Nekem thaiföldi guaja magoncom van(Rappaiék magja),meg sima sárga tipus,meg "Baumond"nevű fajta.És amerikábol két éve rendeltem "purpurea"tipust amelyiknek lila szinü a terméshéja,képen jol nézett ki,aztán kiváncsi leszek tavasszal tényleg küldenek -e belőle majd ahogy igérték,vagy csak hülyitettek.
Nem baj,ha lehull a levele,olyan mint a citrom,szubtropusi.Szerintem a kiszáradásra sokkal érzékenyebb.
No mindegy. Vanília, kávé van, pisztáciát odaigértem cucurbiának, de most probálok csíráztatni még.Cirtusból felesleges tövem nincs most, csak narancsból oltóanyag ha kell(valencia). Ha jobb lesz az idő akkor megejthetjük a cseréket.
tehát új kép: saját gépről, tallózás, kikeresed megnyitás, akkor a kis üres mezőbe beteszi az elérési utat, utána feltöltés.Ha ez megvan megjelenik a kép a saját gépről..alatt bal sarokban beszúrás ikonra katt, utána be nne kell már lennie az üzenetben amit írsz!!
onnantól szokásos módon!
Arra azért figyelj, hogy 500Kbte-nál nem lehet nagyobb a kép!!
Igen,bár én ortociddal,mert az nem éget még nagy töménységben sem.Sajna a Fundazol,Zineb meg hasonlo az éget,ha tuladagolják,igy azt nem használom.Eleve a magokat(persze ami nem tul kicsi)megáztatom ortocidban és utána is az első öntözés ortocidos vizzel van.(ez palántadőlés ellen petuniánál is bevált).Amikor vetek,akkor zárt plasztikegényben teszem,igy látom a gyökér vagy csirafejlődést és nem tudom sem kiszáritani sem tulöntözni.Vetésre tözeg és perlit keverékét használom,néha kis soderrel lazitva.És csak ha már kellően fejlett akkor ültetem földbe.De sajna még ,mint irtam igy is előfordul,hogy befülled-rohad,nem kell,vagy ahogy te is irtad,ugy mint most az annonáknál,kikel nek,aztán az első csiralevél után vagy lefonnyadnak,vagy lefekedednek,szoval mindenféle változatos tünetekkel pusztulnak a drága magoncok:((Mondjuk rögtön nem dobom ki mert előfordul(pl.a licsinél,longannál,vagy pl. a Cola magoncaimnál,hogy az elpusztult első hajtás után a magbol tavasszal-nyáron ujabb hajtást hozott,igy csak akkor dobom ki a csirát,ha már teljesen elrohadt,vagy fekete.
Az egészbe ugyis csak az a bosszanto,mikor 3-4 évig nevelsz egy növényt és amikor már nagy akkor pusztul el váratlanul,mint az néha előfordul:(
Jo neked,hogy van ilyen ismerösöd.Nekem hiába megy ki néha ismerős,és hiába kérem meg sosem hoztak semmit.Idöhiányra,meg hogy nem láttam,stb.hiszi a piszi.szerintem csak hozzáállás kérdése de mindegy.
Ha szerecsendiot látna az ismerösöd azt hozhatna látod.Sajna gyüjteményben tudtommal nincs hazánkban.Régen a kecskeméti Fekete Jozsefné gyüjteményében volt egy darab,de szerintem az a nénivel együtt pusztult,mert nem tudni mi lett vele.A szingapuri botanikuskertben van több fa,és állitolag amikor potyog le a turisták szednek is belöle(ezt a szegedi füvészkert növényese mesélte,amikor ott volt,csak nem hozott belőle,mert nem tudta mekkora kincs),de sajna én nem járok arra,és friss,csiraképes magot mint irtam a neten már évek ota nem lehet beszerezni.
Azért ird meg,hogy ha valamilyen magra vagy kiváncsi,akár ami nekem van,akár amit nem irtam,mert utánanézek a keresőimben.
Sajna én sem tudok minden télen trópusi tájakra utazgatni, ezért egy ismerőst kérek meg mindig a magok beszerzésére ha ilyen helyen jár!
Persze sosem tud mindent beszerezni a más időpontban történő termésérés végett.
Magokat én még nem rendeltem, nagyon bizonytalan sajnos, hogy útközben mi a bánatot csinálnak a csomagokkal!
Azért ez a magarzenál amit keltetni próbálsz nem semmi!!Fejben tartani is nehéz lehet, mi micsoda!
Irásodból kiderül nagyon sok növény van amire nekem is fáj a fogam.
