Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5500
Nálunk minden évben van 8 sor krumpli és sok paradicsom. Nálunk a paradicsomot csak akkor szokták enni, mikor már szárad le a krumpli, de számottevő kárt eddig még soha nem okoztak. Figyeld azért, hogy nem megy-e a paradicsomra, de szerintem ez ne tartson vissza a krumpliültetéstől.
Előzmény: Zitka (5497)
kicsee Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5499
Távol álljon tőlem, hogy háborogjak, nem vagyok én tenger :)

Csak megpróbáltam kifejteni, hogy nem kell félni a minimál elvű tudatos vegyszerezéstől. Belejössz majd.

Az ököszisztémám a kerten túl egy kis csalitosban kezdődik, kis levelibékákkal meg madárkákkal, azokat én sem bántanám és igyekszem is nem zavarni köreiket :)
Előzmény: tsuhajja (5494)
il1321 Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5498

Garancia? Semmi. Ez lehet, hogy burgonyafajtra függő is. A régi kertemben volt olyan krumplim, amit nem ettek a bogarak, míg másokét igen. Aztán volt olyan, hogy szedni kellett a bogarakat. Ez az ültetett terület nagyságától függ. olyan 100-150 nm-ig lehet szedegetni. Meg kőporral szórni. Ha annyit akarsz, mint most nekem van, akkor kár rágódni rajta. vetni kell és kész. Legfeljebb takarod fátyolfóliával. Nekem eddig rendes fólia volt rajta, majd ezután fátylat teszek. Most ekkora a "krumpliföldem". Itthon még eddig nem volt bogár.

Előzmény: Zitka (5497)
Zitka Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5497
Ha eddig nálam nem voltak (csak paradicsomok voltak, krumpli nem), akkor mi a garancia rá, hogy egy-két bokor krumpli esetén sem jönnek? Igazából azért hezitálok a krumplin, mert ha ezzel odacsábítom őket, aztán már a paradicsomot sem fogják kímélni, akkor nagyon morcos leszek. :-(
Előzmény: il1321 (5496)
il1321 Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5496
Ezek a bogarak nagyon rafináltak ám. A földbe bujnak el, onnan másznak elő, és ott telelnek át. A petéből kikelt lárva is a földbe bújik el bebábozódni, de addig csak zabál. Májusban érdemes valamilyen megfelelő vegyszerrel védekezni. Attól függ mekkora területed van. Kis területen a legjobb mindenképp a leszedés. Ha olyan levelet találsz, melynek alján peték vannak, azt jobb letépni. Érdemes a burgonyavész elleni rézkészítménnyel keverni a bogárírtót, mert a réz csökkenti az étvágyukat.
(az az 1 Ft/db nem ma volt már, a kisebbik is 20 éves most:)))
Előzmény: tsuhajja (5495)
tsuhajja Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5495
Akkor a mai termésem, a kb 50 darab, nemvalami sokat hozna a konyhámra ha fizetnék... :)))
Amúgy egy ilyen bogárvadászaton mennyit lehet összekapkodni? Egy szinte üres kertben délbe mikor gondolom, elbújnak, az 50 is rengetegnek tűnik nekem...
Előzmény: il1321 (5492)
tsuhajja Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5494
Hát igaz ami igaz, a páromnak nemsok fogalma van a kertről, mert ugyan látta messziről, ahogy szülei nagyszülei csinálják, de szerintem sosem számolt utána :) De ő inkább amellett van, hogy vegyszerezzük le amit lekell, énmeg nagy naívan arról álmodozok, hogy minden bogár ami megesz előlünk valamit, az egyben táplálék is lehetne másnak, pl madaraknak, sakkor azokat a madarakat kéne odaédesgetni, vagy ha lenne olyan növény amit nem visel el, akkor azt odaültetni, s akkor megvan oldva az egész :) Na jó tudom hogy nem ilyen egyszerű.

Gondolom sok éves tapasztalattal a hátam mögött én is így felháborodnék egy kezdő tudatlanságán :) Remélem egyszer felháborodhatok majd énis, akkor aztjelenti van valami kis tapasztalatom is már :)))

Sajnos gyerek nincs a környékemen, illetve biztos van csak nem ismerem őket, még egy éve sincs hogy ittlakunk.

A parlagfüvet se ismerem meg, annyira butavagyok ilyen téren. Sejtem, melyik az ,de nemtuti.

