatják egymást? És melléjük nem kell külön-külön porzó? ~8-O
Még egy vélemény, ha már biztosra akarsz menni : nézd meg a 104 és 105-ös hozzászólást és gondolkozz el azon , hogy nem akarsz-e egy fa helyén 8-10 cseresznyefát. A szuperorsó alkra nevelt fáról a földön állva eléred a gyümölcsöt, virágzáskor szép fehér oszlopok, és ami lényeg a legkorábbitól a legkésőbbiig szedheted róluk a cseresznyét. (A megporzás biztonsága mellékadomány.)
Az én két Germersdorfim környékén nincs cserkó,csak egy Pándy meggy szélirányban...azért minden éven van cseresznyénk,igaz nem minden évben egyforma mennyiségben.Ha ültetni nem tudsz többet /mondjuk sztem nem is érdemes,mert 2 fa bőven ellát egy családot/ akkor próbálkozz az oltással majd 1-2 ágba raksz 1-2 /ezt lehet fokozni is/ különböző porzófajtát és akkor tuti lesz.Na ,ez az én véleményem.
...ja igen ahegyen meg még csak a Katalin terem,a Linda és a Carmen nem,csak meggyek vannak a környékén ,abból viszont 6 fajta is...és van cserkó...
Gergő, édes lelkem, nem pánikolok, hanem lelkesen érdeklődöm. Nem láttam a környéken cseresznyefát.... de majd meginterjúvolom a szomszédokat. Most "szavazásra bocsátom" a kérdést, ki mit javasol. Egy szavazat tőled annak, hogy tartsam meg mind a kettőt. Az, hogy vegyek egy harmadikat is, nem nyert, nincs akkora területem, tehát két fában kell gondolkozni cseresznyeügyileg. További vélemények hozzáértőktől? Mit tegyek, ha enni akarok majdan mindkét, a kertbe ültetett cseresznyefáról? Cseréljem le az egyiket? Melyiket, mire? Vagy maradjon?