Még mindíg nem mondtál semmi érdemlegest, csak megpróbálsz árnyaltan lehülyézni. Arra gondoltam, talán van valaki aki valóban ért hozzá és tudja mely növények a klór érzékenyek, melyek nem. De ha csak Te vagy itt akkor felejtsük el az egészet. Kiszórom a gyepre 'oszt jó napot.
Gondolod, hogy azt fogja mondani: ásd be a naspolya alá mert az nem mészérzékeny, vagy feloldott állapotban boritsd a szamóca alá, mert a talajod mész szegény és jót teszel vele.
Én egy hete fújtam le mészkénlével az almafát. Előtte leszedegettem a fertőzött hajtásokat. Mostanra szerencsére nem találok rajta fertőzött részt. Még a jövő héten lefújom, aztán remélem erre nem lesz több gondom. Most épp a levelei sodródnak egy kicsit, pedig szép egészségesek. Apám jön nemsokára, aztán megmondja, hogy mitől van. Sodrómolyt nem találtam a leveleken, sőt semmit.
"Szóval régen más fajták is voltak, amik nem igényelték a vegyszeres kezelést."
Valószínűleg azért nem, mert nem voltak ilyen betegségek, mint ma. A külföldi gyümölcsökkel együtt a betegségeket is importáljuk. A meggyet kb. 10 éve bántja a monília, az idősebbek csak néztek, hogy minek permetezem, hát ők soha nem permetezték semmivel a meggyet, mégis jó termés volt. Aztán a meggyfák fele 3 év alatt elpusztult. A régi gyümölcsfajták egy része azért nincs már ma, mert nem voltak olyan ellenállóak, mint a maiak. (Persze, ellenpélda is van.)
Sziasztok, neke nagyon szépen keltek a cukkinik, bár én palántáztam őket. Most viszont gyalázatosan néznek ki. Fehéresek a levelei és száradnak le. Mi lehet az oka?
Hú, most nem tudom, nem vagyok ott, de nagyon rossz, összesen 3 növényem lett, csak arra nem emléxem most, hogy mennyiböl. A múlt héten újra vetettem, holnap meglátom, mi lett.
Én is úgy megörültem annak az egynek, ami a kamillán lakmározott. Bp-en én is alig-alig látok, nem úgy mint a Balatonban, amikor tömegesen fulladnak bele a vízbe. Boldog-boldogtalan próbálja őket menteni.
Zsebinek van. Nekem az idénre csak néhány maradt, az is rosszul kelt, ráadásul a végére eláztak a papírok, de 1-2 biztos van belöle. Ha terem, rájövök, melyik az, akkor tudok adni.
Hú, hát nem is gondoltam, hogy ilyen gyorsan válaszoltok és ilyen jókat! Nagy örömet okoztatok most! :) Szívesen átveszem a magokat is meg ha marad palánta azt is! És előre is nagyon köszönöm! Kérem, hogy akkor jelezzétek, ha már tudjátok, hogy lesz felesleg és megbeszéljük a részleteket!
Nagyon régi mag volt itthon amiből 2-3 növényke kelt ki, már kiültettem őket, de ha paradicsom érésekor írsz szivesen küldök, hogy jövöre legyen neked. Én is akarok eltenni belőle jövőre.
Hú, nekünk volt, csak most hirtelen nem tudom, van-e még a magból. Tényleg nem rossz, de ugyanaz pirosban szerintem jobb ízű. Az a mag még valószínűleg megvan, amit egyszer Ausztriában vettünk sárga körtének, de abból nem pont olyan paradicsomok lettek, mint amit régebben ismerőstől kapott magból neveltünk. Inkább tojásalakúak, nem annyira körték. Irdatlan nagy, vastag szárú, terebélyes növények voltak az eredetiek. Az osztákok nem annyira.