En alergias vagyok a darazsakra es utalom oket meg mielott alergias lettem volna rajuk akkor is irtottam oket de mindig 1csipassal jartam.Szt. ha majd lesznek kis darazsak akkor mas szemel fognak rad nezni. Kul. a krumplit jovonna lefujni krumpli bogar ellen. Az uborkat szt. a tetvek ellen. Jah azt hallotam a tanaromtol hogy azok a tetvek ellenallova valnak a permetszere ha sokaig ugyanazzal permetezunk jo volna surun valtoztatni, ez ugyszinten vonatkozik a gyomirtokra is.A sok gyomnoveny kozul egy rendelkezik ellenalo Genetikaval ami ellenal a permetszernek es a viragzaskor uj ellenalo fajtak kelletkeznek(kelnek) ki.
:-) Meglepően szelídek ezek az üvegházi darazsak. Nyilván kezdettől hozzászoknak a jövés-menéshez, én meg nem félek tőlük, úgyhogy nyugodtan viselkedem. Sokszor csak ősszel, kipakoláskor fedezem fel a fészkeket, pedig ott matatok a közelükben.
Most néztem az időjárásjelentést. Elég sok eső várható még hétfőn is. Remélem, kapok Cuproxátot, azt hiszem, le kéne fújni a krumplit és a paradicsomot.
Elkezdett virágozni az üvegházban a kígyóuborka. Ideje lenne fölszelni az uborkahálót, csak nehezen férek hozzá az egyik rögzítő csavarhoz. Ahhoz, hogy leszedjem a buborékfóliát, ki kéne nyissam a képen látható csipeszt. Rendes, szelíd darazsak laknak rajta, és egyszerre 3-nál többet még nem láttam, de félek, hogy megromlana a mostani jó viszony, ha megnyomnám azt a csipeszt. Egy-két darázscsípés nem nagy ügy, de nem akarom bosszantani őket. Megszoktam már, hogy ott laknak. Érdekes, hogy ezek a darazsak hogy vonzódnak a ruhaszárítócsipeszhez. Ez már a második ilyen fészek az üvegház bejáratánál. A másikat már nem lakják.
Öröm nézegetni a képtáradat, olyan jó látni minden képen a gondoskodást és szeretetet, ami körül veszi a növényeket.
Gondolom csak így érdemes csinálni. Kivánok a további munkához is jó egészséget, jó kedvet, és nagyon jó időjárást, és minnél kevesebb kártevőt és kártékony gombát!
Juuuuuj, de szép a kerted! Majd kicsattan az egészségtől. Már a körömvirágok is virítanak? Nálunk még csak egy satnya salátára emlékeztetnek. Este, ha lesz időm figyelmesen átnézem az összes képet.
Nincs bevált szerem, amit éppen venni akarok. Tavaly valami guanós virágtápoldat volt, az idén Wuxalt vettem. Nagyon sok eltérés úgysincs közöttük, és túl sűrűn nem alkalmazom, csak kiegészítő kezelésre.
A rezes permetezés elsősorban időjárás függő, csapadékos időben rendszeresebben, ha meleg, száraz idő van, akkor nem nagyon.
Igazából nem lehet a Bordói levet vegyszernek nevezni. A rézgálic, és mész oldata alkotja a Bordói levet, amelyet Franciaország szőklővidékein használtak először gomba ellen. Az elkészítése nem túl egyszerű, ismeretet kíván, ezért mára készen összeállítva, lé, vagy por alakban hozzák forgalomba. A biotermesztésben engedélyezett szer. Kontakt hatású, nem szívódik fel.
Az állandójellegű megelőzésre a beáztatott növényi levek hígított kipermetezése szolgál, amiben csalánlé, céklalevél a nitrogént szolgáltatja, a vöröshagyma, fokhagyma gombaölő hatást fejt ki. Kiszoktam egészíteni, kenőszappan, vagy káliszappan oldatával levéltetvek ellen. Ha van tejes víz, savó, azt kis kézi permetezővel szoktam elsősorban az üvegházban az uborkára, paradicsomra kiszórni, gombák ellen. A réz peronoszpóra, paradicsom, burgonyavész ellen alkalmazható főleg, lisztharmat ellen kén készítmény kell. A réz 20 fok felett perzselő hatású lehet.
Hű már nagyon rég nem jártam erre és hát van mit pótolnom olvasás terén.
Jó nézni a képeket a szebbnél-szebb veteményesekről.
Nálunk a borsó leérett. Épp annyi volt, hogy a gyerekek nyersen lelegelhessék.
A répa abszolult nem nőtt ki, úgyhogy másodvetésnek újra vetem a borsó helyére. Soha többé nem veszek magszalagot. Amit a hold szerint vetettem, az se nőtt ki. Mondjuk mást nem is tartottam be a biodinamikus gazdálkodásból.
A palántának nevelt növényeim viszont gyönyörűek.
Il valahol írtad, hogy rendszeresen mivel permetezed a parikat. El is mentettem valahova, de nem találom. Leírnád mégegyszer?
Semmi gond, néha leírva másként működnek a szavak:)
A csávázó szereknek az a hatásuk, hogy a magokat a vetés előtt a vírusoktól, gombabetegségektől, és esetleges kártevőktől megszabadítsák. Kémiai, és biológiai szerek vannak. A kémiai szerek sem mind mérgező hatásúak. Ezért nagyon fontos az alkalmazott szer pontos ismerete. Erre a csomagoláson található ismertető támpontot nyujt. De az interneten fellelhető minden anyagról, így a növényvédőszerekről is Biztonsági adatlap, ahol részletesen le van írva a benne található alkotóelem, hatóanyag, a hatása, minősítése, méregfokozata, teendők mérgezés esetén.
