Keresés

Részletes keresés

nandorb Creative Commons License 2008.05.14 0 0 5623
A perenoszpóra ellen jó ha minden eső után védekezzünk mert az eső lemossa a régi permetszert és könyen bejuthat a spóra aszem zinebbel vagy mankocebbel szokták fujni és évente akár 25x is használhatjuk, ellenben az insecticiddel mert hogy a tetük kis idő multán ellenálóvá válnak a permetszerre ez vonatkozik a gyomokra is minden évben 1ha 4db gyomnöveny ellenaló lesz a permetszere
Előzmény: CBNora (5621)
CBNora Creative Commons License 2008.05.14 0 0 5622
Sok közös betegségük van a burgonyával. Tényleg egy családba tartoznak, közeli rokonok.
Előzmény: nandorb (5620)
CBNora Creative Commons License 2008.05.14 0 0 5621
Én is hallottam azt is, hogy máshova ültessük, azt is, hogy lehet ugyanoda. Mi általában máshova ültettük, tavaly ugyanott voltak, ahol tavalyelőtt. Mindegy volt. Takarva volt a talaj, fel se ástuk, fertőtleníteni meg soha sehol nem szoktunk. Jó lett.
Azt hiszem, az időjárás számít leginkább. Ha nagyon sok a csapadék, akárhova ülteted, elviszi a burgonyavész, a levegő tele van spórákkal. Szárazságban ez a betegség meg nem támadja meg. Persze más betegségei is vannak, de legtöbbször a burgonyavésztől szokott egy az egyben lerohadni az egész. Permetezéssel valőszínűleg kivédhető, mi csak rezes permetezést használunk, ez szélsőségesen csapadékos időjárásnál kevés. Amúgy megelőzésre jó.
Előzmény: Morcsi (5617)
nandorb Creative Commons License 2008.05.14 0 0 5620
nem szabad egy helyre tenni meg ha fertotlenititek azt a fold teruletett a vetesforgot mindig bekell tartani de van valami osszekotettes a burgonyaval csak nemtom mi talan az hogy egy csaladba tartoznak
Előzmény: Morcsi (5617)
nandorb Creative Commons License 2008.05.14 0 0 5619
szantas elott fertotlenitettetek???
Előzmény: katbo (5618)
katbo Creative Commons License 2008.05.14 0 0 5618

Húúú, kicsit lemaradtam az olvasásban. Termékenyek voltatok írás terén az útobbi napokban. Nálunk a retek nagyon jól sikerült a fóliában, de a szabadföldi az siralmas. A háromnegyede kukacos és nem is nőttek meg.

Tao, nekem szépen kikeltek a cukkinik, talán egy, vagy kettő nem. (nem áztattam be őket)

Most rohannom kell a gyerekekért nem tudok többet írni, de majd elmesélem Nektek a tiszai szomszédasszonyom kertjében ért sokkhatásom történetét. :-((

Morcsi Creative Commons License 2008.05.14 0 0 5617
Kíváncsi vagyok, valaha egyetértés lesz-e a paradicsom kérdésben. Én úgy tanultam anno, hogy mindig máshova kell tenni, ahová most költöztem ott állították, hogy minden évben ugyanoda kell tenni, mert azt írja a Biokert c. könyv. Nálunk is, náluk is előfordult őszre feketedés...
Előzmény: peter513 (5615)
Vezso Creative Commons License 2008.05.14 0 0 5616
Ezért van a vetésforgó, amit Il nagyon jól leírt már vagy kétszer. :)
Előzmény: peter513 (5615)
peter513 Creative Commons License 2008.05.14 0 0 5615
Ha túl sokat locsolod a paradicsomot, akkor már zölden elkezd foltosodni és rothadni hiába permetezed. Én nem permeteztem ua. lett az eredmény, mint aki igen, egyformán locsoltuk. (Ezt tapasztaltam.) Állítólag évente kétévente máshova kell ültetni a paradicsomt, mert a saját betegségével fertőződik a talaj és szinte semmi se lesz. (Ezt hallottam.)
Előzmény: cypress. (5608)
il1321 Creative Commons License 2008.05.14 0 0 5614
Igen, de az arányt nem tudom. Én kész Bordói port veszek, ez megfelelően össze van állítva. ' evőkanállal oldok fel egy 5 literes üres étolajos palackban, feloldódás után még hígítom, és kb 8 liter szoktam kifújni. Egy fél kilós doboz kb 500 pénz, nekem egy évig elég.
Előzmény: Mezőgazda (5599)
peter513 Creative Commons License 2008.05.14 0 0 5613
Még a télen vetettem zellert balkonládába, ideje lenne kiültetnem. Milyen növények nem bírják a közelségét? Répa, hagyma, cékla, paradicsom, paprika, krumpli, málna és eper van a közelben. Melyek mellé ne ültessem? Tavaly a paradicsom közelében a répa semmire se ment.
CBNora Creative Commons License 2008.05.14 0 0 5612
A paprika tényleg vízigényesebb, és nem szokott neki ártani, ha vizes lesz a lombja. A paradicsomnál vigyázz, hogy esti locsolásnál ne legyen vizes a levele, mert megjelenhet rajta a burgonyavész. Ha slaggal locsolsz, csak reggel, hogy leszáradjon. Ha hirtelen sok vizet kap, tényleg repednek a bogyók, ilyen szempontból jobb a lehetőleg egyenletes vízellátás, vagyis ne várd meg, hogy míg nagyon kiszárad.
Előzmény: cypress. (5608)
Vezso Creative Commons License 2008.05.14 0 0 5611
Én már legtöbbet karóztam. Egyrészt mert kiválogattam egy rakás maradék tetőléc darabot és akkor már meg is hegyeztem, másrészt nem akarom később a növény gyökerét bojgatni egy karóval.
Előzmény: cypress. (5609)
Vezso Creative Commons License 2008.05.14 0 0 5610

