Keresés

Részletes keresés

Poche :) Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5710
Szijjasztok!

Arra lennék kíváncsi ismeri-e valaki, (esetleg tudja, hol lehetne palántát, magokat kapni) a kis, sárga, körte alakú paradicsomot ( talán: provar. pyriforme)?! Régen egy ismerősömnél termett, nagyon finom, sajna sehol nem tudok ráakadni... :(

Köszi! P
peter513 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5709

Az előző hozzászólásom nem ment el. Röviden:

A gazdálkodók gyakran rá vannak kényszerítve a vegyszeres kezelésre. Ismerek olyan gazdálkozót, aki vegyszerbe is és műtrágyában is felét-harmadát alkalmazza mint mások. A termése inkább harmada mint fele. A házi kertben nem szívesen használ az ember vegyszert, főleg ha a gyermek időnként még a zöld termésre is titokban rájár.

Előzmény: peter513 (5708)
peter513 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5708

(Újra gép előtt.)

Nagyon függ a fajtáktól a betegség terjedése. Van otthon több őszibarackfám. (Magról kelt kategória mindegyik.) Van amelyiknek majd minden levele nagyon fodros, hogy maguktól hullanak le a levelek, van amelyiken meg csak egy két hullámos szélű levelet látni. Ez utóbbi termése kisebb, termése szőrösebb, és nem olyan sérülékeny a termés, de zamatosabb. A fa talán 1,3 m magas, de több rajta a gyümölcs mint a nagyobbakon. Szilvából vettem igénytelen bőtermőt, amit nem kell permetezni és idén letetvesedett. A másik (szintén magról kelt kategória) a kertben pedig abszolút mentes a kártevőktől.

 

Szóval régen más fajták is voltak, amik nem igényelték a vegyszeres kezelést.

katbo Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5707
komposzt.
Előzmény: CBNora (5706)
CBNora Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5706
Mivel trágyázol?
Bőséges komposzttal vagy marhatrágyával a homokban szépen terem a zöldség.
Előzmény: katbo (5704)
katbo Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5705
Köszi a hangyás linket, de ezek a "fenevadak" konkrétan a járdaburkolat fugái között túrják fel magukat. A járda tele van apró kupacokkal. A cserepekből meg teljesen kitúrják a földet. Az említett növények főzetével locsoljam meg őket?
Előzmény: Vezso (5689)
katbo Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5704

Sajnálattal kell tudomásul vennem, hogy hiába a sok tervezgetés, társítás, ráolvasás és egyéb módszer, a vetemény azon részei amiktől az idén nagy meglepetést vártam tragikusan néznek ki.

A szalag répa (kiváncsiságból próbáltam ki) ki sem kelt. Egy darab sem. A kapor, amit segítőként rászórtam az igen, de a répának se híre, se hanva. Az újhagymák elhasaltak és amiket kihúztam színte kisebbek, mint amikor a dughagymaként a földbe kerültek. Cékla immel-ámmal. De az azért mutat valamit. Rengeteg apró gaz.

A mángold elég szépen növöget. A borsó az szép, virágzik, de az mindig szép szokott lenni. Azzal nem is csináltam semmi hókusz-pókuszt. A tiszai szomszédasszony nem csinál semmi különöset, vet, szór, ültet, de a veteménye az csoda. A gazosban megbújva gyönyörűen nő neki minden. Se fólia, se semmi. Akkorák a retkei, a salátái, hogy csak na. (és egészségesek)  A saláták mondjuk nálunk is szépek lettek. Csinálhatok szerintem akármit, ha vacak, poros talaj van nálunk. Komplett földcserére lenne szükség. Itt 60-70 éve még homokbánya volt, azóta rakodott rá némi-nemű porréteg. Kicsit neki keseredtem, de azért van ami megvígasztal. Ami minden évben gyönyörű, az évelő fűszerek. Azok gyönyörűek. Na meg a kamilla.

Kamilla a második szüret elött.

