A gilalka nem mérgező a házi állatoknak nem lesz semmi baja tőle.
Ha elpusztította a gazt, kikapálod az elsárgult maradványokat és már ültethetsz is.
Addig is ültethetsz pohárba uborkát mire ki lehet ültetni már szép kis palántáid lesz.
nek
Mehet pohárba még tök, cukkini, óriás /góliát /karalábé.
Ha szabad a terület még próbálkozhatsz z. babbal is.
A homokon minden megterem, ha elég trágyát és vizet tudsz biztosítani ezt tapasztalatból mondom, 27 évig volt 400 négyszög öles kertem, ahol a krumplitól a mangoldig minden megtermett.
A talajt lehet javítani úgy is, ahogy mi csináltuk, 1 egész nagy bála szalmát forgattunk bele ősszel és kapott nitrogén műtrágyát ami kellett a szalma elbontásához, evvel jelentősen javítottuk a talaj szerkezetet, ettől nőtt a víz megtartó képessége.
Kora tavasszal bevetettük mustár maggal és a kikelt növényeket szintén beszántottuk. Ez is a szerkezet javítást szolgálta és növelte a talaj N tartalmát, de lehet erre a célra lucernát, és más pillangós növényt is használni.
Minden évben nagy mennyiségű komposztot dolgoztunk be.
Modhatom, hogy 27 év után egész mást talajt hagytunk ott, mint amit megvásároltunk.
Tegnap lekaszáltam nehéz szívvel a borsót. (meg kaszával:) Annyira kukacos, hogy nem érdemes vele foglalkozni. A komposzton jó helye lesz, vagy ott áttelel a sok zsizsik, inkább égessem el? Esetleg ha sikerül összeaprítani, terítsem ki a nemsokára ültetésre kerülő káposztafélék alá?
Azért az adagolásra oda kell nagyon figyelni. A sógor úgy kiirtotta a gazt, hogy egy fél évig nem nőtt ki a fű. Igaz nem tudom mit használt, de adott neki rendesen.
A talaj javítására a gomba trágya is nagyon jó, istálótrágyából nem szabad egyszerre túl sokat kihordani rá, de ezt igen.
Ez hülyeség. Két hétig, míg elszáradnak a gazok, addig nem érdemes oda rakni semmit, de utána azt raksz bele amit akarsz. Bár az idén már szerintem ne ezt tedd. Keríts el egy kis részt ahol kisérletezhetsz, a többit meg folyamatosan gyomírtózd. Hogy mit lehet elrakni ilyenkor még a földbe a többiek majd megmondják, én ilyenkor már nem szoktam semmit.
A homokos földet komposzttal, érett istállótrágyával, műtrágyával tudod igazán tápanyagdússá tenni. Lényegében ezen a talajon is megterem minden, amit szeretnél, ha megteremted neki a környezetet. De legszivesebben a krumpli és a dinnye csípi.
Írj csak ide nyugodtan, mi segítünk. Vannak itt olyan tapasztalattal rendelkezők emberkék, hogy megőrülsz :D
kösszi szépen az ötletet élni fogok vele. hogy ez eddig eszembe sem jutott,hogy lerajzoljam mit hova ültettem én a papirzacsekokat tüztem oda, de ha tartos eső volt akkor igencsak eláztak.
kösszönöm szépen a tanácsokat igyekxem betartani, és véghez vinni,
Gliká.....akármire azt mondták,hogy ha azzal irtom a gyomot kétévig semmit nem ültethetsz és a háziállatokra mérgező(kutyáim vannak)
szerintettek? merjem használni? kinek vannak e téren tapasztalatai ,hogy kutyákra mennyire veszélyes,?
A kapalással szerintem én is szépen megerősitettem a gazok önbizalmát biztos azért bujnak ilyen hálásan kifelé. de ugyanakkor azt is mondták a gazdaboltban,hogy a gaz ellensége a sokszori kapálás.
hát uborkám nem tudom lesz-e egyáltalán tavaly is vetettem magot szépen kikellt futott mint a futótűz de uborka egyszem sem volt rajta.
Juj majd elfeledtem itten nálunk a talaj homokos abban mit érdemes és lehet ültetni, vagy mit kéne csinálnom,hogy megjavitsam ,most még lehet vagy már késő
virágokat is irjátok meg már,hogy ilyen talajon mi az ami megmarad?