A kolorádóval meg rossz emlékeim vannak, kiskoromban a szomszédfiu a szemem láttára cibálta ki a fejüket, úgyhogy valószinüleg a legszebben nyomtatott bogáratlaszba sem fog tetszeni soha :)

Még nemjöttek ki a krumplik, de gondolom, amint kibújik, lehet lespriccoljuk valamivel mi is.

Köszi a válaszokat:)
Előzmény: kicsee (5491)
il1321 Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5493
Ez szép értekezés volt:) Én amíg termeletem többet, Bancolt használtam, amíg kevés volt, addig meg leszedtük, egy pille palackba, aztán egy kis olaj rá. Ebben a nyúlfekvésnyi kertemben is van néhány tő, inkább hagyományból, meg az íze miatt. Erről, ha van bogár lszedem, meg reggel amikor harmatos kőporral megszórom, ha van lárva. Meg jó riasztó ellenük az elátkozott parlagfű beáztatott leve. (Egy vidékről származnak, és úgy látszik rühellik egymást:)

Előzmény: kicsee (5491)
il1321 Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5492
Az enyémek kicsi korukban szivesen szedték a bogarat. Igaz egy darabért, 1 Ft-ot kaptak. :)))
Azt a pénzt meg úgyis odaadtam volna neki, de így jobban értékelték.
Előzmény: Vezso (5490)
kicsee Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5491
tjsuhajja

Nem azt mondtam, hogy sok vegyszert fújjál rá, csak annyit, hogy egyfélét és abból is szigorúan betartva az adagolást.
Nem sértésnek szánom, de a párodnak valószínű halvány lila fogalma sincs a konyhakertről.
Egy laza számolás lehet, hogy kihagytam valamit, lehet, hogy máshogy kellett volna számolni, de a lényeg kb így néz ki:
Egy csomag Actara 150forintba kerül és nekem elég volt két permetezésre(2 hónapnyi védettség). A vetőkrumpli, ha pl holland hibridet veszel akkor 900 forint 30-50 gumó, ha nem vagy ennyire oda érte akkor vehetsz desiree-t pl. ennek kilója ha drágán veszed 110 forint. Mondjuk veszel 10 kilót abból azért van elég hogy a drága időszakban ne kelljen venni illetve marad is egy kicsi majd. Ha nem birod rendesen tárolni érdemesebb majd később a piacon venni.
Kell egy kis műszar a Kemira Power azonnal oldódó verziójának kilója 100 forint. Szükséglete asszem 100nm-re 1 kiló. Ha csak a sorba szórod akkor még kevesebb kell belőle, mintha terítenéd vele a földet.

Számoljunk: 150(vegyszer)+1100(vetőgumó)+500(műszar)=1750 akkor most mi a sok?

Hány forint egy kiló újkrumpli?
370-ért láttam a CBA-ban, mondjuk piacon legy 250. A 10 kilót, ha okosan veted és szereted az újkrumplit, akkor akár egy hónapon keresztül folyamatosan tömhetitek magatokba, ami mondjuk heti 3x1kiloval=12kiló és ez csak az új krumpli volt.
12x250=3000 és akkor még nem számoltuk, azt amit el tudsz raktározni. Akkor mi nem éri meg? Miért ne érné meg? Sokkal finomabb lesz, mert te dolgoztál vele, láttad hogy nő meg, te szeded fel és tudod, hogy mit csináltál vele.

Sok sikert a kertészkedéshez!

