Nem vizes nálam a talaj, tiszta homok az egész és domboldal, azonnal kifut belőle minden víz. Viszont az árnyékos kert az játszik.
Az erkélyen meg az lehet a gond, hogy kimeríti a földet a cserépben, én meg nem tudom, hogyan etessem. Locsoljam muskátlitáppal, mint a többi cuccost a teraszon? :)
Azt elfelejtettem írni, hogy megint így volt: a kertemben délután és este is esett, összesen kb. 3-4 mm, ami már egy igen jó öntözésnek felel meg, és elég későn kezdett felszáradni reggel, mert nagy köd volt, helyenként 50 m látótávolság, és így is 9-re már felszáradt a föld, lehetett rotálni. Ez az októberi köd egyébként biztos meglátszódik majd némely növényen.
A mángoldot az egész szezonban lehet szedni, az őszi fagyokig.
Ha túl sok van akkor lehet fagyasztani úgy mint a spenotot, a szárat meg keresztben felszeletelem úgy mint a szár zellert, és azt is fagyasztom télen minden zödséges levesbe teszek és a húslevesbe is.
A külső leveleket kell szedni késsel és mindig kell hagyni 2-3 belső levelet.
Nehezen tudom elképzelni mi lehet az oka annak, hogy a paradicsommal nincs sikered, mikor az képes a leg lehetetlenebb helyen kikelni és megnőni.
Nagyon vizes esetleg a talaj, nem kap elég fényt?
Nézzétek meg a cselló paradicsomom, ez még csak most kezd érni olyan pici mint a koktél, olyan fürtökben is van csak az íze más, és a formája olyan mint a lukulluszé, tavaly a Lehel piacon találkoztam vele a legnagyobb szezonban 400Ft. volt 1kg. Pedig termetre elég nagy kb, 180cm. két szálon nevelem és tele van fürtel, remélem nem viszi el semilyen betegség nekem ebben az évben van először.
Ebben az évben csinálom először spárgán nevelve, nagyon bevált sokkal egyszerűbb nekem a gondozás.
Leszedtem az első tököt. A patisszon még csaképp elvirágzott, pedig egyszerre ültettem. Az uborka szépen terem továbbra is, igaz, az egyik felét levitte a peronoszpóra a múltkori Amistar ellenére. De a másik felén alig látni sárga foltot, és azok a bokrok szépen fejlődnek. Csodálatos módon a padlizsán is elég szép, már gondolkodtam, hogy leveszek vagy hármat, máskor vagy kiszárad, vagy a krumplibogár eszi meg.
Csodákcsodája, idén én is zöldségeztem egy kicsit, na nem sokat, de van két sor babom, meg két sor mángoldom. (Meg egy póznányi kolbásztököm, és két tő paradicsom, cserépben az erkélyen.)
Ettől aztán kérdésem is lenne: a mángold mikor van készen? Mekkorára kell nőnie? És akkor vége, mindenestől kell kiszedni, mint a salátát, vagy csak lenyírni és újranő?
Nézem a paradicsomaitokat és többedszer is rájövök, hogy nekem a paradicsom csak frusztrációnak való. Kinn a kertben, ha hosszú sorokat ültettem, akkor is max 2-3 db ép paradicsomom lett egy évben, ha az erkélyen tartok két tövet, szintúgy. Előbbi esetben zölden rothadt el mindig, utóbbiban pl csak most kezd virágozni.
A kolbásztököt meg, érdeklődve figyelem, mert eddig még sose kelt ki, most először igen, és rettentő kíváncsi vagyok, milyen lesz.
Gyönyörűek! Végre mi is esszük az uborkát, most már jut minden napra. Az első kiadósabb paradicsomszüret a balkonparadicsomból és egy korai determináltból:
Katbo, a levendulád, na meg az a kis virágsarok nagyon szép! Na de hogy is van ez a levendulával? Írod, hogy nem vágod vissza. Én viszont valahol azt olvastam, hogy a levendulát vissza kell vágni azután, hogy elvirágzik. Lehet, hogy emiatt nem megy semmire az egyetlen, még élő levendulám?!
Már volt itt képen:)) Sőt rád hivatkozva még tovább javasoltam másoknak is, mert (jól lekopogva:) vakondmentes a kert. Igaz ez Theodórás üveg. A kupakba egy kis fém korongot tettem, hogy jobban forogjon, de működik. Kettő van belőle. Ezeknek az olasz pariknak tényleg nagyon erős a száruk.
Valami ismerős objektumot látok a képen:-) És javult valamennyit a vakond helyzet? Nálunk szerencsére lenyugodott, most már hetek óta nincs meglepetés! El ne kiabáljam!
Nagyon szépek az olasz paradicsompalánták, hihetetlenül erőteljesek, szépen nőnek a paradicsomkák! Szerencsére amióta földben vannak nem volt vakondtúrás..., na ha azokat bántja, akkor nagyon megharagszom rá!:-)
A fiam újítása édesség ügyben: Minden szem málnába anyi mézet tesz, amennyi a vacok helyére fér:))) Előtte, míg szamóca volt, azt pedig olvasztott csokiba kellett mártani. Ilyenek a mai gyerekek:))) (én az ő korában a szamócára porcukrot, és konyakot tettem:)))))
Szerintem lehet. A fehéret a madarak vetették, egy méterre a szomszéd kerítésétől. Sajnálom kivágni, mert finom, nem oltott, de a szemek nagy része két- három cm hosszú. Ezért, ghogy a szoszéd felé, és a kocsibejáró felé ne nőjön, intenzíven kell metszeni. A feketést is vágom, felfelé nem engedem, csak annyira, hogy elérjem. Mert természetesen az meg a másik szomszéd felől van. Azt tapasztaltam, hogy jól tűrik a metszést.
