Keresés

Részletes keresés

Vezso Creative Commons License 2008.05.13 0 0 5593

Szia!

Működik a támasz a borsónál. mászik rá?

Előzmény: cypress. (5541)
il1321 Creative Commons License 2008.05.13 0 0 5592

Tökéletes a módszer alkalmazása:) Nem fülled be, mert a levegő mozog benne, a meleg felfele száll, a henger, mint egy kűrtő viselkedik. Így a gombás megbetegedés veszélye is csökken. A hő egy részét meg  a talaj elvezeti. Hamarabb hőgutát kap az a növény, amelyik edényben van, mer annak a gyökerét is éri a hőhatás.

Esetleg a talajtakarásról korábban írtakat is megpróbálnád, még jobb lenne. No meg kevesebbet kellene kapálni:)

Előzmény: cypress. (5587)
Zitka Creative Commons License 2008.05.13 0 0 5591
Most megyek hátra, megnézem, mi lett velük. Az én paradicsompalántáim még teljes egészében a hengerben vannak, egy-kettő lóg ki, épp csak a csúcshajtásuk. Remélem, a mai tűző napsütésben nem főttek meg...
Előzmény: cypress. (5587)
cypress. Creative Commons License 2008.05.13 0 0 5590

Hát igen,besegít,mindig láb alatt van.

Ráadásul szabad járása van a kertben...

Úgyhogy a palackok jól jönnek a kutyalábak és a másfél éves babalábak ellen(is).Nehezebben tapossák le a munkám gyümölcsét.

Mert ők ketten nem néznek csak mennek a fejük után:-)))

Igen,én is cincérnek nézem.

Előzmény: Sárgarózsa71 (5589)
Sárgarózsa71 Creative Commons License 2008.05.13 0 0 5589

Látom a blöki is besegített az ültetésbe! :))))

Az talán egy cincér?

Előzmény: cypress. (5588)
cypress. Creative Commons License 2008.05.13 0 0 5588

Ez pedig az újravetett cukkinik és patisszonok helye.

Mellette lilahagyma+ pár apróság...

És tegnap már második napja nyúzott a lányom,hogy nézzem már meg a bogarat amit fogott. Eddig nem értem rá,de ma délben megnéztem.

Ezt fogta:-)

Bocsi a sok képért.

Ma már 2 nagy szélvihar volt nálunk,és a kb. 800-1000m-re levő hegyekben szakadt az eső(innen látszott),dörgött,villámlott.

Naná,hogy egy csepp sem ért el minket :-S Pedig nagyon megörültem...volna egy kis esőnek...

cypress. Creative Commons License 2008.05.13 0 0 5587

No igen,tapasztalatom az nincs nagy.Most csináltam először.Gondoltam ha bejött a töknél,hát próba szerencse:-)

Én 2 adagban ültettem el a palántákat.

Párat vettem(a magas vékony paradicsomokat és a kicsi paprikákat,zellert,kelbimbót),azt szakadó esőben raktam el.Pár napra rá a szomszéd adott 4X annyi palántát(kis rövid paradicsomokat és nagyobb paprikákat). Azt melegben raktam estefelé.

Első esetben nagy volt a szél és az eső is lefektette őket,hideg is volt.Éjjelre úgy maradtak,de másnap reggel fogtam és rájukraktam a palackot. Nagyon szépen tartotta/tartja a palántákat a palack.A szélben éppen csak a tetejük mozgott és egyáltalán nem dőltek a sárba.Gyorsan helyrejöttek.

Második esetben(rögtön palackoztam őket) a meleg lekornyasztotta a palántákat,meg a stressz:-)de reggelre olyanok voltak,mintha rögtön oda születtek volna ahová én raktam.

Szóval én nagyon meg vagyok velük elégedve.

Nem hiszem,hogy nálam hőgutát kaptak volna,mert gondolom akkor nem hoznának új leveleket.

Mutatok pár képet,azon látszanak,hogy a sárgább alsó levelek azok amik az átültetéskor is megvoltak("sokkot kaptak").És azóta gyönyörű új levelek jöttek,zöldek. Ezért gondolom jól érzik magukat,nincs melegük. Én minden este megöntözöm őket.

Vannak palánták amik még nem érik el az üveg tetejét,de van olyan is ami már akkor kilógott mikor megvettem.Próbáltam úgy vágni méretre a palackokat,hogy azért kilógjon a palánták teteje és szellőzzenek.Ezt csak a nagyon picikkel nem tudtam megcsinálni...de majd kinövik biztosan ők is a helyüket.

Ja és nálam a palánták pont akkor vannak félárnyékban,mikor a legjobban tűz a nap.A nap többi részében teljes napsütésben vannak.Remélem így is lesz termés:-)

zeller-régi levél/új levél

bimbóskel-régi levél/új levél

kis paradicsom

magas paradicsom

paradicsom-régi levél/új levél

nagy paprika

kis paprika

sokaság:-)pont árnyékban...