Ne kedvetlenedj el, 27 évvel ezelőtt ugyan ezek a problémáim voltak, szép lassan mindenbe bele fogsz tanulni.
sok mindent megtalász a net-en is, itt is kapsz segítséget mindig valakitől, de nem árt egy két alapfokú könyvet beszerezni /lehet antikváriumban is/ amit bármikor megtudsz nézni.
Nekem nagyon bevált, hogy mind a mai napig naplót vezetek ahol felírom mit mikor mit vetek, lerajzolom, hogy hová /vetés forgó/ leírom, hogy mikor kelt ki, mikor takarítottam be, mennyi volt a termés, mikor mennyi eső esett, ezekből a feljegyzésekből rengeteget lehet tanulni.
ezt a 10 tő uborkát pohárban bent neveltem, és viszonylag hamar kiültettem, mert mindig nagyon várom, a fejes salátákat nem szeretem csak télen szoktam venni jég salátát, de ilyenkorra már igen elegem van belőle.
A magról ültetett ubim még csak 2 leveles de nem akartam előbb direkt, hogy legyen későbbre is ha ez nem bírja a gyűrődést.
tegnap előtt nagy eső volt de mára már elég száraz volt minden, ha az éjszaka nem fog esni, akkor reggel jön a locsolás, az 2 órás munka, jó lenne megúszni
Tegnap este aránylag normálisnak tűnő eső volt, de reggel néztem, hogy a krumplitövek alatt nem ázott meg a talaj, csak a sorok között, ahol nem takarta a lomb. Ma eddig nem esett.
Hát nálunk az üvegházi salátauborka az, ami most kezdett virágozni. Szerencsére ilyenkor már villámgyorsan meg szokott nőni rajta az uborka is. Már nagyon enném.
Én meg nem is akartam ilyen korán kinti uborkát. Majd később szoktuk enni. Ilyenkor még elég az övegházi salátauborka is. Most szép csendesen esett az eső egész nap. Telehordtam a kerti hordókat is, van vagy 1500 liter esővizem. Me beöntöztem az üvegházat is jól.
Gyönyörűek ezek az uborkák. Én egy kicsit elbambultam a vetést, lehetett volna hamarabb is. Csak volt sok egyéb magom, némelyik dísznövényt sürgősebbnek éreztem elvetni, ezeket már nem győztem időben. De szerencsére még van saláta, bár már egyre magasabbak. De remélem, az uborkáig még kitart, nem maradunk friss szendvicshezvaló nélkül.
A taracbúzát tényleg érdemes egyszer lefújni Glialkával. Arra ügyelj, hogy előtte legyen lombja, mert azon keresztül szívódik fel. A ragadós galaj egynyári, azt időnként ki kell kapálni. Szerintem érdemes sarabolót venni, és akkor kapálni, mikor még elég kicsik a gyomok. Így nem sokkal nagyobb munka, mintha lesöpörnéd a területet. Egynyáriaknál elég, ha a növényt a talajszint alatt nem sokkal levágod a gyökeréről, nem fognak újra kinőni. Emlékszem, eleinte én is milyen idétlenül püföltem a talajt a kapával, jól elfáradtam, a gyomok egy részét jól be is dolgoztam, és szépen visszagyökeresedtek. Valamennyi hangya szerintem is nyugodtan maradhat. Ha valamilyen gazt nem tudsz beazonosítani, fotózd le, és majd beazonosítjuk.
Amúgy mi bajod a hangyákkal ???? Van egy tutti ötletem , le kell betonozni .. legalább 20 centi vastagon a kertet ... na azon nem jönnek át , vagy csak nagyon sokára .
Én sem találkoztam hangyákkal szerencsére, de állítólag a gilisztaűző varádics és a levendula zavarja őket, úgyhogy, ha abból sok van ültetve, akkor elmennek. Valaki itt írta, hogy a forróvíz is jó ellenük. :)
A tarackra is olvastam valamit, szerencsére azzal sem volt még gondom. Talán a fehérmustár?
