Keresés

Részletes keresés

trasgo Creative Commons License 2008.06.22 0 0 6289
Szerintem kálium hiánya lehet , ha perez mohikán vagy hasonló rezisztens fajták akkor gomba szóba se, jöhet, ha csak pár tőről van szó beöntözés volldünellel ,wuxallal ., de elég lehet 1-2 hetente levéltrágyázás is.

Előzmény: Katka8 (6288)
Katka8 Creative Commons License 2008.06.22 0 0 6288

Szervusztok, jó napot kívánok mindenkinek ! Van egy pár tő uborkám, szépen keltek valamikor május elején, szépen nőnek is, na de egyéb semmi. Tele vannak virággal, ezeknek a nagy többsége meddő, amin meg látszik, hogy ubi lenne belőle, abból semmi nem lesz, mihelyt a virág elhervad, az ubika megsárgul és leesik. Félárnyékban van, idáig csak esővizet kapott, a fajtáját nem tudom, valami lisztharmatnak, peranoszpórának ellenálló. Úgy látszik, a termésnek is ellenáll. Szóval gomba? Valami fertőzés? Mit adjak neki? Előre is köszönöm a tanácsokat.
lavanda Creative Commons License 2008.06.22 0 0 6287
Szervusztok! A segítségetek kérném!
Nagyon későn, május elején jutottam el oda, hogy a kertünkben veteményezzek. Junius elejétől egy hétig nem voltam itthon, aztán jött az eső. Mire újra kijutottam a kertbe, a fokhagyma elég jól megnőtt ( olyan sűrű gyomban, hogy ilyet én még a mi ketünkben nem láttam ), de a száruk vége szárad, kivétel nélkül mind. Böngésztem a netet eddig, de semmire nem jutottam. Szerintetek mi lehet a baj, és van-e még teendő egyáltalán? A fejes salátával együtt vetett petrelyemnek már amúgy is vége, a saláta levénült, a petrezselyem meg csak itt-ott kelt ki.
A segítségetek előre is köszönöm!
anblock_italia Creative Commons License 2008.06.21 0 0 6286
Köszi! Leszedni sem volt könnyű, hát még megpucolni..., ha néha egy normális fürt került a kezembe az nagy öröm volt! Tiszta idegbeteg vagyok, még szerencse, hogy volt hosszabbítás a focimeccsen, legalább az elterelte a figyelmem:-) Igaz, jobb vége is lehetett volna:-(
Előzmény: ptp2 (6285)
ptp2 Creative Commons License 2008.06.21 0 0 6285
De van. Én Nevirolt szoktam küldeni gyümölcsfákra, permetszerrel egy menetben.
Előzmény: anblock_italia (6283)
Flanell Creative Commons License 2008.06.21 0 0 6284
Részemről passz.
De talán a növényvédelmisben többet tudnak.
Előzmény: anblock_italia (6283)
anblock_italia Creative Commons License 2008.06.21 0 0 6283
Nem régi, pár éves, viszont a tápanyaghiány az mindenképpen elképzelhető, nincs túlajnározva. Akkor én is megpermetezem párszor Wuxállal. Nincs valami olyan szer, amivel egyéb gyümölcsöket is szoktak permetezni, hogy jobban megtermékenyüljenek a virágok?
Előzmény: Flanell (6282)
Flanell Creative Commons License 2008.06.21 0 0 6282
Régi telepítésű ribizli?
Nálunk is anno 20-as fürtök voltak, kuriózumként 25-ös, manapság meg már a 8-asat is mutogatjuk egymásnak. A levelek sem olyan dúsak.
Úgy gondolom, tápanyaghiány (kálium?) miatt lehet. El is határoztam, ha lejön az összes, levéltrágyázom. Idén már szórtam egyszer.
Meg jövőre már tényleg áttelepítem.
Előzmény: anblock_italia (6280)
Flanell Creative Commons License 2008.06.21 0 0 6281
Á, dehogy! :)
Persze, én is inkább azt szeretem csinálni, amiről úgy gondolom, hogy értelme van.
Előzmény: anblock_italia (6279)
anblock_italia Creative Commons License 2008.06.21 0 0 6280
Amúgy ribizlit szüreteltünk, nem lehet okom a panaszra, elég sok fürt termett, de ha azokon a fürtökön nem 3,4,  jó esetben 5, 6 szem lett volna, hanem mondjuk 10, 12, akkor még elégedettebbek lehetnénk. Van annak valami módja, hogy jobb legyen az arány?
anblock_italia Creative Commons License 2008.06.21 0 0 6279

Kedves Flanell!

