Az h ide költözik még nem jelent semmit. Farkas Sanyiék háza is már legalább 4 éve felépült a Csutora utcában, aztán mégsem ő az edző.
(mondjuk az nagyon gáz lenne, ha az országban 2 edző van aki képes bajnokcsapatot építeni Fehérváron...és mindkettő Fehérváron lakik...de egyik sem dolgozik az Albacompnál...)
Ha a 2 edző közül kéne választani én Farkas Sanyit választanám, mert őt minden szurkoló szereti, ő már bizonyított itt, és hatalmas elégtétel lenne neki ha 8 év után újra vele jutna csúcsra a fehérvári kosárlabda.
Ugyanakkor ha Farkas Sanyi semmi kép sem jöhet számításba, akkor semmi kifogásom nem lenne Ivko ellen sem, sőt külön élvezet lenne figyelni, h vajon N.G. -nek sikerülne-e "megszeliditenie" Ivkot vagy pedig Ivko is képes lenne úgy leordibálni N.G. fejét ahogy anno Farkas tette?
Az azt hiszem mindenki számára bebizonyosodott az elmúlt 8 év alatt, hogy idehozhatjuk az elöző szezon legeredményesebb játékosait, és jöhet akár magyar akár külföldi edző....vmi miatt nem áll össze a dolog.
Tehát vagy jó lesz a továbbiakban is N.G-éknek ez a lagymatag helyzet 1000-1200 nézővel és a középmezőnnyel, vagy pedig a 2 emíltett edző közül bármelyiket leültetik a kispadra és hagyják dolgozni, h újra bajnoki aranyat ünnepelhessünk.
Viszont valamiért az Ivkovics által fémjelzett Pécs néhány éve ott van a honi kosárlabda élvonalában!!!!! Pedig gyengébbnek kikiáltott stb...
Náluk nem elvárás a négy közé jutás, nálunk igen. Nekik megy, mi a a seggünket verjük az aszfalthoz akkor sem!!! Miét, miért miért? Mit tud a többi csapat, amit mi nem? Miért vannak nekik jobb játékosaik, de papíron mi vagyunk az élcsapat, amelyik majd idén megmutatja......hogyan kell 5-8-ig tartó helyen végezni a Magyar Kosárlabdabajnokságban!
...nem lenne jobb levenni a terhet levenni a fiúk válláról, hogy húúúúú, ha nem jutunk be a négybe (ami kimondva kimondatlanul a bajnoki aranyat jeleni) akkor itt felnégyelés lessz!!!!!
Annyi mindent kipróbáltunk már, nem lehetne eccer megpróbálni, hogy:
Srácok, játszatok ahogy csak tudtok, teljes odaadással, a lényeg, hogy ne essünk ki az első osztályból, aztán ha jól játszotok akkó jutalmat kaptok, ha mégjobban akkó puszit is!
Persze van itt baj elég. Simi nem passzol, Bradford streetballos, McLenndon meg homályt dob, Bencze nem lát, Radovics lassú, Hanga fiatal, Szabó nem játszik, Sóos meg mér jött vissza, Dávid nem tud dobni, az edző nem ért hozzá, a vezetőség mér nem tűnik el, a Dombóvár streetballozik, a Szolnok üt-vág....az ég kék, a fű zöld.
A bajokat két dologba egységesíteném.
1. Nincs sportpszichológus
2. Mindenki mást csinál, eldolgoznak egymás mellett. Értsd, az edző mond valamit, a játékosok nem azt csinálják, mást akar a vezetőség, a szurkolók, megint mást.
Kedves szurkolótársak! Én nem minősítek senkit szurkolás szempontjából, mert szerintem jó csapat a mi szurkolótáborunk. (Nem mondhatja senki, hogy nem szurkoltunk a legutolsó meccsen).
De visszasírni Dávid Kornélt felesleges. Ász játékos meg minden, DE NEM FOG VISSZAJÖNNI!! Ideje lenne végre elhinni. (Nekem is nehezen megy)
Ivkóra visszatérve. Lehet szeretni, nem szeretni, elismerni és nem, de egy dolog biztos: KÉPES BAJNOKESÉLYES CSAPATOT CSINÁLNI MAGYARORSZÁGON!!!!!
És még valami: Ide fog költözni hamarosan, és ez valószínű! Nem biztos, hogy itt fog dolgozni, de itt fog élni!
