Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2008.06.03 0 0 5988
Én emlékszem egész kicsi koromból piacon vett kukacos borsóra, amire anyám is emlékszik. Mindig nagyon kellett figyelni borsó pucolásnál, hogy kukacos ne menjen a kajába.
És jól emlékszem régről arra jól feljett, fővéskor hosszúra kinyúlt kukacra (nyilván molylárva volt), amit vendégségben találtam a borsólevesben. A házigazda szerint kaporszár volt, de jól kivehetően ízelt. Nem ettem sokat a levesből.
Előzmény: Vezso (5985)
zsebi41 Creative Commons License 2008.06.02 0 0 5987

sajnos ez biztos beteg, mert reggelre se éled fel és a felső levelek torzak páfrány szerűek.

Remélem nem lesz több, de ha igen akkor sem tudok mit tenni

Öntözni a paradicsomot még a legmelegebb időben is csak 3 naponként szoktam de akkor alaposan, és inkább reggel, hogy éjszakára ne legyen olyan párás.

Előzmény: il1321 (5982)
zsebi41 Creative Commons License 2008.06.02 0 0 5986

Igen már szép nagyok az almapaprika is, már bimbós volt mikor kiültettem.

a palántákat  bent nevelem a lakásban, de kiültetni csak a szabadba van lehetőségem.

Előzmény: il1321 (5984)
Vezso Creative Commons License 2008.06.02 0 0 5985
Igen én is ezt találtam. Ezen kívül nem sok használható cikk van. A vicc, hogy a szüleim sose hallottak ilyet, meg a komáék szülei se.
Előzmény: il1321 (5983)
il1321 Creative Commons License 2008.06.02 0 0 5984
Természetesen megint tetszenek a képek.
(A Gazdának lassan kéthetente kell tetőt mászni:))))
Már ekkroa paprika van szabadban?
Előzmény: zsebi41 (5977)
il1321 Creative Commons License 2008.06.02 0 0 5983
Nem tudom, nekem még nem volt. A borsót beéréskor figyelni kell, elég egy - két nap, hogy túlérjen, és ilyenkor nem nagyon jó zöldfogyasztásra. Főleg a Rajnai, és a hasonló fajok, amikben hamar kiválik a keményítő, a héj belső falán pedig fehéres bevonat képződik.
A védekezésről innen:

A borsónak van néhány kártevője, amely a termést fogyasztja. Fontos lenne tudni, hogy milyen volt a kárkép, illetve hogyan nézett ki a lárva. Ezek szükségesek ahhoz, hogy pontosan azonosíthassuk a károsítót, és ennek megfelelően időzíthessük a védekezést.
Ezekhez segítségként a következőket mondhatom: Amennyiben a borsó magjain szemenként csak 1db, szabályos kerek lyuk volt, és a lárvák valóban kukacok voltak (kicsi, kifli alakú, lábatlan) akkor a borsózsizsik károsított. Ez a kártevő virágzáskor rajzik, ekkor lenne szükséges kontakt hatású készítménnyel védekezni ellene. Utólagos zsizsiktelenítés néhány napos mélyhűtéssel oldható meg.

Ha viszont a borsóhüvelyek belsejében, szövedéket és szabálytalanul megrágott szemeket talált, és a lárvák valódi hernyók (8 pár láb) voltak, akkor a borsómoly vagy az akácmoly is lehetett a kártevő. Ezek szintén a borsó virágzása idején rajzanak. A lepkék pontos rajzás-előrejelzése szexferomon csapdával követhető nyomon. A kárt még más kártevők (pl. bagolylepkék hernyói) is okozhatták.
A védekezés egységesen végezhető pl. az alábbi készítmények valamelyikével a méhveszélyességre vonatkozó felhasználási szabályok messzemenő figyelembe vételével (lásd: Lexikon rovat: Méhveszélyesség; Méhkímélő technológia címszavak): Decis 2,5 EC; Fendona 10 EC (m.v.i.: 3 nap!); Chinmix 5 EC.

Gazdabolt online
Előzmény: Vezso (5980)
il1321 Creative Commons License 2008.06.02 0 0 5982
Ahogy a képet nézem nem biztos, hogy beteg. Nem volt nagyon meleg, és a paradicsom szomjas?Ilyenkor csökkenti a párologtató felületét, a lehajló virágnyelek is erre utalnak inkább. Néhány nekem is szokott ilyen lenni, aztán, ha este megöntözöm, másnapra semmi baja. Most is van ilyen néhány. Nem biztos, hogy minden egyből betegség.
cypress. Creative Commons License 2008.06.02 0 0 5981

Köszi a tanácsot:-)

Teszem akkor tejfölös pohárba.

Mi nagyon imádjuk a cseresznyét:-) Most van 2 féle fa(sajnos nem tudom még milyen fajta),és még egy Germersdorfit szeretnénk. Eredetileg volt is csak kulcsátadás előtt kivágták:-( pedig hatalmas volt.

