Keresés

Részletes keresés

Sárgarózsa71 Creative Commons License 2008.05.05 0 0 5439

Szia! Éntavaly a paradicsomok mellett tartottam őket és teremtek.

Bár én vettem a padlizsán palántát tavaly de mutatok képet mekkora volt amikor kiültettem.

Ezekre a palántákra büszke is lehetsz. Nagyon szépek. És látod már van is aki hozzád fordul kérdéssel: Hol vetted azt a tartót ami az első képen elöl van? (az összeragasztott tejfölösdobozszerüt)?

Előzmény: lizzi* (5437)
Sárgarózsa71 Creative Commons License 2008.05.05 0 0 5438

Szerintem hoz új leveleket, az enyém ugyan évelő rukkola,és erről tudok csak nyilatkozni de mindig hoz új leveleket, pedig folyamatosan szedem.

Salátába kiváló, van egy jellegzetes finom íze, Én rengeteget eszem, szendvicsbe rakva. Gyakorlatilag, a sima sajtostól a sonkáson át, az extra lazacos, mozzarellás,paradicsomosig, esetleg még egy kis brie jellegű sajt bele(finoman megcsöpögtetve egy kis citromlevével) bármibe jó.

Holnap teszek fel róla képet, már egész nagy bozontos az egyém, pedig csak tavaly vettem.

Jut eszembe Il! Nem kell egy kis évelő rukkolapalánta? A multkor mintha emlegetted volna, hogy vetettél. Az enyém meg annyi magot szórt el, hogy a környéke tele van apró kis négy leveles palántákkal. Már egy részét kigazoltam, amikor kezdett gyanus lenni, hogy túl sok egyforma gaz van és csak egy helyen.

Vagy esetleg másnak? Még egy kicsit várni kell vele, mert picikék, de tüzdelek belőle ha kell.

Holnap hozok képet.

Előzmény: taormina1 (5431)
lizzi* Creative Commons License 2008.05.04 0 0 5437

Szép estét mindenkinek!

Ma véglegesítettük a kert méretét, sajnos nincs hová terjeszkedni, de lehet nem is baj. Ha nem is a teljes mennyiség az ami megterem, azért próbálom úgy beosztani a területet, hogy kis kóstoló legyen mindenből. Nagyon köszönöm mindenkinek aki válaszolt a kérdéseimre, ennek köszönhetően életem első palántáira nagyon büszke vagyok. Azt kérdezem még, hogy a padlizsánpalántákat lehet paradicsom közelébe ültetni, meddig nevelgessem még milyen nagyra kiültetésig és hogy egyáltalán szabadföldben van remény, hogy teremni is fognak?

a kertem ma
taffy Creative Commons License 2008.05.04 0 0 5436
Nálunk is nagyon sok a tetű.
Ti mit csináltok, hogy a spenót ne legyen tetves? Nagyon szép lett a spenót és egy része tele van tetüvel. Gondolkoztam a kenőszappanos csalános permetezésen, de magukra pödrik a levelet és nem éri el őket permetlé.
Ti hogyan előzitek meg?
Zitka Creative Commons License 2008.05.04 0 0 5435

No és itt látható az átmenetileg rögzített Lidl-s gyomosodásgátló vlies.

A sok üres hely a paradicsompalántákat várja.  Az összevissza kibújó rocket saláta meg a tavalyi példányok bűne. :-)))

Zitka Creative Commons License 2008.05.04 0 0 5434

Szerintem ez nem hoz új leveleket (mint a korábbi tőrózsás rocket), tehát gyakorlatilag mind1, hogy gyökerestül téped ki, vagy csak a leveleit...

Persze én is kíváncsian várom a szakértőbb hsz-okat. :-)

Nálam még kicsik a rucolak, még nem csipkésednek a leveleik. Épp ma fotóztam.

