A difit kb 10-15 cm-es darabokra vágod úgy, hogy legalább 1 szem (jól látni a dudort) sérülés mentes legyen, 1 teljes izköznek feltétlenül lennie kell. A szétvágás után fél napig szikkasztod, ezután vizbe rakod. Figyelned kell, hogy valamelyik nem rothad, ilyenkor a rosszat kidobod, a többit lemosod.
Nekem is diffenbachiám van, az enyém is nő, mintha kötelező lenne neki:)) De mivel még csak ugatom a témát, leírnád részletesen, hogy hogy kell gyökereztetni?
Köszönöm!
Üdv
Neil
Olvasgatva a növényes topikokat az alábbi jutott eszembe (teljesen kontár vagyok, nálam még a kaktuszok is tönkremennek). Van egy nagyobb üres szobám; mi lenne ha vennék egy raklapnyi diszfüvet ami mondjuk megnő fél méterre is (magyarul gazt). És ezeket cserepekben tárolgatnám. Túl sok fényt nem kapna ez a legnagyobb gáz, melege lehetne, ha akar hidege is, vizet is párát is kaphat, de sajnos a fényhiány...Szerintetek van értelme vagy gyorsan el is pusztulna?
Köszönettel,
d'Artois
A diffenbachiám imádja a helyét ezért bőven el is lát hajtásokkal. Aki szeretne, írjon bátran, cserébe csak egy 30 cm átmérőjű új cserepet kérek és már viheti is. Jelenleg kettő van feleslegben és még kettő lesz előreláthatólag.
Olyan,mintha liszttel lenne beszórva?Akkor lisztharmat,gombaölőszerrel kell kezelni.Szokott lenni rózsagomba ellen spray-ben is,azt szoktam kicsiben használni.Ha nem,írjál mást is róla.
segítség kéne: van egy kánám (Canna Indica, vettem hagymát). szépen ki is nőtt de látom hogy a levél teteje elkezdett rohadni és kis fehér vmik vannak rajta. nem mozognak, nincs dudor, fonákon sincs semmi. nagy részük lejön dörzsölésre.
Ha dudor,akkor tényleg pajzstetű.Azokat jobb,ha leszedegeted nedves ruhával.1-2 hóig biztos véd a rudacska.Aztán kiteheted a levegőre és minden bajuk elmúlik.Tozatu
az utasítás nagyon szűkszavú, erre nem térnek ki benne. biztos nem öntözöm túl, az ágain vannak kicsinek nem mondható dudorok, amiket szét lehet morzsolni. elég furcsa és félek tőle, hogy elpusztítja. kár lenne érte.
sárguló fikuszom megmentésére vásároltam kis földbe szúrandó nyilacskákat. állítólag jó a tetűk ellen. használati utasítása azonban nagyon szűkszavú. addig ok, hogy x nagyságú cseréphez hány darabot szúrjak le, de hogy milyen időközönként kell ezt cserélni. ki kell e bányásznom az előzőleg leszúrt nyilakat. tud valaki válaszolni?
köszönöm: zsigrai76
Anyuék minden primulát kiültetnek a kertbe és a virágok minden évben gond nélkül kihajtanak és gyönyörűek. A primula nem bírja a szobai meleget és száraz levegőt sem.
Tőletek tudtam meg, hogy a primulát kankalinnak is hívják. Tavaly nőnapra mi három nők kaptunk egy-egy primulát. Mind hármat elültettem, de most tavasszal csak a sárga maradt meg. Idén én is vettem 6 cserepet és beraktam az ablak közé. Nagyon szépek és vidámak, ahogy azt a Tozatu is mondta. Ha elvirágoztak ki fogom ültetni őket.
Hátha most megmarad mind.
Nálam - egy belvárosi körfolyosós házban, virágládában - vagy öt-hat éve vásárolt és kiültetett kankalinok minden évben virágoznak, csak most kellett 4-ből kettőt pótolni. Ezek mind "kocsány" nélküli, pontosabban szártalan kankalinok (Primula vulgaris). A legszebb minden évben egy halványsárga példány volt, igaz, ennek színe hasonlít legjobban a vadvirágéra (tehát lehet, hogy nem teljesen véletlenül életrevalóbb a többinél).
A minap vettem a Nyugatinál a kertészboltban "kerti kankalin" magot. Na ez olyan növény, aminek virágai egy közös szár végén nyílnak. A csomagon a Primula veris név szerepel, hazai erdőkben tavaszi kankalinként ismeretes. Bár ahogy a fotót elnézem, ez leginkább a két (vagy több) faj hibridje.
