Keresés

Részletes keresés

max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2023.01.13 -2 0 29

Igazi katolikus nem hisz a Biblia szószerinti értelmezésében, ez ugyanis eleve egy protestáns nézet félreértése.

Előzmény: mókusmiklós (27)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2023.01.13 -2 0 28

Egyénileg minden lehet, de nem ez a lényeg.

A lényeg az, hogy hittételként a katoicizmus, az ortodoxia, de a hagyományos protestantizmus 95 %-a se hirdet ilyet. Egyes protestáns, főleg újprotestáns csoportok, plusz egyes marginális csoportoknál vannak ilyen tételek. Pl. a jehovizmusban kötelező hinni a 6000 éves Földben. De az adventisták is hittételként mondják. S Amerikában vannak egyes hagyományos protestánsok is, akik fundamentalisták.

Míg ha mondjuk egy katolikus hisz ebben, az csak az ő egyéni véleménye.

Előzmény: mókusmiklós (23)
mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.13 0 0 27

Pontosítok. A katolikus fószerek, mint különálló faszik egy részének hittétel

a lapos Föld meg hasonló.  Nem azért,  mert a Pápa mondja, hanem azért

mert a Biblia mondja, és az sem piskóta. A Biblia azért ér valamit csakcsak.

Előzmény: max val bircaman szeredőc (24)
Elminster Aumar Creative Commons License 2023.01.13 0 0 26

"A Biblia szószerinti értelmezése egy eretnek, protestáns nézet eleve."

Ó!

Volt néhány ókeresztény egyházatya, aki konkrétan laposföldes volt, mivelhogy a Szentírás ezt írja szó szerint. Aztán a katolikus és ortodox felsővezetés papságnak megjött az esze és nem firtatták a dolgot a középkorban, viszont a hívők tanulatlan gyülekezete jórészt továbbra is laposföldes maradt, hiszen a plébános erről prédikált nekik a misén.

Az egy másik kérdés, hogy Luther és Kálvin bolond módra pozicionálta az új hitetését a katolikus egyházzal szemben, és kikötötte a Biblia egyedüli szentségét, a Sola Scripturát. (Ugyanis a Biblia túl régi, tudományosan túl hibás, társadalmilag túl meghaladott volt már akkor is.) Na, tényleg innen indult az újkori- legújabb-kori ultrafundamentalista elmebaj. (Ami nem azt jelenti, hogy minden protestáns elmebajos lenne, hanem azt, hogy a bolondabb gondolkodású hívőknek adott egy alapot igazán őrült szektás hitekhez.)

Előzmény: max val bircaman szeredőc (17)
mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.13 0 0 25

Abban persze igazad van, hogy a protestánsok 90+ %-a nem laposföldes, nem hisz a 6000 éves Földben, se a többi hasonló protestáns fundamentalista tézisben.

A protestánsok 99,9999 %-a nem laposföldes,

ám csak 80 %-a nem hisz a 6000 éves Földben,

20 % de igen, ami sok.

És a katolikusoknak is 10-15 %-a hisz a 6000

éves Földben, mely arány ugyancsak magas.

Előzmény: mókusmiklós (23)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2023.01.13 -2 0 24

Nem, nincs ilyen hittétel. Sose volt.

Az ortodoxiát ismerem a legjobban persze, ott eleve az van, hogy tudományos kérdésekben nincs hittétel. Az Egyház elfogajda  amindenkori tudományos konszenzust, de ez se hitbéli kérdés. Egyszerűen a tudományos viták nem jelentenek semmit vallási szemszögből.

A katolicizmus is hasonlóan áll hozzá.

Előzmény: mókusmiklós (22)
mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.13 0 0 23

Abban persze igazad van, hogy a protestánsok 90+ %-a nem laposföldes, nem hisz a 6000 éves Földben, se a többi hasonló protestáns fundamentalista tézisben.

A protestánsok 99,9999 %-a nem laposföldes,

ám csak 80 %-a nem hisz a 6000 éves Földben,

20 % de igen, ami sok.

És a katolikusoknak is 10-15 %-a hisz a 6000

éves Földben, mely arány ugyancsak sok.

Előzmény: max val bircaman szeredőc (21)
mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.13 0 0 22

A protestantizmus egy részében divat a Biblia szószerinti értelmezése mint hittétel.

A katolicizmus, az ortodoxia és a zsidóság egy részében divat a Biblia szószerinti értelmezése mint hittétel.

Előzmény: max val bircaman szeredőc (21)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2023.01.13 -2 0 21

A protestantizmus egy részében divat a Biblia szószerinti értelmezése mint hittétel.

Előzmény: mókusmiklós (20)
mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.13 0 0 20

Protestánsok közt sem sokkal valószínűbb a laposföldeskedés.

Nem protestánsság kell hozzá, hanem szélsőséges fundiság.

Előzmény: max val bircaman szeredőc (18)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2023.01.13 -2 0 19

A katolikusok és az ortodoxok számára a kérdés eleve nem létezik.

A katolikus/ortodox nézet szerint ugyanis a Biblia nem azonos a tanítással, hanem annak csak része.