A ribizlit sajnos augusztus előtt nem tudom megenni, kimarja a számat. Mikor már ráncosodik, akkor egy keveset. Az egrest se eszem még ilyenkor. Nem bírom a savanyút.
A fekete epret nagyon irigylem. Nekünk tönkrement. Aztán vettünk nagy gyümölcsű, oltott fehérepret. A nemes rész szinte rögtön elszáradt, az alany viszont fává nőtt. Jó ízű, de apró gyümölcse van. Idén van először rajta. Lehet,. hogy már tavaly is termett volna, de tavasszal csúnyán lefagyott, teljesen újra kellett hajtson. A kertben itt-ott vannak magoncok, csak nem tudom őket hova ültetni. Szerinted az epret lehet úgy egy síkban nevelni, mint mondjuk egy körtét?
Nálunk sem sok főzésre van szükség ilyenkor. Főleg, ha a zasszony délutános. Mire körbejárok kész is az evés. Ahogy kilépek, mindjárt ott a málna. Afölött közvetlen a fehéreper, szép rózsaszínűen. A kertben megint málna, fehér, és piros ribizli, egres, aprókörte. Végül visszafelé a fekete eper, ami akedvencem (az egyik) és úgy nézek ki tőle, mint a disznó:) Az egyik délután egy sünivel kellett osztoznom, mert a lehullottakat ette, és nem volt hajlandó arrább menni. De elfértünk. És a zöldségfélékről nem is írtam. Répából 4 fajta van, a karalábé is finom. A répát, csak kihúzom, lenagyolom a földtől. (nagyapám mondta, hogy addig senki sem halhat meg, míg egy véka földet meg nem eszik) Aparadicsom színesedik, de akkor lesz jó, ha az is beindul. Aztán, ha hiányom van, egy kis kolbász mindíg kerül:)))
Ez a lé most készült először. Már csak azért is, mert most lett annyi egresem. A rendszeres kén permetezés megvédte végre a lisztharmattól.
Gyerekkoromban nagyanyámék csináltak sok pöszméteszörpöt, és emlékszem, hogyan készült. Ezt próbáltam rekonstruálni.
A megtisztított egresszemeket kettévágjuk, hogy az íze, leve kijöjjön. Minél több fajta, annál jobb. Bár a gyerekkori csíkospöszméte talán végleg elveszett, talán sárga még van valahol. pirosat nemrég tudtam beszerezni. A régi kertek sincsennek már meg. Sajnos.
Arányok érzékeltetése végett azt írom le, hogyan készült ez, mivel nagyanyám, amikor annakidején kérdeztem, mit, mennyit használ a receptekbe, azt válaszolta: olyan gondolomformán:) Tehát ez autentikus mértékegység:)
Ez kb 3 liter bogyó volt, 1 kg kristálycukor feloldva meleg (nem forró) vízben. 3 db citrom felkarikázva. A szalicil helyett, amit régen használtak én két kávéskanál citromsavat, és egy kávéskanál nátriumbenzonátot tettem bele. Lefedve a szobában, hűvös helyen állt egy napig. Leszürtem, kinyomkodtam. A levet üvegbe öntöttem. A visszamaradt törkölyt pedig üvegbe, néha rétegezve kristálycukorral jól lenyomkodva tettem, a tetejét cukorral zártam le a fedél alatt. Lehet tenni bele ribizlit is. Ez szörpként fogyasztható.
Meggyszörpnek mi a kimagvalt, befőttnek eltett meggy levét használjuk, amit külön szűrünk. Kimagvalt meggy cukorral elkeverve áll egy napig, a levet leszűrjük szörpnek, a gyümölcs megy kevés sziruppal üvegbe. Készül még málnaszörp ribizlivel, de az főzéssel.
Én mostanában gyümölcsös kefírt eszem. Szamócával, mostanában málnával és fehéreperrel. Összetöröm villával, keverek hozzá mézet, kicsit állni hagyom, aztán belekeverem a kefírt. K. 1/3 gyümölcs, 2/3 fakír. Sovány tejfölből is finom, sőt. Nem soványból is. Csak úgy kicsit táplálóbb.
Szia Il, én is a Te hozzászólásaidból tanulom a kertet. Lenne egy kérdésem: a bogyólé hogyan készül? Milyen arányokat használsz? Tartósító? Utána szörpnek vagy ivólének fogyasztjátok? Én őszi, szilva ivólevet szoktam elrakni, és meggyszörpit, de ezt nem ismerem.
Most nem fújkálok semmit. Minden éjjel esik az eső. Néha nappal is.
Tegnap szereztem 7 zsák fűrészport, nem is tudom mi alá tegyem olyan sok. Ráadásul este az egyik szomszéd is hozzámvágott 3 zsák füvet, úgyhogy most tudok takarni. A fűrészport mi alá tegyem? Paradicsomra, paprikára, meg az uborkára gondoltam. A frissen palántázott káposztákra és a bokorbabra meg füvet teszek. Vagy keverjem össze a kettőt?
!-5 éves tő, nem szoktam visszavágni, azért ilyen hatalmas. Mivel van helye, ezért nyugodtan nőhet és rengeteg virágot hoz.
A másik képen a vegyes virág magszalag eredménye látható. Szerencsére nem olyan képet mutat, mint a répa magszalag, mert az ki sem nőtt, (még nyomokban sem).
Mivel a répa magszalag csődöt mondott, ezért szórtam répa magot a borsó helyére. Gyönyörűen kinőtt, aztán egyszercsak húss... eltünt. Az idén még, ha belegebedek se lesz saját répánk. Szerintetek lótetű? Mit ajánlotok a megüresedett ágyásba?