Keresés

Részletes keresés

Mezőgazda Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5868
a babon talátam ezt a levelet, és még van rajta máshol is , mi lehet ez rajta?
ez 1 régebbi kép erről
paradicsomon is van most ez a foltosság, mondjuk ezt 2 hete palántáltam ki, mi lehet rajta?
ezzel nincs gond, a burgonyám az első feltöltés után 1 héttel :)
il1321 Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5867
Lehet töltögetni, meg, ha más betegség nincs, elég a kezelés. Érdemes burgonyabogár esetén váltogatni. Ne alakuljon ki rezisztencia. A rézből hasznosabb a felszívódó szer, mert az nagyobb védettséget nyujt.
Előzmény: Mezőgazda (5860)
il1321 Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5866

Kösz! Válaszoltam.

Nekem az üvegházban vannak a Bernadettek, a fólia hengerben, a párásság biztosítása miatt, amit meg a paradicsomok nem szeretnek. A szabadföldbe szánt Perez-ek már kikeltek, majd teszem a borsó helyébe.

Előzmény: CBNora (5863)
TimóZa Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5865

Sziasztok!

Kb egy hónappal ezelőtt vetettem rebarbarát, és még nem látom, hogy kelne. Ez normális, ilyen lassan bújik, vagy jobb, ha veszek magot, és újravetem, amíg még lehet?

Flanell Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5864
Nem tudnál csinálni pár képet, hátha az segítene az azonosításban?
Előzmény: botusan (5859)
CBNora Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5863
Il!
Írtam a hotmail-es címedre.
Tegnap beültettem az uborkákat (3 Bernadett, 3 Ritmo) az üvegházba és a másik oldalra vetettem bazsalikomot. Előtte mondkét oldalra beástam 2-2 vödör marhatrágyát. Szépen elegyengettem, és a bazsalikomok oldalán reggelre megjelent egy szép, nagy, szabályos lyuk. Kupac nélkül. Lehet, hogy békánk is van?
botusan Creative Commons License 2008.05.24 0 0 5862
Esetleg néha megszórhatnád Kupfer Fusilan WG-vel. Ugyanúgy réz készítmény, de tartalmaz felszívódó részt is. Aztán nyugodtan eshet az eső.....
nandorb Creative Commons License 2008.05.24 0 0 5861
Vetteted a burgonyat??? nem a gumokrol raktad el a fold ala???:D
Mezőgazda Creative Commons License 2008.05.24 0 0 5860
il , kérdeznélek,hogy én a védekezést úgy oldom meg ,hogy decissel a levéltetvek és egyéb kártevők ellen védekezem,bordóilével meg a gomba ellen.
Ez elegendő ha mást nem találok a növékenyeken?
Ja és voldüngerrel lombtrágyázok 10 naponta míg meg nem erősödnek a palánták is gondolok itt a paprika, paradicsom,karalábéra.
A bordóilevet én mindenre permetezem a burgonyára is,gondolom az nem baj?
Még a kérdésem az,hogy idáig még 1x töltöttem fel a krumlplit, mivel kicsit később vetettem, de már szép nagy a bokorja mármint a lombja, tölthetem fel megint a tövét?
Holnap teszek fel képeket róluk.
Előzmény: il1321 (5844)
botusan Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5859
Sziasztok!

Lassan, de biztosan száradnak a málna töveim. A felső levelekből indul a száradás és halad az alsó hajtások felé.

Mi lehet a baj? Mivel permetezzem?

Tavaly ősszel a leért szárakat tőből levágtam. Megkapta az őszi, majd a tavaszi lemosó permetezést (vesszőfoltosság). Most meg Topsin-M "kezelést" (szürkerothadás).
Flanell Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5858
Ma elkezdtem a föld másodlagos hasznosítását, 9 palánta képében, amik a kiszedett hagyma helyére mentek (nem fértek el a többivel, a kihagyott részen).
Akarok még vagy 200 palántát, utána meg még céklát és zöldbabot vetek.
Flanell Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5857
Ez a három kontakt szer (kén), csúnya permetfoltos lesz a levél, és le sem kopik.
Ha másra is kell (rózsa, őszibarack, szőlő, stb), érdemes valami felszívódót venni, pl. Systhane-t.
Előzmény: CBNora (5854)
Flanell Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5856
Ha maga a paradicsomnövény egészséges volt, csak a bogyók alja volt megbarnulva (szárazon), az lehet káliumhiány is. Káliumtartalmú műtrágya kell(ene) rá.

A kabakosok levelén a sárgás-mintás elszíneződés peronoszpóra. Ha megjelenik, még akkor is lehet gyógyítani, én a Kicsee által is említett Ridomilt használom. (A paradicsom nagyjából összes betegségére és burgonyavészre is.) Általában csak hetente megyek a kertbe, és akkor permetezek, ha látok valami betegséget.

