Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2008.05.20 0 0 5800
Matykóka!
Remélem olvasol minket. Már két napja esszük a Kobakokat. Nagyon finom! Szép kis tömött, egyforma fejek lettek, szinte csak szíve van. Nem olyan ijesztő sötétzöld, mint az áruháziak.
Most már én is mindenkinek csak ajánlani tudom, jobban ízlik, mint a Május Királya. Biztos, hogy jövőre is vetek.
il1321 Creative Commons License 2008.05.20 0 0 5799
Előzmény: CBNora (5798)
CBNora Creative Commons License 2008.05.20 0 0 5798

Hol lehet riasztást nézni?

Mi sem vagyunk túl messze Tőletek...

Itt Újpalotán, a munkahelyemen meglehetősen sötét van és esik az eső.

Előzmény: zsebi41 (5796)
CBNora Creative Commons License 2008.05.20 0 0 5797

Egyszer már fogtam pockot, teljesen véletlenül. Ástam ki a krumplit, végig minden sorban járat volt. Csak be kellett dugni a karomat a járatba, megmozgatni, és omlottak ki a krumplik. (Szerencsére jó termés volt, maradt elég.) Aztán egyszer csak ott volt a járatban a lakó. Megölni nem volt szívem, átküldtem a kerítésen túlra a patakpartra, ahogy a csigákat szoktam. Csak nem tudom, épségben ért-e földet.

Később vettünk riasztót, amit be kell csavarni a földbe, és elég erős, ronda hangot ad. Azóta egészben vannak a sárgarépáink, bár ez véletlen is lehet. A vakondokok teljesen megszokták a riasztót.

Előzmény: il1321 (5794)
zsebi41 Creative Commons License 2008.05.20 0 0 5796

kössz!

megnéztem, bizony nagyon tettszett az igazi profi kert.

Most rettegek a kertecskémér, t most néztem a vihar riasztást és mi is benne vagyunk, főleg a 2cm-nél nagyobb jég izgat.

Eltudom képzelni mit érezhet az, akinek a megélhetése az egzisztenciája függ a termésétől.

Előzmény: il1321 (5789)
il1321 Creative Commons License 2008.05.20 0 0 5795
A vakond sem lehet, mert az ragadozó, űrge, meg hörcsög nem megy emberi lakóhelyre. A földikutya pedig olyan ritka, hogy csak néhány helyen található az országban. Annak a valószínűsége, hogy valakinek a kertjében földikutya tesz kárt, szinte a nullával egyenlő. Ráadásul sokak vélekedésével ellentétben a földikutya soha nem rágja el a gyümölcsfák (és más fáknak sem) a gyökerét, hogy az elszáradjon. Ez a kószapocok (Arvicola terrestris) jellemző viselkedése. Igaz, hogy növényevő állat és a gyökereket szereti, de sokkalta jobban kedveli a füves élőhelyeket, azok természetes növényzetével (mezei iringó, ökörfarkkóró, vadmurok, hosszú zsurló, fűfajok), mint a kiskerteket! Egykor valóban kártevőként tartották számon, azonban állománya olyannyira lecsökkent, hogy a földikutya kártételéről szóló híreknek ma már semmi realitása nincs! Annál is inkább nincs, mert utolsó állományai szigorúan védett területeken találhatóak, legtöbbjük távol esik a lakott területektől.
Előzmény: eper96 (5793)
il1321 Creative Commons License 2008.05.20 0 0 5794

Szerintem a kósza pocok, esetleg mezei pocok, bár annak kisebb a luka. Az ásóbéka pedig nem növényevő.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=79210969&t=9162466

szert nem mondok/tudok, mert állítólag ez a dög is pénzbe kerül. Egyik agrároldal azt javasolja, hogy a járataiba csövön PB gázt engedjünk. (Tűztilalom!!!!!) Ez is csak elriasztja. A fenti link HSZ- ének betevőjével vedd fel a kapcsolatot, hogyan kapta el:))))

Előzmény: eper96 (5793)
eper96 Creative Commons License 2008.05.20 0 0 5793
A segítségeteket szeretném kérni,hogy milyen állat harapja el a növényeimet.Kb 7-8 cm a lyuk átmérője.Próbáltam teleengedni vízzel de végtelen.Főleg a gumósokat szereti mint pl liliom,de a szomszédba a sárgarépát ette.Biztos hogy nem vakond,mert nincs túrás.Köszönöm előre is a segítséget!
CBNora Creative Commons License 2008.05.20 0 0 5792

Tarackok kivételével minden gazt is a komposztra teszünk. Sokszor nem érem el a kupac tetejét, főleg így szezon elején, mikor szedem ki a tél óta növő gazokat. Aztán elég jól összeesik.