El sem hiszed, mennyivel jobb kedvvel kapálgattam ma a budaörsi kertünkben, mint tettem eddig:-) Már csak olyan fajta vagyok, aki szereti tudni, hogy mit miért csinál. Megkérdeztem a sógornőmet, hogy ő tudja-e, miért kapál, kb. azt mondta, hogy azért, mert azt szokták mondani, hogy kapálni jó:-) Felvilágosítottam, nagyon örült neki!:-) Remélem nem nevetsz ki:-)

Flanell Creative Commons License 2008.06.21 0 0 6278
Kiszedtünk pár krumplit megnézni.
Kiderült, hogy a sok év óta meglévő sárga krumpli nem Agria. Az Agria sokkal sárgább héjú, és sötét szárú, a régi fajtánk nagyon világoszöld.
A képen a rózsaszín Kondor, a sárga Agria, a felül lévő fehéresebbek a régi sárga fajta. Ezek kisebbek, de nagyon sok darab van egy bokor alatt. Ezek lehetnek most tojás nagyságúak, a többiek ennyivel nagyobbak. Mivel még tart a virágzás, az eső nagyon jól jött nekik. Bár nem volt olyan sok víz, az egész esős időszakban talán 15 mm, több részletben. (Nálunk itthon legalább a duplája.)
Flanell Creative Commons License 2008.06.21 0 0 6277
Nekem eddig még minden vadászkutyát sikerült hozzászoktatnom a saját macskákhoz. (A felnőtt macskát kutyához szoktatni már bonyolultabb.)(És a fél év alatti kiskutya is olyan bolond módon viselkedhet, hogy a macska megijed, és vége a barátságnak.)

Most is foxim van, az idegen macskák után áttöri a vaskerítést, de a sajátokat elviseli, pár nap után bármelyiket együtt lehetett hagyni vele.
Ehhez persze az kell, hogy a kutya feltétel nélkül engedelmeskedjen, legalábbis, amikor tudja, hogy komolyan beszélek.

Az első nap megmutatom neki a macskát távolról, és mikor ki akar ugrani a bőréből, rászólok, hogy "nem szabad" és hogy "a mi macskánk".
Aztán mikor a macs már megbízik bennem, és megül a kezemben, felveszem, simogatom, közben a tartó kezemmel úgy fogom a fejét, hogy csak előre bírjon nézni. Így háttal odaviszem a kutyához, hogy a macska ne lássa, mert akkor nagyobb tétel ragtapaszt kell vásárolnom, és a fenekét megszagoltatom a rendkívül izgatott kutyával (közben mondom párszor, hogy nem szabad), mert a kutya addig nem barátkozik meg vele, míg meg nem ismerte a macska saját szagát, ami alapján be tudja azonosítani.
Ezt még később párszor megismétlem, míg már nem érdekli a kutyát, akkor már a macskának is szabad látni a kutyát, előbb persze csak 2 méterről.
Ameddig a kutya közelről meg nem szagolta a macskát, addig kergeti.
Persze, az előfordulhat, hogy a macskának a későbbiekben nem szabad nyávogni és futni, de normál esetben a kutyákat abszolút nem érdeklik a saját macskák, egy hónap múlva a macska már hozzájuk is dörgölőzhet a mi jelenlétünkben, szegény kutya olyankor nagyon kétségbeesetten néz ránk, hogy ezt azért már mégsem kellene megengedni.
Flanell Creative Commons License 2008.06.21 0 0 6276
A hagymalégy bábja egyáltalán nem mérgező tudtommal, sőt nincs is benne olyan sok mesterséges adalék, mint a boltban vett kolbászban, amit szintén beleteszel az ételbe. :) És az íze sem rosszabb.
Én már dolgoztam vágóhídon, láttam, mi megy ott, és hidd el, legszívesebben csak hagymalégy-bábokat ennék.
Előzmény: cypress. (6272)
Flanell Creative Commons License 2008.06.21 0 0 6275
Amikor nappal 30 fok körül van, akkor éjszaka beáll az a 18-22, amit optimumnak ír.
Legalábbis, nálam nagyobb mértékben még soha nem jelentkezett mérsékeltebb, 25 fokos nappali hőmérséklet idején.
A 35 fokos aszály persze már megint más.
Előzmény: CBNora (6274)
CBNora Creative Commons License 2008.06.20 0 0 6274
A burgonyavészről azt írja a Hertelendy Lajos - Lönhárd Miklós: A burgonya betegségei, kártevői, károsodásai és komplex növényvédelme c. könyv:
'A peronoszpórafélékhez tarozó gomba hőmérsékleti optimuma sporangiumképzéskor 18-22 °C, (max, 27°C,min. 6,5 °C). A gomba fagyérzékeny, de már *2 fok alatt és 30 °C felett károsodik.
Tehát az igazi nyári meleg már nem annyira veszélyes.
Előzmény: cypress. (6272)
zsebi41 Creative Commons License 2008.06.20 0 0 6273

