Keresés

Részletes keresés

il1321 Creative Commons License 2008.06.11 0 0 6139
Csalán helyett a kenőszappant javaslom. Keress vissza, valahol írtam róla. A paradicsomon én még nem találtam tetűt sosem.
Előzmény: tuztovis (6133)
il1321 Creative Commons License 2008.06.11 0 0 6138

Nem kell szerénykedni, nekem tetszik, hangulatos. Jöhet máskor is:)

Az összevisszasággal meg nincs baj. Kis területet be kell osztani. Majd este hozok képet én is, már csináltam, de nem volt idő feltenni. Nekem is vegyes minden.

Előzmény: katbo (6134)
CBNora Creative Commons License 2008.06.11 0 0 6137
Gyönyörű üvegházad van. Meg az ágyások is nagyon szépek.
Ez a szarkaláb tényleg borzasztó tömegben tud nőni, de szép lesz tőle a veteményes.
Amúgy meg nagyon rendes veteményes, látnád most az enyémet! Éppen készülök gyomlálni, csak nemrég mindent bevizezett egy zivatar. Éppen a komlót fejtettem le a málnáról, meg mögüle a kerítésről. Utálom csinálni, és az eső előtt nem tudtam teljesen befejezni. Ronda érdes a szára, a málna közé is be kell préselni magam. Most vettem hosszúujjú pólót, hogy ne szúrjon annyira.
Előzmény: katbo (6134)
CBNora Creative Commons License 2008.06.11 0 0 6136
Arra ügyelj, hogy a kis békák ki tudjanak majd mászni a medencéből. Tegyél bele valami pallót. Ahogy átalakulnak ebihalból békává, tüdővel kezdenek lélegezni, és belefulladhatnak a medencébe. Valószínűleg nem maradnak ott, egyébként is sok veszély fenyegeti a kicsi békákat, fogyni is fog belőlük sok.
Előzmény: tuztovis (6132)
Vezso Creative Commons License 2008.06.11 0 0 6135
Nem lesz olyan jó zsenge íze. És kifejteni is nehezebb.
Előzmény: tuztovis (6132)
katbo Creative Commons License 2008.06.11 0 0 6134

Sziasztok!

Készítettem néhány képet a mi kertünkről. Sem nem olyan nagy és szép, mint a Tiétek, sem nem olyan "termékeny", de a miénk és mi így is szeretjük.

Az ember van ezzel így néha.

Ezekről a parikról néhány hónapja félve kérdeztem Tőletek, hogy nem bonsai parikat nevel-e, mert annyira nem nőttek. Mostmeg.....nem győzön őket kordában tartani.

Cukkinik (sima, sárga és csíkos vegyesen). A kert több pontján is van, ahol találtam helyet nekik. Mögöttük a rebarbarák.

Azok a kis izék, azok a padlizsánok. Elég későn lettek pohárba rakva, de mióta kiültettem őket elég szépen megindultak.

Az üres ágyásba a borsó helyére répát szórtam másodvetésként.

Szarkaláb mindenhol. Szegényt úgy kell írtani, mert az egész veteményest,(ami amúgysem nagy) benőtte. Úgy, mint a ruccola. Az már a fű között is nő. Nem is szeretjük:-((

Ez a vetemény egy része. Hát elég nagy az összevisszaság.

tuztovis Creative Commons License 2008.06.11 0 0 6133

Lemaradt egy másik kérdés!

A paradicsomban okozhatnak bármilyen gondot a tetvek? Tavaly kezdtem el kertészkedni és permetezni csak a gyümölcsfákat és a szőlőt szoktam. A veteményesben még nem használtam semmilyen permetet. Igaz engem nem zavar egy-két kukac itt-ott, több gondom eddig szerencsére nem volt. Ha nem muszáj, akkor a továbbiakban sem permeteznék. Olvastam a csalános permetről. Úgy kipróbálnám, de már harmadszor vágtam neki a közeli erdőnek és egy-két tetves csalánon kívül másmilyet nem találtam. Nem godnoltam, hogy ennyire ritka a csalán a mi térségünkben. Bár a vonatról sokszor látok csalánmezőket, de menetközben azért még sem ugrok le érte. :-)

Köszi minden segítséget!

tuztovis Creative Commons License 2008.06.11 0 0 6132

Sziasztok!