mindenki aki a vegyszermentesség ellen van
Nekem erre a szedegetésre nincs időm és energiám.
A szöcske a fűben van, krumpli levelet nem nagyon eszik, ha eszik akkor az a kettő ami erre téved elhalálozik, de az ökoszisztémát nem bontom meg szerintem, oly nagyon.
Az actara melegvérű állatokra nem veszélyes, ebbe a csoportba ember is beletartozik. A krumplibogár szerintem ritka rusnya állat úgy ahogy van. A lárvája meg gusztustalan úgy ahogy az összes kukac és lárva általában. Nekem a szépség egy kismacskánál kezdődik.
Vezso Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5490
Nincsenek gyerekek a közelben, akik között krumpibogár szedő versenyt lehetne rendezni? :)
Előzmény: tsuhajja (5486)
CBNora Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5489
Hát, az igaz, hogy megeszik előlünk a zöldséget, de egyáltalán nem undorítóak. Szerintem a krumplibogár kifejezetten szép.
Én azért se szeretem lefújni a krumplit, mert rengeteg másféle rovar él közte, ami ha bele is kóstol a krumpliba (szöcskék pl.) nem sokat árt neki. Nem szeretek fölöslegesen pusztítani.
Előzmény: kicsee (5485)
tsuhajja Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5488
Hát köszi, biztos jó azis, csak azé nemszeretnék sok ilyen vegyszert mer a párom igyis állandóan azzal van hogy hüjjeség a kert mer a sok munka meg vegyszer meg minden lassan többe kerül mint ami kijön belőle, nekemmondjuk régi vágyam, és nem teher ha kikell menni akertbe :) Mondom ezt most, alig pár hónapos kerttulajdonosként:P
De mivel ilyen hobbiféle is, azért csak szeretném hogy sikerüljenek a dolgok, pláne még azis hogy egésznap pepecselek vele, meg utánaolvasgatok, megminden, sakkó elég gájz volna ha nemsikerülne semmi.
Előzmény: kicsee (5487)
kicsee Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5487
Lényegében ezért, amit írtál mondtam az Actarát.
Előzmény: tsuhajja (5486)
tsuhajja Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5486
Na most szedtem le vagy 50-et, persze nem pucér kézzel, annyira merész nem vagyok, hanem gumikesztyübe, abba mondjuk nemvolt könnyü, de szét tudtam nyomkodni legalább a lárváikat. Vagy mik voltak azok :)
Azért volt ilyen sok, mert a kert egyik részén kibújt vagy 10 krumpli, gondolom bennemaradt a földbe na ott volt sok, a paradicsomokról vagy nyolcat tudtam csak lekapni.
Guftuftalan :(
Hát én még abszolút nemértek ezekhez a dolgokhoz, mostvan életembe először kertünk. Nade igyekszem tanulni:)
kicsee Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5485
Vagy keverj egy Actara dózist és permetezd le. Nem kell azokat az undorító bogarakat fogdosni, vagy tükrözni hajlongani egyebek. 3-4 hétig gondod nem lesz rá.
Még senki nem halt meg az Actarától. :)
Előzmény: CBNora (5484)
CBNora Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5484
Ha ilyen későn ülteted a krumplit, nem lesz olyan vészes a helyzet a bogarakkal. Most jönnek elő, lepetéznek, a szomszédok le is permetezik. Mire a tied kibújik, már kevesebben lesznek, ha nincs rengeteg krumplid, le fogod tudni szedegetni. Mi így szoktuk, ezért ültetünk május elsején, és nem korábban. Segíthet egy tükör a peték szedegetésénél, nem kell annyit forgatni a leveleket és behajoldozni a tövek alá.
Előzmény: Zitka (5481)
CBNora Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5483
Szerintem alaposan szedd le a bogarakat, aztán takard le az egészet fátyolfóliával úgy, hogy jól zárjon, és ne férjenek hozzá az újabb bogarak. Ha legyek ellen véd, jó kell legyen bogár ellen is. A hűvös éjszakák ellen is jó. Ha nincs fátyolfólia, szúnyogháló is jó, csak az nem elég széles, és többet kell általában összevarni. Még szerencse, hogy nem saját nevelésű palánták voltak, azokat nehezebb pótolni. Ezek helyett még nem késő újat venni, ha ezek teljesen tökrementek. Én inkább néhány tő krumplival csalnám el a bogarakat, ha van krumpli, nem annyira zabálják a paradicsomot. Mire megnő a hagyma, már a bogarak első hulláma úgyis lecseng. A fólia rögzítéséhez húzhatsz karókra flakonokat, beszurkálod, hogy ne közvetlenül a paradicsomokon feküdjön a fólia. Vagy műanyag csőből hajlítasz íveket, az jobb és szebb, ha meg tudud oldani.
A diófa alatt nálunk rengeteg növény van, még úgy is, hogy utálok gereblyézni, és a lomb egy része is ottmarad. A rebarbarát pl. ott tartom a félárnyékban, szép. Szerintem a tökféléknek is jó lesz ott.
Előzmény: tsuhajja (5482)
tsuhajja Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5482
Köszi:) Hát igen, mostmár ezeknek a kis palántáknak annyi szerintem, de akkor a következőket úgyis ide fogom tenni sakkor ma kidugdosok dughagymát az ágyás köré.
Nagyon szomoru vagyok, nade mostmár nincsmit tenni, majd veszünk új palántákat később.
Egyik barátnőm nagymamája még emlékszik azokra az időkre mikor nem volt még itt a kolorádó :) jólehetett.
Előzmény: Vezso (5480)
Zitka Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5481

apropó kolorádóbogár....

