Amíg a paprikák kicsik takarom. Mire megnő, addigra a takarás elbomlik, a levelek árnyékolják a talajt, akkor húzom ki a barázdát locsolni. De ha előre ki van húzva, semmi baj, takarni lehet így is.
Paprikák
Balra borsó, előtte palántanevelőben az uborkák. Középen maghagyma, mögötte brokkoli, kelkáposzta, karaklábé a körömvirág között, amögött a krumpli.
Ugyanaz a nézet magasabbról. Elől a paradicsomok, amik között saláták, bab, körömvirág, zeller mézontófű kapor van összevisszaságban.
Belülről a növényház.
Ez meg a borsók felőli nézet. hátul a hagymák vannak.
Tavaly én is pár mohikánt szórtam ki.Jók lettek először,de aztán elszáradtak. Mondjuk valószínű az én hibám,mert ritkán locsoltam. Idén már más a helyzet.
Az a két zacsi amit idén György napján vetettem és össz. 1 mag kelt ki,az kecskeméti volt...bár biztos nem a magon,hanem az időjáráson múlt a dolog.
Most nem tudom,hogy milyet veszek még.
Jó lenne egy finom ennivaló+egy berakó.
Meg imádjuk a kovászosubit is.:-)
Karalábétanácsot köszi. Nekem is ilyesmi járt a fejemben,csak nem voltam meggyőző magamnak.:-)
A Jánosnapi retket a tavaszival egyszerre szoktam vetni, lassabban fejlődik. Azt már kitapasztaltam, hogy sokkal ritkábban kell vetni, mint a koraiakat, vagy akár a Müncheni sört, sűrűn vetve csak a szára nőtt.
Most azért nem nagyon akartam hosszászólni, mert szégyen-gyalázat, nem tudom, az enyém milyen. Le van takarva fátyolfóliával, és gyomos. Az biztos, hogy nem sűrű, mert alig kelt, vagy hamar kiette valami. Fel kéne hajtani a fátylat, ki kéne gyomlálni és meg kéne locsolni. De ehhez valószínűleg még holnap sem fogok hozzájutni.
Idén Mohikánt vetettem, az milyen? Salátának is jó lehet?
Hétfőn vetettem el, megkockáztatom helybe, még mindig el vagyok árasztva palántákkal, nem győzöm locsolni. Jól kipucoltam a környékét és szedem a csigákat.
Próbaképpen ültettem szabad földbe is Ritmo kígyóuborkát és Bernadettet, összesen 5 tövet. Most van az üvegházban is mind a kettő, 2 Bernadett fal mellett cserépben, valamelyik adag csak megmarad, még ha el is szaporodnak az atkák. De most még a bentiek is egészségesek, a padlizsánokra odakint viszont már jöttek tetvek is, meg néhány liszteske is megtalálta. Elég strapás lehet nagyban termeszteni, alighanem folyton permetezni kell. Azt hiszem, jobb, hogy kipateroltam őket az üvegházból.
Az üvegházban láttam néhány nagyobbacska atkát, kisebb narancsszínűt és nagy piros bársonyt is. Bízom benne, hogy ragadozók, hátha nem kell venni.
Még én sem adtam fel a retekkel való küzdelmet. A hónapos ugyan csípős volt, a jégcsap meg a jánosnapi kukacos, de még a müncheni és a téli fekete még hátra van. :))
Jövőre pedig kezdem elölről a kísérletezést. Csak az a baj, hogy sokat kell várni az olvasottak és az ötletek kipróbálásával. :) így fel kell mindent írni
Bocsi, de Jánosnapi retekre nincs ötletem. Én nem szoktam vetni, csak Münchenit, és feketét. Azokat is csak junius végén, julius elején. A többi retekre sincs más ötlet. Elvetem, locsolom, locsolom, naponta locsolom, kiszedem, megeszem:))
A borsót ugyanígy, ilyen távra vetem. Kicsi korában egyszer kapálom, aztán többé nem. Ha nagy korába kicsit megdől, nem izgat nagyon. De sűrű vetéskor tartják egymást. ha magasszárú, a szélső sornak húzok támot, az tartja a többit.
A többi káposztafélét lehet, sőt tanácsos mélyebben tenni, a gyökérlégy fertőzés elkerülésére. (Jól be is lehet sározni a szárat). A karalábé kivétel, mert ez nem gyökér, amit eszünk, hanem megvastagodott szárrész. Ha mélyebbre teszed, mint volt, megnyúlik a gumó.