Előzmény: CBNora (5957)
Vezso Creative Commons License 2008.06.02 0 0 5980

Borsózsizsikről hallottatok már? A neten talált leírások alapján telerakta a lárváival a borsómat. :(

Mit tudok ellene csinálni. Most már gyanítom semmit. De jövőre? Permetezni kell valamivel virágzáskor? A mostani zsizsikes borsóval mit csináljak? Komposztra mehet?

CBNora Creative Commons License 2008.06.02 0 0 5979

Elképesztően jól néz ki a kerted!

Nálunk tegnap kezdett csak virágozni a paprika. Amúgy szépek, csak még várni kell egy darabig a zöldpaprikára.

"Paradicsom páfránylevelűség"-re keresve elég sok minden bejön. Pl.:

http://www.agroland.hu/?hir=2061

azt írja:

A paradicsomban gyakran látható a páfránylevelűség, amit az uborkamozaik vírus okoz. Sajnos ellene ekkor már nem tudunk védekezni, illetve a levéltetvek irtásával csökkenthetjük a betegség terjedését. Kiskertekben a beteg tövek kihúzása is megoldható.

kisszszoros Creative Commons License 2008.06.02 0 0 5978
Milyen célból? Ha csak egy kis csalánlére vágysz, akkor 1 napig, ha trágyalét készítenél akkor két hétig, a víz pedig majd megmelegszik a napon :-) .
Mindenképp érdemes a csalánt megzúzni az áztatás előtt.
Előzmény: nandorb (5976)
zsebi41 Creative Commons License 2008.06.02 0 0 5977

Nálam 1 tő paradicsom beteg, ebben az évben nem vettem meg a szokásos 4 db. palántát, hogy legyen korai, abból a megfontolásból, hogy ne hurcoljak be betegségeket. Az a betegség amit most látok azt páfrány levelesedésnek hívják, ezt a akrtészeti egyetem web lapján láttam de, hogy mitől van és mit lehet kezdeni vele arról nincs is szó. Tavaly 2 ilyen beteg tövem volt tovább nem terjedt és a két tő nem azonos fajta volt. Valaki ismeri ezt a nyavalyát?

Persze azért vettem paprika palántát, mert azt nem szoktam nevelni, atkásak  is lettek, úgy ahogy minden évben, azt már sikerült kiirtanom.

Egyenlőre minden rendben van, de nem igazán tudok örülni, mert még eztán jönnek majd a különféle paradicsom, és uborka nyavalyák.

Egyenlőre így nézünk ki.

az első beteg
nandorb Creative Commons License 2008.06.02 0 0 5976
Aruljatok el azt a csalanlevelet meleg vizben kell aztatni meg mennyi ideig???
lizzi* Creative Commons License 2008.06.02 0 0 5975
Ez a tetűhurcolászás beigazolódni látszik ugyanis a szamócaágyás mellett volt egy nagy hangyavár. Az ágyás közepén néhány szamócatövön néhány centi magasságban olyan hangyatúrásból eredő finom bevonatot találtam úgy mintha ráragasztották volna a szárakra.  Ezeken a töveken találtam tetűt a leveleken, sehol máshol szerencsére. Megszüntettük a hangyavárat, tetűket leszedtem és azóta nincs is a szamócán.
lizzi* Creative Commons License 2008.06.02 0 0 5974
Belenéztem nemrég a hangyák életébe, azt olvastam, hogy van amikor a tetűket megragadják a potrohuknál és hurcolják magukkal oda ahol  addig nem volt, vagyis terjesztik. Az biztos, hogy a pünkösdirózsáimon a hangyák jelenléte tetűre utalt, lemostam mosószappannal aztán a szappant lemostam vízzel és befújtam csalánlével, úgy tűnik már csak elvétve van néhány kóbor hangya. Sajnos a jázminféle bokromon ezt nem lehet megismételni.
Előzmény: nandorb (5972)
trasgo Creative Commons License 2008.06.02 0 0 5973
A hangyák nem irtják a levéltetveket csak gondozzák és fejik mint mi a teheneket.
Előzmény: nandorb (5972)
nandorb Creative Commons License 2008.06.02 0 0 5972
Nos sajna en szemfelmeresre ontottem es gyengere sikerult nem akartam a merceje lemaszni a pincebe hanem bele lotyintettem, tegnap ma meg ahogy elnezem keves pusztult el a hangyak azert teszik a hasznos dolgukat es irtjak.De meg le lesz fujva.
Előzmény: Mezőgazda (5971)
Mezőgazda Creative Commons License 2008.06.02 0 0 5971
Sajnos nálam is hatalmas terülten jelentkezett a levéltetű, de időben észleltem és mindent lefújtam pontosan decissel, ráadásul nem 5 mili /10 liter ,hanem 20 mili /10 liter, nyugodtan oda lehet nekik vágni kárt nem fog tenni.
nandorb Creative Commons License 2008.06.01 0 0 5970
Probald ki a Decis-t de ne amenyit eloirnak hanem egy picivel tobbet rakj 10literre es ha
lehet akkor reggel permetez.
Előzmény: botusan (5969)
botusan Creative Commons License 2008.06.01 0 0 5969
Attól függ van e a közelben amit szeretnek:)
Nálam a szilván (nem tudom milyen fajta) alig szokott lenni. Viszont az almafákat (Golden) mindig belepik.