Előzmény: taormina1 (5431)
taormina1 Creative Commons License 2008.05.04 0 0 5433
Szolgálati közlemény Borókának. Az ökörszivek gyönyörü nagy erös növenyek lettek, már két hete szabadban élnek.
A padlizsánokat viszont nagyon visszavetette a tüzdelés.Nem haltak meg,de még most sem tértek igazán magukhoz, így az érkezésükkel egyidöben vetettek elhagyták öket, azok már ki is kerültek az üvegházba.
Nem tudjátok, kiültetésnél is fenyegeti a palántákat a paklántadölés, vagy akkor már túl erösek hozzá?
Bizonyos növények tüzdelésével nagyon rossz tapasztalatokat szerzek; utána hónapokig nem szedik össze magukat a növények, vagy akár ki is pusztulnak. Azért írom, hogy bizonyos növények, mert nem tudom mitöl függ ez; mégcsak nem is a fajtától. Boróka paradicsomai gyönyörüek lettek a tüzdelés után, az enyémek, amiket megnyúlás miatt kellett tüzdelni, több mint 50%-ban kipusztultak.
Nektek mi a tapasztalatotok?
taormina1 Creative Commons License 2008.05.04 0 0 5432
Szolgálati közlemény Zsebinek, (vagy aki tud segíteni). Tök hülyeséget csináltam. Még nem ismertem Il kávéskanalas tippjét, és papírszalagra írtam a palánták nevét, amelyek mostanra kivétel nélkül olvashatatlanná fakultak, vagy eláztak. Meg tudod mondani a paradicsomok nevét személyleírás, esetleg késöbb gyümölcsfoto alapján?
Ugyanígy jártak a karalábék, káposzták és karfiol is. Tök egyformák; összevissza ültettem öket. Hogy lehet megkülönböztetni? (No, nem a paradicsomot tévesztem össze a káposztával, csak egymás között...)
Apropo, karfioltermesztesre kinek van tippje, tavaly okt. végén még csak kb 1 cm volt a rózsa átméröje.
taormina1 Creative Commons License 2008.05.04 0 0 5431
Egy nagyon szamár kérdésem van. Most van elöször ruccolám, és nem tudom, hogyan fogyasztjuk és meddig? Nagyon sürün vetettem, mert nem tudtam, hogy kell. Az egész növényt kihúzzuk, mint a salátánál, vagy csak a leveleit szedegetjük le?
A salátához hasonlóan hamarosan föl kell szedni, vagy bennmarad szezon végéig és fokozatosan fogyasztjuk?
taormina1 Creative Commons License 2008.05.04 0 0 5430
Én a hagymatermesztéssel (és még egy csomó más növénnyel) azt tapasztalom, hogy aminek elvben két év az élettartama, az nálam három alatt (se) nö meg; A tavalyi dughagymák amik véletlenül bent maradtak, most erösödtek meg szép erös fogyasztható zöldhagymává. 4-5 öt év alatt tán fejes vöröshagyma is válhat belöle. Az ideiekböl még a legnagyobbak, akiket az üvegházba dugtam, hogy tavasszal legyen zöldhagyma és a palántaültetés idejére eltakarodjanak, -is olyan cérnavékonyak, hogy jo, ha a szezon végére zöldhagyma lesz belölük. A többiekröl nem is beszélve.
A feketegyökerek, akik elvileg kétéves növények, most harmadik évre hoznak virágot. Használható gyökerük sose volt. Azt hiszem olyan növénnyel, ami gyökérre gyúr, nem is érdemes próbálkoznom.
Előzmény: CBNora (5428)
Zitka Creative Commons License 2008.05.04 0 0 5429

Köszönöm-köszönöm :-), ez jó hír! Igen, pontosan olyan, ahogy leírod. De az előző években ilyen csak akkor volt, amikor már teljes lombozata kint volt.

Van még egy pár ampulla (azóta betiltott) Mitac itthon, az bevált szer.

Gombakártevők ellen szoktam mindig megelőző csapásként :-) küzdeni.

Egyébként érdekes, hogy idén ezek a szívó-rágók milyen vehemenciával jönnek. :-(

Az angyaltrombitán én még soha nem láttam tetűt, most tele van. :-( A ribizlin is vannak ezek a dudorodást okozó kártevők. A Zolone-ra már rá se hederítenek. :-((