Ládánk nincs.

Előzmény: Zitka (5791)
Zitka Creative Commons License 2008.05.20 0 0 5791

Mi is betettük volna, de akkor három komposztládát kellett volna vennünk. Meg a szomszéd kertjéből elbitorolni pár négyzetmétert.... :-))))))))))

Az a baj, hogy nem is "vegytiszta" moha, hanem tele van gyomnövényekkel is. Ahogy a szellőztetőgép feltépte. Múlt nyáron iszonyatosan elszaporodott ez a fajta fűmoha (egyáltalán nem olyan, mint a tetőn, meg az északi fekvésű fatörzseken-köveken lévő bársonyos moha) a kertben, némelyik helyen 5-8 cm vastag is volt. Ahogy léptünk, mintha süppedős szőnyegen jártunk volna...

Előzmény: il1321 (5782)
il1321 Creative Commons License 2008.05.20 0 0 5790

Rászabadultam az online antikváriumraés rendeltem jónéhány szakkönyvet:))))

Közben találtam ezt, ha valakit érdekel, ezt szoktam alapműnek ajánlani: Zöldségtermesztés a házikertben

http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?func=gyorsszerzo&tipus=tema&kezdet=11&darab=10&talalat=16&rendezes=Cim_AZ&temakorID=0&sszam=12&ID=52501

il1321 Creative Commons License 2008.05.20 0 0 5789

Én a cukkinikkel vagyok így, biztos meleg volt rájuk, míg rendesen gyökeret nem vernek, de már kiheverték. A kiültetésre váró uborkákat én szombaton vetettem el cserepekbe, üveg alatt vannak. Majd  a borsó helyére mennek Perez F1-et szoktam vetni.

Ezt a tetős felvételeket kellene sűrűbben csinálni. Van egy kedvenc blogom, amit látogatok, ott van ilyen felvétel sorozat. Talán kb akkora az ő kertje is mint a tied. Nézzétek meg, biztos tetszeni fog: (meg sok ötlet van benne)

http://carletongarden.blogspot.com/

Előzmény: zsebi41 (5786)
zsebi41 Creative Commons License 2008.05.20 0 0 5788

Szia!

én 40cm.  tőtávolságra szoktam ültetni, és úgy kacsolom mint a paradicsomot, alul nem hagyok termést mert akkor le ér a földre, kb. térd magasságomig v. valamivel feljebb szokott érni.

Előzmény: lizzi* (5773)
cypress. Creative Commons License 2008.05.20 0 0 5787

Mindenkinek köszönöm a krumplis hozzászólást.+képeket:-)

Végülis a tegnapi"eső" nem volt akkora,hogy ne mehettem volna kapálni:-) vagy :-(

Egy kis rész már kész volt belőle,tegnap bekapáltam egy nagyobbat és mára már csak újra egy kisebb rész maradt.

Viszont most nem tudok kapálni,hiába terveztem,hogy befejezem ma. Ugyanis éjjel és most is esik.Nem felhőszakadás,nem nagy eső.hanem olyan szitáló eső.

Jól is jött már a növényeknek.De azért kíváncsi leszek,hogy mennyit bír ázni a talaj.

Végülis a krumplit még nem töltöttem fel.De azért már körberaktam földel a bokrokat valamennyire.Főleg a nagyobbakat.

Szerintem nemsokára tölthetem...

Ja, amit feltettetek-- kertek/vetemények nagyon szépek!!!!!!!!

nekem 2 napja virágzik a borsó,mostmár tegnap először újhagymát is vittem be(eddig csak a szárát csipkedtük:-))) A salátapalánták is nekiindultak a fejesedésnek.

A tökök is kinőtték a palackot,stb...Szóval rengeteget haladunk/nak:-)

Dolog van mindig kint és nagyon jó csinálgatni.

zsebi41 Creative Commons License 2008.05.20 0 0 5786

Szia!

