mindig lesem hogy célba talál e vagy sem... de eddig midig csak azt lestem hogy mint esik csuszik le a tojó hátáról... nameg fogja a fejét és nem rajta ül hanem mellete és ott riszálj a seggét...
a kacsáknál meg már csak azt látom a mikor szétdőlnek és 1-2 pillanatig ,,össze vannak ragadva"... ez már biztos jel...
nem ugy a libáknál...
a tojók 5kg-osak a gunár 6-6,5 kg... lemértem multhéten őket
Az, hogy leesik a tojóról, nem befolyásolja, hogy hánnyal bír el. A nagy nehéztestűekre szoktak 2-3at, a középtestűekre, 4-5, a kistestűekre 5-6-ot is akár. Nekem 5 tojó volt, elég jó termékenyek voltak a tojások is, persze a gúnár is nagyon jó volt, jót sikerült szereznem.
Amikor leesik, nem szoktad látni, a phalluszát? Ez a "pucája" spirális alakú, kb 4-9 cm átlagosan. Megtermékenyíté után mikor leszáll, kis ideig (pár mp) látni lehet.
Nekem a bütykösök meg a magyar liba is február elején elkezdett tojni és folyamatosan tojtak egészen a vedlésig. Akkor hagyták csak abba. És a vedlést követően megint rákezdtek még egy adagot tojni.
A tojáson van egy védőréteg ami nem engedi a pólusokba jutni a koszt.
Mikor megtisztítod a tojást, a védőréteg lejön. Semmi baja nincs attól a tojásnak hogy szépen magyarul mondva szaros. Mert ha belegondolsz, ha magának keltené ki az állat akkor is ilyen mocskosak lennének.
A másik, hogy a friss tojást akár, hogy is lámpázod azon nem fogod látni, hogy fias-e vagy sem. Keltetőbe teszed és 10. napon már látszik, hogy köt-e a tojás vagy sem.
A keltetni való tojást 10-15 fok között kell tárolni, hegyes végével lefelé és 24 óránként 360 fokban megforgatni. Ezzel utánozod azt mikor az anya állat a következő tojást hozzá tojja és megkeveri a tojásokat.
Keltetés előtti nap megmosod, lefertőtleníted a tojásokat és beviszed a szobába, hogy szobahőmérsékletre melegedjenek. Ezzel indul be az első folyamat. Másnap irány a keltető.
8-10. nap már szépen látni melyik tojás kötött be (ereket és egy mozgó kis foltot fogsz látni) Ha ilyet nem látsz akkor visszafőzheted az állatoknak a tojást, mert már nem fog bekötni. Naponta kétszer 12 óránként forgatni kell a tojást a keltetőbe. Liba tojás esetében nagy pára szükséges. Én a lámpázást követően minden nap az egyik forgatásnél vizzel permetezem már a tojást. Utolsó 3 napban nem kell már forgatni csak permetezni és szellőztetni.
Ha neked most 6 tojó libád van ahhoz elég lenne 1 gúnár is, maximum 2. A 3 tuti sok és ez a keltetésen meg fog látszani, mert a 3 gúnár le fogja verni egymást a tojókról.
Ezzel, hogy megtisztítottad, megcsináltad a legnagyobb hülyeséget.
A keltetni kívánt tojást, csak keltetés előtti nap szabad megtisztítani, ilyenkor fertőtlenítheted. Én bromoseptet használok. Kézmeleg vízbe kell tenni annyi ml-t ahány liter vizet használsz.
Ha azt szeretnéd ,hogy fias legyen a tojás ,ne szedd le róla :-) azt mondtad eddig nem láttad a libád párosodni, nagy valószínűséggel most láttad :-) Szerintem nem verekedtek, mert amikor nálam a gunarak verekednek, egymás szárnyát kapják el, soha nem a hátára másznak és fejét csípkedik egymásnak. Tehát szerintem nagyon normális, hogy "csípkedi" a fejét . Valahol csak meg kell kapaszkodni annak a gúnárnak :D :D :D
Helo nekem elöfordult hogy bepározta még forditot esetben is, még olyan is volt a némakacsa gácsér is bepározta a futot és magyar kacsákat és azota én külön tartom öket tenyészidöszakban tudom elég maceras mindent külön, de ha valaki szeretné a fajtajeleget megtartani én ezt ajánlom.
Helo nekem elöfordult hogy bepározta még forditot esetben is, még olyan is volt a némakacsa gácsér is bepározta a futot és magyar kacsákat és azota én külön tartom öket tenyészidöszakban tudom elég maceras mindent külön, de ha valaki szeretné a fajtajeleget megtartani én ezt ajánlom.
Sziasztok! Olyan helyen ahol együtt van tartva hagyományos magyar kacsa, és india futókacsa, ott bepározhatja pl a magyar kacsa gácsér a futókacsa tojót? Vagy nem jellemző hogy keverednének?