Azaz nem kell semmit sehová belemagyarázni.

Előzmény: Elminster Aumar (8)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2023.01.13 -2 0 18

Lehetni lehet, csak nem valószínű.

Előzmény: mókusmiklós (7)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2023.01.13 -3 0 17

A Biblia szószerinti értelmezése egy eretnek, protestáns nézet eleve.

mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.13 0 0 16

ja, de hát nem olvastad el amit írtam...

JA, DE HÁT HISZEN ELOLVASTAM, AMIT ÍRTÁL VOLT NEMRÉGIBEN.

Előzmény: robottá vált (13)
mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.13 0 0 15

tényleg nem fogod fel hogy az ilyen emberek azt hiszik hogy össze fog dőlni a hitük ha elfogadják a gömb földet

Nemhogy hiszem, hanem nagy erővel TUDOM, tudom és TuDoM, hogy az ilyen emberek azt hiszik hogy össze fog dőlni a hitük ha elfogadják a gömb-földet. Ezt hiszik, ezt, de ez ám buta dolog!

Előzmény: robottá vált (13)
mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.13 0 0 14

ezt a "laposföld vs bibliai leírások" látszólagos ellentmondását feloldják.

Azért szeretnél oda ellentmondást látni, mert ódzkodsz azt elismerni, hogy a Biblia laosföldet ír le.

Jujj, akkor mi van? Jajj, hujj, ujújj.

Előzmény: robottá vált (0)
robottá vált Creative Commons License 2023.01.13 0 0 13

tényleg nem fogod fel hogy az ilyen emberek azt hiszik hogy össze fog dőlni a hitük ha elfogadják a gömb földet? ja, de hát nem olvastad el amit írtam...

Előzmény: mókusmiklós (10)
mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.13 0 0 12

ezt kommenteltem a videó alá, bár persze te ezt leszarod, hiszen nem vagyok híres:

Veled nem az a baj (ha van baj), hogy nem vagy híres.

Én sem vagyok híres, ám olyanfajta baj nincs velem, mi is teveled van.

mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.13 0 0 11

majd okosodik ő is

Soha napján kiskedden,

gyümölcsszedő pénteken.

mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.13 0 0 10

nem tudom mit kell megint ezen gúnyolódnod. 

Értem. A mai kor hülyeségét jól meg kell dícsérni.

Ha valamelyik hülye azt írja, a Föld egy kocka, azt nem szabad kicsúfolni, mert endi érzékeny rá.

mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.13 -1 0 9

- a józan észt is kifacsarva "meghamisítják" a Bibliában írtakat, hogy "azt nem is úgy kell érteni, hanem így..."

Ezt teszi 1000 fundamentalista közül 999, és ezen a fórumon becslésem szerint 20-25 ilyen irogat,

azt bizonyítván, hogy a Biblia gömbföldről tanít. Ha szóvá teszem, engem hülyéznek le. :-)

Elminster Aumar Creative Commons License 2023.01.13 -1 0 8

"Ez protestáns fundamentalista nézet, melyet a keresztények nagy többsége nem oszt."

Az épeszű, tanult és józan racionalitású hívők nagytöbbsége nem oszt.

Valóban csak a biblia-ultrafundamentalistákkal van a probléma, de maguknak okozták. Ha olyan hülyeséget hisznek, hogy a Biblia szó szerint Isten tollbamondása, és ezért minden szava úgy igaz, ahogy le van írva, akkor kettő lehetőségük marad:

- megbolondulnak és laposföldesekké válnak

- a józan észt is kifacsarva "meghamisítják" a Bibliában írtakat, hogy "azt nem is úgy kell érteni, hanem így..."

Előzmény: max val bircaman szeredőc (4)
mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.13 0 0 7

Hülyeséget írtál.

Római katolikus is lehet bibliai nézetek miatt laposföldes vagy kreacionista.

Ahogy van is köztük ilyen, csak te, mint elvakult troll, nem akarsz ezzel szembenézni.

Előzmény: max val bircaman szeredőc (4)
Elminster Aumar Creative Commons License 2023.01.13 0 0 6

"Erre a másik hoz egy gömbföldet alátámasztó igehelyet."

Az a szörnyű igazság, hogy olyat nem tud hozni a Bibliából. Maximum kínosan szánalmas belemagyarázásokat. Ilyenekkel vannak tele a "Biblia nem laposföldes!" vallásos weboldalak.

Itt ez a rövid összefoglaló: https://sites.ualberta.ca/~dlamoure/wlas2.pdf

A vége felé található ez:

"IF God wanted to reveal scientific facts ahead of time, THEN one would reasonably expect God to at least reveal the shape of the earth EG, comparing it to ball, orange, etc.

Hebrew ’eres earth, land 2500 X in Old Testament never referred to as a sphere or ball
Greek gē earth, land 250 X in New Testament never referred to as a sphere or ball"

Röviden: számtalan alkalommal van megnevezve a "föld", de soha nem utal rá egyik szerző sem, mint gömbre, golyóra, bogyóra vagy gombra. Nyilvánvalóan Istennek nem állt szándékában erről tájékoztatni a szerzőket.