Még nem ismertek, de én már hónapok óta ebből a topikból szedem az ötleteket kis kertem gondozásához. Először is gratulálok a gyönyörű kertekhez, bár már én is itt tartanék! Régóta érlelődik bennem egy kérdés, és most a békás hozzászólás miatt fel is teszem. Van egy kis medencénk, melyet tavaly lubickolásra használtunk, de kinthagytuk télire és most hemzsegnek benne az ebihalak. Tegnap egy-kettőnek már lába is volt. Kiváncsian figyelem őket, de egyben egyre jobban tartok tőle, vagyis attól ami lesz belőlük. :-) Szerintetek békakorukban odébb fognak állni, vagy már végleg megtisztelnek minket több százan a kicsi kertünkben? Egyébként úgy olvastam, hogy védettek, főleg a leveli béka. Ez is olyasmi lehet, ezt abból tudom, mert volt 3-4 felnőtt példányunk is. Őrület mit művelnek éjszakánként, most már szerencsére egy kicsit ritkábban. Így néha-néha aludni is tudunk egy jót! :-)

Bocsi az OFF-ért! És hogy valami idevalót is kérdezzek: Nagy gond, ha a borsó learatására egy kicsit később kerül sor, mint kellene? Csak hétvégén tudok ügyködni a kertben, és annyi más dolog is van, hogy csak futok magam után. :-)

Vezso Creative Commons License 2008.06.11 0 0 6131
Nekem is az jutott eszembe, hogy a kutya okos állat, lehet nevelni. A miénk elhordta a cipőimet mindenfelé, gyakran az út közepén ejtette el. Rávertem a cipővel az orrára vagy kétszer. Nem is kell nagyot, csak hogy tudja mi az ábra. Azóta a szomszédok cipőit is hazahordja. :))
Előzmény: il1321 (6130)
il1321 Creative Commons License 2008.06.11 0 0 6130

-Egy Koós Jánossal készült riport jut eszembe: Sétáltak a kertjében a riporternővel, és az meg kérdezte, hogy a két hatalmas kutyájával mit csinált, hogy ilyen szépen követik őket az úton, nem rohannak a fűre, a növények közé.

-Megneveltem őket- felelte Koós.

- hogyan?

- Amikor leléptek a járdáról rájuk sóztam a seprűvel-

Így  értettem, hogy fel kell rugni-

Előzmény: kicsee (6129)
kicsee Creative Commons License 2008.06.11 0 0 6129
Én úgy mint maga a béke nem kedvelem, megfogni, meg simogatni egyebek, de rendkívül hasznos állat!!! Úgymint a sün is! A vakond is hasznos! Minden állat hasznos, kivéve a pondrók, hernyók, kukacok, meg a légy. :) (Ez elég sarkosra sikeredett...)

Nehogy bántsd már a békákat... a kutya meg le van szarva, ha ennyi esze sincs, hogy az nem árt neki, akkor ne ugassa. Távolítsátok el a kutyát ha nem szereted, hogy ugat, vagy rakjál rá láncot estére, aztán rakd oda ahol nincs béka. Oldd meg, nagy fiú vagy már.
Előzmény: nandorb (6124)
il1321 Creative Commons License 2008.06.11 0 0 6128

Nem kiírtani kell a kutyát, megnevelni:)

(Az előbb ki akartam fejteni ezzel kapcsolatban a véleményem, de félúton hálistennek nmeggondoltam, és kitöröltem.)

Bizony el kell fogadni, hogy rajtunk és kedvenceinken kívül még vannak más élőlények is. Aztán majd jönnek a sünik, siklók stb.  