A szkeptikusoknak: Biztos forrás, és amikor rákérdeztem az esetleges munkára, azt mondták, hogy ingázott ő már eleget, nem fog megijedni tőle.
szerintem lapozz vissza a 99es meg 2000-es hírekbe, és kukkolj bele mennyi pénz és milyen állomány volt az ellenfeleinknél. egyáltalán nem igaz hogy mi kiemelkedtünk,. a végén igen mer mi lettünk bajnokok de az elején messze nem volt egyértelmű...
az idő meg sokmindent megszépít, ez mennyire igaz... én pl emlékszem hogy marhára nem volt egyszerű egyik bajnoki címünk se, pl a tragikus zete elleni meccs 0-17-jére emlékszik még valaki? meg a párharc 0-2-jére??? rezgett a léc. utólag könnyű mondani h "áhh, túlmentünk" de én közben azér emlékszem hogy nem volt az annyira sima... igaz Sanyinak bejöttek a húzásai. szerencsére.
ivkovics témában, mielőtt az egekbe emelitek: neki zéró tapasztalata van olyan szituban ahol nagyon magas az elvárás, mindenki okosabb nála és mindenki bele is pofázik a témába, plusz viszonylag színvonalas keret is a rendelkezésére áll.
mert vegyük észre, eddig akárhool volt, egyértelműen ő volt a főnök, senki nem (mert) beleszólni a dolgába, plusz a mostani játékoskerete nem erős, viszont nagyon jól motiválható, a fiatalok mennek utána mert neki köszönhetik hogy egyáltalán pályán vannak (nem rosszak, de semmivel se "tehetségesebbek" mint a mi hasonló korú játékosaink), a légiósok meg kakukktojás afro-amerikai fiú kivételével az ő emberei.
Nem kell felindulni, csak reálisan látni. A magyar kosárlabda sajnos messze áll a professzionális szinttől. Sporttársnak igaza van, Ivkovics nem érdemei alapján jó edző, és talán szakkönyveket sem annyit forgatott, de azért csak elvégzett egy-két szerb iskolát, ott ahol felesége, a székesfehérvári születésű Béres Tímea, szerb nyelven szintén vizsgát tett! Aki egyébként zseniális intelligenciával tűri, ahogy férjét még egy edzőmeccsen is pocskondiázzák azon, leginkább MaxiPotczakra hajazó, joviális úriemberek, akik leginkább a beszólások kedvéért járnak kosármeccsekre.
Ivkovicsra nem mint a bonyolult játékrendszerek kidolgozójára kell gondolni, de ezt nem az NBA. A magyar bajnokságban játszó játékosoktól nem várható el, hogy 0,8 másodperccel a vége előtt, időkérést követően, félpályáról allé-oppra passzolják a labdát, hogy így fordítsák a maguk javára a meccset az utolsó utáni pillanatban. Vagyis, nem kell itt mértani pontossággal azt sem megtervezni, melyik játékos, hova, mennyit, hogyan lépjen minden egyes támadásban.
Ivkovics pont azt tudja, ami ide kell. Megszakítani a játékot, ha szükséges, kizökkenteni az ellenfelet műbalhéival. Népharagot gerjeszteni, amitől a saját játékosai erőre kapnak. Gengszter kosárlabda kicsit, de a magyar bajnokságba ez kell. 2000 óta nem nyertünk semmit, a Paks kivételével alig akadt olyan magyar bajnok csapat ebben a hét évben, amelyekről elmondható, játékosállományban a legjobbak lettek volna. Mert sem a Körmend, sem a Kaposvár nem akkori alakulatai nem tűntek annak.
Azzal nem értek egyet, hogy a három bajnokscsapatunk nem lógott ki a mezőnyből, mind anyagilag, mind játékosállományilag. Minden poszton legalább két azonos értékű játékosunk volt. És ami a legfontosabb, 4-es, 5-ös posztokon is legalább 4-5 olyan ember állt rendelkezésre, amelyből az év elején talán egy, ha akadt képességei alapján (Bencze). Sokkal több variációs lehetőség volt. Ha az egyik spílernek nem ment, jött helyette a másik. Erre mondtam, hogy ehhez Farkas Sanyinak nem kellett túlságosan sokat hozzátennie.
Természetesen, nem edzői kvalitásait firtatom, csupán azt mondom, hogy nem kellett éjszakákon át gondolkodnia a taktikán. Mert néhány szóval megértette a sztárjaival, mit és hogyan játszanak. Egy dologban valóban zseniális volt, pedagógiában. Az, hogy kezelni tudta Shannon-t, önmagában nagy érdem, és hogy Blanks nem nőtt a fejére, az is nagy dolog. De ez még nem elsősorban szakmaiság. Az NBA-ben a head of coach bele sem megy ilyen dolgokba, arra ott van a mentális felkészítést végző szakember (gárda).
És még egy dolog közrejátszott az utolsó két bajnoki címünkben: egy nagy rakás mázli, hisz Maroney de még Wilbourne sem minden sarkon terem. Ilyen játékosokat most nem tudom, hogy lehet-e találni. Hisz azóta eltelt 7 év. A környező, korábban lesajnált bajnokságok: szlovák, osztrák szépen beértek minket. Az ő piacuk pedig nagy felszívóerőt képvisel.