A növények nem a talajtakarás miatt szépek és nagyok, hanem a példátlanul esős tavasz miatt. Nálam is minden duplája, mint tavaly.

Ha a retek kezd maxárba menni, vagyis a levelek már nem mind a fejből nőnek ki, akkor egyből ki kell hajigálni, mert onnantól ehetetlen.

Előzmény: taormina1 (5834)
CBNora Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5855
Én is ezt tapasztaltam. Úgyhogy idén szépen külön ágyásban van a hagyma, és külön a répa. A répa csak beárnyékolta a hagymát, mert elég hamar utolérte, aztán hamarabb kiszedtem a hagymát, mint ahogy jönnek a tárolásra szánt répára a legyek. Végül mind a kettő kukacos lett.
Azért elegendő hagyma ki szokta heverni, de permetezés nélkül legalább 1/3 veszetséggel számolok. Belekalkulálom duggatásnál.
Ha nagyon fontos a növény, letakarom résmentesen fátyolfóliával. Az újhagymának valót mindenképpen célszerű, mert hiába heveri ki később a hagyma a fertőzést, újhagyma korában gusztustalan.
Előzmény: Vezso (5853)
CBNora Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5854
Lisztharmat.
Amit eddig találtam róla, mind valami Word dokumentum hivatkozása, de talán bejön.
http://www.bmmk.hu/herbalnetw/Techn.doc
http://mammy.uw.hu/txt/fito/gynleir.htm
Az egyikben ez volt:
Növényvédelem:
Lisztharmat: Kumulus S, Thiovit S, Kénkol 800 S
Előzmény: Zitka (5849)
Vezso Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5853

Kukacosak a hagymáim. Azok talán kevésbé, amik között rendesen kelt a répa, de az is. Ahol meg foltokban kelt csak a répa, ott tök mindegy, hogy répa mellől veszem ki a hagymát vagy nem. :( Dugdossam a hagymát a répa sorába? Il, te permetezed valamivel?

A retek megvédésére talán a hagyma működik, de jövőre csak úgy teszem, majd meglátom.

Egyébbként ez a vegyes ágyás egyre kevésbé meggyőző számomra. Pl, mire a saláta kikel, a retek már bolhás, mire a répa kikel, a hagyma már nagy.

il1321 Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5852
nem tudom mi lehet vele. tényleg nem volt az enyémeknek semmi bajuk. Hátha más majd tudja, vagy a fűsze, gyógynövény topicban próbáld meg. A levendulát kb 25 cm magasan vágom, kicsit domborúan, kb azon a határon, ameddig meg van fásodva. A kakukfüvet is a multhéten vágtam vissza, az első vágás már szárad, azt 10 cm magasan.
Előzmény: Zitka (5851)
Zitka Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5851

Nagyon visszavágtam tavasszal. Pedig fenn voltak a tavalyi levelek is, lehullás nélkül átvészelték a telet. De megkeményítettem a szívemet :-) és visszavágtam. Erre most ez... :-(  Olyan, mintha hintőporozva lenne. Ahogy leszedek egy ilyen levelet, máris porzik le róla ez az izé. :-(  

Én főleg fűszerként használom, meg pl. sült zsályalevelet nagyon szeretjük. :-)

Még szomorkodom egy kicsit, aztán lehet, hogy holnap nekiállok visszavágni. :-(

A levendulát mennyire szoktad visszavágni?

Előzmény: il1321 (5850)
il1321 Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5850

Csak találgatás amit írok.

Nekem elég régóta van zsályám, elég sok tő, mert teának frissen, és szárítva is rengeteget használunk. A fiatal tövek esetleges elfagyásán, és az öreg ágak természetes elszáradásán kívül soha, semmilyen betegségét nem tapasztaltam. Az dősebb ágak levelei ezüstös színűek, a fiataloké világos zöld, főleg árnyékosabb helyen. (Az orvosi zsályáról beszélünk). Idősebb ágakon, ahogy megy végbe a fásodás, a levelek elszürkülnek, később elszáradnak. A zsálya félcserje, ezért fontos a rendszeres visszavágása. Először május közepe, vége táján virágzás előtt, és csak a félfás ágakat, ameddig azok zöldek. Később szeptemberben ujraa szedhetők a hajtások.

Nem találtam a zsálya betgségéről szóló írást. Nyugodtan vágd le a hajtásokat, ameddig nem tetszik, ki fog hajtani. Azt írod, hogy métere. Szoktad metszeni?, mert a besűrűsödés is okozhat ilyet. HAsonlóan kell ezt is vagdosni, mint a levendulát, és az összes félcsejét.

