Tegnap este aránylag normálisnak tűnő eső volt, de reggel néztem, hogy a krumplitövek alatt nem ázott meg a talaj, csak a sorok között, ahol nem takarta a lomb. Ma eddig nem esett.
Hát nálunk az üvegházi salátauborka az, ami most kezdett virágozni. Szerencsére ilyenkor már villámgyorsan meg szokott nőni rajta az uborka is. Már nagyon enném.
Én meg nem is akartam ilyen korán kinti uborkát. Majd később szoktuk enni. Ilyenkor még elég az övegházi salátauborka is. Most szép csendesen esett az eső egész nap. Telehordtam a kerti hordókat is, van vagy 1500 liter esővizem. Me beöntöztem az üvegházat is jól.
Gyönyörűek ezek az uborkák. Én egy kicsit elbambultam a vetést, lehetett volna hamarabb is. Csak volt sok egyéb magom, némelyik dísznövényt sürgősebbnek éreztem elvetni, ezeket már nem győztem időben. De szerencsére még van saláta, bár már egyre magasabbak. De remélem, az uborkáig még kitart, nem maradunk friss szendvicshezvaló nélkül.
A taracbúzát tényleg érdemes egyszer lefújni Glialkával. Arra ügyelj, hogy előtte legyen lombja, mert azon keresztül szívódik fel. A ragadós galaj egynyári, azt időnként ki kell kapálni. Szerintem érdemes sarabolót venni, és akkor kapálni, mikor még elég kicsik a gyomok. Így nem sokkal nagyobb munka, mintha lesöpörnéd a területet. Egynyáriaknál elég, ha a növényt a talajszint alatt nem sokkal levágod a gyökeréről, nem fognak újra kinőni. Emlékszem, eleinte én is milyen idétlenül püföltem a talajt a kapával, jól elfáradtam, a gyomok egy részét jól be is dolgoztam, és szépen visszagyökeresedtek. Valamennyi hangya szerintem is nyugodtan maradhat. Ha valamilyen gazt nem tudsz beazonosítani, fotózd le, és majd beazonosítjuk.
Amúgy mi bajod a hangyákkal ???? Van egy tutti ötletem , le kell betonozni .. legalább 20 centi vastagon a kertet ... na azon nem jönnek át , vagy csak nagyon sokára .
Én sem találkoztam hangyákkal szerencsére, de állítólag a gilisztaűző varádics és a levendula zavarja őket, úgyhogy, ha abból sok van ültetve, akkor elmennek. Valaki itt írta, hogy a forróvíz is jó ellenük. :)
A tarackra is olvastam valamit, szerencsére azzal sem volt még gondom. Talán a fehérmustár?
A vidékieknél, mint a városiaknál is fontos, hogy elismerd a tudásukat, munkájukat és hálás légy a segítségért. Mármint szavakban, nem pénzben. :)
Szia! Nem tudom vetettél-e már valamit. De a gyomok, főleg a tarack ellen egy alapos Glialkás permetezést javasolok. A ragadós, az vszínű aragadós galaj, hosszú szára van, ragad a ruhádhoz. Ezeket egy alapos permetezés kiviszi, kb 3 hét mulva elpusztulnak, akkor le lehet vágni, vagy fűnyírózni, utánna művelhető. Kapásnövények vetétése is segíthet, de sokat kell kapálni, atarackot pedig nem igen viszi ki a kapa, mert csak darabolódik. A hangyára nincs ötletetm, szerencsére nem nagyon találkozom velük ilyen tömegben. ( a vidéki emberek nehezen nyílnak meg idegennel szemben, de ha látják, hogy dolgos vagy, és te is becsülöd őket, előbb utóbb megnyilnak:)
ugy megörültem,hogy rá találtam erre a topicra igy bele olvasva itten az elején nagyon sok-sok hasznos tanácsot olvastam nagyon király,hogy igy megosztjátok a kert gondjait egymás között.
Én Pestről költöztem ki ide kertes házba és annyi gondom van,hogy na itt ahol lakom nem igazán barátkozoak az emberek olyan maguknak élők. igy segitséget nem kaptam, kapok sehonnan. ezért is örültem meg ,hogy rátok találtam.
Rögtön bombáználak benneteket a kérdéseimmel.amikre itt még választ nem olvastam.
1./ ilyen hangyaváram nekem is van és képtelenség megszüntetni egyik helyen felástuk beszortam már mindennel err a kert másik végén kijöttek és happyztek tovább majd vissza tértek oda párnap mulva. kérdésem,hogy szüntetted meg a hangyagyárat.?
2./ kertben igen sok gyom van vegyesen van ragados valami, van könyen kijövö,
és van nagyon sok parlagfű és tarackbuza, az utobbit voltak kegyesek az itt lako emberek beazonositani de azon kivül kész vége, a kapcsolattartásnak.
na ezekkel mit lehet tenni.? tavaszal felástam az egészet belerokkantam, de kirázogattam az összesgazt kézzel szedtem ki, és erre mégis tele van, mi a teendő. sajnos nem tudom ,hogy kell kapálni, mivel pesti gyerek voltam, csak gondolom de borzasztó nehéz kapa gazkiszedés a derekan mindig egy óra mulva beáll.
