Keresés

Részletes keresés

taormina1 Creative Commons License 2008.06.15 0 0 6200
Szerintem legjobb, ha közvetlenül körülötte vastagon betakarod szénával, akkor ott nem kell kapálni, kicsit távolabb meg már nyugodtan lehet (és kell is)
Azt is hallottam már, hogy direkt serkenteni kell rá, hogy mélyebbre törjön a gyökereivel, hogy nehezebben száradjon ki, ezért a fölszini gyökereket el kell vágni. Én még nem próbáltam.
Előzmény: anblock_italia (6199)
anblock_italia Creative Commons License 2008.06.15 0 0 6199
Lehet, hogy nagy butaságot kérdezek, de állandó vitatéma nálunk, hogy a paradicsomot szabad-e kapálni vagy sem, mert ártunk a magasan lévő gyökereknek. Légyszi áruljátok el, mi a helyes!
Flanell Creative Commons License 2008.06.15 0 0 6198
:)
Valóban, a külsejét megrágta valami, nem tudom, mi lehetett.
Akadt köztük kukacos, de az egészségesek felülete is ilyen volt.
Egyáltalán nem volt fás, még később sem, amikor már kezdett maxárba menni. Viszont az aszály miatt olyan erős volt, hogy valami tájékozatlanabb külföldi turistának el lehetett volna adni, mint csípős magyar paprikát.
Előzmény: CBNora (6197)
CBNora Creative Commons License 2008.06.14 0 0 6197
Hú!
Kicsit mozgalmas a felülete, de zsengének látszik.
Előzmény: Flanell (6196)
Flanell Creative Commons License 2008.06.14 0 0 6196

Ásni kellett a nyári retket a múlt héten, mert a betonkemény földből nem lehetett kihúzni, mind beleszakadt.

Aztán az egyik ilyen szépen, gyökerestől kijött.
Látszik, hogy ment a nedvesség után.
CBNora Creative Commons License 2008.06.14 0 0 6195
Learattam a káposztarépa magokat. Végre felszabadult a hely a paprikáknak.
Elég sok becő kukacos, egy része még zöld volt, de remélem, így is sikerült nagyon sokat összeszedni.
Mit gondoltok, ezt is érdemes betenni a fagyasztóba a kukacosodás megállítására?
CBNora Creative Commons License 2008.06.14 0 0 6194
Ősszel szoktam a kis sarjhagymákat eldugdosni a gerezdekkel együtt. Eddig mindegyik ilyen virágszáron sarjhagymát hozó fajta őszi volt, amivel találkoztam, a mienk is mind ilyen.
Nem mindegyik fajta növeszt szárat sarjhagymákkal. Ezeknél a piaci fejen látszik, hogy a gerezdek közül kiáll egy nagy kemény magszár levágott maradványa. Fonni ezeket nem lehet.
A sarjhagymák sokszor már ősszel kihajtanak, ha elég későn dugdosod, tavasszal. Első évben általában egy kis gerezdek nélküli hagyma lesz belőlük, ezt újra bedugva lesz a második évben rendes gerezdes fej. Az átlagosnál nagyobb sarjakat növesztő fajtáknál sokszor már az első évben is lesznek gerezdek egy kicsi fejben. Van egy nagyó apró sarjhagymájú fajtánk, ez az első évben egész kicsi hagymácskát nevel, második évben se gerezdes, akkor éri el a másik fajta első éves méretét. Ennek nem dugdosom el a sarjhagymáit, mert évek alatt érné csak el a fajtára jellemző, egyébként kimondottan nagy méretet.
Ezek a fajták jóízűek, nagyon szépek. Mikor nő a szár, gyönyörő spirálokat ír le, majd a szár végi gombóc virágzat is jól mutat a kertben. A száraz szár megpucolva szalmaszerűen fényes, sajnálom kidobni. Már összegyűlt egy pár nyaláb, ki kéne találni, mire lehetne használni.
De általában rosszabbul tárolhatók, mint a fonható fajták.
Rendes magot hozó fajtával még nem találkoztam.
Előzmény: Törölt nick (6193)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.14 0 0 6193
Teljesem más témában kérdeznék valamit.
CBNorának találtam tavaly a fűszernövényes topikban egy hozzászólását magról (kis sarjhagymáról) ültetett fokhagymáról. Ez most különösképpen érdekelne (bár nem aktuális éppen most, de felmerült a téma a családban és sehol nem találtunk épkézláb segítséget): akkor ezt most hogy?
A kis sarjhagymákat / magokat ősszel kell elduggatni? Mikor kelnek ki? Mikor lesz belőlük rendes fokhagyma? Következő ősszel vagy két év múlva? Mivel lehet elrontani a dolgot? Mindegyik fokhagyma tud ilyet?
Előre is köszönök minden tanácsot!
Előzmény: CBNora (6186)
V.M. Creative Commons License 2008.06.14 0 0 6192