Előzmény: Zitka (5849)
Zitka Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5849

Mit csinálnátok ezzel a zsályával? :-( Az új hajtások - ahogy a képeken is látszik - egyelőre még nem "penészesek", de ki tudja meddig....

Szerintetek visszavágjam tövig? Talán újra kihajt?

5 éves növény, kis palántaként vettem, és mostanra már méteres. Úgy átmérőben mint magasságban.

CBNora Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5848

A Virágoskertbe nagyon jó fotót tettek föl egy atkás Datura levélről. Egy nem túl erős fertőzés ilyen. Nekem is vannak fotóim az otthoni gépen, de abban a stádiumban már nem nagy kunszt felismerni, tele volt a növény hálókkal és fürtökben lógtak rajta az atkák. Szétdörzsölve az atka vöröses nyomot hagy, ha egy kövérebb példányt fogsz ki.

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9038444

A levél színén is látszik, hogy valami nem stimmel, apró fakuló pontok-foltok lesznek rajta, a fonákon pici hálókban laknak az állatkák. A háló sokszor nem látszik, de ha pl. föld szóródik a levélfonákra, beleragad.

Előzmény: taormina1 (5842)
kicsee Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5847
Il is igazat adhat nekem, ne nézzétek végig amíg minden elrohad a kertben a harmattól, nedvességtől, vagy bármi mástól. Ha dolgoztatok vele, védjétek is meg.
Sírva is fakadnék, ha a pl a 200tő paradicsomom tönkre menne és nem tudnám feldolgozni.
A gombás betegséget nagyon nehéz gyógyítani, de annál könnyebb megelőzni és könnyű is védekezni ellene, csak időben kell elkezdeni. Tényleg nem kerül nagy fáradtságba. De ha úgy érzed abba kerül akkor Ridomil. Az felszívódó és kontakt is.

A mészkénlé egyáltalán nem mérgező. Főleg a réz nem az. Nagyon jót tesz a fotoszintézis elősegítésében és a szövetképződésben.

taormina1 Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5846
Köszönök mindent; este átnézem.
A paradicsom nem fitoftorás volt; a növények épségben maradtak.
Zitka Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5845

Elég nekem egy is... :-)

Nem meggyőződéses bio-mániából, inkább lustaságból nem szoktam permetezni. Elég probléma nekem az az egy sor szőlőkordon, amin folyton van valami kórság. :-((((((

Előzmény: il1321 (5843)
il1321 Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5844
Előzmény: taormina1 (5842)
il1321 Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5843

Is:) Tényleg

A paradicsom xantomonászos betegsége: leveleken barna kerek foltok jelennek meg, melyek a levélnyeleken és a száron hosszúkásak. A bogyókon kerek, repedezett, kiemelkedô foltok találhatók.

A paradicsom alternáriás betegsége: leveleken szürkésbarna foltok láthatók, melyek körkörösen zonáltak, környékükön a levéllemez sárgul, szárad. A bogyókon besüppedô sötétbarna foltok láthatók. A piros bogyón a folt rothad, a bogyó belsejében barnulnak a szövetek. Az alternária fellépéséhez a paprikához hasonlóan a száraz, meleg időjárás és a rendszeres, bőséges reggeli harmatképződés kell.

A paradicsom fitoftórás betegsége:

leveleken szürkésbarna foltok jelennek meg, majd hervadnak, elszáradnak. A bogyókon nagy méretû barnás foltok láthatók, melyeken fehér sporangiumtartó gyep figyelhetô meg. A betegség rendkívül gyorsan teszi tönkre az állományokat. A fertőzéshez pedig a mérsékelten meleg és csapadékos környezeti körülmények teremtenek kedvező feltételeket. Mindkét betegség ellen akkor kell megkezdeni a védekezést, ha a növények 10%-án megjelentek a tünetek A paradicsomvész elleni védekezés. A fertőzés kialakulásának feltétele a 75% feletti relatív páratartalom, minimum 4 órás levélnedvesség és 10-25OC hőmérséklet, de a fertőzési folyamat 18-22OC-on a legintenzívebb. Ha a betegség számára tartósan kedvezőek a környezeti feltételek, rövid időn belül járvány alakulhat ki, ezért megelőző jelleggel védekezzünk ellene. 
Előzmény: Zitka (5841)
taormina1 Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5842
Kösz. Hogyan ismered föl az atkát?
Előzmény: CBNora (5835)
Zitka Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5841

taormina, szerintem ez a kórság a fitoftóra. :-(  Én eddig egyetlen évben próbáltam vmivel permetezni a paradicsomot (talán 1-2x), de pl. a San Marzano bokroknál ugyanúgy előjött ez a betegség. Úgyhogy nem permetezek. :-)))