Agyamra is mennek. A BI58-tól csak jobban híznak, ha meg nagyobb dózist adok, amit pár éve kipróbáltam, akkor meg a levelek sárgultak, de átvészelte a fa. Meg a zöld bogarak is:(
Talstar egyből levitte, de az meg aranyáron van. Actara után 1 héttel megint bogaras....
No ezért kérdeztem korábban, hogy almára mi a tuti?
Előzmény: Zitka (5967)
CBNora Creative Commons License 2008.06.01 0 0 5968
Nálunk az egész, ó nagy szilvafa ilyen minden évben. Ha alatta áll az ember, érezni lehet, ahogy finoman szitálnak a tetvek és a cukorcseppecskék. Minden elég gusztustalanul néz ki alatta, de ahogy a szilváról eltűnnek a tetevek, máshonnan is. Nem szoktak máshol tartósan megtelepedni.
Előzmény: Zitka (5967)
Zitka Creative Commons License 2008.06.01 0 0 5967

Itt egy közelebbi kép, bár picit homályos. :-(

Szerintetek ezek átmehetnek más növényre is?

Előzmény: Zitka (5966)
Zitka Creative Commons License 2008.06.01 0 0 5966

Nézzétek, micsoda tetűinvázió van nálunk! :-((

A fiatal szilvafa tövénél előtörő vadhajtásokat vágtam le, horror! :-(

kicsee Creative Commons License 2008.06.01 0 0 5965
Ohh ha én azt tudnám. Tavalyról maradt a földben. Az a papír amire meg felírtam a fajtákat, már a multé...
Adok neki egy kis réz+ként.
Előzmény: CBNora (5964)
CBNora Creative Commons License 2008.06.01 0 0 5964
Szerintem fog azért teremni, csak kevebbet. A vetőgumó is lehet fertőzött, ez ellen nem nagyon lehet tenni semmit. Majd lefotózom az enyémet is, csak most a férjem elvitte vidékre a gépet. Most kapáltam meg töltöttem föl, dörög az ég, remélem, esni is fog. Kezdenek már kókadni a virágok a homokon, nem győzök mindent locsolni.
Kideríthetnéd, mi is volt az a holland hibrid!
Előzmény: kicsee (5962)
ptp2 Creative Commons License 2008.06.01 0 0 5963
rezet neki
Előzmény: kicsee (5962)
kicsee Creative Commons License 2008.06.01 0 0 5962
Gomba is lehetne, mert rendszeresen locsolok, de ez ellen védekeztem, kontakt és felszívódó szerrel is.
Most olvastam utána a vírusoknak. Tényleg az lesz... A holland hibridemen nincs semmi. Az rezistens. Szóval így jártam... hátha nem viszi el a termést...
Előzmény: CBNora (5961)
CBNora Creative Commons License 2008.06.01 0 0 5961
Száradó foltok nálunk is vannak a krumplin, az 5 fajtából csak az Agrián. Valamennyi ilyen növény minden évben szokott lenni, járványszerűen nem terjedt. Én vírusfertőzésre gyanakszom. Igaz, hogy idén még nem permeteztem, de olyan szárazság van, hogy gomba aligha támadhatta meg. Alig bújt ki, és helyenként már száraz foltok vannak rajta. És az is gyanús, hogy csak ezen az egy fajtán van, ami máshonnan származik, mint a többi.
Találtam pl. egy ilyet:
http://www.invasive.org/browse/detail.cfm?imgnum=1402030
Ha a tetvek ellen védekeztél, legalább kevésbé terjed. Amúgy mást nem lehet csinálni, ha tényleg vírus. Ne vesd majd újra gumókat.
Előzmény: kicsee (5958)
lizzi* Creative Commons License 2008.06.01 0 0 5960
Még ekkor vettem ugyanott 3 tő sultánt, nekik semmi bajuk, meg a többinek sem amit részben kaptam, részben én neveltem, ezek  kissé távolabb vannak, de lehet csak idő kérdése?
lizzi* Creative Commons License 2008.06.01 0 0 5959
Na pont ez keserít engem is a paradicsomon:(:( Piacon vettem 2 szép virágzó tő kecskemétit, már rajta vannak a kis diónyi paradicsomok és elborzadva látom, hogy megy tönkre. Amikor május közepén beültettem olyan szép volt, aztán a kis paradicsomokra kérdezte a férjem hogy ezt akkor besavanyítod? Na a viccből szomorú valóság lesz, lehet, hogy nem fog beérni?
Előzmény: kicsee (5958)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!