Tehát gondos kiválasztással ezek sem mind mérgezőek.
A vegyszermentes csávázásra a legegyszerűbb módszer a magok a kivonatokban, engedélyezett rézkészítményekben való beáztatása megfelelő ideig. Ennek is van szakirodalma. (Bordói por, lé, fokhagymalé, kamillatea, de ilyen a fagyasztás is)
Esetünkben a zsizsiket a virág illata vonzza oda máshonnan, ezt erősebb illatú növényekkel el lehet nyomni. (körömvirág, büdöske, de én a borsó között meghagytam az előző évi felmagzott retket is) Azt pedig, hogy a saját, esetleg vett maggal ne kerüljön a földbe, a csávázás megoldja.
Utoljára: A boltban vásárolt magok, legalábbis, amit én használok, gyárilag csávázottak. Ezek nagyrésze nem méreg, ennél több káros hatóanyag hullik az esővel a növényre, így ezek miatt én tulságosan nem aggódom. Azoknak a vegyszereknek, amik főleg állati kártevők elen készülnek az alkalmazását azonban határozottan elutasítom ,ert azok tényleg mérgek.
Elnézést, ha félreérthető voltam. Az él nem volt szándékos. Én minden téren csak tapogatózom a kertészkedésben, így elképzelhető, hogy nagyon hamar meg fogom találni azokat az eseteket, amikor kénytelen vagyok vegyszert használni. A szemléleted szeretném követni, mert egyetértek vele. Ugyan úgy a kert gyógyításában, mint, ahogy valaki felhozta, a családom egészségének a karbantartásában sem szeretnék vegyszerekhez nyúlni, de ha ez szükséges, akkor nem fogom megmakacsolni magam. Teszem azt, nem fogok a piacon borsót venni. Abban is ki tudja mi van.
A szakemberért is elnézést kérek, ha gondolod, bár itt se szándékoztam élt vinni bele. :)) Volt egy olyan érzésem, hogy dolgoztál már ebben a szakmában. Nem mellesleg papír nélkül is lehetsz szakember. :)
Ha nem gond megkérdezem és tényleg érdekel :) a véleményed a csávázószerekről. :))
Amúgy szinte semmilyen magnak nem árt a fagy, ami télen áttelel kinnt, az is kikel. Sok olyan növény van, aminek a kelését segíti a fagyhatás. Azt, hogy átjön valahonnan, nem tudhatod. ÍErre vannak riasztó növények, vagy a virágzáskori permetezés megfelelő növényvédőszerrel. (pl: Decis 2,5 EC 0,05%-os oldatával)
Ebben éreztem egy kis élt:) A csávázószerek ugyanabba a kategóriába esnek, mint az egyébb kémiai növényvédőszerek. Nem írtam, hogy én csávázottat használok. (a hűtőt igen:) Mivel azonban ez nem a Biokert topic, és máskor ért olyan bírálat, hogy csak növényi praktikákat javaslok, mertem ajánlani a csávázást. Mivel többen olvassák, nem csak az, aki a válaszra be van írva, gondoltam mindenki eldönti, mit alkalmaz.
(szakembernek sosem neveztem magam, nem ebből élek, ez csak hobby nálam, bár elvégeztem egy, a Gödöllői Egyetem által szervezett biotermelői tanfolyamot, de nem vagyok szakértő. Csak egyszerű tapasztalataim vannak az elmult huszonöt évből, amiket megosztok. A vegyszeres termesztésről valamivel kevesebb.)
A végére még egy kiegészítés: nem csak kémiai csávázószerek vannak, és a csávázásra sem konkrét szereket írtam.
Köszönöm a hozzászólásokat a borsóval kapcsolatos problémámhoz. Ha nem baj, én még kicsit feszegetném ezt a kérdést.
Azt olvastam a borsózsizsikről, hogy virágzáskor lepi meg a borsót. Gondolom ott várakozik közte, mert a következő infó az, hogy a lapos hüvelyekre rakja a petéit. Amikor azok kikelnek, akkor beregják magukat egy szembe és ott fejlődnek.
Mi lehet a védekezés? Virágzás után közvetlenül permetezzem valami kontakt szerrel? Van olyan ami nem túl erős, de hatásos. (a lányom és a szomszéd gyerekek már lapos korában rájárnak:) Vagy ültessem körbe valamilyen erős illatú virággal, hogy a szag alapján ne találjanak oda? Vagy ültessem később, mint a szomszédok? :)
Tippeknek is örülnék, nem csak már bevált módszereknek.
Nos hát úgy tűnik megvan a baj forrása. A KÉN. Beszéltem több gazdával is itt a cégnél és ők nem javasolták a kén használatát. Csak réz! Almafa, othello szőlő, illetve a krumpli, paradicsom nem nagyon kultiválja a ként.
Ilyen szépen tele vannak bogyóval a balkonparadicsomok. Kevéske tetűt leszedtem róluk, atkát még nem találtam. Talán tovább megmaradnak, mint tavaly, akkor az atkák hamar tönkretették.
Én a borsót még "kiskorában" Bi58-al megszórtam, majd rézzel és lájtosabb (Fyfanon) rovarölővel. Reggel szedtem egy nagy kosárral, de még válogatni kellett a csövek közt, sok a "gyenge". Tavaly bezzeg szedhettem fel egyszerre az egészet, mert kezdett rohadni a sok esőtől. Idén, ennek okán fűnyíróból nyert fűvel jól bemucsoltam:)
Lényeg, hogy majd háromnegyed részét már kifejtettem, de eddig csak egészséges szemeket találtam:)