Kérdés: miért dőlnek el mindig nálam a borsók??????  A hátsó szomszéd mindig fészekbe veti, nála állnak, mint Mariban a gyerek :-)))). A másik szomszéd úgy veti, mint én, sorba, nála is szépen áll. Mindenféle támrendszer nélkül. Nálam meg fekszik.... Talán túl sekélyre vetettem...????

il1321 Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5840

Tegyél, amennyi jólesik, ahogy szeretitek. Minél több a virág, annál sűrűbb a lé. De az én virágaim, tudod akkorák, hogy....:)))))

(ezt a mentás-citromfüvest feltétlen kipróbálom, mert ezekből is sok van)

Előzmény: kétbalkéz (5838)
il1321 Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5839

Na nézzük sorban:

Arzenál? egy egyszerű bordói levet, meg mészkénlét említettem. Amúgy kapható Réz-kénlé néven, valami ezer pénz 1 liter, ami ekkorka kertekben 2 évre elég, ha azzal permeteztek, akkor több esély van a termés megmaradására. (amúgy, csak halk megjegyzésem, hogy a biotermesztés nem azt jelenti, hogy semmivel sem permetezek. De ez nem neked szólt:)

A foltok: paradicsom alternáriás betegsége, és a másik a paradicsomvész, ami mindkettő gomba, és a részkészítménnyel megelőzhető, főleg esős, párás időben. A réz készítmény nem méreg. elvileg 3 nap a várakozási ideje étkezésre, de ha megmosod, azonnal ehető.

Igen, megelőzésre, előtte kell permetezni, mert pl. paradicsomvészre utólag nem sokat ér.

Üvegházban az a baj, hogy az uborka a párát szereti, 25-30 fokig én tövenként/nap egy vödör vizet adok nekik, ha efölé megy a hőmérséklet, akkor reggel, este kell a víz. Vízhiány esetén a termés deformálódik, fellép a lisztharmat betegség, ami szinte teljesen leszárítja a leveleket.

A tápozás elmaradása nem túl baj, mert te tudsz trágyázni. nekem azért kell pótolnom így a tápanyagot, mert nincs szervestrágyám, csak valamennyi koposzt. Ez önmagában nem baj, ha a talajból fel tudja venni. De a tápanyag felvételének egyik alappillére a víz, tehát bennt is kell locsolni.

Én is homokkal, perlittel keverem a palántaföldet tűzdelésig. Eddig a palántoknak tápanyagra nincs szüksége, mert a kicsi gyökerével nem tudná felszívni sem. Tűzdelni már vorágföldbe szoktam, de egynegyed arányban az is van homokkal, perlittel lazítva, áttúzdelés után kapnak egy kis hígított tápoldat, pici rézzel (az idén wuxal+bordóilé)

TAlajtakarásnál tényleg olyan vastagság kell, amin nem nő át a gyom. Ha a füvet előtte megszárítod, nem lesz annyira nyálkás az alja. (amúgy nem kell nézegetni:)))

Ha átnő a gyom, tegyél rá még valamit.

Retek ilyenkor már tényleg felmagzik. Ebben az időben vethető a fehér Jégcsap, a Jánonapi, Junius, juliusban a Müncheni sör, és a fekete retek. Dobd ki ami eddig van, mert nem lesz belőle semmi. (ezt már korábban is javasoltam) Májustól augusztus elejéig szakaszosan a cékla. Vethető juniusig a zöldbab, és még vethető a csemegekukorica is. vethető uborka, cukkini, de azokat én inkább palántának nevelem elő. Az a tapasztalatom még ezekkel, hogy a palántázozott cukkinik, és uborkák sokkal hamarabb hoznak virágokat, mint a helybevetettek. Míg a helybevetettek először lombra gyúrnak.

Salátákból még vethetők a tépősaláták (pl. Lollo Rosso), Jégsaláta, endívia saláta, Cikória saláta, Radiccio.

A locsolásról annyit, mert tudom, sok a gondod a vízzel. Néhány hordó, betárolt esővíz is sok tőre elég. Nekem most kb 1500 Liter edényem van, de ez hetekig kitart. Egy 10 literes locsolóval 16 tő palántát tudok meglocsolni. persze később, ha teremnek, akkor ez már nem elég ennyire, de a fejlődésük korai szakaszában sok mindenre elég, akár egy hordó víz is. (Bár esőben, amikor vödörrel hordom egyik hordóból, a másikba a vizet, kicsit idiótának tűnök, de mind meg nem fér a csatorna alá. próbálom közel tenni, meg slaggal odavezetni a vizet a kerti hordóba a kicsatorna kifolyó alá tett tölcsérrel:))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!