Na nálam nem szeretnél kapálni. Frissen feltört rét gyomirtó nélkül. Gyakorlatilag folyamatosan lehet kapálni. :) Jó muharos.

Én takartam a palántákat, és csak akkor locsolom, ha már nem nedves a takarás alatt. Azért is jó ez a takarás, mert könnyebb öntözni, nem mossa ki. Azt hiszem a borsónál inkább Il módszerét fogom kipróbálni és jó sűrűn vetem.

Előzmény: cypress. (5606)
cypress. Creative Commons License 2008.05.14 0 0 5609

lemaradt...

kb. 2 hete palántáztam.Még rajtuk a palack.Egyenlőre még nem vettem le,nem tudom mikor kerül le.Majd menet közben biztos érzem(remélem). Gondolom még karózás előtt,amég kifér rajta.Vagy levágom róla...

Írok majd ha levettem.:-)

Előzmény: V.M. (5603)
cypress. Creative Commons License 2008.05.14 0 0 5608

Tegnap beszélgettem a szomszéddal.

Azt mondta a paprikapalánta imádja a vizet azt locsoljam is minden nap.

mert csak akkor lesz jó termés.

Viszont azt mondta,hogy a paradicsomot elég ha 3 naponta locsolom(miután megfogant),mert az nem olyan kényes. Ja és ha már van rajta érő/érett paradicsom akkor se öntözzem túl mert szétreped a paradicsom...

Szerintetek?

Tényleg ne locsoljam minden este a paradicsomot is,mint a paprikát?

na most húzok,mert vár a robot:-)

cypress. Creative Commons License 2008.05.14 0 0 5607

Szerintem nem égtek meg...nekem tetszenek,úgy nézem jól érzik magukat

és köszi a cincérest:-)

cypress. Creative Commons License 2008.05.14 0 0 5606

Hát, uborkahálóval tutibb lenne,de még ugye azt nem szereztem be....

Így sem rossz,kb. 70%-a magától felmászott rá,kb. 20%nak én segítettem:-) és kb.10%-a azért elhasalt így is.

De összességében meg vagyok vele elégedve.Jobb,mint tavaly.

Alul fut 2-2 madzag,feljebb 2-2 és teljesen fent is még 1. Közte pedig fűvel talajtakartam mert ott így már nem tudok kapálni,és a gazt nem szerettem volna közte nézni.

Locsolni is tök jó így.

Mikor kikerül a borsó,uborkát készülök rakni a helyére.Addigra szerzek rá hálót is.

Előzmény: Vezso (5593)
cypress. Creative Commons License 2008.05.14 0 0 5605

Köszi a dícséretet:-)

Az epernél és a borsó között(ahol már a madzagok miatt nem tudnék kapálni) már használom a talajtakarást.Fűnyírózásból származó fűvel(ami van elég ekkora kertben:-))

Itt a palántáknál is gondolkodtam rajta,de még nem szántam el magam...valami perverz módon én imádok kapálni:-)))

Később elképzelhető még,hogy talajtakarok,de most még nem tudom...

Előzmény: il1321 (5592)
Vezso Creative Commons License 2008.05.14 0 0 5604
Én is elkezdem gyűjteni a palackokat, bár mi nem igen iszunk ilyeneket. Nálunk a tea meg a szörp a menő. (nemsokára lehet menni bodzát szedni) A tejesdobozt meg a tejfölöst már úgyse kell őrizgetni. :)
V.M. Creative Commons License 2008.05.13 0 0 5603

Én ezt a módszert még nem alkalmaztam a palántázásnál, de lehet hogy megpróbálom. Hány napig tartottad a palackot a palántán?

Nem égette meg a nap a palánták leveleit, ugyanis a közvetlen napsugárzást

felerősíti a műanyag?