Miért ne lehetne uborkát ültetni. Nekem is a borsó helyére megy, évek óta ez a sorrend. Egy hetesek a palánták, én ilyenkor a Perez F1-et szoktam kiültetni. Junius végén pedig Mohikánt vetek, amiből kései berakó lesz.
Az újravetett cukkinik és patisszonok kikeltek(1-2 nem,de a többség igen)
A palackos tökökből ők lettek:-) Ilyen szép tökeim még sosem voltak,anyósom a csodájára jár:-)))
Az inka babom lett talán a legszebb. Bár a szomszéd szólhatott volna előbb is,hogy egy bokorba ne csak 3-4 szemet tegyek,hanem 7-8 is mehet.:-)) Akkor még szebb lenne.
Összességében nem vagyok megelégedve a babbal,mert csak az 50%kelt ki. Főleg a zöldbabból.Szerintem túl korán tettem el...vagy hideg volt még(?) vagy nem tudom miért...Jövőre ezt is ügyesebben próbálom csinálni.Több babot teszek egy alomba és lehet,hogy kicsit sűrűbben rakom. Viszont így most nagyon szépen lehet a kaprot kapálgatni közte:-)))
A kapor a földel járt "örökség",azt nem én szórtam ki.Az egész földdarabon van.
Érdekes módon, a kukorica csak egy csücskön bújt ki.Ennek is a fele a földbenmaradt...Viszont ez eddig a legjobban sikerült kukoricám.Jó lenne ha elérnénk,hogy ehessünk is belőle. Lehet,hogy egy zacsival még vetek mostanában,utánpótlásnak.
A 10 sütőtökből is csak 2 lett,de az nagyon szép. Ahol meg lusta volt kikelni a kukorica,oda tettem paprikapalántát.
A kukorica innenső felén sem kelt ki a kukorica. Így oda is szórok majd ubimagot. De előtte a hétvégén alkotunk vmi uborkatámot ide is.
A krumpli szerintem szép lett.
Itt az ideje,hogy elkezdjem tölteni(ugye?)
A palackokat már leszedtem és a paprikát kiárkoltam(IL újra tőled vettem az ötletet:-) ) A paprika sok vizet kap. Naponta. A paradicsomokat kb. 3 naponta öntözöm be.
Ők mostmár idén így maradnak akár bírják egymást-akár nem:-)
Egy kicsit mintha leálltak volna a palánták a fejlődésben...főleg a paprika...nem tudom miért. Az alsó leveleket itt-ott lecsíptem,nem tudom,hogy jól tettem-e...
Én IL-nél és Zsebinél láttam hasonló támokat.Uborkára(ugye?)Onnan loptam az ötletet,hogy alkalmazzam a borsónál is.Ilyet sikerült alkotni (ketten a párommal).Középen raktam múlcsot,mert ott már kapaszkodás után lehetetlen kapálni. A borsónak nem raktam a zsinórokra uborkahálót,de jövőre fogok pár madzagot húzni függőlegesen is.(Ahogy IL-nél van)Így szerintem jövőre már tényleg nem fekszik majd semmennyi vagy még ettől is kevesebb borsó.
szóval ez amit a képen látsz volt a kezdete az előbbi borsónak.Ugyanonnan fényképezve.
Ha kikerül a borsó,dobok a támra egy ubihálót és megy uborka a helyére.Már ha akkor még lehet ubit ültetni:-)) Ha nem akkor majd vmi palánta lesz a helyén...
Igen,műkszik a tám,de azért 1-2 helyen a közepén vannak rendetlen borsók,akik jobb szeretn(én)ek feküdni.Bár ők sem tudnak teljesen lefeküdni,mert alul megkapaszkodtak és az nem engedi.
Hogy csináljátok, hogy a borsó ilyen zépen áll a lábán? nekem teljesen eldölt, fölverte a gyom, mert emiatt kapálni se tudtam. 5-6 cm-re 15-20 cm-es sortávolsággal vetettem.
A (szabad ég alatt kelt)karalábét is szét kell mostmár raknom. Meddig rakhatom a földbe a szárát(cm-re értem)? csak addig ameddig itt palántakorában is volt?vagy mehet kicsit beljebb,hogy ne konyuljon le nagyon(mert ott már nem fogják egymást támogatni).
Ez az idén vetettem sóska. Először azt hittem semmi nem lesz belőle,de aztán megindult. És itt az ideje egy jó tojásosnokedlinek salátával:-)Végre:-))