Van olyan paradicsom itt ami kisebb,mint amit én neveltem most(és még a neveldében van,nincs kirakva)...de nem akartam kidobni,elültettem azt is.

És még ami nekem nem sikerült palánta,dinnye,erőspaprika azokat is lassan beszerzem és ültetem...

Előzmény: Zitka (5586)
Zitka Creative Commons License 2008.05.13 0 0 5586

Nem kapnak hőgutát a palackban a palánták?

Vettem néhány vékonyabb paradicsompalántát a piacon, amik igencsak kornyadoztak. Megpróbáltam rájukhúzni ilyen műanyag hengert (palack alját-tetejét levágtam), de kicsit tartok tőle, hogy még így is megreked ott a meleg, és megfőnek. Mi a tapasztalatod?

zsebi41 Creative Commons License 2008.05.12 0 0 5585

Nekem 3 öreg tövem van ami bent telelt, világosban kb. 10 fokon, és van 3 fiatal amit hajtásból neveltem, mindegyik már bimbós, talán látszik valami belőle a garázs lejáró feletti tető két oldalára vannak fellógatva, talán látszik belőlük valami a képen.

Előzmény: CBNora (5583)
zsebi41 Creative Commons License 2008.05.12 0 0 5584

elolvastam, de sajnos nem tudok segíteni, én csak akkor ismerem fel a fajtáját ha már érett termés van rajta.

Gyönyörűen virágzott a Tőled kapott medvehagyma, mégegyszer köszi.

Előzmény: taormina1 (5567)
CBNora Creative Commons License 2008.05.12 0 0 5583
Zsebi!
Mi van a sivatagi szegfűiddel? Nekem áttelet helyben is a sziklakertben, meg azok is, amiket kiszedtem pohárba. Most gondolkozom, mibe ültessem át a poharasokat, szépek lennének a külső ablakpárkányokon, és ezekeknek legalább nem ártana, ha napközben néha kicsit kiszáradnak.
Előzmény: zsebi41 (5580)
zsebi41 Creative Commons License 2008.05.12 0 0 5582

Az EMA-t használom, permetezésre, 300x hígitásban, beültetés előtt  1 nappal1000x hígításban belocsoltuk a földet.

06 30 664-4456 számon Dr. Hidas András elérhető tőle veszem 500 Ft. 1 üveg és nagyon szivesen beszél róla.

Sajnos nem lehet az egész nyári adagot megvenni, mert ez elbomlik ezért veszek 1l-t. és azt is szét öntöm 1dcl üvegekbe, hogy minnél kevesebb levegő legyen felette, és pince hideg kell neki, nálam a hűtő zöldség tartójában van.

Előzmény: taffy (5568)
CBNora Creative Commons License 2008.05.12 0 0 5581
A retek nekünk eddig csak fóliában lett jó. És nálunk annyi a légy, hogy szellőztetni is csak úgy szabad, hogy a nyílást lezárom fátyolfóliával. Idén ezt elmulasztottam, mire megnőtt a retek (méretre szépek lettek), olyan kukacosak lettek, hogy nem lehetett megenni. Kiszedtem az egészet, nem tárolom az ágyásban a kukacokat.
Szerencsére bőven van saláta, és még valamennyi újhagyma is van, bár azokban is megjelentek a kukacok. De azokból ki lehet vágni, ill. lehet találni olyanokat, amiben nincs kukac.
Nem tudom, itt írtam-e, múlt héten lebontottam a fóliasátrat. Most gyomlálom a helyét, mert a férjem megígérte, hogy csütörtökön beássa a paradicsom állványokat. Már nagyon nagyok a pálnták, legkésőbb hét végén szeretném kiültetni őket.
A korai, determinált paradicsomokat ma kiültettem. 8 db. Legend (állítólag ellenáll a Phytophtorának) és 13 db. Subartic Plenty, ez meg hidegtűrő. Kíváncsi vagyok, hogy válnak be, még egyiket se próbáltam. A 8 db. balkonparadicsomot, 2 db. paprikaalakút és 1 db. Gardener's Delight-ot elültettem cserepekbe. Már csak az állványokra valók vannak 1/2 literes pohárban.
Előzmény: cypress. (5579)
zsebi41 Creative Commons License 2008.05.12 0 0 5580

Nem tudom sajnos megmondani aki a képen láthatót nevelte attól kaptam 16db.-ot és  ő mutatta meg, hogy hogy kell ültetni, illetve a spárgát rátekerni a föld labdára és úgy elülteni és felkötni, növekedés alatt folyamatosan tekerni a spárgára.