A szivem fáj amikor ilyen édes kis cicákat látok.

Mindig volt cicám, csak akkor nem amikor a kutyát vettük, akkor nem gondoltam volna, hogy egy kutya kölyköt nem lehet összeszoktatni egy cicával, hát nem lehetett.

Próbálkoztam a vége az lett, hogy a túlvilágon el kell számoljak egy cica élettel.

Igyí aztán 11 éve már macskátlan vagyok, a padláson és a garázsba mi fogjuk az egereket.

Itt egy kép a vérengző tettesről.

és még örülhetek, hogy az unokákat megtűri, de szeretni rajtunk kívül senkit nem szeret, ennivalót senkitől nem fogad el. 11 éve nem tudunk tőle 1 napnál hosszabb időre sehova se menni.

És mind ezek ellenére hihetetlen de szeretjük.

cypress. Creative Commons License 2008.06.20 0 0 6272

A burgonyavészhez nem esős idő kell, hanem esős időt követő nagy meleg.

Hát most éppen ez van nálunk. Mert még tegnap esőket mondtak,ma meg már kánikulát...nagyon meleg van.

Azt hiszem az a Ridomil jó lesz nekünk is. Remélem van a gazdaboltban.

Ha nincs akkor kérek vmi kifejezetten gombaölőt.

A karateval meg akkor próbálkozom a tetvek ellen.Tegnap csináltam az első zöldbablevest:-) Nagyon jó lett Így van iis dőm most az újabb szedésig próbálkozni. Azért az a jó,hogy nem minden zöldbab tetves csak pár bokor.

A hagymában a kukacok vagy még benne vannak, bebábozódva, vagy már kikeltek, és akkor már csak az üres báb van benne.

Ez nem jó hír:-(

Belefőztem őket a levesbe???

Akkor most dobjam ki az összes hagymát? Mert nem látom a kukacokat,de ezek szerint mégis ott vannak(vagy az üres báb) az meg még látatlanban is gusztustalan...

Köszönöm a tanácsokat!!!:-)

Előzmény: Flanell (6269)
cypress. Creative Commons License 2008.06.20 0 0 6271

Ha nem viszi el addig a gyerekek egyik osztálytársa sem(mert nincs túljelentkezés) és még augusztus közepéig meg bírja/bírjuk őrizni a testi épségét akkor üzenek vagy üzenj és tiéd lehet :-)

Ha esetleg mégis gazdira lelne addig, akkor szólok,hogy ne várjatok hiába.

Nagyon féltem őt,jó lenne neki minél előbb biztonságban.

Előzmény: botusan (6263)
cypress. Creative Commons License 2008.06.20 0 0 6270

Nekünk is volt egymással felnövő kutya macska,ott nekünk  sem volt gond velük.

