Keresés

Részletes keresés

il1321 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5695
Előzmény: il1321 (5694)
il1321 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5694

(amit földön vetnek, nekem nincs:)) De eléggé kiterjedt irodalma van. Neten pl:

http://www.google.hu/search?hl=hu&q=meleg%C3%A1gy&meta=

Előzmény: Vezso (5692)
Morcsi Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5693
Az általad betett képen a zacskón felül apró betűvel "Eruca Sativa" látható. Szerintem amit viszont a kinőtt növénykékről tettél be, az nagyon az én coltivatam-ra hajaz...
Előzmény: Zitka (5691)
Vezso Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5692

Újra felvetem, hátha csak a nagy vegyszeres vitában sikkadt el a kérdésem. :)

Melegággyal van valakinek tapasztalata?

Zitka Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5691

Betettem ide a fényképét korábban, és ilyet küldtem taorminanak is.

Garafarm termék, semmi egyéb plusz információ (latin név, vagy alfaj) nem volt rajta.

Előzmény: Morcsi (5688)
Morcsi Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5690
Az 5476-os hsz-em 4. képén látszik a coltivata, bár már ez elég nagy. Selvatica-t idén nem vetettem.
Előzmény: Morcsi (5688)
Vezso Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5689
Előzmény: katbo (5682)
Morcsi Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5688
Nem lehet, hogy neked a "coltivata" fajta van? Annak a levelei fiatalon kerekdedek és csak virágzás előtt kezdenek csipkésedni. A boltban általában a "selvatica" van, az már fiatalon is sokkal csipkésebb.
Előzmény: Zitka (5687)
Zitka Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5687

Nálunk volt 3 óra körül egy kiadós eső, de max. 20 percig tartott.

taormina, nálad se csipkésedik a rucola levele? Azt hittem, csak az első levelek kerekdedek, aztán majd jön a csipkés - de ennek semmi nyoma.

Az íze tökéletes, de a formája abszolút nem olyan, mint amit a boltban lehet kapni.

Előzmény: taormina1 (5683)
taffy Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5686
Én is idegenkedem a "szerek " használatától, ha lehet oldjuk meg természetes úton. De sajnos pl a környékünkön több gyönyörű nagy fát is elvitt a monilia, így nem merjük megengedni, hogy megfelelő időben és szerrel ne védekezzünk. De a kis veteménybe én is az itt olvasott praktikákat használom.

Il, letakartam fátyolfóliával április közepén a hagymákat (alatta hihetetlen gyorsasággal fejlődik) a hagymalégy ellen. Meddig hagyjam rajta a fóliát? Esetleg már levehetem?
Előzmény: il1321 (5681)
taffy Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5685
Bp környékén volt egy rövidebb felhőszakadás tegnap.
Morcsi Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5684
Budapest egyes részein tegnap és tegnapelőtt is esett. Hogy egész Budapesten-e, azt így elég nehéz lenne megmondani :)
taormina1 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5683
Sziasztok, Budapesten volt esö?

Én se ismerek a fölsorolt szerekböl az aszpirinen kívül semmit. Orvost meg utoljára akkor láttam, mikor a kisfiam született; annak is már 16 éve.
Az orvoslátogatás szerintem majdnem kényszerüen gyógyszerfölírással végzödik. Úgyse mondja azt, hogy kérem várni kell.
katbo Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5682

A disznózsíros borogatás nálam is az alapkezelések közé tartozik, ha léguti a probléma, na meg  a homeopátia. 11 év alatt a három gyerek összesen háromszor kapott antibiotikumot.

Mivel a topic "címe"is az, hogy házi veteményes, ezért a kisebb kertméret itt szinte természetes, ezért főleg az ilyen méretű kertekben alkalmazható tanácsokra van igény.

Hangya ellen mondanátok valami tanácsot? Teljesen aláfurták a járdát és több cserépben is garázdálkodnak.