Én most próbaképp, az én magas fajtáimat is megpróbálom,  lugas, harcz, ribizli. Legfeljebb alacsonyabb lesz majd kiderül.

Előzmény: Mezőgazda (5570)
cypress. Creative Commons License 2008.05.12 0 0 5579

Köszi:-) Akkor jól tippeltem.

Akkor ez a retkem sem lesz ehető...:-)

Ezek(amit most tettem) még az első korai(?) retek/Óriás vaj volt a neve/ vetéséből származó megmaradt magok voltak. nem sok,20szem kb.

Érdekes,hogy én még ehető retket nem bírtam sosem vetni.Bármilyen korán/későn vetettem,bármennyit locsoltam/nem locsoltam,kapáltam/nem kapáltam, volt közte saláta/nem volt közte saláta...sehogysem jön össze.

Látod lejjebb egyik képen a retkem,azt is már március végén vetettem és csak gyufaszál a mostani állapota.Pedig öntöztem(kibújásától minden nap 1x,kora este), kapáltam,gyomláltam és bár a saláta most nem közte volt,de 1 sorral odébb vetettem a salátát a retektől...

Ha lesz ősszel melegházam akkor abban megpróbálom újra,hátha. Most meg akkor veszek nyáriretket,vagy jégcsapot és vetek azt,hátha...

Előzmény: CBNora (5578)
CBNora Creative Commons License 2008.05.12 0 0 5578
A Tisza szappan fölötti képen tényleg parlagfű van.
Retket csak nyárit érdemes vetni, hónaposat nem, mert gumó helyett csak magszárat hoz.
kicsee Creative Commons License 2008.05.12 0 0 5577
Hát a bordói lé jobb, mint a szenteltvíz az biztos. :) Én is előszeretettel használom.
Ha nem akarsz mást használni, akkor olyan 10 naponta kell fújni. Fújhatod mindenre bajuk nem lesz tőle.
Ha esetleg krumpli, paradadicsom, paprika vonalon akarsz egy kicsit erősíteni, akkor ridomil gold plus vagy bravo 500, felszívódónak CURZATE R vagy Amistar.

A levéltrágya az kiegészítőnek jó, ha nincs rendesen alátrágyázva csodát ettől sem szabad várni. Én hetente/kéthetente egyszer szoktam kifújni.
Előzmény: Mezőgazda (5576)
Mezőgazda Creative Commons License 2008.05.12 0 0 5576
Egyébként a veteményesben a bordóilé az megfelelő védelmet nyújt az egész kertben(értem én a borsó,hagyma,paprika,paradicsom,stb...) a gomba ellen?
Vagy tudtok mást is javasolni?
A lombtrágyát milyen időközönként fújhatom a növényekre?
cypress. Creative Commons License 2008.05.12 0 0 5575

A kukoricában én nagyon reménykedem.Még egyszer anyósnál raktam el,de nem sikerült. Remélem most sikerül...

Neked most mekkorák a kukoricák?

Előzmény: Mezőgazda (5550)
cypress. Creative Commons License 2008.05.12 0 0 5574

Mostanában nálunk sem esett. Utoljára május elseje körül esett kiadósat. Jó lenne ha már újra megeredne az ég. Nálam már  másfél óra a locsolás.Mert most nem slagozok hideg vízzel a kútból(mint egyszer rég...),hanem hordókból hordom kannával az állott kútvizet- a tövekre,sorokra.És amekkora most a kert ez hosszú folyamat:-) pedig 2 hordót is beüzemeltünk,hogy könnyebb legyen.

A szép nagy paradicsomokat 1-esével raktam.Csak voltak kisebbek,de szépek,amit nem volt szívem kidobni.Azokat raktam 2-esével. Ha ki is pusztulna valamelyik a párból,1 akkor is maradjon.De ahogy néztem ettől nem kell félni,mind nagyon szépen megeredt.A zelleren,kelbimbón már jöttek új szép friss levelek is azóta.És a többi is növöget.

Megnéztem még egyszer a cukkinik,patisszonok hűlt helyét.Mivel nem találtam semmit most sem,így felástam a helyét újra. Ásás közben sem találtam őket,sőt még a magokkal sem találkoztam...biztos az ufók vitték el őket:-)))Palackos megoldással újravetettem a magokat.Így legalább látom,hogy hol kell lesnem és kapálni is tudok majd,addig is,még ki nem bújnak. Remélem mostmár sikerül.Tavaly nagyon szép cukkinik voltak...

Azt hiszem az uborkával is meg kell tennem az újravetést.Azóta is csak az az 1 kis magból előbújt hajtás van.Az ubit egyesével vessem?vagy 2-esével?(A tököket most 1-esével vetettem)Melyik a jobb?

