Na nálam nem szeretnél kapálni. Frissen feltört rét gyomirtó nélkül. Gyakorlatilag folyamatosan lehet kapálni. :) Jó muharos.
Szintén zenész:-)
A két kisebb veteményesből az egyik,amit már tavaly is felástam.Annak jó a földje,mert valaha fóliasátor volt felette.
Viszont a másik kisebb és a nagy veteményem már 5 éve nem volt felásva/szántva.Sőt tavaly még fűnyíróztuk is.Idén húsvétkor ástuk/szántattuk fel(sajnos nem ősszel,mert még akkor nem tudtam mit akarok).
Azt mondta a traktoros sokat ne várjak idén,mert ez gyöp volt már.Minden volt/van benne.Muhar,tyúkhúr,rendes fű(csomók)pitypang,parlagfű,stb..Szántás után még a párom átkapálta 4x géppel+én 2x kézzel.Iszonyat mennyiségű gazt szedtem ki.Ültetéskor is szedegettem még.
Meg most kapáláskor ist azt dobálom kifelé...A széle a legrosszabb,de megbírkózom vele(remélem).
Szóval ennek ellenére én szeretek kapálni és ha tehetem minden nap csinálom is kicsit:-)
Talán hétvégén már én is megkarózom egyik másik palántát...
Nekem külön ágyások ellenére is voltak kerszteződések. Viszont a pritamin kivételével észre lehetett venni az eltérő alakról és/vagy szinről. De persze ez függ nagymértékben a szél nagyságától és irányától és a beporzó rovarok jóindulatától is. :)) Összességében azért nagy többségben fajtaazonos termések lettek.
Én múlt évben jártam úgy, hogy a pritamin paprika erős lett. (De a zért elfogyott) :))
Esetleg mit ültethetek kettejük közé (paprika/paradicsom) elválasztónak a fóliába? (brokkoli, karfiol palánta van, karalábé, mángold, albatök, cukkini lesz)
Persze fóliában nem sok hely van, de szabadföldre gondoltam, amikor nem kellene egymás mellé tenni, mert ott jobban hat az időjárás okozta betegségek hatása.
Ha lehet, ne tedd a paradicsomot a paprika mellé. Nem szeretik egymást. Én régóta ültetek paprikát, mivel kis mennyiséget, de sok fajtát termesztek, így egy ágyásban vannak a különfélék. Általában legalább 10 fajta szokott lenni. a fehérektől, a zöldekig, pirosakig, édestől az erősekig, de soha nem kereszteződtek, és olyan nem volt, hogy erős lett valamelyik a másiktól.
Nagy a fa, a permetezés a fél kertet beterítené. Idővel elfogynak maguktól is, csak ki kell várni. Mint már korábban írtam, szeretem a rovarokat, nem akarok ekkora pusztítást végezni. A fa meg már úgyis elég beteg, más növényen meg nem nagyon szoktak megtelepedni ezek a tetvek, inkább csak koszolnak.
A klasszikus zöldségtermesztés ma is szigorúan betartatja a vetésforgót. Egyes növényeket akár 5 évig nem lehet ugyanoda ültetni. Ugyanakkor a biológiai termesztés szakirodalma a paradicsomot ugyanarra a helyre javasolja ültetni. "A paradicsom a saját kigőzölgésében érzi jól magát" írják. Én még ugyanazon a helyen nem termeltem. de ebben az esetben is volt amikor elkapta a különféle gomba betegségeket. Tényleg főleg időjárás, és kezelésfüggő lehet.
A fóliasátor még nincs kész teljesen, de már laknak benne.
Középen paradicsomok vannak zeller köztessel. Elöl jubileum, mögötte pedig lugas. Az ágyás két szélébe sárgarépa lett ültetve. Hátul kétoldalt futóbab, középen pedig bernadett uborka.
Bal oldalon vannak az édes paprikák.
Jobb oldalon 4 tő koktél paradicsom van.
Mögéjük tervezem ültetni az erős paprikákat.
Szerintetek elég lesz középen a paradicsom elválasztónak, hogy ne porzódjanak össze az édes/erős paprikák, vagy inkább szabadtérre menjenek az erősek?