Előzmény: V.M. (5426)
CBNora Creative Commons License 2008.05.04 0 0 5428
A kiültetett versenyhagyma palánták kezdenek megerősödni. Egy német kertészműsorban mutatták, hogy kell ezeket nevelni. Ott kiültetéskor megnyírták a gyökerét. Most én is lenyírtam olyan 8 centisre, ha az egészet meghagyom, úgyis össze-vissza csavarodott volna a gödörben. A kiültetés előtti levelei leszáradtak, de növesztettek szép erős újakat, és kezdenek hízni a hagymácskák.
CBNora Creative Commons License 2008.05.04 0 0 5427
Elkezdtük enni a retket. Nem lettvolna szabad úgy szellőztetni a fóliát, hogy nem teszek a nyílásba fátyolfóliát. Ed dig úgy csináltam, most kipróbáltam, mi lesz, ha megspórolom. Tele lettek kukaccal.
Most kezdenek megjelenni az újhagymákban is, de még nem rágták be magukat, és nemsokára kiesszük ill. felmagzik. A lila már majdnem mind magszárat növesztett, a Stuttgarti még nem. Van valami tpasztalatotok, hogy ez általában jellemző, vagy most véletlenül alakult így? Ha így van, ősszel csak Stuttgartit veszek (ha kapok), az is ugyanolyan finom.
A tomatillók tele vannak virággal, egész mutatósak. Ha enni nem is olan nagy szám, még dísznek se rossz.

V.M. Creative Commons License 2008.05.03 0 0 5426

Szevasz!

Szerintem ezek a foltok-pöttyök nem gombabetegségek, hanem kártevők, szőlőlevél gubacsatkák. A levél színétől sötétebb árnyalattal kis dudorok.

Különösebben ne félj tőlük. Atkaölő szerrel permetezz s nem terjednek tovább

sőt a már megtámadott levelek egy része is kisímul.

Jövőre, ha időben permetezel meg is előzheted.

Ne add fel!

Előzmény: Zitka (5421)
Mozo66 Creative Commons License 2008.05.03 0 0 5425
Na azért a rögöknek vannak jó tulajdonságaik is . Én pl . ha tudom tavasszal kimondottan rögösre csinálom a gyümölcsös talaját . Ezt úgy lehet elérni , hogy megfelelően vizes állapotban megyek át a rotával , viszonylag nagy sebességgel .

Hogy miért jó ??? A gyomok nehezebben tudnak kikelni , a csapadék mélyebbre , a gyökerek közelébe le tud szívódni , ha járkál benne az ember , sokkal kevésbé tömörödik le a talaj . És néhány eső után szépen elomlik , és egy nagyon jó talajszerkezetet alakul ki .

Persze egy konyhakertben nem a legideálisabb , de ha túl porhanyósra csinálja meg a talajt az ember az meg egy nagyobb eső után lecserepesedik , mert sáros lesz a teteje .

Szóval nehéz ügy .
Előzmény: taormina1 (5423)
Mozo66 Creative Commons License 2008.05.03 0 0 5424
Na azért a peronoszpóra így május elején még kicsit korai lenne . A kialakulásához tartósan legalább ..éjszaka is ... 15 foknak kellene lenni és egy magas relatív páratartalomnak ( a mértékét nem tudom , de magasnak az biztos ) . Egyelőre egyik sem áll meg . Ettől még lehet valami gomba , de én nem zárnám ki a rovart sem ... bár a szőlőhöz nem értek .
taormina1 Creative Commons License 2008.05.03 0 0 5423
Szerintem fungiciddel, de nem vagyok benne biztos. Szerintem a Szölösön a guruk megmondják. Keresd RAMBO-t pl.
Más, ma megint rád kellett gondolnom a rögökkel. Még egy rögképzö tényezö, ha az ember a meleg szezonban föleg szárazság idején próbál ásni, mert összel nem csinálta meg.
Zitka Creative Commons License 2008.05.02 0 0 5422
A szomszéd néni még akkor is szokott borsót vetni, mikor leszedi az első vetés termését.
Előzmény: taffy (5420)
Zitka Creative Commons License 2008.05.02 0 0 5421

Kicsit OFF leszek, de hátha tudtok segíteni...

Alig bébitenyérnyiek a szőlőkordon levelei, és máris "pöttyösek". :-(((((( Már nem emlékszem, hogy tavaly ez a szőlőlevélbolha volt-e (bár sokkal lombosabb korban jött a vész), vagy pedig ez már kezdődő peronoszpóra... :-(  Ugye nem mindegy, hogy pesticiddel vagy fungiciddel permetezzek....