Előzmény: pk1 (2)
mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.13 -1 0 5

Honnan a macskából vetted azt, hogy amikor U. Dávid laposföldizálásáról írok, az hírességnek való benyalás?

Ez monománia és hülyeség!!

Előzmény: robottá vált (1)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2023.01.13 -3 0 4

Ez protestáns fundamentalista nézet, melyet a keresztények nagy többsége nem oszt.

Előzmény: mókusmiklós (-)
Elminster Aumar Creative Commons License 2023.01.13 -1 1 3

"laposföld vs bibliai leírások" látszólagos ellentmondását feloldják."

Nincs ott semmiféle ellentmondás. Se valós, se látszólagos.

A Biblia ókori szerzői de facto "laposföld" világképben gondolkodtak, és ebben találták ki a meséiket és írták meg a könyveiket.

A Biblia ókori szerzői PONTOSAN UGYANAZT a korabeli kozmológiát hitték igaznak, amit az ókori nagy népek - egyiptomiak, babiloniak, korai hellének - is igaznak gondoltak: a föld (értsd: lábbal taposható szárazföld) egy néhány száz kilométer átmérőjű "lapos" terület, amit minden oldalról az áthajózhatatlan Ókeanos vize vesz körül egészen a szilárd égbolt-kupola alapzatáig. És ez van leírva a Bibliában, persze nem így szó szerint mivel nem "ismeretterjesztő" műnek szánták, hanem részletekben a mesék és legendák, próféciák és példázatok megfogalmazásai utalnak erre a világképre.

Innentől kettéválik a dolog.

A biblia-ultrafundamentalista, aki hiszi görcsösen - mint szoruláskor a reteráton -, hogy a Biblia Isten Sztentori Szava, hiba nem lehet benne, hiszen az Isten Mindentudó, tehát a Bibliát szó szerint kell érteni, na az ilyen vagy megbolondul és laposföldes lesz, vagy meghazudtolva a feketén-fehéren leírtakat átértelmezi és belemagyarázza a gömbföldet azokba a versekbe, amikbe lehetetlen belemagyarázni.

Mindenki más viszont képes elfogadni, hogy ezek a részletek hibásak a Bibliában. Vagy azért, mert a szerzők tudatlanok voltak a világ valódi felépítésével kapcsolatban (értsd: semmiféle isteni sugalmazás nem volt), vagy azért, mert Istennek nem számítottak ezek a piszlicsáré részletek, meghagyta az emberi szerzőket a maguk hibás világképében, hiszen a Biblián kívül még tucatnyi egyéb "szentkönyvet" is írtak más népek, és Isten őket is meghagyta a maguk tévedésében.

pk1 Creative Commons License 2023.01.13 0 2 2

Társfórumokon régóta folyó vita ez.

Az egyik hoz egy laposföldet alátámasztó igehelyet.

Erre a másik hoz egy gömbföldet alátámasztó igehelyet.

(Margit, nooormális? Gömbföldet nem kell alátámasztani!)

robottá vált Creative Commons License 2023.01.13 -1 1 1

te olyan vagy, mint németh. az ő elve, hogy csak sikeres, befutott, gazdag emberekre hallgat. hiszen tudja, hogy "ők már bizonyítottak". őket követi. a híreseket. hiszen ő is híres és gazdag akart lenni, és az is lett. híres, gazdag, sikeres, uralkodó alfahím. vedd körül magad sikeres emberekkel. stb stb...

robottá vált Creative Commons License 2023.01.13 -1 0 0

nem tudom mit kell megint ezen gúnyolódnod. igen, isten a világ szemében hülyéket választotta ki. u.d. többi videója, a szellemi dolgokról szólok azok nagyon jók. hát van neki egy ilyen hülyesége hogy laposföld. majd okosodik ő is és akkor rájön hogy hülyeség volt.

ezt kommenteltem a videó alá, bár persze te ezt leszarod, hiszen nem vagyok híres:

ezt a szöveget elküldtem rostásnak, aki felolvasta egyik "Kérdezz-felelek" videójában: "Vannak olyan hívők, akik azért gondolják laposnak a földet, mert úgy vélik, hogy a Biblia is ezt írja. És félnek, hogy ha elfogadnák hogy nem lapos a föld, akkor azzal megtagadják a Biblia leírását! Vagy félnek attól, hogy ha nem szó szerint értik az erre utaló részeket, azzal is megtagadnák a Bibliát... (Mert akkor más részeket sem kéne szó szerint érteniük, ezáltal összedőlne a hitük, vagy legalábbis gyengülne.) Természetesen a lapos föld egy butaság, de sajnos sok hívő van, még a komolyabbak között is, akik így gondolják. Azt gondolom, ez azért van, mert ezek a keresztények valahogy "burokban" éltek, egy olyan gyülekezeti szubkultúrában, amelyben A SÚLYOS TÉVTANÍTÁSOKKAL VALÓ HARCUK MIATT egyszerűen NEM VOLT ENERGIÁJUK arra, hogy pl. ezt a "laposföld vs bibliai leírások" látszólagos ellentmondását feloldják."

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!