Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5717

Jó jelző ez a "rejtélyes". Ugyanis én ezt anno "rocket" névvel kaptam, és Amerikában a rucolát (is) hívják rocketnek.

Ilyet most már nem is vetek, mert kel ki magától mindenfelé a kertben.... :-))))

Előzmény: taormina1 (5696)
Zitka Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5716

No itt vagyok megint. :-)

Igen-igen, ezért hőbörgök :-))))) én is, hogy a zacskón csipkés volt...

Pedig amúgy a garafarmmal elégedett vagyok, a vetőmagjaik általában nagyon jók.

Előzmény: Morcsi (5693)
Poche :) Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5715
Hú, hát nem is gondoltam, hogy ilyen gyorsan válaszoltok és ilyen jókat! Nagy örömet okoztatok most! :) Szívesen átveszem a magokat is meg ha marad palánta azt is! És előre is nagyon köszönöm! Kérem, hogy akkor jelezzétek, ha már tudjátok, hogy lesz felesleg és megbeszéljük a részleteket!

Szép napot! P

Morcsi Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5714
Nekem van piros és sárga is, bár kicsit megviselte a palántákat egy jégeső és néhány nap nem locsolás, de még talán akad 1-2 fölöslegben.
Előzmény: Poche :) (5710)
nandorb Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5713
Irjatok par szisztemikus Insecticidet ami jo lesz a tetvek ellen
almafat szeretnem megvedeni.

Hetfon lelett fujva valamivel semmi csapadek nem esett erre puff csutortokon ujra megjelentek es mar latszodo karokat tettek
taffy Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5712
Nagyon régi mag volt itthon amiből 2-3 növényke kelt ki, már kiültettem őket, de ha paradicsom érésekor írsz szivesen küldök, hogy jövöre legyen neked. Én is akarok eltenni belőle jövőre.
CBNora Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5711
Hú, nekünk volt, csak most hirtelen nem tudom, van-e még a magból. Tényleg nem rossz, de ugyanaz pirosban szerintem jobb ízű. Az a mag még valószínűleg megvan, amit egyszer Ausztriában vettünk sárga körtének, de abból nem pont olyan paradicsomok lettek, mint amit régebben ismerőstől kapott magból neveltünk. Inkább tojásalakúak, nem annyira körték.
Irdatlan nagy, vastag szárú, terebélyes növények voltak az eredetiek. Az osztákok nem annyira.
Poche :) Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5710
Szijjasztok!

Arra lennék kíváncsi ismeri-e valaki, (esetleg tudja, hol lehetne palántát, magokat kapni) a kis, sárga, körte alakú paradicsomot ( talán: provar. pyriforme)?! Régen egy ismerősömnél termett, nagyon finom, sajna sehol nem tudok ráakadni... :(

Köszi! P
peter513 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5709

Az előző hozzászólásom nem ment el. Röviden:

A gazdálkodók gyakran rá vannak kényszerítve a vegyszeres kezelésre. Ismerek olyan gazdálkozót, aki vegyszerbe is és műtrágyában is felét-harmadát alkalmazza mint mások. A termése inkább harmada mint fele. A házi kertben nem szívesen használ az ember vegyszert, főleg ha a gyermek időnként még a zöld termésre is titokban rájár.

Előzmény: peter513 (5708)
peter513 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5708

(Újra gép előtt.)

Nagyon függ a fajtáktól a betegség terjedése. Van otthon több őszibarackfám. (Magról kelt kategória mindegyik.) Van amelyiknek majd minden levele nagyon fodros, hogy maguktól hullanak le a levelek, van amelyiken meg csak egy két hullámos szélű levelet látni. Ez utóbbi termése kisebb, termése szőrösebb, és nem olyan sérülékeny a termés, de zamatosabb. A fa talán 1,3 m magas, de több rajta a gyümölcs mint a nagyobbakon. Szilvából vettem igénytelen bőtermőt, amit nem kell permetezni és idén letetvesedett. A másik (szintén magról kelt kategória) a kertben pedig abszolút mentes a kártevőktől.

Szóval régen más fajták is voltak, amik nem igényelték a vegyszeres kezelést.

katbo Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5707
komposzt.
Előzmény: CBNora (5706)
CBNora Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5706
Mivel trágyázol?
Bőséges komposzttal vagy marhatrágyával a homokban szépen terem a zöldség.
Előzmény: katbo (5704)
katbo Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5705
Köszi a hangyás linket, de ezek a "fenevadak" konkrétan a járdaburkolat fugái között túrják fel magukat. A járda tele van apró kupacokkal. A cserepekből meg teljesen kitúrják a földet. Az említett növények főzetével locsoljam meg őket?
Előzmény: Vezso (5689)
katbo Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5704

Sajnálattal kell tudomásul vennem, hogy hiába a sok tervezgetés, társítás, ráolvasás és egyéb módszer, a vetemény azon részei amiktől az idén nagy meglepetést vártam tragikusan néznek ki.

A szalag répa (kiváncsiságból próbáltam ki) ki sem kelt. Egy darab sem. A kapor, amit segítőként rászórtam az igen, de a répának se híre, se hanva. Az újhagymák elhasaltak és amiket kihúztam színte kisebbek, mint amikor a dughagymaként a földbe kerültek. Cékla immel-ámmal. De az azért mutat valamit. Rengeteg apró gaz.