A vidékieknél, mint a városiaknál is fontos, hogy elismerd a tudásukat, munkájukat és hálás légy a segítségért. Mármint szavakban, nem pénzben. :)
Szia! Nem tudom vetettél-e már valamit. De a gyomok, főleg a tarack ellen egy alapos Glialkás permetezést javasolok. A ragadós, az vszínű aragadós galaj, hosszú szára van, ragad a ruhádhoz. Ezeket egy alapos permetezés kiviszi, kb 3 hét mulva elpusztulnak, akkor le lehet vágni, vagy fűnyírózni, utánna művelhető. Kapásnövények vetétése is segíthet, de sokat kell kapálni, atarackot pedig nem igen viszi ki a kapa, mert csak darabolódik. A hangyára nincs ötletetm, szerencsére nem nagyon találkozom velük ilyen tömegben. ( a vidéki emberek nehezen nyílnak meg idegennel szemben, de ha látják, hogy dolgos vagy, és te is becsülöd őket, előbb utóbb megnyilnak:)
ugy megörültem,hogy rá találtam erre a topicra igy bele olvasva itten az elején nagyon sok-sok hasznos tanácsot olvastam nagyon király,hogy igy megosztjátok a kert gondjait egymás között.
Én Pestről költöztem ki ide kertes házba és annyi gondom van,hogy na itt ahol lakom nem igazán barátkozoak az emberek olyan maguknak élők. igy segitséget nem kaptam, kapok sehonnan. ezért is örültem meg ,hogy rátok találtam.
Rögtön bombáználak benneteket a kérdéseimmel.amikre itt még választ nem olvastam.
1./ ilyen hangyaváram nekem is van és képtelenség megszüntetni egyik helyen felástuk beszortam már mindennel err a kert másik végén kijöttek és happyztek tovább majd vissza tértek oda párnap mulva. kérdésem,hogy szüntetted meg a hangyagyárat.?
2./ kertben igen sok gyom van vegyesen van ragados valami, van könyen kijövö,
és van nagyon sok parlagfű és tarackbuza, az utobbit voltak kegyesek az itt lako emberek beazonositani de azon kivül kész vége, a kapcsolattartásnak.
na ezekkel mit lehet tenni.? tavaszal felástam az egészet belerokkantam, de kirázogattam az összesgazt kézzel szedtem ki, és erre mégis tele van, mi a teendő. sajnos nem tudom ,hogy kell kapálni, mivel pesti gyerek voltam, csak gondolom de borzasztó nehéz kapa gazkiszedés a derekan mindig egy óra mulva beáll.
Il: nagyon szép kerted van nézztem a képtáradat sajnos még a többiekét nem tudtam de igyekszem potolni hiányoságaimat.
Nekem a szabadföldön úgy virágzik az uborka ahogy még soha, pedig mindig ezek a fajták vannak, kivéve a kinia kigyót ami ebben az évben van először azon már uborka van, de van már a rajnai fürtösön is
Mint már írtam, volt már többször is az üvegházban darázsfészek, és semmi probléma nem adódott belőle. Egyébként nem vagyok allergiás a darázscsípésre, nekem kevésbé kellemetlen, mint a szúnyogcsípés, úgyhogy tényleg nem izgat.
Nálunk még nem csináltak kárt, azokat a körtéket szokták enni, amikbe a rigók már belecsíptek. Azoknak meg már mindegy. A rigók viszont néha csak csutkákat hagynak a fán.
Már megfigyeltem, hogy a hernyókat is eszik. Egyszer végignéztem, ahogy egy darázs apránként elhordott egy hernyót.
Úgy gondolom, hogy a természetben minden élőlénynek megvan a helye, még ha számunkra nem is hasznos. Így semmit nem pusztítok el, ami nem okoz jelentős károkat.
A krumplibogár lárvákat és petéket leszedtem. Nem volt nagyon sok, bogarakat már csak elvétve látok.
Majdnem minden tetves, még a csalán is, de pont az uborkám szerencsére még nem.
A reziszetncia kialakulásától nem tartok, mivel rezes permetezőszereken kívül mást csak elvétve használok. Amúgy tényleg oda kelle erre figyelni.
Mi nem szeretjük őket. Megcsócsálják a szőlőt, a körtét. Aztán ahol ők megkezdték, ott már a hangyák és egyéb elemek is megjelennek.
Igaz általában nem bántanak, de ha a gyerek odanyomja véletlenül, vagy rálép mezítláb, vagy hadonászni kezd, akkor megcsípi.
Ja a méheket is megeszi, ha teheti. Ezt főleg akkor tudja megtenni, amikor a hőmérséklet olyan, hogy ő már aktív, a méh meg még le van dermedve. Ilyenkor a mézet is megcsapolja.
Azt nem tudom, hogy csinál-e valami számunkra hasznosat. Gondolom a táplálékláncban túl nagy szerepet nem tölt be.