nahát erre nem is gondoltam. mármint hogy öntermékeny - nem öntermékeny... magyarán akkor reménykedem, hogy a kicsik is virágoznak, s velük tudok porozni! vagy ha még nem, lévén kicsik, akkor másvalakitől szerezni virágot.
van négy olajfám, egy szép nagy - 2m+ és három kicsi, kertészetből szerzett 'bonsai' típus. közülük a nagy az, amelyik teremhetne, de nem teszi. és ez az én bajom. amúgy úgy nőnek, hogy csak na, szóval nagyon boldognak látszanak, de ez az egy nagy nem akar teremni. több éven már virágzott, de annál tovább nem jutott. mi miatt szenvedhet így, mit hiányol? való igaz, világos ÉS hűvös helyem nincs a télre, így egy sötétebb fagymentes melléképületben laknak télen, ahol a nem túl nagy ablakhoz ezt a fát állítom. de aztán virágzik nagyon szépen, csak a bogyók nem jönnek. mi kellhet még?
A nagy leanderekkel együtt hungarocell és fólia több soron. Az előző télen nagyon nehezen viselte a melegebb klímát. A kicsit is ezzel nyirtam ki nem bíztam benne hogy elég a takarás. A melegebbe ledobálta a leveleit és vége.
Sajnos nem vagyok szakértő, tehát csak saját tapasztalatomat tudom leírni. Igaz, amikor azt mondják, hogy lehetőség szerint minden mediterrán növénynek biztosítani kell a saját élőhelyén meglévő körülményeket. Fényviszonyok, hőmérséklet, páratartalom. Na, ez a nehéz! Az egyik ismerősöm a lépcsőházba teleltette az olajfát, ahol a hőmérséklet és még a fényviszonyok is jók voltak, mégis ledobta az összes levelét. Hasonló lehet az eredmény, ha szobába tartod. Nekem akkor működött igazán, amikor a teleltetőbe voltak, +5 fok körül, jó fényviszonyok mellett és a gyakori szellőztetés ellenére is magasabb páratartalom alatt. Természetesen volt némi dobálás, de nem számottevő és a gyümölcsök is beértek. Lehet, hogy a páratartalom a hibás? Nem tudom, de ősszel teleltetőbe rakom őket, és ha működik, beszámolok.
Az enyémek a teleltetőben (0 fok körül) mindig ledobják a leveleiket, emiatt nagyon későn regenerálódnak. Most is csak a leveleiket hozzák még, látom másnál már a virágot. :-( Milyen hőfokon maradnak fent a levelek? Vagy ez mitől függ?
Nagyon szép ez a fa! (Nóra) Lehetőség szerint, vásárlás előtt tudjuk meg a fajtát. Ez azért is fontos, mert vannak önporzó fajták és vannak, amihez vennünk kell egy másikat, ami a porzás szempontjából nagyon fontos. Száraz körülményeket szereti. Igénytelen nagyon hálás növény. Kiültetéskor, - ha valaki ilyen dologra vetemedik, mint én – védett helyre ültesse. Teleltetéskor, ha teleltetőbe van nagyon fontos a szellőztetés, mert magas páratartalom esetén hajlamos a gombásodásra. Hidegtűrése – fajtától függ - de szerintem -10 fok alatt már keményen sérül a fa. A szakirodalom azt írja, hogy -7 foknál már csökken a termés. Az idei tél nagyon kegyetlen volt, csak a pinus pinea és a vadcitrom nem sérült. Nekem az volt a tervem, hogy száraz körülmények között, de hidegbe teleljen. Nálam -22 fokot is kaptak és a szalmatakarás alatt se lehetett nagyon meleg. Remélem ez a tél nem volt mérvadó és enyhébb telünk lesz. A legfontosabb viszont, hogy időben készüljünk fel normális téli takarásra.
Egyébként nagyon szépek, gratulálok, kár, hogy nem bírja a fagyot. Egyébként tényleg mi a tapasztalatod, Én olyat hallottam, hogy kb. annyira mint a leander, vagyis éjszkánként -5 ig még elvan, de ha az alá süllyed akár már van fagy sérülés.
Sziasztok! Pár éve foglalkozom én is mediterrán növényekkel és az olajfával kapcsolatos tapasztalataimat, szeretném elmondani. Sikerült beszereznem egy közepes méretű növényt, amit dézsába nevelgettem. Valahol azt olvastam, hogy a terméshez legalább két növény kell, így beszereztem még két nagyobb, már termő olajfát. Az első telet a teleltetőbe, világos, fagymentes helyen vészelték át. Tavaly tavasszal kiültettem őket, nagyon szépen fejlődtek, termést is hoztak. Szeptemberbe már nem locsoltam és korán csapadékvédelmet kapott, hogy az új hajtások is beérjenek. Télen a tövét szalmával takartam. Sajnos ez a tél kegyetlen volt! Pár kép a múltról és a jelenről.
Nekem van egy kb. 3 éves (nálam ennyi ideje van) olajfám. Kérdésem,hogy lehet-e metszeni, mert egy kicsit formátlan? Még nem virágzott soha, két tő van ültetve a cserépbe, eredetileg is így vettem. Mikorra várható,hogy virágozni fog: