Nekem is egyik kedvencem ez a piros csíkos poloska. Eddig a virágzó kapron és petrezselymen láttam. Szinte csak azért hagyok virágzó petrezselymet, hogy biztos legyenek ilyenek a kertben (meg hogy legyen mag).
Ááá, abbahagytam a kupacolást. Addig csináltam, amíg megállt magától, aztán sorsára hagytam. :-) Most kb. 25-30 cm magas a dombocska körülötte. Kíváncsi vagyok, mi lesz belőle... azt az extravékony sárgahéjú krumplit ültettem el, amit sütni szoktunk itthon (sütőben, héjastul).
Ja, igen. Tavaly én is ki akartam próbálni, de aztán nem lett belőle semmi. Kupacolgatod? Szerintem virágzáskor már legalább 5 autógumi magasnak kell lennie, ezután már nem nyúlik annyira. Az ilyet csak akkor kell szedni, mikor leszárad a szára, augusztusban.
"Facsemetét neveltek a kutatók abból a kétezer éves datolyamagból, amelyet Maszada ősi erődjében leltek egy ásatás során 2005-ben. A csemete hozzájárulhat ahhoz, hogy újjáéledjenek a Biblia növényei."
Egy bokrot?? És mi a célod vele? Eltárolod télire, vagy kiállsz vele a piacra? Esetleg teherautó platójáról árulod? :) (Bocsi!) Hát, virágzáskor már szokott alatta lenni tyúktojás nagyságú. Nagyanyám ilyentájt mindig "kiherélte", vagyis egyik oldalról megpiszkálta a bokrot, a nagyot kivette újkrumplinak, ez csak pár centi mélyen van, visszatemette, és a többi nőtt tovább. De hát te sok mindent nem tudnál csinálni 1-2 szemmel, esetleg beledobnád a húslevesbe. Amúgy a teljes bokrot augusztus első felében szokták szedni, vagy mikor hogy, nagyon változó.
Köszi! Ezt a számolást még így nem láttam leírva. A képek is nagyon hasznosak. Ha majd már a vásárlásnál tartok, biztos lesz még kérdésem a konkrét megvalósításról.
Hallottam olyan indítóról, ami szelepként is funkcionál, és így 140 körül van az ára. Ha ilyent használok, akkor a nyomás függvényében elzárok annyi csepegtetőt, amit már nem bír a gép. (De biztos bírni fogja.)
Úgy látom, egy ideig nem kell koptatnod a szivattyúdat. :)
Úgy érted, kanyargós járatok vannak a levélben? Az az aknázómoly. Felszívódó permettel meg lehet ölni őket, de ha már nincs sok idő a fogyasztásig, akkor ezt lekésted. Akkor szedd le ezeket a leveleket, vagy ha sok van, ezeket a töveket húzgáld ki, ásd el, vagy tedd nejlonba, ha berothad, akkor a molyoknak is annyi.
Az nem gond közvetlen átemelésnél vagyis a kút mellet megméred 1 perc vagy 10 sec mennyi a víz hozam és ebből kiszámolod az órai átlagos szivattyúknál elég , 0,8 bár nyomáson számolhatsz a 60 %-ával és már meg is van a szükséges cső mennyiség és ezt pl ha kijön 180 méter akkor ez lehet 150-220 méter között csinálsz 1próba nyomatást ha van nyomásmérőd megméred ha nincs akkor kézzel megsaccolod . Teszek föl pár képet, náluk tegnap felhőszakadásvolt és elég leamortizált mindent.
Szerintetek lenne még értelme elültetni egy-két bokor spárgatököt vagy cukkinit?
Az a gyanúm, hogy valami lótücsök vagy afféle elrághatta a magokat ill. a kis növénykék szárait, mert még mindig 3-4 cm-esek a levelek, a szomszédban meg már lapulevélnyiek, és virágoznak is.
Tudnátok segíteni, hogy mi lehet a rukkolámmal? A leveleken fehér kis csíkok vannak, mintha valami kis kukac mászkálna benne/rajta. Úgy veszem észre, hogy a salátán is valami hasonló van. Mit lehet ezzel kezdeni? Nem akarom, hogy az egészet megfertőzze ez a valami.
Én úgy nőttem fel, hogy mindig is keret nélküli ágyásaink voltak. Tavaly másik házba költöztem és ott már részben ki volt alakítva egy kert, keretes ágyásokkal, idén teszteltem és nagyon tetszik! Sokkal könnyebb rendben tartani, gazolni és ha szükséges közvetlenül eső után is tudok csipegetni friss zöldségeket, nem leszek nyakig sáros. Mivel építési hulladékból készültek a keretek, tervben van egy felújítás egyszerű beton szegélykővel.
Persze mindez csak azután, ha túléljük a mostani pechszériánkat...
Már napok óta készülök írni, vannak kérdéseim a kerti képeiddel kapcsolatban, de egyszerűen nincs időm. Majd talán a jövő hét elején, mert még a héten van két vizsgám!
Egyébként minden nagyon szép nálad, csak láttam dolgokat amikről kikérdeznélek! :)))