Sajnos nem bírom a macská(k)hoz hozzászoktatni a kutyát:-(

Lassan 1 éve tettük ki a macsekot és még nem szokta meg őt a kutya.Ez a kis 5dekás macska meg nem ellenfél neki. Mert a nagy az lerendezi már az orrát. Szóval a kicsinek sajnos menni kell amég lehet...

Előzmény: kicsee (6262)
Flanell Creative Commons License 2008.06.20 0 0 6269
Krumplibogár még később is lesz, augusztusig mindig előfordul több-kevesebb. Csak később már nem olyan egyszerre kelnek. De azért figyelni kell, mert néha ilyentájt is lehetnek nagy népesség-robbanások.

A burgonyavészhez nem esős idő kell, hanem esős időt követő nagy meleg. Tegnap már láttam egy beteg bokrot, le is fújtam az egészet Amistarral. Máskor Ridomil Gold 68-at használok, csak most sokat permeteztem, és egyszerűbb volt a folyadékot használni, másrészt meg nagyon dícsérik, hogy mivel új szer, még nincsenek ellenálló gombák.
A helybe vetett uborkát tegnap szedtem először, de már azon is látszódtak a peronoszpóra első jelei, a tökfélék között meg már volt, amit le is nyomott a "fenerosszpora", ahogy régen mondták, tehát ezeket is szórtam.

A Karate az rovarölő, az lehet, hogy nem védi meg a krumplit a betegségek ellen. :)
De valamit lehet, hogy nem árt beszerezni, a rádióban is mondták, hogy mindenfelé támad a burgonyavész. A boltban biztos ajánlanak valamit, legjobb az olyan, ami felszívódó+kontakt, mint a Ridomil.
Nálam is összeborultak a sárga krumplik, pedig 80 cm körül van a sortáv. De még nincsenek megfeküdve.

A hagymában a kukacok vagy még benne vannak, bebábozódva, vagy már kikeltek, és akkor már csak az üres báb van benne.

A káposztát, brokkolit szerintem szórd meg Karatéval. De valami nedvesítőszert tegyél hozzá, mert a viaszos levelekről lepereg a permet, mint az imádság.
A zöldbabra is tehetsz belőle, szedés után, és legalább egy hetet várj a következő szedéssel.
Előzmény: cypress. (6254)
Flanell Creative Commons License 2008.06.20 0 0 6268
Látom, dolgos macskák, éppen vasalják a ruhát.
Előzmény: kicsee (6258)
Flanell Creative Commons License 2008.06.20 0 0 6267
Ha ilyen sűrű a brokkoli, akkor csak nyúlni fog, fejesedni nem.
A soxor említett Balázs-Fílius könyvben ezt írják:
"Tenyészterülete 90x45-60 cm, ikersorban 100+30 cm sor- és 40-50 cm tőtávolság, a fajtától függően."
Előzmény: tuztovis (6230)
Flanell Creative Commons License 2008.06.20 0 0 6266
Az ötlet jó!
Csak a kivitelezésre nincs elképzelésem. :)
Előzmény: szalmaszál (6225)
Flanell Creative Commons License 2008.06.20 0 0 6265
Először azt hittem, a vastagsága 10 cm, de az sok lenne gumókezdeménynek. :)
Én is idén vetettem először, áprilisban, fél méternél magasabb, alul a levelek 4-5 cm széles izét alkotnak. Eddig még nem dőlt ki egy sem, pedig volt elég rendes szél a múlt héten.
Előzmény: kérészke (6264)
kérészke Creative Commons License 2008.06.19 0 0 6264

Sziasztok!

Édesköményt vetettem még májusban, már elég szépek. Kb 10 cm., és már látszik a gumókezdemény(?).  Most úgy néz ki mint egy kis karalábé: vékonyka szár, gumó, levélzet. Attól félek el fog dőlni. Vagy megvastagszik a "szára"? Ha eldől mit tegyek, halmozzak köré földet a gumóig?

