Hát persze, hogy türelmetlen, mert ha meg sokáig tart az esős időszak, és kivárjuk a végét, akkor meg már fújhatjuk... Ha már megjelent a Phytophtora, nem nagyon lehet helyrehozni a növényeket, terjed tovább. Legfeljebb, ha jön egy 35 fokos meleg, az segít. De ilyenkor mindig későn jön az is.
Kösz Zsebi ...én meg a kerted csodáltam meg a fotókról . Mindenből egy kicsi , katonás rendben . Én a másik véglet vagyok ... sajna . Egy-két holmi , de abból jó sok ..: ) , és hát a rendet sajnos nem tudom ilyen pedánsan fenntartani , de talán a végeredménnyel nem maradok szégyenben . A kukacok ellen meg 2 permetezéssel meg lehet nyerni a csatát , csak jól kell időzíteni .
Nekem vajszínű, hogy újra kell permeteznem... nem bízom abban a 5-6 órában, amit rajta volt a ridomil a leveleken... Elcsesztem egy kicsit a permetezést, de hát ilyen a türelmetlen ember...
Ma reggel esett, aztán napközben szép idő lett. Gyorsan lepermeteztem a paradicsomokat és a krumplit Cuproxáttal. Adtam a hagymának is, mert elég ronda a levelük, gondolom, peronoszpóra. Estére megint jó nagy zuhé jött. Korábban eső után látszott a permetezés nyoma, talán most se mosta le. Majd kiderül.
Én biztos komposztálnám, zsizsik a talpán, aki az én hatalmas kupacomból a felszínre tudna vergődni. Nálad nem tudom, mi a helyzet, én ráadásul a kétéves komposztot szoktam széthordani, abban már zsizsik biztos, hogy nincs. De egy egészséges borsónak a szárát elégetni biztos, hogy kár. Várd meg talán Il véleményét is, nehogy miattam maradjon mindened zsizsikes.
Sikerült felszerelnem az uborkahálót az üvegházban. Nem azt a csipeszt nyitottam ki, amin a fészek volt, hanem máshol bontottam szét a buborékfóliákat, felraktam a hálót, aztán visszacsipeszeltem a fóliát. Közben a darázsfészek a fólián lévő csipesszel együtt hol lejjebb, hol följebb került, a bamba jószágok meg tétlenül tűrték az egészet, a két otthon lévő ült szépen tovább a fészken. Tavaly ősszel lakott az üvegházban egy imádkozó sáska. Le is petézett, csak nem emlékszem, hová tettem télire a petecsomót. Úgy látszik, jó helyre, mert ma az uborkán két aprócska, talán fél centi hosszú imádkozó sáskát is láttam.
Na én is így jártam, tőled tanultam a módszert, az Auschanban vettem öklömnyi hagymákat ősszel elültettem, aztán tavasszal amikor már kikelt a borsó és a spenót is amit ősszel ültettem, akkor kibontottam, és teljesen egészséges hagymákat találtam, akár el is használhattam volna, ha nem ment volna el a gusztusom.
Egyértelmű, hogy valamivel kezelték, máskor a kamrában is csírákat hajt tél végére, csak az igazi hagyma.
De jó, hogy látlak volna kérdésem, a téli sarjadék hagyma amit kaptam tőled most hozott a végén kis hagymácskákat most még zöldek midegyiknek van kis száracskája is.
Hogyan tovább? Mikor kell leszedi? És mikor kell elültetni a picikéket?
Azt sem igazán tudtam, hogy hogy kell tavasszal felszedni belőle, kibontottam leválasztottam róla sarjakat de 1-et meghagytam és csodák csodájára kibírta a vegzálást mert most azok hozzák a kishagymákat a csúcsukon.
A szőlő alatt , kerítés tövében és a sarkokat én is totállal gyomirtóztam aztán 3 hétre (ezt célszerű megvárni) a szőlő alatt 1kis talajlazítás aztán az említett részeken stomp, gyönyörűen tiszta és ebben az évben már ezekkel nem lesz több gondom. Ja és vagy stomp vagy kapa tehát a stomppal kezelt felület fölső 1-2 cm talajréteget nem szabad megpiszkálni
Nálam is pár hete üzemel a csepegtető szalag (DROPLINE 30 cm) én nagyon megvagyok vele elégedve én 500 m rendeltem Makóról a kiegészítők toldók indítók szűrő kb ugyanannyiba került mint a cső , nálam 2x 15m ¾ gerinc 1x 20m kör 9x és 1x 15m kör 11x, ha csinálok képeket és érdekel teszek föl 1ébként 1,4 Bárig lehet nyomatni a névleges 0,6 báron 1,3 liter/óra fejenként ami 4,4 l/méter/óra.