Ez a tetőről való fényképezés a férjem reszortja. Most persze nem igazán szép, mert mindehol látszanak a kordonok között letett fekete fólia csíkok, de ha megnőnek a növények akkor ez mind eltűnik.

Nagyon jó szolgálatot tesznek, mert ott nem gyomosodik ahol később a növényzettől nem tunék kapálni.

A tavaly ültetett borsót már tegnap le kellett volna szedni, de nem volt rá időm, meg szerdára készülök levest főzni, most meg nagyon esik, de remélem lesz egy kis szünet és akkor mindenképp leszedem, mert még a végén túl érik.

Nem értem a földlabdával kiültetett uborkáim, már hetek óta kint voltak a szabad levegőn és most még is egész nap lóg a levelük, csak esténként térnek magukhoz.

Mi lehet a baj velük?

Még majd fogok magról is ültetni de ezt szerettem volna korainak, de ezek után nem sok bizalmam van hozzá.

Előzmény: il1321 (5768)
il1321 Creative Commons License 2008.05.20 0 0 5785
:))
Előzmény: katbo (5778)
il1321 Creative Commons License 2008.05.20 0 0 5784
Ez bontott műanyag vízvezeték cső, 5/4-edes, de újonnan sem túl drága. Van a régebbi 3/4, vagy 1 coll átmérőjű. szűrke, 6 méteres szálakban árulják, vagy az újabb fajta, fekete, amit tekercsben árulnak. Mindkettő jó, és nem tul drága. Azt az ágyás szélességétől függően 3 db 2m-es darabra el lehet vágni. Használt fóliát teszek rá. Csak simán a földbe van szúrva. Előbb a borsón volt, az hér végére szedhető. aztán március végén át tettem a krumplira, két hete már nem takarom, de virágzik.
Előzmény: Gox (5781)
il1321 Creative Commons License 2008.05.20 0 0 5783

Mindent lehet mulcsozni, de a paradicsomot ajánlatos. Így a baktériumspórák a talajról az eső, locsolás hatására nehezebben jutnak a levélre.

A tökfélék magja 6-8 évig csíraképes. A többi mag is több évig jó, régebben tettem fel egy táblázatot a csíraképesség idejéről, majd megkeresem, ha kell valakinek. Egyedül a hagymaféléket, és a petrezselyme, répát, pasztinákot nem érdemes több évest vetni.

Előzmény: Zitka (5776)
il1321 Creative Commons License 2008.05.20 0 0 5782

Azért a mohás hyepért valamikor a kertészek "vérre mentek" volna. Azt mesélték, hogy annál jobb palánta, és kerti föld nincs, felénk régen, amikor a nádtetőket javították, még a tetőmohát is összeszedték. Én a komposztosba tenném mindet.

Cukkínit egész junius végéig lehet szakaszosan vetni. Én ezért nem szoktam kockáztatni, mindíg palántát nevelek. Vagy sok szemet kell egy fészekbe tenni, és egynek van esélye a sok éhes féreggel szemben.

Előzmény: Zitka (5774)
Gox Creative Commons License 2008.05.20 0 0 5781

Szia il321!

Nagyon tetszik  kerted, azt szeretném megtudni, hogy az alacsony fóliaalagútat milyen csőből csináltad?Milyen fóliát teszel rá?Mennyi előnyt jelent ez a módszer a szabadfőldihez képest?

Előzmény: il1321 (5765)
CBNora Creative Commons License 2008.05.19 0 0 5780
Az egy szem kicsi gömb Luffát hét végén kiültettem, már elkezdett futni, a levélhónaljakban látszanak a porzós bimbók kezdeményei. A többi mag sajnos azóta sem kelt ki, gondolom, már nem is fog. Abban bízhatok csak, hogy egymagában is tud hozni termést. Némileg azért bosszant, hogy a régóta áhított növény tizenvalahány magjából egyetlen egy kelt csak ki.
A többi Luffám szép, egészséges, némelyik már picit elindult fölfelé, ezeket hét végén kiültetem. Amíg nagyon ülnek a földön, nem merem, nehogy megegyék a csigák. A pótlólag vetettek még csak sziklevelesek, ezektől már csak éretlen termést várok. Szomszédot takarni, meg vékonyabb szivacsnak még jók lehetnek.
Előzmény: katbo (5778)
CBNora Creative Commons License 2008.05.19 0 0 5779
Gondolok!
Remélem, igyekeznek beérni, már vannak szép nagy becők.
Előzmény: il1321 (5772)
katbo Creative Commons License 2008.05.19 0 0 5778

Il, Zsebi, gyönyörű a veteményesetek. A miénket nincs nagyon értelme fotózni, viszont az üvegházban a paradicsomok gyönyörűek.