 

 

 

 

 

 

 

 

Csipkebogyó és zsálya. Ma ők voltak a legszebbek, ezért csak őket fényképeztem le.

peter513 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5703
Ez a permetezés eléggé felkavarta a véleményeket. A nagy gazdálkodók tényleg kénytelenek használni vegyszereket. Ismerek olyat, aki műtrágyát és vegyszert is felét, harmadát használja mint más. A termése inkább harmada mint fele. De otthon a kiskertben az ember nem szívesen használ, főleg, ha a gyerekek rendszeresen kint rohangálnak...(folyyt. köv.)
Morcsi Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5702

Nem nagy csavar: a Selvatica a vadrucola, a Coltivata pedig a "nemesített" változat, az alapfaj ugyanaz. 

 

Mivel a magjaim olaszok, ezért az olasz megnevezéseket használtam, nem tudom, latinul hogy hívják őket. Az általad linkeld oldalon azt is írják, hogy a selvatica-t coltivata-ként is értékesítik, de ennek az íze sokkal markánsabb, csípősebb. Valamint találtam még egy érdekességet: a rucola levelei állítólag fagyasztva is tárolhatók! Erre azért kíváncsi lennék...

 

Amúgy én szoktam simán szedni virágzáskor és utána is, bár akkor már csak óvatosan adagolom, mert sokkal csípősebbé válik.

Előzmény: taormina1 (5698)
Vezso Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5701
:))
Előzmény: il1321 (5699)
Vezso Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5700
Kösz szépen, találtam én is néhány cikket. Majd ha konkrét kérdéseim lesznek, akkor jövök velük. :)
Előzmény: il1321 (5695)
il1321 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5699
Csak megemlítem, hogy Fendona, Chinetrin, decis Alkalmazható a hagymalégy ellen, a ceruza vastagságú hagymát kell permetezni, tapadássegítő kell hozzá.
Előzmény: il1321 (5697)
taormina1 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5698
Hmm...még egy csavar:

ezen az oldalon viszont ezt találtam:
Descrizione: La Rucola Selvatica (Eruca Sativa Mill.)
Előzmény: taormina1 (5696)
il1321 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5697
Nem fontos levenni, mert a hagyma elviseli az árnyékolást, és juniusban újabb hagymalégy rajzás várható. szellőzni a fátyol alatt tud. később, junius közepe után leveheted, mert a beéréshez már jobban kell a napfény.
Előzmény: taffy (5686)
taormina1 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5696
Azt hiszem végre fényt derítettél a hosszadalmas rucola-homályra. Most mindkét fajt részletesen megvizsgáltam; nekünk egyértelmüen coltivata van; kevéssé csipkés, viszont hamarosan virágba borul... úgyhogy sokáig nem volt örömünk benne. Az íze...elég jó, de azért nem olyan, mint amit venni szoktam, és a hosszú egy-egy levél lecsipkedésböl se lesz semmi. Kb egy hónapig lehet enni, aztán kivirágzik.
Szemlátomást egyértelmüen a másik faj a nyerö, nem tudtam, hogy kettö van. söt van valami rejtélyes harmadik is; Zitka küldött tavaly saját fogású magvakat, abból tényleg valami nagy növény lesz, ami sokáig él, és hosszan lehet csipegetni, de ennek sajnos a legkevésbé sincs rucola íze.
Előzmény: Morcsi (5688)
il1321 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5695
Előzmény: il1321 (5694)
il1321 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5694

(amit földön vetnek, nekem nincs:)) De eléggé kiterjedt irodalma van. Neten pl:

http://www.google.hu/search?hl=hu&q=meleg%C3%A1gy&meta=

 

Előzmény: Vezso (5692)
Morcsi Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5693
Az általad betett képen a zacskón felül apró betűvel "Eruca Sativa" látható. Szerintem amit viszont a kinőtt növénykékről tettél be, az nagyon az én coltivatam-ra hajaz...
Előzmény: Zitka (5691)
Vezso Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5692

Újra felvetem, hátha csak a nagy vegyszeres vitában sikkadt el a kérdésem. :)

Melegággyal van valakinek tapasztalata?

Zitka Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5691

Betettem ide a fényképét korábban, és ilyet küldtem taorminanak is.

Garafarm termék, semmi egyéb plusz információ (latin név, vagy alfaj) nem volt rajta.