Az enyémben egy darab kukac sincs, még mutatóban sem. Tetemes mennyiségről van szó, de nem merem újrahasznosítani, nehogy esetleg legyen benne valami fertőzés vagy gomba, amivel majd jövőre bajlódhatok. Inkább égetem, mint ősszel a gyümölcsfalevelet.
Gliká.....akármire azt mondták,hogy ha azzal irtom a gyomot kétévig semmit nem ültethetsz és a háziállatokra mérgező(kutyáim vannak)
Először is nem kell feltétlenül Glialkát keresni. Ugyanolyan hatóanyag (480g/l glifozát-izopropilamin só) van a Clinic-ben, vagy Glyfos-ban csak ezeket olcsóbban adják:)))D
A szer kizárólag zöld növényi részen képes felszívódni/hatni. Az is csak akkor ha a növényt teljes egészében éri. Ezt csak ízért írom mert ha az alsó dózissal permetezünk és véletlenül szőlő vagy más nagyobb kultúra alsó leveleire jut, nem fog károsodni. De a gyomok kipusztulnak alatta.
Ebből adódóan a szer csak addig hat még a kezelt zöld növények kinem száradnak (1-2 hét). A később kelő magokra nincs hatással.
Ha van egy gazos területed, sürget az idő úgyis lehet csinálni, hogy előbb elveteményezel. Magokat legalább 2 cm földréteg takarja, majd leszórod a területet. Mire kelnek, gazoknak már végük:) Tehát nem kell 2 hetet várnod.....
Háziállatokra nem veszélyes, de a gyomirtóval leszárított növényt NEM szabad velük megetetni. Tehát a szénát nem így készítjük....
Aztán ha nem szeretsz kapálni:))D Minthogy én sem:))D
Vannak szelektív gyomirtó szerek is, melyek hatásideje jóval hosszabb. Házi kertbe elsősorban a Stomp-ot ajánlanám. Sok magról kelő egy és kétszikű gyomot kivisz, illetve kisem enged kelni.
Ezt tavasszal lehet használni, közvetlenül vetés után. Borsó, bab, burgonya, zöldségfélék, hagyma, kukorica, káposzta, paprika, paradicsom, stb, de még málna és földi eperre is jó. Ez utóbbi kettőnél természetesen és értelemszerűen nagyon korán, még vegetatív növényi fázisban (hajtás előtt).
És akkor egész évben sokkal kevesebb gondod lesz a gyomokkal.
Nagyon fontos, hogy a kezelés csakis vetés után történjen, mert permetezés után szinte bármilyen magot vethetsz, az nem fog kikelni 1-2 hónapig.
Én mindig csodálkozom , hogy hogy lehet a hagymát megkívánni , mikor én sohasem kívánom meg .... aztán rájöttem . Mikor áprilisban nekiállok hagymát pucolni , csomózni , úgy tele leszek a szagával nap mint nap , hogy erőszakkal sem tudnának rávenni , hogy így nyersen megegyem . Ellenben salátának , de különösen lecsóban ..na úgy csúszik . ( ma is főztem egy adag lecsót 2 fej hagymából ... nagyobbacskából )
Végre az éjszaka nálunk is volt egy elég jó eső, itthon csak 5 mm, de a kertben állítólag több. (Szépséghibája, hogy én is a szabadban tartózkodtam.) Egy hónapos szárazság után. Hatalmas repedésekkel volt tele minden. Még szerencse, hogy előzőleg, a tavasszal sok eső volt, így többé-kevésbé elviselték a növények. Öntözni kellett volna, csak soha nem volt időm. Most csepegtető öntözésen töröm a fejem, az annyival lenne jobb, hogy nem kell figyelni rá, csak rákapcsolni a szivattyút, és mehet. Gödöllőn kb. 12 Ft/m a cső, plusz a fittingek.
Ugyan ez a helyzet a kínai fokhagymával is . Azt is sokan eldugdosták , hogy nekik is ilyen szép nagy fokhagymájuk legyen ... nem érdemes ilyenekkel próbálkozni .
Sugárkezeléssel ölik el a csírasejteket . A múltkor magyaráztam egy vevőnek , hogy hagyja már a régi hagymát , mikor itt az új , és olcsóbb is . Nem hitte el , hogy valamit kell csinálni a hagymával , hogy ne induljon hajtásnak . Azt hitte csak ijesztgetem .
Most a hagymáról jut eszembe. Tavasszal vettem 2 boltláncnál is lila hagymát, magnak elültetni. Erre az összesből 1 darab sem hajtott ki. Nemrég egyet megpiszkáltam, szépen elvan a földben, egészséges, csak nem hajt. Én ebből arra következtetek, hogy át van itatva valami vegyi anyaggal. Ami étkezési hagymánál nem túl szimpatikus.