Kemény fejtörést okozott, hogy milyen gépet vegyek. Én nagyon nem szeretem a használt dolgokat. Minden szart eladnak (még én is, de nem volt más lehetőségem)...
Azért ennyire nem szar a D90, lehet van egy-két kritikus darab. Ki is fogtam egyet, mennyi az esélye egy újabb hibás példánynak? Ha mégis megtörténik, földhözvágom és soha többé nem veszek fényképezőgépet a kezembe...
Azért ezek a felső kategóriás gépek eléggé a zsákbamacska kategóriába tartoznak, mert aki ilyet vesz, az tényleg strapálja is a gépet, hogy mielőbb visszahozza az árát. Aztán amikor már benne van n*10000 expó, eladja.
Ha már canon, én inkább egy használt 5d-t vettem volna. Mondjuk engem csak a zaj szempontjából izgat a fullframe. Nagyon bírnám, ha nem kéne vakuznom a gyerek szemét.
A fullframe nekem _még_ megfizethetetlen kategória, főleg az obik miatt, a 7D meg a 18 megapixeljével túlzás szerintem és ugyanúgy 1.6-os szorzójú APS-C szenzor mint a 15 meggapixeles 50D. A videózás meg teljességgel hidegen hagy. Így lett az 50D. És szeretem! :)
Sajnos valóban zsákutca a D90 sok emberke számára. Győzködtük Robit, hogy minden mást csak azt ne, a sok negatív infó miatt. Kötötte az ebet a karóhoz, de legyen szerencséje. Használtan a D80 vagy a kissé idősebb D200 is biztosabb váz.
A D300-ról még nem hallottam panaszt, én is használtam, csak most kicsit lentebb váltottam :-))
H.rom, az 50D valóban a legjobb választás volt a croppos Canonok közül.
Erre csak azt tudom mondani hogy ha valaki RAW-ba fotózik teljesen mindegy alapból milyen színeket produkál az adott váz. Nekem ezelőtt Olympusaim voltak és köztudott hogy jpg-ben gyönyörű színeket produkálnak, főleg az ős E-1, a Kodak szenzornak hála. Azzal ilyesztgettek hogy ennek búcsút mondhatok ha márkát váltok. Aztán most a Canonnal ugyanazokat a színeket hozom. A stroboszkópos segédfényt én is rühellem az 50D-nél, de... Ha már vakura van szükség akkor felrakom a rendszervakut, abban meg ott a rácsos segédfény 10 méterig.
csak a pontosság kedvéért, ezek 50D és 40D. bekever a sok típus.
nem Robit akarom elkeseríteni, jó az a D90es, ha jót fog ki az ember, de egy kis többletráfordítással jó állapotú, használt d300at lehet venni. Nem egy kategória, de még mindig megbízhatóbb mint bármely más használt váz.
mellesleg tök mind1, hogy mivel fotózik az ember, lényeg hogy legyen vele megelégedve.
Engem is meglepett az ismétlődően pixelhibás Nikon D3000. Már megszokásból vittük a pesti szervizbe :-)
A fotótanfolyamon szinte mindenki (85% Canon, 12% Nikon, 1,5% Olympus 1,5% Sony) azon csodálkozott, hogy nekem minden objektívhez van árnyékolóm és milyen gyönyörő színei vannak a Sony-nak, meg szenzortisztítás, meg a kereső milyen fényerős. Viszonzásul meg az lepett meg, hogy náluk nincs segédfény, csak vaku strobe - engem nagyon zavar, túl nagy feltűnést kelt. Így kerek a világ :-)
Ez most kicsit szíven ütött, mert éppen azon gondolkodtam, hogy lecserélem a D80-at egy D90-re. Bár a Canonnál is voltak problémák pl. a 40D esetében, ha jól tudom.
Nem szeretnék senkit megbántani az érzéseiben, mert tudom hogy ez a Szolnok egy Nikon város. ;) De... Van nekem egy akt és glamourfotós barátom Szegeden, aki szokott workshopokat szervezni. Ő mesélte, hogy a D90-esekkel érkező "gyerekek" kezében majd minden alkalommal meghal egy ilyen váz. Hol a zárja szakad le az egyiknek hol valami más romlik el a másiknak. És ahogy mondja egyik sem leharcolt gép, volt aki az új masinával érkezett és onnan mehetett vele a szervizbe. Szerintem nem lehet nagyon egyedi az eseted, ez a barátom attól függetlenül beszélt le engem a Nikonról, hogy nem tudta, nincs is szándékomban ilyet venni. Csak elmesélte nekem ezeket a dolgokat, amikor még a váltás előtt álltam. Szó szerint azt mondta hogy ha Nikont akarok és van pénzem, minimum D300 esetleg D300s, de D90 soha. De nálam szóba sem került, más lelkületű vagyok. Remélem nem baj hogy leírtam ezt ide, nem akarom az ördögöt a falra festeni. Én Pl. azért vettem a drágább D50-et a D40 helyett mert ez utóbbinál tipushiba a - ha jól emlékszem - 20.000 expo körül leszakadó zár. Holott a gyárilag megadott élettartam valahol 100.000 körül van. Van aki 20.000-ret 1-2 év alatt nem használ el, így aztán amikor beüt a baj, már túl van a gariidőn. Más ennyit elkattingat 6-8 hónap alatt... Na jó eltértem a tárgytól, remélem nem lesz több gondod az új vázzal.
Szevasztok! Szeretném bejelenteni, hogy én is Szolnok környéki vagyok. Kehin jóvoltából találtam a fórumra. Nikon D80-nal nyomulok kizárólag saját magam szórakoztatására. Eddig összesen 2 db képemet tettem közkinccsé, katt ide