Én is belekezdtem a kertészkedésbe, ugyanis most vásároltunk egy kertes házat.
Nos vetettem vöröshagymát, ami épp 4 centis körülbelül!
Nos a hagymát is védeni kell a kukacoktól, ha jól tudom.
De hogy is van ez? Megmérgezzük a növényt, és ha jön a kukuc, beleharap, és felfordul? Vagy a már benne lakmározó állt elpatkol és készóbb mint mumiát fogyasztom el? esetleg a hagym aátmegy húsevőbe és felfalja?
Én valahogy nemtom elképzelni, ahogy jön a kukac, és azt mondja: Csessze meg ez permetszagú, keresek egy másik hagymát...
Zöldhagymával mi is pukkadásig ettük magunkat, meg ajándékoztuk is. De a maradékért már nem érdemes tartani a fóliát. A palántáknak, később az uborkáknak és a padlizsánnak ott az üvegház.
Nálunk a tavasszal vetett dolgok még elég kicsik. Hátul, ami elég nagy, a két ágyás őszi fokhagyma. A pár kósza bokor a felső képen a kis fólia előtt a ritkán kelt Kelvedon csodája. A fal mellett a Delikett borsó szépen sorol. Úgy döntöttem, az elég is lesz, nem terrorizálom magam újabb adag borsó vetésével. A betervezett 2 sor Kelvedon csodája helyett vetettem egy sor káposztarépát. A borsó úgyis majdnem mindig rámszárad, pont akkor KELL szedni, mikor millió más dolgom. lenne. Az üres területen van a frissen ültetett krumpli.
Nagy szerencsénk volt most az időjárással. Szombaton elültettük a krumplit, vasárnap a dáliákat, és ma zuhogott az eső. Nem lett volna jó, ha ez a sok eső két nappal hamarabb jön, tömörre tapostuk volna a sarat. Most viszont aranyat ér, jég szerencsére itt nem volt. Az én paradicsomjaim már nagyon nagyok, két napja éjszakára is kint hagyom, a melléképület teteje védi őket. A paprikák még a szobában vannak, de nemsokára elkezdem kiszoktatni. Azokat ráérek később kiültetni. Még szerencse, hogy otthon voltál.
Húúúú de gyönyörűek! Én meg kiraktam a palántáimat napozni, semmi perc alatt egy kicsi de randa felhőből lezúdult egy hatalmas zuhi jégesővel. Kirohantam az ernyővel és ott álltam fölöttük, védve őket még szerencse hogy szemben fal volt, így az ernyő alá nem vágott be annyira. Teljesen eláztam egy perc alatt, a szomszéd nem tudta mit csinálok, mondtam kicsi vagyok, nőni akarok, ehhez kell a májusi jégeső:)
A később vetett két sor meg csak bimbós volt, de az ünnepek alatt elültettük a krumplit, ott voltak azok is, mindet nem bírtuk megenni. Nem baj, már úgyis teleettük magunkat, és van már fejes saláta. A virágzókat meghagyom magnak.
Én is hurcolom, (vagy a férjem) de nekem nem ilyen szépek, mert mindig elmarad, valami, kicsit később vetettem, volt, hogy nem tudtam tűzdelni, volt, hogy öntözni is elfelejtettem, de mentségemre ebben egy újszülött akadályozott, úgyhogy most nem ez a fő prioritás. :)))
Érdekes, mert palántaként vettem a NG-ben és kifejezetten évelőnek árulták. Sajnos a tavalyi képet ahol még csak pici volt nem találom, de tavaly még csak erősödött alig lehetett talán 10-15 levelet szedni róla, télen teljesen eltűnt, visszahúzodott és tavasszal hajtott ki. Most így néz ki. Szerintem nincs gumiíze, mert úgy hajtott ki frissen talán azért, vagy mert folyamatosan eszem a friss leveleket.
1. nagy növény (a háta mögötti táblácskáról látszik mekkora.És kora tavasz óta folyamatosan szedem.
2. a legnagyobb általa elszórot magból kikelt növényke
Az édenkertes az azt írja, hogy júniustól folyamatosan szedhetjük friss leveleit. Tehát szerintem nem kell kihúzni tövestől.
Nekem is tele van a kert kis ruccola palántákkal. A fólia alatt meg már felmagzott, úgyhogy azthiszem azoktól megválok, mert annyira mégsem szeretjük. A római, a tépő és a madárbegy salik gyönyörűek . A fóliából a retket már kiettük, a szabadföldieknél meg versenyt eszünk a lótetükkel. A fóliában lévőket miért nem szeretik? (szerencsére) . A cukkini palántáim lassan virágzanak. Még azokat se lehet kiültetni végleges helyükre?
Kösz, ebböl csak az nem derül ki, hogy végül is egy vagy kétéves:-) az elsö link az elöbbit a masodik az utóbbit állítja. Meg az sem, hogyan szedjük, és meddig. Kihúzzuk az egész növényt, vagy letépkedjük a levelét, amit késöbb rekonstruál?
Nem a fagy miatt, nekem már hetek óta kint van minden, de az ilyen nagyon kis gyönge palánták túl sok veszélynek vannak meg kitéve, -pl. a gyors kiszáradásnak.
Én is megnéztem most a rukkolás tasakot, nincs ráírva erre vonatkozó infó. Vetettem a múlt héten szabadföldbe, ez nem tudom mikor kel majd, de amit pl. áprilisban bentre ládába vetettem az kidőlt, egy sem maradt :(
Én is úgy gondolom, hogy bár a köpönyeg.hu-n 15 napra előre nem jósolnak lehűlést azért illemből megvárom a Pongráczékat:) A tartó tényleg nagyon praktikus, 40 db palánta fér el benne
Néhány napja a pünkösdirózsákat permetezni áztattam be egy nagy marék csalánlevelet (ezt is először), tettem bele zsályát, tárkonyt, hagymát, fokhagymát, várom hogy mikor kezdenek el erjedni, büdösödni, de eszükben sincs, most kimentem megnézni, nagyon virgoncan frissen fiatalosan lubickolnak a vízben és köszönik jól érzik magukat, holott azt olvastam, hogy a csalánlé büdös
Szia! Köszönöm, hurcolom ki-be őket, reggel ez az első dolog amivel kezdek. Nagyon szeretjük a padlizsánt, akkor megnyugodtam, az én palántáim kb. most ilyenek, este a témában keresve olvastam valahol, hogy csak május végén kell kiültetni. A palántatartót Gödöllőn vettem ami nem a szomszédban van de egy héten egyszer ott járok el a 3-as úton a csemetekert melletti régi mg. bolt előtt és mindent ott szerzek be. Nagyon rendesek és szinte minden van. Igaz ezt márciusban vettem ha jól emlékszem 320 Ft volt, amikor később még akartam akkor már nem volt.
Ez az évelő rukkolapalánta engem érdekelne, de postán biztos nem lehet elküldeni mint a magot