Remélem sikerül nagy számban kikeltetned a magokat, aztán ha esetleg több darab is megmarad tudsz részemre is félretenni egy-egy darabot, persze megfelelő összeg ellenében!!Igy talán neked is jobban megéri rendelni!
Egyébként mindenhonnan rendelek,ahol ilyesmire bukkanok.Malayziábol,Dél-Afrikábol,Németországbol,Angliábol,Braziliábol,USA-ból,kb ezek jutnak igy hirtelen eszembe,ahonnan már biztos jött magom vagy növényem.Sajna elég nehéz ezeket beszerezni,van olyan USA kertészet,amelyik 30-40 fajta kifejezetten tropusi gyümölcsféle palántáját küldi,meg Hawaiirol is rendeltem mint már irtam kész töveket,de sajna most anyagilag nem állok ugy hogy ennek tetetem költségét most folytassam,igy maradnak ezek a bizonytalan magbeszerzések és keltetések.Sajna az uj üvegházamban sem ugy sikerült a fütés(konvektor)megoldása ahogy eredetileg terveztem,irtam,hogy néha a kivánt alá is megy a hömérséglet ami eddig a régi házban nem volt,igy most nagyon nehéz a gyüjteményt megtartani.Arrol nem is beszélve,hogy sokszor már csiraképtelen magot kap az ember(Főleg a USA-bol jön ilyen),vagy mikor kikel akkor nem tudja az ember a kezdeti lökést megadni neki:(Persze mondhatná az ember,hogy miért nem tavasszal vagy nyáron vetünk,mert akkor nincs gond,dehát aki ilyennel foglalkozik,az tudja,hogy vannak magok amelyeket csak évente 1-2 hétig árulnak frissen,és ha ez éppen januárban történik meg akkor januárban kell megprobálni megtartani,aztán vagy megy vagy nem.(Annoáim is pl.szépen kikeltek,de ugy látom csak egy hajlando megmaradni pedig éjjel nappal melegtalpon vannak ilyenkor,mert a vetés csak igy kel.Lehet ha még lesz belőle,akkor márciusban ujabb adagot rendelek)Szerecsendiora is 3 évig vártam,mire megjött 8000 ft egy 15 szemes csomag,ami mire ideért már csiraképtelenül kiszáradt:(((Na mindegy.
Szoval azért irigylem,akik hivatalbol gyakran kijutnak a tropusokra valahova,vagy esetleg rokon,ismerős él,aki gyüjtögethetne magokat.Nekem ilyen nincs,marad az internet.
Egyébként ami most kel,vagy amiböl most keltek ki magok:
Syzigium samaragense,S.cordatum,S.fibrosum,Eugenia uniflora,Eugenia subterminalis,Eugenia smithii,Canarium oleosum,Psidium friedrichsthalianum,P.guineense,P.guajava,P.littoralis,Mammea americana
Ami egyenlőre már hetek ota nem kel ki(de nem adom fel,hátha...):Genipa americana,Psidium sartorianum,Flacourtia inermis,Dovyalis hebecarpa,Myrciara cauliflora,Syzigium cumini,Myristica insipida,Garcinia mangostana,Mangifera odorata,Mammea sinensis,Spondias purpurea
Most ami jött Braziliábol,sajna mint irtam kicsit megviselt állapotban:
Számodra félretettem a kért növényekböl 1-1 darabot, mindegyik idősebb 1,5 évnél, kb.30cm-espéldányok!Amit én kinéztem az előző irásaidból, azok: vanilia, pisztácia, kávé és esetleg narancs ill mandarin tő! Persze ezekről megírhatnád milyen fajták.(esetleg vmilyen pálmafajta pl:Trachycarpus Takil vagy fortunei). Nem Pesten lakok, de heti egyszer biztos megyek arrafelé!
Remélem kikelnek a magjaid!Persze ha nincs kenyérfa akkor jó lesz az Artocarpus integer is!!Elörre is köszi,hogy tettél félre nekem Rolliniát és Annona montana-t! Én tettem félre barbadosicseresznye hajtásokat, amint megered szólok(elég könnyű gyökereztetni)!!Zapotából van (Manilkara zapota) ebből van sok magonc, elég szépen fejlődnek.Van még egy oltott fajtám is, az már 80cm magas és eléggé bokros az ágrendszere.Erről sajnos többet nem tudok, de amint termése lesz kiderűl.Ha esetleg kell dugványozok neked egy pár ágat ebből is!!Nekem is volt törpe önporzós mangóm, de sajna a gombák meggyilkolták! Mindig hozta az új leveleket, aztán egy az egyben le is száradtak..sajna már nem lehetett megmenteni.Most egy 1 éves kb 50cm magas magonc mangóm van, de legalább ez szépen fejlődik.