Törvényszerű, hogy megjelenik, ha az ember krumplit ültet???? Nálam - kopp-kopp - eddig a paradicsomnál még nem jelentkezett (4 éves tapasztalat), de a hétvégén néztem Jamie Oliver műsorát, és nagy kedvet csinált a krumpliültetéshez. Elmagyarázta, hogyan kell folyamatosan buckát magasítani a felfelé törő csírák köré, és így egy krumpliból akár 10 kilót is lehet szüretelni. Próbálta már vki ezt a módszert???

Sajnos nincs túl sok helyem a kertben, de mivel a pincében találtam egy csomó alaposan kicsírázott krumplit, talán csinálnék egy kísérletet... De a kolorádóbogár veszélye kicsit tántorítgat...

Előzmény: tsuhajja (5479)
Vezso Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5480

Szia!

Több helyen olvastam, hogy a krumplibogár ellen a hagyma jó. Egyik könyvben azt írták, hogy a paradicsom palántát körbe kell dugdosni hagymával. Ezzel nekem csak az a bajom, hogy mire a hagyma akkora lesz, hogy védeni tud, addigra nem lesz mit. Én a retekkel jártam így. Ültettem én közé salátát, da mire az kikelt majdnem lelegelték a bogarak a retket.

Ültetéskor jó alaposan be kell locsolni, utána csak módjával. A paradicsom nem szereti ha vízben áll a lába, de nagyon vízigényes. :) Kicsit ellentmondásos. :)

A diófa alól ha összeszeded a lehullott leveleket, akkor állítólag lehet alatta termeszteni bármit, aminek az árnyék nem nagy gond.

Előzmény: tsuhajja (5479)
tsuhajja Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5479
Sziasztok! A hétvégén tettünk a földbe piacon vásárolt palántákat, hát máshonnan nincs honnan beszerezzük :)
És a paradicsomokat lezabálta a kolorádóbogár :((((
nemtudjátok, hogy lehet ez ellen védekezni? Én egy párat összenyomtam a kapával de szerintem nagyon sok van, biztos az enyhe tél miatt, vagy mert még nincs a környéken mit egyenek, nemtudom.
Nincs valami növény amit utálnak? vagy valami amit nagyon szeretnek de az nem paradicsom se krumpli se padlizsán?:) vagy muszáj lenne permetezni valamivel?

Másik kérdés, hogy a palántákat milyen gyakran kell locsolni? eléggé le vannak feküdve a káposztapalánták is.

A diófánk is kicsit átnyúlik a kertre az udvar felől, és kérdeném hogy alatta lehet e esetleg termeszteni valamit? A gaz úgy nő mintha húznák, de ha jóltudom diófa alatt nemnagyon szeretnek lenni dolgok. Elég napos terület, most ástuk fel, teljesen gazos volt, de igy felásva látszik hogy jó fekete alig használt föld. Tettem bele a szélére pár cukkinit, nemtudom jól tettem e:)

Sajna fotógépem nincs, elajándékoztam :(
katbo Creative Commons License 2008.05.06 0 0 5478

Tegnap nálunk is szinte egész nap szakadt az eső, de nagyon jól jött, mert már nagyon száraz volt a föld. Soha nem látott mennyiségű kapor figyel a kertben és a kamillát is el kell kezdeni szedni, mert ha még sokat várok nem fogom győzni és nagyon fogom szegényt "utálni". Az meg már mégis milyen. Kamillát utálmi csak azért mert olyan szapora, mint a nyulak? A rengeteg rukkola magoncok holnap befejezik rövid földi pályafutásukat.

A szomszédból átmentett málnák, egres, mind szépen megmaradtak, bőven fognak teremni is.

