Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Elképesztő mennyiféle csapda van, ezt azért nem gondoltam volna.
Mit fejlődött a kertészet Jókai óta, Ő *a darazsak czudar népe* ellen ágált a *Kertészgazdászati jegyzetek.*-ben. /Nagy kertész is volt, nem csak nagy író./
Javaslom, a gyártótól szerezd be a csapdákat, ott olcsóbb és még szakszerű útmutatást is kapsz hozzá. Link a 350-es hozzászólásomba. Az egységcsomagba küldött illatanyag egész évre elegendő, a sűrű csere csak kereskedői kamu.
Tavaly használtam almánál feromocsapdát, és fogtam is rendesen. De szerintem többet nem fogom. Egyrészt ki kellett sajnos vágni a nagy almafánkat, így most nem igen lesz alma egy ideig, mert most ültettem egy újat. De ha ez megnő, akkor sem fogok feromoncsapdázni. Elég drága az illatcsalétek, amit viszonylag sűrűn cserélni kell, és ugye ez csak előjelzés, hogy mikor kéne permetezni. Inkább veszek csak permetszert - Dipel - és a tavalyi feljegyzéseim alapján fogok majd permetezni. A csapdából tavaly is alig tudtam megállapítani, hogy mikor is volt a rajzás, mert szinte egyfolytában állandó mennyiséget fogtam. Lehet egyfolytában rajzottak :D
De szerintem nagyon sok mezőgazdasági bolt is forgalmaz már. Zömmel én is ilyenektől vettem.
Igazából én még csak arra nem jöttem rá, hogy mi a különbség a sima A4-es sárga lap meg az A4-es cseresznyelégyre való lap ellen. De szerintem semmi. Csak az utóbbinál ki van már lyukasztva a lap egyik átlóján lévő két satok, és van mellé drót. De a színe, ragacsossága ugyan az.
Tudod Ali-bá ez olyan, mint a feromonos légtértelítés. Két különböző előadást hallgattam meg ugyanazon cég képviselőjétől, az egyiket biotermelőknek tartotta. Azt mondta, ha minden fára kiteszik a feromon csíkokat, nem találja meg a hím a nyöstényeket és nem tudnak párosodni. Másik előadáson már vegyszeres védekezést is javasolt beiktatni. Mikor szóvátetem, hogy a másik előadáson szó sem volt vegyszerről, az volt a válasz a biótermelőknek nem számit egy kis kukacos gyümölcs. Én is használom ezeket a lapokat, mert AKG.-ba kötelező, de csak a rajzás csúcs megállapítására valók. Itt tudod megnézni és rendelni http://www.julia-nki.hu/csalomon/diabrotica.html ára kb. 1700 ft/db
Ezeket a sárga lapokat hol és mennyiért lehet venni és mennyi kell egy fára, mert tán még jobban megéri, mint a vegyszer és az biztos, hogy környezetbarát.
Kod1111, RCTiv, aqicza köszönöm a szép képeket. Azoknak a rózsaszin virágú csereznyéknek milyen a termése, ugye próbálta már valaki magról szaporítani.
Én is a bio kapirgálás híve vagyok:) Tavaly volt az első év, hogy minden vegyszer mellőztem, és csak öko gazdálkodásban használható szereket használok. Hidd el, ezekkel is tökéletesen lehet védekezni. Sőt, nekem sokkal jobbak vele a tapasztalataim. Mikor még használtam felszívódó szereket is, több volt a betegség. Igaz, az utóbbi években kezdtem jobban átrágni magam a növényvédelmen.
Egyébként szerintem a legnagyobb gond itt a tudatlanság. Hiába használ valaki vegyszereket, vagy öko szereket, ha nem tudja őket rendesen kijuttatni a megfelelő időben és mennyiségben, akkor semmit nem ér az egész.
Szokták is mondani, hogy jó baráti viszonyt kell tartani a szomszédokkal, mert én hiába védekezek ezerrel, ha ott magasról tesznek mindenre. Nekem is vannak ilyen szomszédaim, sajnos kb az összes. Van aki egyáltalán nem permetez, és pl a kb 20 éves kajszi fájának a 80%-a moníliától elszáradt, de ott van a mai napig a fa. Másik szomszéd permetez, de azt sem tudja szerintem, hogy miért teszi. Ilyen kis kézi, 1-2l-es valamivel szokta fújni, de úgy, hogy a fele rajta köt ki. Persze 0 védőfelszerelés mellett. Szerintem ő is csak azért ültetett pár gyümölcsfát, mert a szomszédban látta. Szerencsétlen fák még metszőollóval sem találkoztak soha.
Azon gondolkodtam, hogy én hiába védekezem ha a szomszéd kezeletlen sarjmeggy dzsumbulya ott van közvetlenül a kerítés másik oldalán és ő a "bio" kapirgálás híve.
Amikor jönnek a fekete tetvek, fehér kesztyűben lenyirbálja a tetves fiatal hajtásokat, melyek a keze ügyébe esnek. A többi marad, a fa pedig évről, évre nő és szaporodik.
Sárga ragacsos lapokkal teljesen tökéletesen lehet védekezni, és nem mellékesen vegyszermentesen!
