Ez a tetűhurcolászás beigazolódni látszik ugyanis a szamócaágyás mellett volt egy nagy hangyavár. Az ágyás közepén néhány szamócatövön néhány centi magasságban olyan hangyatúrásból eredő finom bevonatot találtam úgy mintha ráragasztották volna a szárakra. Ezeken a töveken találtam tetűt a leveleken, sehol máshol szerencsére. Megszüntettük a hangyavárat, tetűket leszedtem és azóta nincs is a szamócán.
Belenéztem nemrég a hangyák életébe, azt olvastam, hogy van amikor a tetűket megragadják a potrohuknál és hurcolják magukkal oda ahol addig nem volt, vagyis terjesztik. Az biztos, hogy a pünkösdirózsáimon a hangyák jelenléte tetűre utalt, lemostam mosószappannal aztán a szappant lemostam vízzel és befújtam csalánlével, úgy tűnik már csak elvétve van néhány kóbor hangya. Sajnos a jázminféle bokromon ezt nem lehet megismételni.
Nos sajna en szemfelmeresre ontottem es gyengere sikerult nem akartam a merceje lemaszni a pincebe hanem bele lotyintettem, tegnap ma meg ahogy elnezem keves pusztult el a hangyak azert teszik a hasznos dolgukat es irtjak.De meg le lesz fujva.
Sajnos nálam is hatalmas terülten jelentkezett a levéltetű, de időben észleltem és mindent lefújtam pontosan decissel, ráadásul nem 5 mili /10 liter ,hanem 20 mili /10 liter, nyugodtan oda lehet nekik vágni kárt nem fog tenni.
Attól függ van e a közelben amit szeretnek:) Nálam a szilván (nem tudom milyen fajta) alig szokott lenni. Viszont az almafákat (Golden) mindig belepik.
Agyamra is mennek. A BI58-tól csak jobban híznak, ha meg nagyobb dózist adok, amit pár éve kipróbáltam, akkor meg a levelek sárgultak, de átvészelte a fa. Meg a zöld bogarak is:( Talstar egyből levitte, de az meg aranyáron van. Actara után 1 héttel megint bogaras.... No ezért kérdeztem korábban, hogy almára mi a tuti?
Nálunk az egész, ó nagy szilvafa ilyen minden évben. Ha alatta áll az ember, érezni lehet, ahogy finoman szitálnak a tetvek és a cukorcseppecskék. Minden elég gusztustalanul néz ki alatta, de ahogy a szilváról eltűnnek a tetevek, máshonnan is. Nem szoktak máshol tartósan megtelepedni.
Szerintem fog azért teremni, csak kevebbet. A vetőgumó is lehet fertőzött, ez ellen nem nagyon lehet tenni semmit. Majd lefotózom az enyémet is, csak most a férjem elvitte vidékre a gépet. Most kapáltam meg töltöttem föl, dörög az ég, remélem, esni is fog. Kezdenek már kókadni a virágok a homokon, nem győzök mindent locsolni. Kideríthetnéd, mi is volt az a holland hibrid!
Gomba is lehetne, mert rendszeresen locsolok, de ez ellen védekeztem, kontakt és felszívódó szerrel is. Most olvastam utána a vírusoknak. Tényleg az lesz... A holland hibridemen nincs semmi. Az rezistens. Szóval így jártam... hátha nem viszi el a termést...
Száradó foltok nálunk is vannak a krumplin, az 5 fajtából csak az Agrián. Valamennyi ilyen növény minden évben szokott lenni, járványszerűen nem terjedt. Én vírusfertőzésre gyanakszom. Igaz, hogy idén még nem permeteztem, de olyan szárazság van, hogy gomba aligha támadhatta meg. Alig bújt ki, és helyenként már száraz foltok vannak rajta. És az is gyanús, hogy csak ezen az egy fajtán van, ami máshonnan származik, mint a többi. Találtam pl. egy ilyet: http://www.invasive.org/browse/detail.cfm?imgnum=1402030 Ha a tetvek ellen védekeztél, legalább kevésbé terjed. Amúgy mást nem lehet csinálni, ha tényleg vírus. Ne vesd majd újra gumókat.
Még ekkor vettem ugyanott 3 tő sultánt, nekik semmi bajuk, meg a többinek sem amit részben kaptam, részben én neveltem, ezek kissé távolabb vannak, de lehet csak idő kérdése?