Előzmény: cypress. (5587)
V.M. Creative Commons License 2008.05.13 0 0 5602

A bogaratok Hőscincér.

Előzmény: cypress. (5588)
V.M. Creative Commons License 2008.05.13 0 0 5601

A virágzó metélőhagyma.

kicsee Creative Commons License 2008.05.13 0 0 5600
Illetve még jó az égzengésre is... :)
Előzmény: il1321 (5598)
Mezőgazda Creative Commons License 2008.05.13 0 0 5599
Nagyon köszönöm, te nagyon ott vagy a szeren :)
A bórdóilé az rézgálic és mész keveréke?
Milyen arányban keverjem meg?
Bocs ha ennyit kérdezek de mindíg eszembe jut valami.
Előzmény: il1321 (5598)
il1321 Creative Commons License 2008.05.13 0 0 5598

Csalánlé: levéltetvekre egy napos áztatás után, töményen kipermetezve. A hatás fokozható háztartási kenőszappan hozzáadásával. Egy zacskó2-300Ft, és egész évre elég. Egy jó diónyit feloldok 2-3 liter vízben, ezt keverem csalánlével. Kb 5 liter, amit egyszerre elkészítek, nekem ez elég. Ezzel lehet a tetveket és bolhákat gyéríteni. Ha marad a permetezőben néhány nap mulva újra lehet kipermetezni. A kenőszappan a kitinvázukat oldja, így hatásos. A csalán mellett hozzá lehet tenni egyébb növényi kivonatot, pl fehérüröm, fokhagymalé hagymaszár, amiknek gombaölő hatása van. De lehet hozzákeverni bordói levet is, ami majd a paradicsom, burgonya gombabetegségei ellen véd. A csalánlé kb egy hetes áztatás után hígítva 1:10 arányban trágyának jó. Erősen nitrogén dús. Az erjedése szaggal jár, ezért vagy zárt edény kell, vagy némi kőzetport kell keverni a lébe. Az erjesztésre használt edénybe folyamatosan lehet a zöld és fokhagymaszárakat is tenni, és ha van a cékla levelét, ami szintén nitrogéngazdag, és mivel természetes, nem alakul át nitráttá. Amennyiben van fahamu, az mehet káliumtartalmánál fogva a paradicsom, uborka és káposztafélék földjére.

A csalán, ha nagyobb mennyiség van, lekaszálva mehet talajtakarónak a növények soraiba. Ekkor ott fog komposztálódni, és a nitrogén hatása érvényesül. Lehet kaszálás utás rögtön, de szárítás után, szénaként. Télire érdemes eltenni gyógyteának. Vértisztító, vizelethajtó hatása va. Teaként, egy kanálnyit forrázni, és szűrve meg inni. Külsőleg hajöblítésre, csökkenti a korpásodást, fényes lesz tőle a haj.

Előzmény: Mezőgazda (5597)
Mezőgazda Creative Commons License 2008.05.13 0 0 5597
Ma a határban láttam az árokparton rengeteg csalánt, szerintem kimegyek és szedek belőle.
Légyszives mond már el a csalán levél áztatást,és használatát :)
Ja és ,hogy pontosan mire jó, és hányszor kezeljek vele.
Előzmény: il1321 (5596)
il1321 Creative Commons License 2008.05.13 0 0 5596

Jó úton haladsz:)))

A palck nem csak a hideg, hanem állati kártevőktől is véd, a fakadás segíti a mikroklímával, széltől óv, és holnapig még találok ki még valamit:))

(de tényleg működik)

Az ázalék lével 10szeres hígításban hetente locsolhatsz is. Nem kell sok. Nekem egy locsoló, az 15 palántra van elosztva. A lényeg a tápanyag. Permetezni lehet két hétnél sűrűbben is. A csalánléhez tedd hozzá a zöldhagyma levágott szárát, hagymahéjat is.

Előzmény: Vezso (5595)
Vezso Creative Commons License 2008.05.13 0 0 5595

Ma mikor permeteztem a növényeket csalánlével azon gondolkodtam, hogy valszeg eddig rossz felfogásban csináltam ezta  biopermetezést. Ha találtam valami kártevőt, akkor elkezdtem veszettül permetezni. Jól gondolom Il, hogy az lenne az igazi, ha kéthetente az általad már leírt növények levével permeteznék, függetlenül a tünetektől? Mgelőzésre kellene hajtani nem a baj orvoslására?

Másik ilyen bipraktika a védőnövények. Nekem a védőnövény szinte mindig később kel, vagy nem elég nagy a védelemhez. A később vetett retek pl gyönyörű, mert a saláta már ott volt közte időben. A korábbit meg lepusztította. :(

Vezso Creative Commons License 2008.05.13 0 0 5594
És mire is jó a módszer? A fagytól védi a növényt?
Előzmény: il1321 (5592)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!