Előzmény: Morcsi (5688)
Morcsi Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5690
Az 5476-os hsz-em 4. képén látszik a coltivata, bár már ez elég nagy. Selvatica-t idén nem vetettem.
Előzmény: Morcsi (5688)
Vezso Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5689
Előzmény: katbo (5682)
Morcsi Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5688
Nem lehet, hogy neked a "coltivata" fajta van? Annak a levelei fiatalon kerekdedek és csak virágzás előtt kezdenek csipkésedni. A boltban általában a "selvatica" van, az már fiatalon is sokkal csipkésebb.
Előzmény: Zitka (5687)
Zitka Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5687

Nálunk volt 3 óra körül egy kiadós eső, de max. 20 percig tartott.

 

taormina, nálad se csipkésedik a rucola levele? Azt hittem, csak az első levelek kerekdedek, aztán majd jön a csipkés - de ennek semmi nyoma.

Az íze tökéletes, de a formája abszolút nem olyan, mint amit a boltban lehet kapni.

Előzmény: taormina1 (5683)
taffy Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5686
Én is idegenkedem a "szerek " használatától, ha lehet oldjuk meg természetes úton. De sajnos pl a környékünkön több gyönyörű nagy fát is elvitt a monilia, így nem merjük megengedni, hogy megfelelő időben és szerrel ne védekezzünk. De a kis veteménybe én is az itt olvasott praktikákat használom.

Il, letakartam fátyolfóliával április közepén a hagymákat (alatta hihetetlen gyorsasággal fejlődik) a hagymalégy ellen. Meddig hagyjam rajta a fóliát? Esetleg már levehetem?
Előzmény: il1321 (5681)
taffy Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5685
Bp környékén volt egy rövidebb felhőszakadás tegnap.
Előzmény: taormina1 (5683)
Morcsi Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5684
Budapest egyes részein tegnap és tegnapelőtt is esett. Hogy egész Budapesten-e, azt így elég nehéz lenne megmondani :)
Előzmény: taormina1 (5683)
taormina1 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5683
Sziasztok, Budapesten volt esö?

Én se ismerek a fölsorolt szerekböl az aszpirinen kívül semmit. Orvost meg utoljára akkor láttam, mikor a kisfiam született; annak is már 16 éve.
Az orvoslátogatás szerintem majdnem kényszerüen gyógyszerfölírással végzödik. Úgyse mondja azt, hogy kérem várni kell.
katbo Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5682

A disznózsíros borogatás nálam is az alapkezelések közé tartozik, ha léguti a probléma, na meg  a homeopátia. 11 év alatt a három gyerek összesen háromszor kapott antibiotikumot.

Mivel a topic "címe"is az, hogy házi veteményes, ezért a kisebb kertméret itt szinte természetes, ezért főleg az ilyen méretű kertekben alkalmazható tanácsokra van igény.

Hangya ellen mondanátok valami tanácsot? Teljesen aláfurták a járdát és több cserépben is garázdálkodnak.

  

Előzmény: lizzi* (5675)
il1321 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 5681

A fórumon jelenlévők nagy része tényleg kedvtelési célra, saját magának termel. Nem is nagy mennyiséget. Én sem elleneztem a vegyszerek szakszerű használatát, nagybani termelés esetén valószínű nem is lehetne másként az elvárásoknak megfelelő terméket előállítani. De itthon, saját részre más a helyzet. A magam részéről lehetőleg kerülöm ezek alkalmazását. De azt sem ítélem el, aki vegyszereket használ. A lényeg a szakszerűség. Ugyanakkor pl. a barackot egy barátom kertjéből kapom, neki több száz fája, van, ő vegyszerekkel kezeli a fáit. Másként nem is tudna termelni, de tudom, hogy a megfelelő időben, megfelelő szereket alkalmaz, hozzáértéssel. Így fenntartás nélkül elfogadom a termékeit.

 A nagyüzemi termelésnél pedig nektek is diktál a piac. Szerintem még jóval kevesebb vegyszert szórtok ki, mint a TSZ időkben, amikor ha kellett, ha nem a mennyiséget ki kellett adni. A külvilágtól pedig nem lehetünk függetlenek. A "nyúlfekvésnyi" kiskertekben pedig kenyérgabonát nem tudunk termelni:)

Előzmény: Mezőgazda (5676)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!