Előzmény: lizzi* (5675)
il1321 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5681

A fórumon jelenlévők nagy része tényleg kedvtelési célra, saját magának termel. Nem is nagy mennyiséget. Én sem elleneztem a vegyszerek szakszerű használatát, nagybani termelés esetén valószínű nem is lehetne másként az elvárásoknak megfelelő terméket előállítani. De itthon, saját részre más a helyzet. A magam részéről lehetőleg kerülöm ezek alkalmazását. De azt sem ítélem el, aki vegyszereket használ. A lényeg a szakszerűség. Ugyanakkor pl. a barackot egy barátom kertjéből kapom, neki több száz fája, van, ő vegyszerekkel kezeli a fáit. Másként nem is tudna termelni, de tudom, hogy a megfelelő időben, megfelelő szereket alkalmaz, hozzáértéssel. Így fenntartás nélkül elfogadom a termékeit.

A nagyüzemi termelésnél pedig nektek is diktál a piac. Szerintem még jóval kevesebb vegyszert szórtok ki, mint a TSZ időkben, amikor ha kellett, ha nem a mennyiséget ki kellett adni. A külvilágtól pedig nem lehetünk függetlenek. A "nyúlfekvésnyi" kiskertekben pedig kenyérgabonát nem tudunk termelni:)

Előzmény: Mezőgazda (5676)
il1321 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5680
A nagy fa nálam max 3m magas:) Mivel kicsi a kertem, így választottam törpae alanyon növő fajtákat, és ennél a magasságnál nem szoktam nagyobbra engedni, a másik része meg még eleve néhány éves fa. A kertészetekben is a műveléshez igazítják a fák nagyságát. NAgy fákat tényleg nehéz permetezni, de ebben nincs is tapasztalatom.
Előzmény: Vezso (5674)
Morcsi Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5679

"Másrészt egy otthon ésszerűen permetezett zöldséggel is jobban jár az ember, mint ha vesz valamit a piacon, amiről nem lehet tudni semmit."

Valami ilyesmit akartam én is mondani. Vannak, akik paranoiás félelemmel tekintenek a vegyszerekre, vannak, akik ész nélkül szórnak mindent, de a saját kertjében mindenki maga el tudja dönteni, milyen módon védi a növényeit. Csak sajnos az arany középút megtalálása gyakran nagyon nehéz...

