Akár műanyag zsákba is felszedheted, csak nem szabad szorosra bekötni, hadd szellőzzön, ne fülledjen be. de takarni mindenképpen kell, akár szénával.A palánták tövére, akár most is lehet rakni. Főleg uborka, cukkíni hálálja, 1-1 lapát elég.
Szerintem ültesd át. Tavaly 3 méteren egy sorban volt 8 tő az üvegházban, az jónak tűnt. Tavaly volt először rendes padlizsánom, korábban csak dísz, a tojásfa, mutatóba 1-2 tő, úgyhogy sok tapasztalatom nincs.
Ahogy tavaly is most is csak gratulálni tudok, és sok szerencsét kivánni Neked és minden kertészkedni szerető társunknak, hogy a sok munkának meg legyen a jutalma.
Én régóta úgy csinálom, hogy vetéskor barázdába teszem a gumót, majd egyből feltöltöm. Régebben, amikor már kezdett bimbózni, mégegyszer feltöltöttem, ma már ezt a néhány tövet nem töltöm. Akrumpli virágzik, borsót a héten lehet szedni az első csapatot, a paradicsomoknak is kész a támrendszer. Az üvegházban, ha minden igaz, már lesz paradicsom.
Sziasztok! Nóra én a borsó helyére tervezem majd a padlizsánt csak az a bajom, hogy a borsó még most virágzik, a padlizsánok meg nagyon nekiindultak a palántázóstálcából. Ültessem át őket nagyobb cserépbe addig míg kimegy a borsó? Milyen tőtáv kell nekik?
Végül kiültettem szabad földbe a padlizsánokat. Négy palántát elajándékoztam, a maradék 6 pont elfért a salottahagymák ágyásában üresen maradt helyre. Most is van rajtuk valamennyi atka. Félek, hogy az üvegházban megint nagyon elszaporodnak. Az uborkapalánták még egészségesek, inkább nem kockáztatok. Biztos így is lesz rajtuk valamennyi atka, de talán nem annyi, mint tavaly, és később. A padlizsánok meg kint talán párásabb levegőben lesznek, kapnak harmatot, és könnyebben leeszik a ragadozók az atkákat. Talajtakarásnak vetettem alájuk Tetragonolobus purpureust, ezek tavaly egészen lapos növények voltak. Talán párásítanak valamit alulról. Ha nem válik be, legfeljebb kiszedem.
Jamie Olivert nem ismerem, de én a második kapálásnál szoktam feltölteni, mikor már minden tő elég nagy, rendes kupacot lehet húzni a tövére, és bőven marad kint hajtás. Aztán már legfeljebb egyszer kell kapálni, vagy már nem is kell, hamar betakarják a tövek a talajt.
És milyen az én formám:3-a óta nem esett normálisan.Tegnap egy kicsit szemergett,esegetett.Éppcsak annyira,hogy a földön sem látszott már ma délben.Gondoltam irány kapálni,gyerek is alszik.Itt az idő.Erre ebben a pillanatban elkezdett esni...ahogy nézem ez sem fog azért sokáig tartani...
Jamie Oliver - aki ugyan nem számít kertészeti szakértőnek :-) - úgy csinálta, hogy amint kibújt a csíra, azonnal töltötte fel. Azt mondta, a csírán lévő "szemekből" így további oldalgyökerek fejlődnek, amin sok-sok krumpli lesz.
Sőt, abban az adásban (Jamie vidéki konyhája, 1. rész) azt is mutatta, hogy akár egy erkélyen is lehet krumplit nevelni. Fogott egy magas hengeres (erősebb) műanyag zsákot, teletöltötte termőfölddel. Itt-ott behasította, és belenyomott egy-egy kicsírázott krumplit. Felülről kell öntözni, állítólag működik.
Szétszedtük a karámot, mert vettünk a Lidlben :-) egy műanyag komposztládát.
Az aljáról kikerült egy jó nagy mennyiségű 3-4 éves komposztföld. Ez most az új láda mellett van felhalmozva. Most nem akarom szétteríteni a veteményesben, mert már túl körülményes lenne. Az újonnan kiültetett palánták gyökeréhez persze raktam, de az elenyésző mennyiség. Szeirntetek letakarjam vmivel, hogy ne száradjon ki? Vagy mi ilyenkor a teendő?
A szomszéd nénitől kaptam egy csomó picike paradicsompalántát. Neki csak úgy kikelt egy regimentnyi a kertben, ahol a tavalyi koktélparadicsom elhullajtotta a gyümölcsöket. Hihetetlen! Én fent a lakásban vacakoltam vele, külön palántaföldet vttem hozzá, babusgattam, beszélgettem hozzájuk, és jól kidőltek kétszikleveles korukban. Nála meg nő, mint a bolondgomba... :-)))))))) Ráadásul azt mesélte, hogy fogalma sincs, pontosan milyen fajta, de minden betegségnek ellenállt eddig. A többi fajtája hol elszáradt, hol gombafertőzéses lett,ezek meg hozták kilószámra a paradicsomot, tavaly még be is főzött ebből. :-)
Hétvégén végre kiültettem néhány paradicsom palántát és felfedeztem, hogy a próbaképpen a komposztba vetett cukkinik közül két túlélő maradt, amit nem találtak meg a falánk bogarak :)) A többi cukkinivel, meg padlizsánnal viszont nagyon le vagyok maradva, még nincs hova vetni őket. Most azon filózok, hogy mindenképpen elvetem őket palántának és majd kiteszem ha felszabadul a hely. Érdemes még vajon? Cukkinim mindig volt, de sosem palántáztam.