Veszel A4-es méretű lapokat. A két szembe lévő sarkát kilyukasztod, majd összefűzöd, így lesz kb egy cső szerű valamid. A ragacsos fele legyen kifelé. Ezt felkötöd a fára. Kb 2xl mennyiség kell, ahol l a fa magassága m-ben. Főként a D-i, K-i, Ny-i oldalra érdemes kitenni, az É-ira annyira nem fontos. A legyek meg gyönyörűen beleragadnak. Kihelyezése a cseresznye zsendülésének időpontja, mikor elkezd már a zöld szineződni - sárgulni.
Ha képesek legyökerezni, akkor inkább bujtással próbálkozz. Ha leér az ága a földre, akkor a földbe érő részt vágd be kicsit alul és/vagy szorosan kösd el aluminium, vagy réz dróttal, majd egy év után bontsd ki, ha kicsi a gyökere várj még egy évet, mielőtt levágnád az anyatőről.
Ha nem ér le a földre, akkor a földet vidd fel az ágacskához /pl. egy lyukas zacskóban, vagy virágcserépben/, csak ezt macerás állandóan nedvesen tartani.
/Ha egy év mulva nincs gyökérkezdemény, akkor másik fával próbálkozz./
Szeretném megkérdezni,hogy virágzás után milyen permetet használtok kukacosodás ellen?Tavaly katasztrófálisan tönkretette azt a kevés kis termést is a cseresznyelégy.
- ősszel ássuk fel a fák körül a talajt, így a bábok a felszínre kerülnek és télen megfagyhatnak vagy megeszik őket a madarak. Tavasszal pedig döngöljük le a földet a fa alatt, hogy a legyek ne tudjanak előjönni."
Akkor nagyon bele kell húzniuk, mert az 'Accolade' már itt is fullra van pörgetve... ;-) Pár nap, és a csüngő subhirtella is megmutatja magát, már alig várom... :-D
Hallod, a frászt hozta rám... :-S De tényleg, köszi mindenkinek, átigazgattam a földjét, meglocsoltam megint, és indul, csak őrjítően lassan...
Cserébe hadd meséljem el, hogy mi volt a különbség a két egyéb fa és a Germesdorfi között: a föld: a másik kettő full napon, ennek meg árnyékban a lába, így nem is melegedett át a talaja kellőképpen, ezt kézzel tapicskolva nyilvánvalóan lehetett érezni...
Ali bá, az a helyzet, hogy nem tudom milyen fajta. Egy ismerősömtől kaptam 2-2 db oltóvesszőt, ő is valaki mástól kapta, nem tudta a fajtát csak ennyit, amennyit leírtam. A Burlaton kívül más cseresznyém sajnos nincs. Négy éve volt nálunk árvíz, az elvitte az öregebb termő fákat. Kiszáradtak. Tavaly júniusban pedig a sok belvíztől száradt ki egy 3 éves Katalin és egy 3 éves Burlat. Úgyhogy a cseresznyével gondban vagyok. Nálunk egyébként most nagyon divatba jött Gisela alanyon a gyenge növekedésű cseresznye. Olyan fajtákat árulnak, mint Merchant, Techlovan, Kordia, Karesova, Gastanka. Ezen kivül a Burlat, Katalin, Lapins stb. Egyébként a szüleimnél van egy több, mint 50 éves cseresznyefa. Már nagyon odvas a törzse, csak egy főága él, a többi vagy leszakadt vagy elszáradt. Fehér cseresznye, kb. a Germersdorfival egyidőben érik, a napsütötte részen esetleg található pirosas folt. Ha éréskor esőt kap, repedezni kezd. Az íze nem túl édes, inkább savas. Kiváló befőtt készül belőle. Nem tudod milyen fajta lehet?
A csomagoló fűrészport nem kellett volna felhasználni az ültetéshez. Az nem komposzt. A csomagban érkezett fákat mindig legalább 1 napig vízben áztatni szoktam. Megtisztul a gyökérzet a csomagoló anyagtól és kellő nedvességet szív magába. A gyökerek végét kicsit le kell vágni ültetéskor, hogy a hajszálelágazások még jobban képződhessenek.
Kimentem, csekkoltam, sorrendben: nem, igen, és némelyik rügy már kipattant, de napokkal van hátrébb, mint a többi. Élnek a rügyek, de a vödör vizet megkapta. Lhet, a gyökércsomagoláshoz felhasznált fűrészpor a ludas, amit belekevertem a földjébe és az vette fel előle a nedvességet és nem hagyja fejlődni? Tényleg, ezt is áztatnom és minimális gyökérmetszenem kellett volna ültetés előtt, mint a rózsákat?
Nézd meg, hogy nem feketedik-e a vezér legfelső néhány centije, kicsit vakard beg a kérget, hogy zöld-e alatta. Ha zöld, akkor várj, bár már a rügyecskét csúcsának is zöldnek kellene lennie. Próba képpen bonts szét egy rügyet is. Önts a tövére agy veder vizet.
Frissen ültetett, tehát benne van, hogy megviselte az új hely (a többit mér' nem?), az oltás helye kicsit durván néz ki a gyökérnyaknál, de egyéb sandaságot nem látok. Mit nézzek? Aknamunkára gyanakodtál?