Kapor és maghozó hagymák.

kérészke Creative Commons License 2008.06.14 0 0 6191

Hát, én már nem tudom mi lehet. Most egy zöld kukacot találtam, ott ahol meg volt rágva a levél. Valszínű aknázó moly+ valami más. Majd alaposan kiegyelem/válogatom és reménykedem, hogy nem terjed tovább.

Pedig azt gondoltam, hogy egy ilyen erős ízű növényt nem fognak szeretni az állatok.

Köszi

Előzmény: taormina1 (6190)
taormina1 Creative Commons License 2008.06.13 0 0 6190
Szürke por az lehet a rágcsálék, amit kitol a járatokból, de a rágott levelek és a kukacka mintha másra utalnának (bár nekem még sose sikerült elcsípni aknázó molyt.) Azt hiszem utóbbi nem rágja meg egyszerüen csak úgy a leveleket, hanam csak az említett kis járatokat készíti.
Előzmény: kérészke (6188)
zsebi41 Creative Commons License 2008.06.13 0 0 6189

Hát most már elég volna az esőből, kénytelen voltam a borsót feltépni, mert az alja már kezdett összerothadni, nagy baj nincs legalább most jó zsenge.

Féltem a paradicsomokat azoknak már sok a jóból.  az uborka még szép, de ki tudja meddig?

A málna hatalmas nagy szemű, összeségében szép a kert  azért féltem a túl sok esőtől

kérészke Creative Commons License 2008.06.13 0 0 6188

Köszi a választ, leszedtem őket. Most vettem észre a hátulján a leveleknek a kis állatot. Mint egy kis kukac, kb.2mm. Más levelek hátulján szürkés,por-szerű valami, először azt hittem valaki lehamuzta cigivel. De a levelek hátulján nem valószínű. Más levelek meg vannak rágva és biztos, hogy nem csiga, mert az látnám, vagy a nyomát. Azt is ez csinálja?  Megpróbáltam képet is felrakni, de nem lettek jók.

Mégegyszer köszönöm mindenkinek.

Előzmény: taormina1 (6176)
CBNora Creative Commons License 2008.06.13 0 0 6187
Előzmény: CBNora (6186)
CBNora Creative Commons License 2008.06.13 0 0 6186

Sajnos nem ismerek rá. Sok szép piros bogár szokott lenni rajta, majd megnézem őket alaposabban. Az a baj, hogy nem nagyon ismerem a rovarokat, az Uránia Állatvilág Rovarok kötetében szoktam keresgélni, onnan legalább a rendszertani helyét legtöbbször meg lehet találni. Aztán vagy jutok vagy valamire, vagy beérem a látvánnyal.

A Kert, növények stb. csevegős topikba raktam föl tegnap egy nagyon vicceset, korábban meg egy másikat, ami talán barna répabogár. Az is érdekes. És pompás holyváim vannak, azokat azt hiszem, ide raktam föl régebben.

Az biztos, hogy virágzó petrezselyem nélkül szegényebb lenne a kert.