Amúgy tegnapelőtt úgy éreztem, hogy eljött a spenótszüret ideje és megkértem a párom, hogy szedje le és ha már kimegy, hozzon be salátákat is. Saláta mosás közben, mivel alig találtam ép levelet, gyanút fogtam és kimentem a kertbe körülnézni. Hát majdnem sírva fakadtam! Úgy néztek ki a spenót és tépősaláta sorok, mintha végigtoltak volna rajtuk egy fűnyírót! Hú milyen letolást kapott tőlem! Tiltakozott, hogy de eddig is úgy csinálták, hogy ollóval végignyírták és eddig nem volt gond. Próbálom elmagyarázni, hogy attól, hogy nem értettek a kerthez és nem tudták, hogy rosszul csinálják, az nem jelenti azt, hogy jól csinálták, de olyan nehéz... Spenótra őszig nem lesz gondunk azt hiszem és a permetezést is nyugodtan csinálhatom, mert beletelik egy kis időbe, míg magukhoz térnek a saláták.
Már nagyon sok dologban segítettél és most a paradicsommal kapcsolatban, is nagy segítség amit küldtél.
Most a kordonos paradicsommal próbálkozom és a tápanyag utánpótlás ez esetben rendkivül fontos egyébként én már évek óta, csak fertikáret használok, és néha voldüngert.
Ilyen jó összefoglaló anyaggal még nem találkoztam, mégegyszer hálás köszönetem ezért és a régebbiekért is. Hálából ugyan nem ide illő de fogadd ezt a szép évelő pipacsot.
Már a szobanövényeimre se veszek drága palackos tápokat, és még is csodálatosak egy orchideám épp most készül virágozni.
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Pont most néztem képeket a google-ban a tűzelhalásról, de nálunk nem az van az biztos. Pár helyen, ahol az ágak kilógnak a többiek "árnyákából", mintha valami védőpajzsból kikerülve "megfertőződtek" volna. Sajnos két hétig nem megyünk a Tiszára, ezért nem is tudunk addig mit csinálni vele. Mészkénlével lepermetezte, levágta a randa részeket. Remélem azért ez jobb, mint az ecetes balta.
Ha a hajtás fekete, akkor nem bolha, hanem korompenész. amit a levéltetvek által kiválasztott mézharmatra rakódó gomba betegség. ekkor a tetű ellen kell védekezni, ha megszűnik a mézharmat, a gomba is elpusztul. körtelevélbolha (tudományos neve Psylla pyri), a körtén leggyakrabban előforduló levélbolha faj. A levéltetvek rokona, a kifejlett egyedek megjelenésükben hasonlítanak is kissé azokra.
ellenük Decis 2,5 EC-vel vagy esetleg Actara 25 WG-vel lehet védekezni. (de van sok más szer is)
Ha vannakmeggörbült, elhervadt hajtásvégek azok a hajtáshervasztó darázs által okozott elváltozások. A faj elsősorban a körte károsítója. Általában nem okoz komoly minőségi vagy mennyiségi kárt, inkább csak látványos a tünet. A kártevő tojásrakás során több ponton megfúrja a fiatal hajtásokat (ha közelebbről megnézi, a hervadt részek alatt apró, többé-kevésbé spirálvonalban elhelyezkedő, tűszúrásnyi, parás pöttyök láthatók), és emiatt lankad le a végük. A védekezés a hervadt hajtások egy kis egészséges résszel együtt történő eltávolítása és megsemmisítése, ezekben a károsított hajtásokban él ugyanis a darázs lárvája. Ettől függetlenül nem kell miatta nagyon aggódni. A kémiai védekezés egyébként legtöbbször eredménytelen ez ellen a faj ellen, ezért miatta nem érdemes külön permetezni.
A tűzelhalás nem fekete. Ha mégis az a betegség jelenne meg, védekezni főként kémiai úton kell (réztartalmú szerek, Aliette stb.), de emellett a fertőzött részeket feltétlenül el kell távolítani és el kell égetni.
Ha tűzelhalás akkor a rezes szerek kevesek , nekem a Aliette 80 WP állította meg (Hatóanyag:80 % efozit-Al).a metsző ollót ha lemetszed az elhalt részeket nagyon fontos fertőtlenítsd.
Ez több dolog is lehet... Van egy jobb verzió, meg egy rosszabb. 1) Vagy körtelevél bolha és akkor például Vertimec 0,2%+Agrol Plusz
2) Vagy kezdődő tűzelhalás és akkor nincs menekvés. Illetve van, csak drasztikus: Az elhalt részeket azonnal vissza kell vágni és el kell kezdeni a réztartalmú készítményeket adagolni.
Nem akarok butaságot mondani, de így elsőre, nem ismerve, hogy milyen tápanyagokat adsz a növénynek, káliumhiányra tippelek. Lombtrágyával(pl Wuxal 25ml/10l) és ősszel plusz káliummal tudsz védekezni ellene.
A locsolással, biztos nem rontod el, mert a természet is felülről locsol. :)
Az én cukkinieim közül is néhány elkezdett sárgulni, ill. fehéredni és mintha száradnának is, de ez nekem nem tűnik lisztharmatnak. Persze nem vagyok szakértő, de inkább olyan, mintha tápanyaghiányos lenne. Mióta ki lettek ültetve kezdenek észheztérni.
Kérdésem is lenne: Körtefa ágvégein található friss hajtások feketék, élettelenek, olyanok minhta megégtek volna. Mi lehet ez?
A zöldbab levelei elég foltosak olyan fehér foltok vannak rajta, nemtudom ,hogy a locsolással rontom-e el mivel felülről öntözöm este a szakasos öntözőmmel. Kezeljem valamivel a növényt a foltosság ellen?