Il, most tudtam csak tüzetesen elolvasni a segítségedet körtefa ügyben és tényleg korompenészről lehet szó. Én is csatlakozom azok táborához, akik hálásak Neked a sok segítségért. Jó érzés, hogy így ismeretlenül is fontosak Neked a mi nyűgjeink.

Nóra, hogy vannak a Luffák? Nekem szépek, valami helyet kellene nekik találnom. Fárosztól kapott kicsi gömb Luffák is szépek. Te már kiültetted?

CBNora Creative Commons License 2008.05.19 0 0 5777
Mindig mulcsozom a paradicsomot. Szalmával, mert fű oda nem jut.
Én patisszont raktam be a sütőtökökkel együtt csírázni. Az első sütőtökök már egész nagyok, a patisszon meg épp, hogy elkezdett csírázni. Fűtött dobozban.
Előzmény: lizzi* (5775)
Zitka Creative Commons License 2008.05.19 0 0 5776

Nekem is három fészkem van :-)  : egy black beauty cukkini, meg egy variegata (csíkos) és egy spárgatök.  Azért aggódtam, mert tavalyi magok... De mindegyikbe 3 szemet tettem, a biztonság kedvéért... Remélem, legalább 1 kikel mindegyikből.

A paradicsom mulcsozásra nincs tapasztalatom.

Előzmény: lizzi* (5775)
lizzi* Creative Commons License 2008.05.19 0 0 5775

Én is ültettem cukkinit és nem keltek ki eddig. Illetve három fészekbe háromfélét: cukkinit, patiszont meg spárgatököt, persze nem írtam fel melyikbe mit, így egy valami kikelt de nem tudom melyik.

Kérdésem lenne: a paradicsomot is lehet mulcsozni?

Előzmény: Zitka (5774)
Zitka Creative Commons License 2008.05.19 0 0 5774

Köszönöm neked is a tanácsot. Műanyag zsákba most nem szívesen tenném, mert az egész kert tele van fekete műanyag zsákokkal. :-D  Feltéptük a mohát fűszellőztető géppel, és lett vagy 10 zsák tömve. Minden héten egyet tudunk "elsózni" a kukába... 

A szénával takarás jó ötlet, épp a hétvégén volt megint fűnyírás. Egyelőre a szőlőkordon mögötti sávon szórtam szét, kvázi mulcsként. De sajnos a gyomok nem tudják, mert átjönnek rajta. :-))) Sőt! Kifejezetten meghálálják ezt a "zöldtrágyát", de hát mit csináljak... :-)  Szóval majd onnan hordok rá félig száraz füvet.

A cukkinik még mindig nem keltek ki. :-O Lehet, hogy már nem is fognak...??? Pedig jó kis komposzttal bélelt fészekbe ültettem a magokat...

Előzmény: il1321 (5770)
lizzi* Creative Commons License 2008.05.19 0 0 5773
Köszönöm, én meg tövön nem láttam még padlizsánt csak leszedve. Egyáltalán mekkora egy padlizsántő ha teljes méretét eléri?
Előzmény: CBNora (5769)
il1321 Creative Commons License 2008.05.19 0 0 5772
A káposztarépa magnál majd gondolj rám:)) Most tényleg nem kapnak napszúrást, jó az idő a kiültetésre is, aminek van hely.
Előzmény: CBNora (5771)
CBNora Creative Commons License 2008.05.19 0 0 5771
Még csak ma délelőtt pakoltam ki a paprikákat a szobából a ház mögé. Annyi egyéb cserép volt ott, hogy egyszerűen nem fértek el. Tegnap sikerült 45 növényt kiültetnem, így végre lett hely a paprikáknak. 70 db., 3 zöldséges rekeszbe fértek bele. Holnapra felhős időt mondtak, kezdetnek nem rossz, bár ott egyébként is csak reggel kapnak napot.
Úgy nézem, két hetet még kihúznak a félliteres pohárban, addigra remélem, beérik a káposztarépákon a szükséges magmennyiség. A leendő paprikaágyásban vannak, lassan elvirágoznak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!