Előzmény: trasgo (6185)
trasgo Creative Commons License 2008.06.13 0 0 6185
Szia Nóra őt ismered?
ő is a magvas petrezselymen volt a csíkos poloskák között

Előzmény: CBNora (6184)
CBNora Creative Commons License 2008.06.13 0 0 6184
Nekem is egyik kedvencem ez a piros csíkos poloska. Eddig a virágzó kapron és petrezselymen láttam. Szinte csak azért hagyok virágzó petrezselymet, hogy biztos legyenek ilyenek a kertben (meg hogy legyen mag).
Előzmény: trasgo (6180)
Zitka Creative Commons License 2008.06.13 0 0 6183

Ááá, abbahagytam a kupacolást. Addig csináltam, amíg megállt magától, aztán sorsára hagytam. :-) Most kb. 25-30 cm magas a dombocska körülötte. Kíváncsi vagyok, mi lesz belőle... azt az extravékony sárgahéjú krumplit ültettem el, amit sütni szoktunk itthon (sütőben, héjastul).

Előzmény: Flanell (6177)
V.M. Creative Commons License 2008.06.13 0 0 6182

Egyébként szép a krumplim.

V.M. Creative Commons License 2008.06.13 0 0 6181

Gondolom nektek is vannak efféle "kedvenceitek".

trasgo Creative Commons License 2008.06.13 0 0 6180
1 paprika palántán a két ragadozó gyönyörű

botusan Creative Commons License 2008.06.13 0 0 6179
:))))D
Előzmény: Vezso (6174)
CBNora Creative Commons License 2008.06.13 0 0 6178

Biztos, hogy a málnáé.

De ellenőrizhető egy termő szálon.

Előzmény: Vezso (6174)
Flanell Creative Commons License 2008.06.13 0 0 6177
Ja, igen. Tavaly én is ki akartam próbálni, de aztán nem lett belőle semmi.
Kupacolgatod? Szerintem virágzáskor már legalább 5 autógumi magasnak kell lennie, ezután már nem nyúlik annyira. Az ilyet csak akkor kell szedni, mikor leszárad a szára, augusztusban.
Előzmény: Zitka (6172)
taormina1 Creative Commons License 2008.06.12 0 0 6176
Aknázómoly. Le kell szedni és kidobni az ilyen levelet, de meg is lehet enni, fö, hogy ne tudjon továbbterjedni.
Előzmény: kérészke (6159)
Vezso Creative Commons License 2008.06.12 0 0 6175
"Facsemetét neveltek a kutatók abból a kétezer éves datolyamagból, amelyet Maszada ősi erődjében leltek egy ásatás során 2005-ben. A csemete hozzájárulhat ahhoz, hogy újjáéledjenek a Biblia növényei."
Vezso Creative Commons License 2008.06.12 0 0 6174

Nem, nem! A szederé a bolyhos!

:)

Bocs

Előzmény: botusan (6173)
botusan Creative Commons License 2008.06.12 0 0 6173
"A málna levélfonáka fehéren molyhos, a szederé nem."

Nagyon szépen köszönöm, nekem eddig teljesen egyformának tűnt.
Mostmár nem:)D
Délután szépen ki is ritkítottam....
Előzmény: CBNora (6120)
Zitka Creative Commons License 2008.06.12 0 0 6172

Csak kísérleti céllal lett ültetve...  Talán emlékszel, a Jamie Oliver féle fölkupacolós módszert akartam tesztelni.

Ha látnád, mekkora a veteményesem, még ezt az egy bokrot is túlzásnak találnád. :-D 

Előzmény: Flanell (6171)
Flanell Creative Commons License 2008.06.12 0 0 6171
Egy bokrot?? És mi a célod vele? Eltárolod télire, vagy kiállsz vele a piacra? Esetleg teherautó platójáról árulod? :) (Bocsi!)
Hát, virágzáskor már szokott alatta lenni tyúktojás nagyságú. Nagyanyám ilyentájt mindig "kiherélte", vagyis egyik oldalról megpiszkálta a bokrot, a nagyot kivette újkrumplinak, ez csak pár centi mélyen van, visszatemette, és a többi nőtt tovább. De hát te sok mindent nem tudnál csinálni 1-2 szemmel, esetleg beledobnád a húslevesbe.
Amúgy a teljes bokrot augusztus első felében szokták szedni, vagy mikor hogy, nagyon változó.
Előzmény: Zitka (6170)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!