Szia,Scai!Ezt a kankalin dolgot nem teljesen értem,vettem a múltkor 149Ft-ért egy csomó különböző színű kankalint,csuda vidám lett a szoba.Remélem ha kiültetem is megmaradnak./duplapiros és rózsaszín mályvám van./Tozatu
És hogy ne várjak soká, ma vettem is egy sárgát a Fitolandban. Nagyon szép virágaik vannak ismét, de elég kevés a virágos. Idén egyedül náluk láttam olyan kankalint, melynek a virágai egy kis szár végén ülnek. Egy könyv szerint ez a legigénytelenebb fajta.
Ne szakadjon a szíved,mert inkább várd meg,míg elvirágzik,aztán vágj.Akkor szoktam megcincálni,mielőtt a fagyok múltával kiteszem a kertbe.Kár a bimbókért!Tozatu
Az enyim is az a szokásos dupla vörös. 10-20 cm-es daraokra vágom, a leveleket nem vágom le, de a nagyobbakból jócskán levágok. Egyszerűen egy (nem átlátszó) váza vizbe rakom, nem napos helyre teszem. Legalább egy hónap kell a begyökerezéshez. Van egy másik módszer, a vizben nem gyökerezők részére, erről az akit érdekel olvashat a honlapomon. www.extra.hu/bonszaj/index.html -en a "dugványozás" cimen. (Ez a reklám helye)
Csak simán levág, nedves fölbe lerak és vár, vár...
Vagy párás körülményeket kell biztosítnai a dugványoknak? Hány levél maradjon rajta? Valami egyéb fontos, amire figyelni kell?
A szivem szakad bele, mert tele van bimbóval. De hát meg kell tennem, ugye!?
Koszonom valaszaitokat, most már nem felek a feher kis mutyuroktol a foldben :) (de igy kidobtam ket jo cserepet :)) Na mindegy.
Arra meg nem kaptam valaszt,
1. hogy hogyan szaporodnak es terjednek el a pajzstetvek a kulonbozo novenyeken?
2. Szaporitom-e oket azzal, hogy spriccelem a parasitas vegett a novenyeket?
Szerintetek eléggé tavasz már a dugványozáshoz? Néhány szobanövényem (pl. hibiszkusz) megérett a visszavágásra, és hát kárba ne vesszen a levágott hajtás! :-))
Azok a kis izék nem olyan két mm-es izgő-mozgó férgek? Ha igen, akkor ne ijedezz tőlük, mert teljesen ártalmatlanok. Én is bepánikoltam először, de anyukám megnyugtatott, hogy idővel kimúlnak, s ha nem, az se baj, mert a virágföldben élő kis élőlények, és a növényt nem bántják. Most már én is tudom, mert több mint fél éve vettem észre először az akkor ültetett cserepekben, és a növényem azóta is gyönyörűen fejlődik. Egyébként nem minden földben van ilyen, de ezt előre nem lehet tudni. Remélem, megnyugodtál.
Azt nem írja a csodakönyv, szerintem sima levéldísznövényekhez valót vagy esetleg kérdezd meg egy virágboltban, de jól figyeld meg a válaszadót, ha némi bizonytalanságot észlelsz, akkor ő sem tudja és csak mellébeszél (sajna sok ilyen van).
Ezek a kis izék nekem is szoktak lenni néha a növényeim földjén, és az alátéten. Megfigyeltem átlag akkor jönnek elő, ha van olyan növényem melyet akkor különösen szeretek és rendszeresen öntözöm, ergo nedves a földje. Fura kis lények ezek, mert öntözöm a növényt, kifolyik a víz az alátétbe, és nem süllyednek el, hanem a víz tetején rázzák magukat, mintha mi sem történt volna. Mivel különösebb kárt nem tesznek a növényben, ezért hagyni szoktam őket, és egy idő után eltűnnek.
Más: vettem pár héttel ezelőtt egy papucsorchideát, és mostanra már elszáradt a virágfeje. Le kell vágni a virágzati szárat vagy hagyjam, hogy elszáradjon? Már kb.1,5 hete rajta van a szár, és félek, hogy magot kezd nevelni. Vagy ez hülyeség? Ja, és ezt az orchideát kell teleltetni? Olvastam olyat, hogy kell, meg olyat is hogy nincs nyugalmi időszaka. Most mi az iggazság? Van valakinek tapasztalata, vagy bombabiztos infója ezügyben?
A válaszokat előre is kösz!
Ensingmosing