Első felindulásom után azért el szeretném mondani, hogy szerintem a csapat játékereje csak az első bajnoki győzelemkor volt mindenki elött. És nem klasszisokkal, hanem egy orrhosszal.
A második bajnoki évben szerintem a Pécs, a Paks és a Falco is erősebb volt névre, mint az Albacomp.
A harmadik évben a döntőben legyőzött Szolnok mellett például ott volt egy Falco is, akik a Kálmán, Dzunics, Pankár, Wiley, Coleman ötössel sem voltak éppen gyengébbek, mint a mi keretünk.
Az az állítás, hogy ehhez Farkas Sanyi nem, vagy csak alig tett hozzá elég abszurd.
egyetértek. egyrészt Sanyiban pont az volt a nagy szám h "sztárokkal" is képes volt bajnokságot nyerni, mikor ott volt a teher.. nameg emlékezzünk csak, mennyire volt nyugodt a 99-00-es bajnoki évad? semennyire... csarnok építés alatt, főszponzor meg a bíróság előtt... aztán 2000 után többször is volt nekünk olyan keretünk hogy "magától" kellett volna bajnokságot nyernie, mégsem tette.
inkább azt kell észrevenni, és felfogni, hogy normál esetben egy szezonban egy csapat lehet bajnok. és azok nem feltétlen mi vagyunk.
Örülök, hogy mások szerint is haza kellene költöztetni Ivkovicsot, ha már egyszer Fehérváron építkeztek, minden bizonnyal, előbb-utóbb megunják majd a világjárást is. Lehet szeretni, nem szeretni. én például Simon kifejezetten gusztustalan játékosnak tartom (a Dombóvár ellen is volt egy csúnya visszarántása, talán Deák karját kívánta letépni, egy ellene elkövetett fault után), de elfogadom, hogy itt van. Még akkor is, ha nem feltétlen értek egyet azzal, hogy világmegváltó volna. Szemben Ivkovics-al. Aki valljuk be, de egy a miénknél sokkal szegényesebb játékoskerettel ál a második helyen a bajnokságban. Úgy, hogy keretében van egy Fehérvárról ezernyi ok miatt elvágyódott, itt kicsit lesajnált, talán már nem is olyan fiatal, de Simonnal jobb irányító, temérdek nyugdíjas, egy a kosárlabdától egyszer már visszavonult légiós.
Képzeljétek el, ha ilyenek lennének nálunk, mire lennénk képesek... Visszatérve a gondolatmenetem elejéhez. Igen, el kellene jönnie az apokalipszisnek, és utána pedig a feltámadásnak. De az már egy Új Szövetség legyen. Új alapokon. Be kell látnunk, hogy a múltból nem lehet megélni: nincs csapatunk, nincs közönségünk (attól még, hogy a honlapunkra 2200 nézőt írunk be rendszeresen, a valóságban 1300-1500 embernél több sosincs a meccseinken vö. dombóvári English stat csalásokkal...), nincs a jelenre elképzelésünk, jövőképünk sosem volt, mert előre még bajnokcsapataink sem építkeztek, és már annyi pénzünk sincs, hogy mindezeket feledtetni tudná. Van viszont egy komoly közutálat, amelyet az előbbiek miatt szereztünk meg hosszú évek alatt. És ez érvényes a bírókra, az ellenfekre, szurkolóikra, mindenkire.
Ne Farkas Sanyit hívjuk ide vissza, mert (és most tudom, ezrek fognak megkövezni), de nálam ő sem feltétlen bizonyította azt, hogy a jelenlegi helyzetünkben ő volna a tökéletes megoldás. A három bajnokcsapatunkat ha megnézzük, mind messze kilógott a mezőnyből. Elvileg, akár maguktól is bajnokságot nyerhettek volna. Túl sok taktika akkoriban nem volt felfedezhető, egész egyszerűen átrohantunk a mezőnyőn. Gyors leindításokból igyekeztünk több pontot dobni az ellenfélnél. A mai kosárlabda azonban másról szól, taktikáról, fegyelemről, védekezésről, meccs közbeni szerkezetváltásokról. Lásd az egyébként igen unszimpatikus Dzunics nyilatkozatát, mely szerint a saját játékunkkal vertek meg minket, igen a tíz évvel ezelőttivel: lerohantak minket, vagy egyéni megoldásokra törekedtek.
Vagy nézzük meg Ivko-t, aki, egy itteni meglátással egyetértve, remekül meccsel. Képes teljesen képtelen kezdőcsapattal felállni, hogy aztán az utolsó 6-8 percben a legerősebb gárda álljon rendelkezésére. Meg is lehet nézni, hány meccsüket fordították meg. Mi meg megnézhetjük, hány olyan meccsünk volt idén, amelyeken az első 2-3 percben gyorsan elmentünk 10-2-re, meg 12-4-ekre, aztán hány olyan volt, amelyeken akár csak az első negyedet is megnyertük.