Előzmény: CBNora (5678)
CBNora Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5678
Más helyzet, ha valakinek a megélhetése függ a terméstől.
Ha nálunk valamelyik zöldség tönkremegy, legföljebb eszünk mást, ha kevés terem, csak a szűk családnak jut, és nem ajándékozunk a barátoknak.
A kenyérnél kénytelen az ember tudomásul venni, amit írtál. Fehér kenyérnél különösebben nem izgatom magam. Barna kenyeret meg lisztet inkább biotermesztésből származót veszünk, mivel a szermaradványok elsősorban a magok külső rétegeiben halmozódnak föl.
Úgy tudom, a szermaradványok, nehézfémek a levelekben halmozódnak föl legjobban, aztán a gyökerekben, a termésben legkevésbé. Már azzal sokat nyerünk, ha a saláta, spenót, sárgarépa vegyszermentes. Ha meg tudjuk oldani.
Másrészt egy otthon ésszerűen permetezett zöldséggel is jobban jár az ember, mint ha vesz valamit a piacon, amiről nem lehet tudni semmit.
Vezso Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5677
Azt hiszem az nem ugyan az a kategória. Én elismerem, hogy kellenek, meg hasznosak, a negatív hatásaik ellenére is szükség van rájuk. De azt többen leírtuk, hogy a fő ellenérv nem a minimális szermaradvány.
Mezőgazda Creative Commons License 2008.05.15 0 0 5676
Én annyit szeretnék mondani a vegyszerekről,hogy 150 hektáron gazdálkodom és szántóföldi kúltúrákat termelek, búza,kukorica,napraforgó,árpa,repce.
Vegyszerek nélkül semmim nem teremne mert biogazdálkodással nagyonnehéz.
Hidjétek el van,hogy aratás előtt 2-3 héttel is kell kezelni a búzát és sokszor nem is bírjuk kivárni a növényegészségügyi várakozási időt mivel nem lehet!
Abból a búzából ugyanúgy liszt lessz és én, meg ti is eszitek ezt a kenyeret, amiben sajnos van vegyszermaradvány.
Remélem nem fogtok most eért megkövezni, de más gazdák is tudnának mesélni erről, például a napraforgó deszikálása, amikor totális perzselést alkalmazunk ,hogy minél előb el tudjuk végezni a betakarítást és a napraforgó mag-ban is maradványok vannak:S
lizzi* Creative Commons License 2008.05.15 0 0 5675
Én nem tudok szakmailag hozzászólni, csak a vegyszerektől való idegenkedésem összefügg a gyógyszerektől való idegenkedéssel, ezért nem is tudom az említett gyógyszerek mire valók. Talán a tudatosság mellett szerencse is vagy genetikai örökség, mindenesetre a házirorvos, gyerekorvos csak a TB-kártyáinkat ismeri. A legtöbb gyógyszer a tünetet gyógyítja nem az okot, de más jól működő szervnek ugyanakkor árthat. Leegyszerűsítve talán a vegyszerekkel is ez lehet a helyzet. Ahogy írtad, vannak akik kis kertekben nem nagyon vegyszereznek, igen, ha lehetséges egy kis házi veteményesben vegyszer nélkül létezni, akkor mindenképpen meg kell próbálni. Ahogy írtad, apáink-nagyapáink idejében kevés szer volt, aztán ahogy immunissá váltak a kórokozók egyre több és erősebb szer kellett, azóta iparágak épültek és gazdagodtak a mindenre vegyszert elméleten. Ahogy én pl. a lányomat egyebek mellett a nagyanyámtól tanult disznózsíros mellkasborogatással gyógyítottam ki a súlyos légúti szövődményből és lázcsillapítónak sem tablettákat kapott, igyekeztem nem tönkretenni a szervezetét amikor gyerekként minden meghűlésre antibiotikumot írta fel neki az orvos. A természet is ilyen,  ártalmatlan veygszer szerintem nincs. Na nem akarok okoskodni, csak ezt gondolom az alábbiakról.
Előzmény: kicsee (5660)
Vezso Creative Commons License 2008.05.15 0 0 5674

Il a nagy fákat is szoktad permetezni a csalánlével, mert azt írod, hogy egy adagből többször tudsz permetezni. Nekem meg a 16l nem elég az 5 nagy fára, meg a rakás kicsire és a veteményesre.

Akkora jó eső esett most nálunk, hogy öröm volt nézni. :)