Előzmény: Vezso (6127)
Vezso Creative Commons License 2008.06.11 0 0 6127
Én a kutyára szavazok. A béka nagy kincs. :)
Előzmény: nandorb (6126)
nandorb Creative Commons License 2008.06.11 0 0 6126
Kutya az ember legjobb baratja az soha sem hagyja cserben szoval inkabb a bekakat fogom kiirtani, csak nemtom hogy
Előzmény: il1321 (6125)
il1321 Creative Commons License 2008.06.11 0 0 6125
A kertben valószínű még ennél is több élőlény van. Vannak, amik főleg éjjel járnak. A békék igen sok káros rovart, csigát összeszednek. A kutyát meg, ha ok nélkül ugat fel kell rugni:))
Előzmény: nandorb (6124)
nandorb Creative Commons License 2008.06.11 0 0 6124
Teljesen komolyan a tesom kutyaja egesz este azokat ugatja meg nem csak 1kicsi van hanem vannak nagyok is
Előzmény: il1321 (6123)
il1321 Creative Commons License 2008.06.11 0 0 6123

??:))))

Ezt most komolyan kérdezed?

Előzmény: nandorb (6121)
taormina1 Creative Commons License 2008.06.11 0 0 6122
1 kis béka??? Ez minden?
Szerintem csókold meg!
Előzmény: nandorb (6121)
nandorb Creative Commons License 2008.06.11 0 0 6121
Mit lehet tenni a bekak ellen??? kezd mar idegesito lenni megyek tegnap palantaert a melegagyba es ahogy felemelem a paprikat kiugrik egy kis beka.Szerezek be par db. golyat hatha azok megirtsak???
CBNora Creative Commons License 2008.06.11 0 0 6120
A málna levélfonáka fehéren molyhos, a szederé nem.
Előzmény: botusan (6118)
Mezőgazda Creative Commons License 2008.06.11 0 0 6119
Hálistennek sok eső volt mindere, így holnap megint adok a palántoknak voldüngeres kezelést,meg lisztharmat ellen levédem őket egyben,sőt levéltetű ellen is.
A borsó nagyon jó lett ,nem mértem le mennyit szedtemle, de 2 corás reklám szatyorral lejött róla, és még nem tudom szedni a másik fajtát, mivel a később érik be.
A burgonya alól már kikotortam olyan tojás nagyságú új burgonyát, de még nem bántom őket hagy növekedjenek.
Csinálok képeket és felteszem őket az életem első kertjéről.
botusan Creative Commons License 2008.06.10 0 0 6118
Málna közé mi nőhet, ami ugyanúgy néz ki mint a málna, de mégsem az?

Gondolom szeder, különbség csak annyi (legalábbis nekem), hogy az egyik szára talán tüskésebb.
Nyilván a jelenlegi, termést hozó málnát felismerem:) De nem szeretném kiszaggatni az új málnahajtásokat (amik majd jövőre hoznak termést). Viszont valahogy csak szelektálni kellene a nem odavalókat, mert nagyon sűrű....

Tudna valaki segíteni?