Előre is köszi

botusan Creative Commons License 2008.06.19 0 0 6263
Nekünk kellene a kiscica, de csak augusztus második felében járunk a Börzsöny felé....
Előzmény: cypress. (6254)
kicsee Creative Commons License 2008.06.19 0 0 6262
Hát igen, ez mindig sarkallatos pont, hogy kutya és macska hogy bírja... Nekünk amíg volt kutyánk is és macskánk, együtt játszottak, de kb együtt is nőttek fel. Lehet, hogy ez volt a kulcs. Bár még akkor is veszélyes, mert egy kutya durvábban játszik, mint egy macska és bizony egy harapás, egy reccsenés és megszüntek az idegi kapcsolatok a 4-es csigolyánál.

Szóval vigyázz a kis macsekra, vagy próbáld a kutyát hozzászoktatni, ha birod. Ha nem akkor nem tudom, lehet oda kell valakinek adni.

Az ösztön ellen nem tudsz védekezni... a sünök nincsenek biztonságban sajnos, ha olyan a kutya. A mienk mamlasz volt, nem tudott az semmit, csak bújni :)

Ja macsekmenta... lehet, hogy kérnék egy kis levélkével. Néha rájuk férne.
Bár olyan érdekes, hogy Pimpi és Pompi testvérek, ugyanabban a környezetben nevelkedtek most 1évesek és mégis:
Pimpi az még most is játszik a farkával, cérnával, más macskákkal, ha engedik vagy próbál szopizni...()hát igen sajnos csak 1-2 hétig volt anyjuk.
Pompi meg csak nézelődik és uralja a terepet. Ha ő feltápászkodik annak komoly oka van. Rendszerint abból vagy evés, vagy kaki-pisi, vagy egy kiadós verekedés kerekedik a szomszéd betolakodóval. Viszont ő védi az egész familiát.
Múltkor a kismacsek egy kicsit nem figyelt és átjött a szomszédból egy nagy dög, ment Findusznak. Húhú lett ám verekedés... El lett rendezve a szája. Meg is dicsértük utána nagyon.
Előzmény: cypress. (6261)
cypress. Creative Commons License 2008.06.19 0 0 6261

Édesek:-)

Én nagyon szeretem a macskákat.

Szívem szerint megtartanám a picikét,csak ugye van a böhöm nagy kutyánk. Sőt nem is az enyém,hanem a bátyámé,de mikor felköltözött Pestre mi örököltük,befogadtuk,hogy ne kelljen elaltatni.  13 éves már...

Sajnos a nagymacskánk is csak a vehemenciájának köszönhetően van még életben.

Pedig a nagymacska 3 évig bennt lakott,csak ablakból látta a kinti világot.aztán költözés után itt már kiengedtük..szépen hozzászokott,elég edzett lett kutya ellen,de nincs is könnyű dolga a kutyával.

Most a teraszon élnek,ahová a kutya nem tud felmenni,de a kicsi már egyre szeleburdibb. Attól félek leesik egyszer.Valamelyik nap is én kaptam el röptében.

Szóval neki az lenne a vég ha leesne,megenné a kutya.

Amúgyis haragszok a kutyára,mert nem csak az epret,de a süniket is megeszi.Tavaly is kb.10sünnel végzett,idén is vagy 5-el eddig. Kirágja az agyukat és otthagyja,és én nagyon sajnálom őket,de éjjel csinálja mikor alszunk még rajtakapni sem tudom,hogy jól elagyabugyáljam..bár szerintem ez ösztön, ez ellen hiába agyabugyálnám.

Mondtam már a páromnak,kerítsük el a kutyát.Azt mondta ekkora kertben nem kerítünk,azért van a nagy kert hagy szaladgáljon.+nagyon sok a lopás a környékünkön,kell a kutya...

Úgyhogy nagyon féltem a kis Párát:-)

CBNora Creative Commons License 2008.06.19 0 0 6260

Hát igen, lehet, hogy érdemes az anyját ivartalaníttatni. Nekünk 2 macska is szinte sok.

Nem kell macskamenta mag? Ennyi macska közül biztos akadna, aki értékelné!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!