Itt vannak a kiültetett determinált korai paradicsomok. A flakonokat azért húztam a karókra, mert fölöttük van a szilvafa, ami minden évben erősen tetves lesz. Akkor majd teszek a paradicsomok föé fátyolfóliát, hogy ne hulljanak rájuk a tetvek. Az egyiken már nő a bogyó.
Paradicsomnál még nem találkoztam feltűnő vírusfertőzéssel. Lehet, hogy volt, de nem látszott. A krumplinál ügyelünk a jó minőségű vetőgumóra, és soha nem daraboljuk. A keszthelyi fajták között sok van, amelyik a vírusfertőzéseknek ellenáll, így pár évig gond nélkül újra vetehető. Az egyik fajtánkról tudjuk, hogy több vírussal is fertőzött, de nem lehet kapni, így kénytelenek vagyunk mindig újra ültetni. A megszokott nem túl nagy termést jó pár éve tudja produkálni. Barna gyűrűs rothadással még nem volt dolgunk, a baktériumos fertőzések közül a fekete szártőrothadással (Erwinia) már többször (krumplin). A rezes permetezés segít, és a beteg töveket ki szoktam dobni.
A dohanynal es a paradicsomnal jelentkezik. A levelen sotet foltok jelentkeznek majd a a level elszarad. Vedekezes: Egesseges vetomag,rovarirtas, vetesforgo.
Burgonya gyürüs rothadása-Corynebacterium domycum
Jelentősége: Legjelentosebb korokozo a paradicsmot is tamadja. Tünetek:Agusztusban,száron,levelen,gumón jelentkezik.A gumó keresztmetszetén barna foltot látunk. Kórokozó Biológiája: A gúmón telel át, és ha ültetéskor 2té szeljük a gúmót akkor a vágókéssen szétterjedhet egész felületen. Védekezés:Vetésforgó,Egésséges vetőmag
Hát, azért nem szívesen ennék 25x fújt paradicsomot. Egyébként a Cuproxát jól tapad, tartós esőzések előtt szoktuk lefújni (mindig figyeljük az időjárásjelentést), ha rá tud száradni, eső után is szemmel láthatóan rajta marad a növényen. Ha nem sikerül megvédeni, annyi az eső, eszünk paprikát, uborkát vagy salátát. Tartaléknak meg van 3 növény fal mellet, tető alatt cserépben, azokon megmarad a termés. Amúgy egy hosszan tartó esőzés után már fújhatod... Insekticidet egyálatalán nem használok paradicsomra (egyébkén is nagyon keveset). Volt már rajtuk liszteske, kicsit korompenészesek lettek, de elég termés lett rajtuk, és teljesen élvezhető. Csak némelyiket meg kellett mosni.
A perenoszpóra ellen jó ha minden eső után védekezzünk mert az eső lemossa a régi permetszert és könyen bejuthat a spóra aszem zinebbel vagy mankocebbel szokták fujni és évente akár 25x is használhatjuk, ellenben az insecticiddel mert hogy a tetük kis idő multán ellenálóvá válnak a permetszerre ez vonatkozik a gyomokra is minden évben 1ha 4db gyomnöveny ellenaló lesz a permetszere
Én is hallottam azt is, hogy máshova ültessük, azt is, hogy lehet ugyanoda. Mi általában máshova ültettük, tavaly ugyanott voltak, ahol tavalyelőtt. Mindegy volt. Takarva volt a talaj, fel se ástuk, fertőtleníteni meg soha sehol nem szoktunk. Jó lett. Azt hiszem, az időjárás számít leginkább. Ha nagyon sok a csapadék, akárhova ülteted, elviszi a burgonyavész, a levegő tele van spórákkal. Szárazságban ez a betegség meg nem támadja meg. Persze más betegségei is vannak, de legtöbbször a burgonyavésztől szokott egy az egyben lerohadni az egész. Permetezéssel valőszínűleg kivédhető, mi csak rezes permetezést használunk, ez szélsőségesen csapadékos időjárásnál kevés. Amúgy megelőzésre jó.