Tegnap is ezt kérdezte valaki, nem kell sokat visszaolvasnod, de a végeredmény az, hogy lehet túl sok víz, vagy túl kevés, túl sok tápanyag, vagy túl kevés, esetleg hideg vít, esetleg őszi megfázás, szóval bármi, neked kell rájönni, mit nem csináltál megfelelően, nem könnyű feladat és tapasztalatom szerint a sárga levél már nem zöldül meg, mert ha elkezd sárgulni, akkor már roncsolódott a szövetállománya és elpusztul. De ime, ezt ma szedtem le egy nyárvégén megmetszett és szépen kihajtott, de ősszel megfázott leanderről, nem örültem neki, dehát ez van.
Ha már így OFFolgatunk: Mi is megyünk arra, Dolomiok, garda-tó, venetoi váriosok, egy kis tenger Lelencénél. leander szempopntból nem ismerem a környéket, de remélem a Garda -tó környéke aranybánya. ha vkinek van vmi különleges lelőhelye arrafelé, megoszthatná.
És egy szakami kérdés: amikor elmegyünk, a leanderek nyilván kevesebb vizet kapnak majd. Szerintetek elötte már kezdjem el őket edzeni (a víz mennyiség fokozatos csökkentésével), vagy éppen ellenkezőleg, adjak nekik csak annyit, amennyit bírnak (ill. én), hogy legalább addig jó legyen nekik?
Nagyon termékenyek voltatok ma,most csak néhány szó, mert az érettségiző állítólag a gépen írja a tételeit:-)
A magról neveltek hajtásai már ugyanolyanok, van sok, amit szaporítottam már.
Olaszországban mi eddig és ezek után is legkésőbb májusban járunk, ami miatt sajnos a leandererdőket nem látom csak zülden, de hajtáshozatalra van akkor is lehetőség, legfeljebb zsákbamacska. Én úgy hoztam őket, hogy a kiürült hűtőtáskába tettem kicsi üdítős üvegekben amiket a lányunknak vettünk (meggyanusított, hogy a leander ágak miatt vettük az üditőket, pedig dehogy!?), Így vízben voltak, ha esetleg kicsurgott nem volt gond, szóval jól sikerült, majd mind megmarad.
Én már nagyon sokat olvastam Toszkánáról, de ez minden várakozást felülmúlt! És a virágok! Állandóan feljajdultunk, hogy odanézz, de gyönyörű fa, virág, stb.! :-)
Nekem egyébként a hajtásletépés nem jött be. Tavaly Horvátországból hazafelé jövet 10 hajtást csomagoltam vizes papírtörlőbe, egy maradt meg, de elég csenevészke (bár utána a házunk körüli építkezés sem tett jót neki, átment rajta egy úthenger). Azt sem tudom milyen színű lesz valaha.
Ha mész a metszőollót ne hagy otthon, azért ajánlom , mert reggel telefonált a férjem és elmondása szerint : -ezeknél úgy nő a leander mint nálunk az akác.
Tehát jól megmetszette a bokrokat , pedig hol van még a vége az utazásának.....
Tényleg Anblock!
Nagyon szeretném megtartani majd a dugványokat amit most hoz, vízben fogok kísérletezni.......bár azt írták, hogy nem maradnak meg de a télen kettő olasz dugványt sikerült kigyökereztettnem, csak ültetésnél halt meg.:cry
Jesolo mellé, ismerős vagy arra? Hátha tudsz ajánlani, valami jó kis lelőhelyet :)
Megteszek minden tőlem telhetőt, hogy szaporítsam az állományomat. Sokan vagyunk a kocsiban, nehezen viselik fickókáim a mániámat, de azért nem hagyom magam!!!
Hát, ha sikerülne pl. egy szép lilát, v. pirosat, v. bármilyen különlegeset nemesítened, már meg is van az első vásárlód! :))
Nem lehetsz ennyire jó, hogy már ilyen korán szétszabdald szegényt, majd virágzás után is jó lesz!
A férjem szokta javasolni, de szerintem ez bőven elég, vagy ki tudja, evés közben..., valami igazi piros már tényleg jó lenne, meg narancssárga, meg lila, meg...talán kék?
Hamarosan utazunk OLASZORSZÁGBA :))), ha megjöttünk, kezdem a sárga szabdalását. Addigra talán minden kinyílik, és meg tudom őket mutatni.
Kiwáncsi, nagyon szép a halvány rózsaszíned. Anblock, amiket alkottál, az valoságos csoda. Nem gondolkodtál még a nemesítésen? Szerintem, Neked még az is menne :)
sajnos semmi küli .ilyen a tavalyi kép róla.teljesen rózsaszín ,de nem tudomeléggé tápanyagozni,ezért sem szeretem igazán,mindig fakók a virágai a mostani állapota leginkább azért tűnik lilásnak,mert a fény ilyen volt,és kezd elnyílni.