Il: nagyon szép kerted van nézztem a képtáradat sajnos még a többiekét nem tudtam de igyekszem potolni hiányoságaimat.
Nekem a szabadföldön úgy virágzik az uborka ahogy még soha, pedig mindig ezek a fajták vannak, kivéve a kinia kigyót ami ebben az évben van először azon már uborka van, de van már a rajnai fürtösön is
Mint már írtam, volt már többször is az üvegházban darázsfészek, és semmi probléma nem adódott belőle. Egyébként nem vagyok allergiás a darázscsípésre, nekem kevésbé kellemetlen, mint a szúnyogcsípés, úgyhogy tényleg nem izgat.
Nálunk még nem csináltak kárt, azokat a körtéket szokták enni, amikbe a rigók már belecsíptek. Azoknak meg már mindegy. A rigók viszont néha csak csutkákat hagynak a fán.
Már megfigyeltem, hogy a hernyókat is eszik. Egyszer végignéztem, ahogy egy darázs apránként elhordott egy hernyót.
Úgy gondolom, hogy a természetben minden élőlénynek megvan a helye, még ha számunkra nem is hasznos. Így semmit nem pusztítok el, ami nem okoz jelentős károkat.
A krumplibogár lárvákat és petéket leszedtem. Nem volt nagyon sok, bogarakat már csak elvétve látok.
Majdnem minden tetves, még a csalán is, de pont az uborkám szerencsére még nem.
A reziszetncia kialakulásától nem tartok, mivel rezes permetezőszereken kívül mást csak elvétve használok. Amúgy tényleg oda kelle erre figyelni.
Mi nem szeretjük őket. Megcsócsálják a szőlőt, a körtét. Aztán ahol ők megkezdték, ott már a hangyák és egyéb elemek is megjelennek.
Igaz általában nem bántanak, de ha a gyerek odanyomja véletlenül, vagy rálép mezítláb, vagy hadonászni kezd, akkor megcsípi.
Ja a méheket is megeszi, ha teheti. Ezt főleg akkor tudja megtenni, amikor a hőmérséklet olyan, hogy ő már aktív, a méh meg még le van dermedve. Ilyenkor a mézet is megcsapolja.
Azt nem tudom, hogy csinál-e valami számunkra hasznosat. Gondolom a táplálékláncban túl nagy szerepet nem tölt be.
En alergias vagyok a darazsakra es utalom oket meg mielott alergias lettem volna rajuk akkor is irtottam oket de mindig 1csipassal jartam.Szt. ha majd lesznek kis darazsak akkor mas szemel fognak rad nezni. Kul. a krumplit jovonna lefujni krumpli bogar ellen. Az uborkat szt. a tetvek ellen. Jah azt hallotam a tanaromtol hogy azok a tetvek ellenallova valnak a permetszere ha sokaig ugyanazzal permetezunk jo volna surun valtoztatni, ez ugyszinten vonatkozik a gyomirtokra is.A sok gyomnoveny kozul egy rendelkezik ellenalo Genetikaval ami ellenal a permetszernek es a viragzaskor uj ellenalo fajtak kelletkeznek(kelnek) ki.
:-) Meglepően szelídek ezek az üvegházi darazsak. Nyilván kezdettől hozzászoknak a jövés-menéshez, én meg nem félek tőlük, úgyhogy nyugodtan viselkedem. Sokszor csak ősszel, kipakoláskor fedezem fel a fészkeket, pedig ott matatok a közelükben.
Most néztem az időjárásjelentést. Elég sok eső várható még hétfőn is. Remélem, kapok Cuproxátot, azt hiszem, le kéne fújni a krumplit és a paradicsomot.
Elkezdett virágozni az üvegházban a kígyóuborka. Ideje lenne fölszelni az uborkahálót, csak nehezen férek hozzá az egyik rögzítő csavarhoz. Ahhoz, hogy leszedjem a buborékfóliát, ki kéne nyissam a képen látható csipeszt. Rendes, szelíd darazsak laknak rajta, és egyszerre 3-nál többet még nem láttam, de félek, hogy megromlana a mostani jó viszony, ha megnyomnám azt a csipeszt. Egy-két darázscsípés nem nagy ügy, de nem akarom bosszantani őket. Megszoktam már, hogy ott laknak. Érdekes, hogy ezek a darazsak hogy vonzódnak a ruhaszárítócsipeszhez. Ez már a második ilyen fészek az üvegház bejáratánál. A másikat már nem lakják.
Öröm nézegetni a képtáradat, olyan jó látni minden képen a gondoskodást és szeretetet, ami körül veszi a növényeket.
Gondolom csak így érdemes csinálni. Kivánok a további munkához is jó egészséget, jó kedvet, és nagyon jó időjárást, és minnél kevesebb kártevőt és kártékony gombát!
Juuuuuj, de szép a kerted! Majd kicsattan az egészségtől. Már a körömvirágok is virítanak? Nálunk még csak egy satnya salátára emlékeztetnek. Este, ha lesz időm figyelmesen átnézem az összes képet.