Miljkovic nem rossz edző, sőt! Csak nem ide, nem ennek a közönségnek való. Mert valljuk be, mi még mindig a lerohanást, a gyors játékot várjuk. Goran nem ezt tudja, hanem a szívós védekezésből való labdaszerzést, vagy egyszerűen az ellenfél támadóidejének kivédekezését, majd a 24 másodperc lehetőleg végletekig kijátszásával eleve az utolsó 8-10 másodpercre tartalékolva a figurák indítását. Ezért is választotta irányítónak Simit. Nekem a hajam hullik ki, amikor pumpálja a labdát, egyénieskedően betör, majd látványosan hanyatt esik. Ezt, amikor ellenünk játszott, nagyon nem díjaztam, de most sem örülök neki. Ráadásul nagyon rossz jellem, nem passzol embereknek, nehezen viseli, ha vannak nála jobbak is a csapatban. Nem véletlen, hogy nem túl sok időt töltött nyugaton... Valahogy, Németh Istvánt nem akarják hazazavarni a nálunk azért valamivel magasabban jegyzett lengyel bajnokságból.
Bradford aranyos tündérmackó, de olyan dobószázalékkal, ami tényleg streetballos (ugye Hanga Ádi...). Ráadásul nekem egy kicsit sántának is tűnik, vagy gond van a mozgáskordinációjával. Irányítónak gyenge, felállt védőfallal szemben tehetetlen,.. Ellenben megbontott védelemmel szemben nagyon hatékony, ha tud, akkor remekül passzol. Az tény, hogy ő legalább kosárlabdázó, szemben Barna Krisztiánnal. Borko zseniális, én ezt év eleje óta szajkózom. Az elmúlt évek egyik legjobb légiósa (Banks után...), aki megfordult nálunk, és most, hogy már csak 28-30 perceket játszik, a százalékos mutatói is javulnak. Chad-et nagyon szeretjük, mégis, a három bajnokcsapatunk játékosai közül ő volt az egyik leggyengébb négyesünk, valljuk be. A Dombóvár ellen is megmutatkozott az, hogy kiélezett szituációban rá sem feltétlen számíthatunk. Nem egyszer dobta át igen csúnyán a gyűrűt, egészen tiszta ziccerekből is, csupán, mert némi izgalmat jelentett számára, hogy az ellenfél véői bizony gyorsabbak az átlagnál.
Zé a sérülése óta nem találja magát. Lassú, körülményes, és súlyos önbizalomhiánnyal küzd. Amelynek egy oka van, minden teher az ő vállán van. Cserecenternek szerintem zseniális volna. Nem feltétlen kellene elküldeni őt, hanem okosan igazolni. Elvileg, egykoron Dávid Kornélt azzal a feltétellel engedtük el, hogy egy idényt még játszik nálunk. Jó volna ezt a biankót lassan beváltani. Jött ő már hazai idényközben is... És nem szomorkodnék, ha az egy idény 2-3 lenne. Jól ellennének Lapovval, Cziglerrel, Sitkuval és a többi régi játszótárssal. :-)
A cseréink: Hanga Ádi még mindig nagy tehetség, de lassan ezt kezdi is elhinni, azért az NS-ben ez a streetballozás erős volt, nem ezzel kellene foglalkoznia. Sajnos, most hogy Bradford itt van, és Borko is jó formában van, nem sok esélyt látok arra, hogy beépüljön a csapatba. Soós számomra az igazi pozitívum. Nem zseni, de szorgalommal hiányosságait nem hogy feledteti, de zseniális dolgokat művel és él a számára adott, sajnos minimális lehetőséggel. Dávid Geri viszont a virtuális játékok mellett a valós életben is fejleszthetné játéktudását. De legalább küzd, hajt, akar, és ha kicsit boldizsáros sutasággal is, de legalább legtöbbször eredményesen fejezi be támadásait.
Röviden: sértődött vezetők béküljetek, először magatokkal, utána meg a világgal. Mert az, hogy sem Ivko, sem Góbi, sem Wittman, sem Lapov, sem Dávid, sem Banks nincs nálunk, az elsősorban az ő művük.
A Donbóvár légiósairól pedig annyit: elvileg a játékosügynökök úgy működnek, hogy először az Albacompnak illetve a Paksnak mutatják be a legjobbnak vélt légiósaikat, kb. 5500-6000 dolláros havi fizetésért. Ha nekünk nem kellenek, akkor mennek lejebb, és keresik meg pl. a Dombóvárt. Remélem, hogy ezeknek a fiúknak az aktái valamiért elkeveredtek, és nem arról van szó, hogy valaki Christian Brown-t vagy Kenneth Henderson-t jobbra taksálta...