Jövőre én is kezdem pohárban ültetni a tököt,ubit,dinnyéket,ilyesmit.Az 100% :-)

Retket is tettem újra egy sort.(Bár a régit még azért benthagytam.)Egy másik veteményesbe tettem,majd arról is fotózok,mert azt csak tegnap sikerült még kigyomoznom. Kíváncsi vagyok,hogy itt milyen lesz a retek...van-e ott is földibolha...

Hangyára fogom próbálni a sütőport,amint kinyitnak az üzletek:-))Most nincs ipari mennyiségem raktáron...:-)annyi hangyánk van.

"Nincs sok fekete tücsök?"

Most,hogy a linket is betetted a feketetücsökről,azt kell mondanom,hogy tudom ki ette meg a babomat.Grrrrr:-S Mit lehet ellenük tenni? A szép inka babomat már lassan teljesen felzabálják. Ahányszor hátramegyek mindig kevesebb van.Tegnap mikor locsoltam megtaláltam az"üregeiket" is (pont ott vannak ahol a bab általuk zabálva van)és akkora koncertet nyomtak,hogy azt megirigyelné egy 100 tagú zenekar is...

Látom a tököt meg tudtam menteni tőlük,de a babot nem.Ha majd leveszem a tökről a palackot azt is lezabálják majd? Mert ott van közvetlen az is.

Tegnaptól naplót is írok:-)

Kukoricát megkapáltam,végülis nem teszek rá már palackot.

(Palackom van vagy ezer:-)))Tavaly nyár óta gyűjtöm,amióta azzal locsoltam.Tele a pince,mert sok ásványvizet,szörpöt,üdítőt iszunk.)

Esetleg még a prlagfüves képet megnéznéd? Az parlagfű lenne?vagy nem? :-)

És mindent köszi újra!!

Előzmény: il1321 (5546)
nandorb Creative Commons License 2008.05.11 0 0 5573
almaparadicsom ha jó táplálják akkor 3M magasra is megnől
Mezőgazda Creative Commons License 2008.05.11 0 0 5572
kérdésem a vakondtücsök-milyen kárt tesz, és kell-e védekezni ellene, és mivel?
Mezőgazda Creative Commons License 2008.05.11 0 0 5571
ezen a képen lévő :)

paraicsom
Mezőgazda Creative Commons License 2008.05.11 0 0 5570
Megtudnád(nátok) mondani ez a paradicsom milyen fajta?

Előzmény: zsebi41 (5566)
Zitka Creative Commons License 2008.05.11 0 0 5569
OK. Ilyenünk nekünk is van. Most :-) vagy :-( jöjjön? :-))))  A füves részen vannak a ki (vagy be-)járatai, mindegyik akkurátusan DÉL felé irányozva. Ott napozik kint a kapuban. :-)
Előzmény: il1321 (5562)
taffy Creative Commons License 2008.05.11 0 0 5568
Szia,
Te melyiket használod (EMA vagy EM1), mert a honlapról a használatról nem sok derül ki.
taormina1 Creative Commons License 2008.05.11 0 0 5567
Jó, hogy látunk, és jó, hogy minden rendben van!
Ezt azért elolvashatnád:5432 üdv
Tao
Előzmény: zsebi41 (5566)
zsebi41 Creative Commons License 2008.05.11 0 0 5566

Szervusztok!

Rég nem voltam mert beütött a ménykő, szó szerint, tőlünk két házra és oda lett a gépem.

Mostanra helyre jött próbáltam mindent visszaolvasni de reménytelen vállalkozás. Inkább megmutatom a kertem, hogy áll.

Ebben az évben megpróbálom a gomba elleni védekezést teljes egészében az EM-re bízni. A szezon kezdetétől avval permetezek 10 naponként ilyen növényeim még nem voltak, bele értve a szobanövényeket és virágokat is.

Ez egy növényi fermentum, nem növényvédő szer, teljesen ártalmatlan, de a növényeket megerősíti, jobban feltudják venni a tápanyagokat. Akit érdekel nézze meg.

www.emtech.hu

A tavaly őszi borsón már érnek a csövek és csupa virág és olyan erős a szára, hogy nem dől el.

Paradicsom két féle módon van ültetve az egyik fajta karók mellé, a másik spárgára lesz felvezetve, és kordon lesz belőle. Reménykedem, hogy sikerül olyanra mint amilyen képet majd felteszek arról amit tavaly láttam és annak a nyomán próbálkozom én is.

a mintaez még csak reménytavaly ültetett borsókarós paradicsomévelő pipacsa kert őre
Vezso Creative Commons License 2008.05.11 0 0 5565
Köszönöm szépen! Bámulatos a naprakészséged. :)
Előzmény: CBNora (5530)
Vezso Creative Commons License 2008.05.11 0 0 5564
Köszönöm szépen a választ!
Előzmény: il1321 (5520)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!