Mindenkinek NAGYON SZÉP a kertje! Gratulálok

Zitka Creative Commons License 2008.05.06 0 0 5477
Nálunk majd' mindennap esett, de ez a tegnapi volt a legkiadósabb. Vasárnaphoz képest kétszer akkorák a rucoláim, a kapor, répa, petrezselyem is hirtelen akkorát nőtt másfél nap alatt, hogy csak lestem ma este.... :-)
Előzmény: CBNora (5473)
Morcsi Creative Commons License 2008.05.06 0 0 5476
Néhány kép a kertből még múlt hétről:
1. Borsó (rajnai törpe)
2. Kiemelt ágyak egymás végében
3. Spenót, retek, sóska mulcsozva (azóta a levelek rohamosan nőni kezdtek, a retek meg lassan teljesen kifogy)
4. Rukola, sarjadzó hagyma, tépősaláták és virágzó torma
5. Komposzt (mindig balról jobbra haladva forgatjuk át, középre vetettem cukkini magot kíváncsiságból)
6. Fűszerkert

Morcsi Creative Commons License 2008.05.06 0 0 5475
Tegnapelőtt is ahogy jöttünk haza Székesfehérvártól néhány kilométerenként váltogatták egymást a tócsás és a csontszáraz útszakaszok. A faluban nálunk esett a felső végen nem és ez rendszeresen így van...
Előzmény: katilan (5474)
katilan Creative Commons License 2008.05.06 0 0 5474

Helló,

de még városon belül is! Eddig az én kertemben nem esett, ahogy haladtunk el tőle 200 m múlva csupa víz vol a terep, és ez még a Tiszától független volt.

Van amikor az egyik parton esik, a másikon nem... Nem engedi át a folyó.

Nagyon furcsa és érdekes dolgok történnek az égben :-))

Tegnap végre nálam is esett, kb. 7 mm másfél óra alatt. (Emmá' naggyon köllött!)

Előzmény: CBNora (5473)
CBNora Creative Commons License 2008.05.06 0 0 5473

Milyen különbségek vannak országon belül. Nekem múlt héten már fonnyadtak a növények az előkertben, nagyon kellett a tegnapi kiadós eső.

Előzmény: Flanell (5471)
il1321 Creative Commons License 2008.05.06 0 0 5472

Vagy vidd be a kertet fedett helyre:)))

Zöldbabot ilyen korán elveted? Milyen fajta?

Előzmény: Flanell (5471)
Flanell Creative Commons License 2008.05.06 0 0 5471
Pár hete már nem voltam az Indexen, egy gyors helyzetjelentés.
A retek végét esszük, a saláta nem lett időben kiritkítva, de ahol ritkábban kelt, ott már kezd lassan fejesedni.
A sárgarépa és a zöldség szép, csak már kellene gyomlálni és ritkítani (hétvégén elkezdtem), a hosszú zöldség nagyon ritkán kelt, pedig az is saját termésű mag volt, aztán apám nem látta, hol a sora, és nem jól tippelt, összességében vagy 15 métert kirotált, több sorból. De a rövid és félhosszú igazán mutatós.
A fokhagyma és vöröshagyma is megindult, a vöröset már lehet válogatni lassan zöldhagymának, pedig nagyon aprókat duggattunk. Kb. 2 hete találtam itthon legalább 100 db nagyobbat, ami direkt zöldnek való lett volna.
A legkorábbi Rajnai törpe borsó nemsokára virágzik. A későbbiek is jók, egy kivételével, amiből csak a negyede kelt ki.
A spenótot a szomszéd madarai megritkították, de a maradék kb. 100 db már egész szép, pedig tavaszi vetés, akitől kaptam, az ősszel szokta, és még az sem nagyobb.
A krumplival nagyon elkéstünk az állandó eső miatt, még most bújkál a vége, a szomszédéban már 20 centisek vannak. Ha a nyár nem lesz ilyen esős, mint a tavasz, akkor nem lesz érdemes felszedni.
A korai zöldbab és főzni való kukorica is szép.
A magról vetett hagymát tavaly mind kiette a cserebogárpajor, idén eddig nagyon szép és sűrű, kb. 80 méter.
Úgy mindent összevetve, a példátlanul esős tavasz miatt mindennel meg vagyok elégedve. És ez is példátlan. :)

A mai délelőttöt 300 palánta elszórására szántam, de akkora eső volt, hogy térdig süllyednék. Az esőnap a szombat, ha akkor sem jön össze, akkor fedett helyen kell megrendezni a palántázást. :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!