A mángold elég szépen növöget. A borsó az szép, virágzik, de az mindig szép szokott lenni. Azzal nem is csináltam semmi hókusz-pókuszt. A tiszai szomszédasszony nem csinál semmi különöset, vet, szór, ültet, de a veteménye az csoda. A gazosban megbújva gyönyörűen nő neki minden. Se fólia, se semmi. Akkorák a retkei, a salátái, hogy csak na. (és egészségesek)  A saláták mondjuk nálunk is szépek lettek. Csinálhatok szerintem akármit, ha vacak, poros talaj van nálunk. Komplett földcserére lenne szükség. Itt 60-70 éve még homokbánya volt, azóta rakodott rá némi-nemű porréteg. Kicsit neki keseredtem, de azért van ami megvígasztal. Ami minden évben gyönyörű, az évelő fűszerek. Azok gyönyörűek. Na meg a kamilla.

Kamilla a második szüret elött.

Csipkebogyó és zsálya. Ma ők voltak a legszebbek, ezért csak őket fényképeztem le.

peter513 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5703
Ez a permetezés eléggé felkavarta a véleményeket. A nagy gazdálkodók tényleg kénytelenek használni vegyszereket. Ismerek olyat, aki műtrágyát és vegyszert is felét, harmadát használja mint más. A termése inkább harmada mint fele. De otthon a kiskertben az ember nem szívesen használ, főleg, ha a gyerekek rendszeresen kint rohangálnak...(folyyt. köv.)
Morcsi Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5702

Nem nagy csavar: a Selvatica a vadrucola, a Coltivata pedig a "nemesített" változat, az alapfaj ugyanaz. 

Mivel a magjaim olaszok, ezért az olasz megnevezéseket használtam, nem tudom, latinul hogy hívják őket. Az általad linkeld oldalon azt is írják, hogy a selvatica-t coltivata-ként is értékesítik, de ennek az íze sokkal markánsabb, csípősebb. Valamint találtam még egy érdekességet: a rucola levelei állítólag fagyasztva is tárolhatók! Erre azért kíváncsi lennék...

Amúgy én szoktam simán szedni virágzáskor és utána is, bár akkor már csak óvatosan adagolom, mert sokkal csípősebbé válik.

Előzmény: taormina1 (5698)
Vezso Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5701
:))
Előzmény: il1321 (5699)
Vezso Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5700
Kösz szépen, találtam én is néhány cikket. Majd ha konkrét kérdéseim lesznek, akkor jövök velük. :)
Előzmény: il1321 (5695)
il1321 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5699
Csak megemlítem, hogy Fendona, Chinetrin, decis Alkalmazható a hagymalégy ellen, a ceruza vastagságú hagymát kell permetezni, tapadássegítő kell hozzá.
Előzmény: il1321 (5697)
taormina1 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5698
Hmm...még egy csavar:

ezen az oldalon viszont ezt találtam:
Descrizione: La Rucola Selvatica (Eruca Sativa Mill.)
Előzmény: taormina1 (5696)
il1321 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5697
Nem fontos levenni, mert a hagyma elviseli az árnyékolást, és juniusban újabb hagymalégy rajzás várható. szellőzni a fátyol alatt tud. később, junius közepe után leveheted, mert a beéréshez már jobban kell a napfény.
Előzmény: taffy (5686)
taormina1 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5696
Azt hiszem végre fényt derítettél a hosszadalmas rucola-homályra. Most mindkét fajt részletesen megvizsgáltam; nekünk egyértelmüen coltivata van; kevéssé csipkés, viszont hamarosan virágba borul... úgyhogy sokáig nem volt örömünk benne. Az íze...elég jó, de azért nem olyan, mint amit venni szoktam, és a hosszú egy-egy levél lecsipkedésböl se lesz semmi. Kb egy hónapig lehet enni, aztán kivirágzik.
Szemlátomást egyértelmüen a másik faj a nyerö, nem tudtam, hogy kettö van. söt van valami rejtélyes harmadik is; Zitka küldött tavaly saját fogású magvakat, abból tényleg valami nagy növény lesz, ami sokáig él, és hosszan lehet csipegetni, de ennek sajnos a legkevésbé sincs rucola íze.
Előzmény: Morcsi (5688)
il1321 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5695
Előzmény: il1321 (5694)
il1321 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5694

(amit földön vetnek, nekem nincs:)) De eléggé kiterjedt irodalma van. Neten pl:

http://www.google.hu/search?hl=hu&q=meleg%C3%A1gy&meta=

Előzmény: Vezso (5692)
Morcsi Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5693
Az általad betett képen a zacskón felül apró betűvel "Eruca Sativa" látható. Szerintem amit viszont a kinőtt növénykékről tettél be, az nagyon az én coltivatam-ra hajaz...
Előzmény: Zitka (5691)
Vezso Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5692

Újra felvetem, hátha csak a nagy vegyszeres vitában sikkadt el a kérdésem. :)

Melegággyal van valakinek tapasztalata?

Zitka Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5691

Betettem ide a fényképét korábban, és ilyet küldtem taorminanak is.

Garafarm termék, semmi egyéb plusz információ (latin név, vagy alfaj) nem volt rajta.

Morcsi Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5690
Az 5476-os hsz-em 4. képén látszik a coltivata, bár már ez elég nagy. Selvatica-t idén nem vetettem.
Vezso Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5689
Előzmény: katbo (5682)
Morcsi Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5688
Nem lehet, hogy neked a "coltivata" fajta van? Annak a levelei fiatalon kerekdedek és csak virágzás előtt kezdenek csipkésedni. A boltban általában a "selvatica" van, az már fiatalon is sokkal csipkésebb.
Előzmény: Zitka (5687)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!