Na pont ez keserít engem is a paradicsomon:(:( Piacon vettem 2 szép virágzó tő kecskemétit, már rajta vannak a kis diónyi paradicsomok és elborzadva látom, hogy megy tönkre. Amikor május közepén beültettem olyan szép volt, aztán a kis paradicsomokra kérdezte a férjem hogy ezt akkor besavanyítod? Na a viccből szomorú valóság lesz, lehet, hogy nem fog beérni?
Az uborkát ne a neveldébe, hanem pohárba vesd. Nem szereti, ha széthúzkodják a gyökerét. Mi cseresznye helyett szamócát és málnát eszünk. Inkább hagyjuk a fenébe a cseresznyét, ha azt a hatalmas fát lepermeteznénk, a fél kertet lefújnánk. Alighanem bútor lesz belőle a sógoroméknál. Szerintem a bogárinvázió változó lehet, hátha idén megússzátok.
rédei kertimag zrt-s. Nem is volt semmi más. Illetve volt még egy kifejezetten salátaubis,de azt tegnap nem vettem. Talán majd ma mégis veszek.
ma úgyis vissza kell mennem decis-ért...megveszem aztán kitaláljuk fújjuk-e a fát.
Tegnap feltöltöttem a krumpli felét.Ma készülök a másik felét.
Megszámoltam:-))) 252 bokor van összesen...
Jövő héten kicsit a babot is...
A paradicsomot este kiültetem a neveldéből a helyére,most néztem,hogy szép erősek és már virágoznak.Olyan büszke vagyok rájuk:-))) Remélem nem sínylik meg nagyon és hamar helyrejönnek.
Holnap csinálunk ubitámokat,ahová majd mászhatnak és vetek helyben mellé ubit.
Aztán rakok el a neveldébe is palántának ubit (a paradicsom helyére),az pedig ha megnőtt megy a borsó helyére.
Tegnap voltam a gazdaboltunkban.Még mielőtt bármi szert kértem volna konkrétan,ecseteltem neki a tavalyi bogarak általi cseresznyemészárlást. Megkérdeztem a manusztól mit ajánl. Azt mondta nagyon semmit mert ha leölöm őket ,úgyis jönnek mások 3-4 nap múlva.Egyszerűen legyünk gyorsabbak a bogaraknál.
na,mondom köszi.-)
Aztán említettem a decist,azt mondta,hogy ha nagyon akarom jó lesz az bogár ellen.Ma kapnak menjek vissza.
Idén csak feleannyi cseresznye van a fán,mint tavaly.Törvényszerű,hogy így is annyi bogár lesz,mint tavaly?Nincs esély,hogy idén megússzuk bogárinvázió nélkül?
Attól félek vmit elszúrunk a permetezéssel és leöljük még a fát is...vagy ilyesmi
fölösleges megpermetezni rovarölő szerrel egy hatalmas cseresznyefát csak azért, mert néhány hajtás végén a levelek összekunkorodtak a levéltetvek fertőzése következtében
Én nem is emiatt aggódom főként,mert ez a kisebb gond.Emiatt nem is gondolkodnék permetezésen..
De tavaly nem ettünk egy kisebb tálnál többet és rogyásig volt a fa:-(Idén le szeretném győzni a bogarakat(és itt nem a pici tetveket értem,bár gondolom nekik is annyi lesz),hogy mi együk a többet.
Az a gond,hogy a legyeken kívül minden más bogarat sajnálok,ami ilyenkor kimúlik,azok ellenére,hogy jól kiszúrtak(ez itt egy enyhe kifejezés:-) ) velünk tavaly. Nem is tudom,hogy lesz így permetezés...:-)
Én is kezdő vagyok, úgyhogy csak azt tudom írni, amit már itt mások leírtak. :) Nem szabad a levelét locsolni, főleg nem reggel, vagy napközben, mert az erős nap megégeti a vizes levelet. A tövét kell öntözni. Szerintem nem tudod túlöntözni, nagyon szereti a vizet.
gyerekkorunkban fogtunk egy hosszú fűszálat, benyálaztuk a végét és bedugtuk a tücsök lyukba. Valamiért ráharapott és ki lehetett halászni. Na, jó ez csak vicc, ezzel a módszerrel eltartana egy darabig. :)
Valahol olvastam, hogy csak a friss vetésre, a kicsi sérülékeny növényekre veszélyes. Nálunk rengeteg van. A komposztot szeretik a legjobban, de szinte mindenhol vannak. Még nem jutott eszembe, hogy bántsam őket.