ptp2 Creative Commons License 2008.06.10 0 0 6117
Nekem most kb 110 centisek a nagyobb lugasparadicsomok, 2 szálat hagytam meg felfutni a hónaljhajtásokat pedig mindig szedem kifelé. Gratulálok a palántákhoz, én idén vett palántákat használtam ápr. végén kerültek kiültetésre.
Vezso Creative Commons License 2008.06.10 0 0 6116
Nekem is szépek. Talán az idő is kedvezett, meg a gilisztakomposzt amit tettem alájuk. :) Azt hiszem Il-től olvastam valahol, hogy a lugasparadicsomnak nem szabad engedni, hogy 5-6 fürtnél többet neveljen egyszerre.
Előzmény: kétbalkéz (6114)
Vezso Creative Commons License 2008.06.10 0 0 6115
Én a retek allen azt találtam ki, hogy jövőre úgy ültetetem, hogy vegysen, a salátával közös sorba teszem és minden két sor közé teszek hagymát. Azok a retkeim, amik később nőttek, amikor már volt nagyobb saláta a közelben, azokat tényleg nem bántotta a földibolha. A maradék magot, meg behajintottam a hagyma ágyásba és az meg nem kukacos, úgyhogy házasítom a dolgokat. És lehetőleg megpróbálok még korábban vetni, hogy mire jönnek a kártevők, már legyen ereje a növénykenek.
Előzmény: kétbalkéz (6112)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.06.10 0 0 6114
Amúgy nagyon büszke vagyok az első saját nevelésű paradicsom és paprika palántáimra. Bár lelkes kezdőként nagyon korán vetettem ( il homályosított fel, hogy nagyon elkapkodtam:-)) ), egész szépek lettek, nem nyurgultak meg nagyon, és most már a szabadban meg is erősödtek, és már rengeteg zöld paradicsom meg paprika van rajtuk. A szomszédok hülyének néztek, amikor a lugas paradicsomok mellé több mint 2 méteres karókat vertem le, de már most kb. 70-80 cm magasak, úgyhogy remélem, nem létráról kell majd szüretelni a végén:-)
Vezso Creative Commons License 2008.06.10 0 0 6113

:)

OFF

Hétközben nekem sincs túl sok időm, de sötétedésig a nagyobbik (4 éves) lányommal a kertben szoktunk tenni-venni. :)

A házunk és a porta még közel sincs kész, és mivel az anyagi lehetőségeink erősen korlátozottak, ezért mindent nekem kell megcsinálni. De munkából hazaérek átlag 6-ra, akkor már nincs értelme belekezdeni semmi komolyabb munkába. Most hétvégén viszont csináltam egy szúnyoghálót az egyik ablakra. (egész jó lett) meg feltettem jó pár méter kerítésdrótot. :) Ennek az az ára, hogy a káposztaféléim még mindig szép tömött sorban várják, hogy a borsó helyére kerüljenek. :)

Előzmény: Morcsi (6111)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.06.10 0 0 6112
Mindegyik ZKI-s vetőmag volt, és eddig egy darab zsizsiket meg más "húst" sem találtam benne. A tavalyi vetésben volt néhány darab, de teljesen elhanyagolható, idén meg egy sem.
Viszont a retekkel nincs szerencsém, mint ahogy írtam pár napja, a Jánosnapinak tök szép egészséges levelei voltak, a gyökerei viszont teljesen eltorzultak, és tele voltak apró kukacfélékkel. Ez mi a franc lehet, és hogyan lehet védekezni ellene?( lehetőleg nem vegyszeresen)
Előzmény: Vezso (6109)
Morcsi Creative Commons License 2008.06.10 0 0 6111
Nekem csak hétvégén van időm a kertre, így csak arról tudnék dönteni, hogy melyik ujjamat harapjam.
Előzmény: Vezso (6099)
il1321 Creative Commons License 2008.06.10 0 0 6110

Ha sok az eső, vagy nagy a szél, mind elfekszik. Borsónak miért kell bolti támrendszer? (bár még nem is láttam.) Nekem az idén semmilyen nem volt. Érérskor van egy válogatószedés, utánna sarlóval elvágom a tövénél, kihordom, és szépen nekiülve leszedjük a kertben a csöveket, és kibontjuk. Ha megdől két- három napig nem rohad le az alja. Néhány karó, léc, meg egy tekercs zsineggel tökéletesen meg lehet oldani. Pl az ágyás hosszában két oldalt egy-egy léc vízszintesen, karókkal rögzítve, kb40 cm magasan. Ezek közé két soronként zsinór kihúzva. A leszurkált lemetszett ágakat én azért nem szeretem, mert a szedéskor összegabalyodik, és nehéz kiszedni közüle. Nekem kb 5 kg termett. Nem szoktuk nézni, hogy megéri-e, csak egyszerűen a saját örömünkre termeljük. Persze mással is így vagyunk:)

De visszább is volt kép betéve borsótámról.

Előzmény: kisszszoros (6097)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!