CBNora Creative Commons License 2008.05.15 0 0 5673
No, hogy az érintett is hozzászóljon.
Nem érzem vétkesnek magam azért, mert nem permetezem a szilvafát. Nem hiszem, hogy attól a környezetemben nagyságrendekkel több lenne a tetű. Sőt. Egyszer nálunk járt látogatóban egy ismerősünk, aki az egyetemen növényvédelemmel folalkozik. Szerinte direkt jó, ha van a kertben pl. egy tetves bodza, mert azon el tudnak szaporodni a katicák és egyéb hasznos rovarok, akik majd leeszik a többi növényről is a tetveket. Most ezt a szerepet tölti be a szilvafa is.
Másrészt a veteményes elsősorban szórkozás, mellesleg fedezi a család teljes zöldség szükségletét az említett módszerekkel is. Ebbe mindenféle kísérletezés, természetes módszerek kipróbálása belefér. Mivel én élvezem a kert változatos rovarvilágát, nem szívesen használok rovarirtót. De pl. a buxusokat már permeteztem Actarával, sőt nemsokára újra fogom is. Meglehetősen szeparált helyen vannak, nem virágoznak, és permetezés előtt rövidre nyírjuk körülöttük a füvet. Így elsősorban a megcélzott rovarok pusztulnak el, más aránylag kevés.
Amúgy az általad felsorolt gyógyszerek közül az Aszpirint ismerem, mást nem veszek be, ha nem írja fel orvos. Legjobb gyógyszer az alvás.
Előzmény: kicsee (5660)
il1321 Creative Commons License 2008.05.15 0 0 5672
OK, ezt is megértem. Én is tapasztaltam ilyet, akár a sima bordóilé említésekor, a Glialka miatt meg kaptam eleget a bióstopicban is, amikor itt említettem itt is. Tényleg mindenki maga dönti el miként akar termelni. Bármelyik módszer alaklmazásához pedig ismereteket kell gyüjteni. üdv:))
Előzmény: kicsee (5671)
kicsee Creative Commons License 2008.05.15 0 0 5671
Olvaslak már benneteket és néha írogatok is úgy 1,5 éve.
Úgy tűnik, hogy itt mindenki, mintha félne bármilyen vegyszertől. Én tudom, hogy miért.
Azért, mert nem ismerik és nem is akarják megismerni. Ha leszór valamit akkor nem lehet kiengedni a gyereket az udvarra játszani meg ilyen butaságok.
legnagyobb évi-je az általam használt ridomil kontakt és felszívódó gombaölőnek van. Paradicsomban 7nap, krumpliban 21. De hát ki eszik zöld krumpliszárat, gyűszűnyi krumplit, vagy körömnyi paradicsomot? Egyébként is ez gombaölő szer, nem gyomorméreg. Testsúly kilonként 2000mg kéne bekanalazni a halálos tünetekhez.
Akkor nekem az 200000mg(200g)-ot jelentene. Csak észrevenném :)
Actara évi-je:3 nap. Kullancsot viszi mint jég a vetést.
Réz-kén: évi 0 nap.
Amistar, csak az eltarthatóság szempontjából egy kezelés egy évben é.v.i.:14nap krumpliban, paprikában paradicsomban 3 nap
És ezek csak evésre vonatkoznak. Megfogásra, esetleg levélnyalogatásra nem. :)
Ridomil 2x egy évben, előtte, közben, utána réz-kén ha _szükséges_.
Egyszer egy évben Amistar.
2x egy évben Actara.
Szép termésem van, nem viszi el semmilyen vész, nem rohad el. Tovább eltarthatom a termést, amíg olcsó lesz a boltban a krumpli.
Ez csak a krumplira, paradicsomra, paprikára vonatkozik.
Más növény nem kap semmit a rez-kénen kivül. Néha az se...

Te ismered a biológiai védekezést én meg tudom az alapját a vegyszeresnek, azért nem félek tőle.

Ezeket csak azért írtam le, mert úgy látom, hogy itt nagyon erős tévhitek vannak felbukkanóban. A csalános témát már ismerik az emberek. Ismerjék meg egy kicsit kémia oldalát is védekezésnek.
Persze akinek kis kertje van az nem fog szórni semmit és meg is értem.
De azt viszont nem, hogy ha küzd valaki egy növénnyel és ebben a mindentől fertőzött levegőben megtámadja mondjuk a burgonyavész területet és viszi a szép kis növényeit, amikben esetleg még különlegességek is voltak, ő meg nézi tétlenül azt nem értem meg. Képtelen vagyok. És mindez csak azért van, mert bár a csalánből ki tanulták magukat mást nem is nagyon tudnak.

Flame off.
Beszéljünk másról!
Előzmény: il1321 (5670)
il1321 Creative Commons License 2008.05.15 0 0 5670