Ilyenkor legszívesebben kivágnám a szőlőkordont, annyi baj van vele. :-( Aztán persze túljutok a holtponton, és ősszel a rengeteg édes finom szőlő azért kárpótol. :-)   Valaki tapasztalt hasonlót, ilyen korán???

taffy Creative Commons License 2008.05.02 0 0 5420
Sziasztok, sajnos a borsó vetésem nagyon rosszul sikerült. Van tippetek, miért kelt ki ilyen kevés borsó?
Most még szabad borsó vetni? Van vmi titka a jó kelésnek?
Mozo66 Creative Commons License 2008.05.01 0 0 5419
Augusztus közepén kell .. vetni , nem ültetni , mivel magról van szó . Elvileg minden fajtát át lehet teleltetni , de vannak kimondottam áttelelő fajták . Nekem most 4 fajta van , Fertődi ezüstfehér ez elég gyenge , de jó korán el lehet kezdeni zöldhagymának kiszedni . Ennek kb a felét már el is adtam , de ez felmagzásra hajlamos , így nem jó fejesnek nevelni . Aztán 2 Bejo fajta ( ez egy holland gyártó ) Radar , Electric ... az első fehér a második lila , mind a kettő szenzációs , majd csinálok még fotót róla . És ami a közeli képen van az meg egy sonkahagyma , ezt az idén próbálom először , úgy néz ki , hogy igen szép lesz , de nem túl korai . Nem baj ,még van ideje a barack indulásáig . A Radar , Electricről annyit , hogy kb 10-12 nap múlva már főzőhagymának szedhető , tehát fejesedik .

Csak a sonkahagymát töltögettem fel , mert kissé gazosodott , egyébként nem igényli a töltögetést ... amúgy tegnap elött .
Előzmény: Vezso (5418)
Vezso Creative Commons License 2008.05.01 0 0 5418
Mikor töltögetted fel?
Előzmény: Mozo66 (5416)
Vezso Creative Commons License 2008.05.01 0 0 5417
Nagyon jól mutat. Ezt ősszel magról ültetted? Mindegy, hogy milyen, el lehet ültetni bármilyet?
Előzmény: Mozo66 (5416)
Mozo66 Creative Commons License 2008.05.01 0 0 5416
Ha nem is házi , de veteményes . Ilyenné cseperedett az öszi vetésű hagymám .
katbo Creative Commons License 2008.04.29 0 0 5415

Nagyon szép!!!

Jövőhéten, (akkor megyünk megint a Tiszára) az újabb fünyírási "hulladékot" megint odapakolom. Egyszer csak eléri a kívánt mennyiséget a mulcs. A mostani adagon még röhögve keresztülnő minden és a talaj se marad sokkal tovább nedves, de legalább nem sarasak ezek az apró kis virágok.

Előzmény: CBNora (5414)
CBNora Creative Commons License 2008.04.29 0 0 5414
Csak a mulcs miatt:
Előzmény: katbo (5411)
katbo Creative Commons License 2008.04.29 0 0 5413

Nálam nem az egyik darabja, hanem valószínű az egész csomag ilyen volt, mert kb 15 ilyen virágom van. Sok féle hagymát vettem tavaly, valószínű az egyik ilyen volt, csak megfeletkezhettem róla. Nagyon szép, erős növények.

Előzmény: Zitka (5412)
Zitka Creative Commons License 2008.04.29 0 0 5412

Ez valami génmutáció lehet. :-)

Nálam a tavaly vásárolt poeticus egyik darabja 3x-os mennyiségű szirommal bújt ki. :-)

Előzmény: katbo (5411)
katbo Creative Commons License 2008.04.29 0 0 5411

A hétvégén mégiscsak kipróbáltam a fűnyesedékes mulcsozást a virágok között. Annyira ronda volt a talaj, és a virágok is tiszta sarasak voltak, ezért úgy gondoltam nem sokat veszthetek. Hát az eredmény meglepően jól sikerült. Bár hozzáteszem élőben jobb, mint a képen.

Láttatok már ilyen nárciszt? Egy szár, négy virág.
Morcsi Creative Commons License 2008.04.29 0 0 5410
Szuper, köszönöm! Akkor már csak azt kell kivárni, hogy végre felszabaduljon a hely. Egyelőre még virágozni sem kezdett a borsó...

Jut eszembe, mikor rácsodálkoztál, hogy ilyen kis pohárban is termett a fűszerpaprika, rájöttem, hogy tényleg nyomorognak szegények, úgyhogy a nagyobb fajtákat átültetgettem rendes cserepekbe és egyik napról a másikra mindegyik virágba borult!
Előzmény: il1321 (5409)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!