Én nem is tudom mit írjak erre. Talán azzal kezdeném, hogy akkor szerencsésebb lett volna, ha konkrétan személyhez kötöd, kire értetted. Igazából ez nem biokertes topic, ezért nem is volt itt szó arról, hogy csak, és kizárólagosan kémiai származékok alkalmazása nélkül kell termelni. Én magam nem emlékszem, hogy valaha is kijelentettem volna, hogy csak ez a helyes. Mindenki a saját elképzelése, meggyőződése szeint alkalmazza a módszereket. Ha arra gondolsz, hogy egyes növényi kivonatokat javaslok, azokat nagyrészt kérdésre, mert erre volt érdeklődés. De ha valaki más védekezést kérdezett, azt is megmondtam, ha tudtam. Azt mindíg kijelentettem, hogy a biológiai védekezés egy komplex rendszer, amelyben a különböző módszrerek és eszközök kiegészítik egymást. Az, hogy most a csalánlé előtérbe került, ez az érdeklődés miatt volt. Ez azonban bizonyítja azt is, hogy aki eziránt érdeklődik, nem felelőtlen a környezetével szemben, csak éppen nem óhajt vegyszeres védekezést, különféle okok miatt. A valamilyen védekezés mindíg több, mint a semmilyen.

Az, hogy ki, mekkora területen kertészkedik, igazából nem volt lényegi kérdés. Mindenki maga választja ki, mit alkalmaz, a lehetőségei szerint. Az, hogy neki az a jóleső dolog, hogy minden növényt tövenként locsol, vagy bekapcsolja a szivattyút, és mehet a víz, az ő dolga. Hozzáteszem, hogy ismerek olyan kertészeket is, akik nem zsebkendőnyi területen tövenként locsolnak. Nekem sincs minden palánta búra alatt, de ha lehet a vegyszerek alkalmazását kerülöm. Csak azt a módszert ajánlom másoknak, amit ismerek, és tapasztalatom van benne. Akkor sem mondom, hogy csak ez a megfelelő. Mindenki, maga dönti el, hogy mit használ fel.

A régi időkből nekem is vannak emlékeim, ismereteim. Az én nagyapám is kertészkedett, ebből élt egész életében. Valamikor több holdon, aztán, amit meghagytak, engedtek neki. Mellette nőttem fel, de azok a fajták, azok a módszerek lassan kihaltak. Ezekből szeretnék valamennyit átadni, amellett, hogy amennyit tudtam tanultam hozzá. Ha néhány embernek segítettem valamennyit, ennek örülök.

Üdv:IL.

Előzmény: kicsee (5669)
kicsee Creative Commons License 2008.05.15 0 0 5669
Apósodnak akkor respect, ha értett a földhöz! Tisztelem azokat az embereket akik amikor látják a növényt tudják mi van és mit kell tenni!!

A permetezés-nem permetezés témája nem rád irányult 90%-ban. Tudom, hogy aki csak ismerkedik még ezzel az egésszel az nem fog rögtön Amistart szórni vagy mást, mert technikája van az ilyesminek.

Én csak arra akartam rávilágítani egy kicsit, hogy ha az ember beteg és mondjuk nem használ a forró _igazi akác mézes_ tea és a kamillás gőzölés, akkor nyúlunk valami szerhez.

Nagyapám mesélte, _kicsit_ nagyobb területen gazdálkodott, mint most én, hogy régebben nem volt ennyi betegség, más volt az egész mezőgazdaság. Akkor csak a Bi58-at ismerték meg a rézgálicot aztán csókolom. Amire nem használt az egyik megszórták a másikkal. :)

Mint mondtam, kívánom, hogy szeretsd meg a kertet! Az ökoszisztémát pedig nem egy tetű vagy kukac elpusztításával fogod felborítani.
Előzmény: cypress. (5663)
cypress. Creative Commons License 2008.05.15 0 0 5668

Igen, ő az.

Mindent ír(t) szinte csak a magasságot nem tudtam.

Viszont elolvastam a cikket is.Köszi szépen.

Azt hiszem elég is lesz az 5 tő:-)) Persze ha megmaradnak.

Be is tettem kedvencekbe az édenkertet(is):-)

Előzmény: Zitka (5665)
Zitka Creative Commons License 2008.05.15 0 0 5667

EZ is érdekes cikk, az akár 15méterre is megnövő kúszóparadicsomról. :-)

http://www.edenkert.hu/cikkek/novenydoktor/paradicsomi-egyuttmukodes/

Zitka Creative Commons License 2008.05.15 0 0 5666
Előzmény: cypress. (5664)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!