Keresés

Részletes keresés

Altair24 Creative Commons License 2008.06.26 0 0 6320
Csak azt nem tudhatod, hogy a vegyszerekkel milyen kémiai reakcióba lép vagy nem közömbösíti e a hatóanyagát.
Előzmény: Zitka (6313)
CBNora Creative Commons License 2008.06.25 0 0 6319
Il!
Hétfőn tudnék küldeni káposztarépa magot.
il1321 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 6318
Kenőszappan esetén nem kell komolyan venni. Előírás, hogy mindennek kell szavatosság. a legegyszerűbb az egy év. Rézkészítményt én még használtam olyat, ami a nagyapámé volt, és elmult bizony 5 éves. semmi baj nem volt vele. A kenőszappan után szinte azonnal lehet enni a termést, csak mosni kell. De aréz sem veszélyes. Az öregek még az uborka befőttbe is tettek, hogy ropogós és zöld maradjon.
Előzmény: tuztovis (6317)
tuztovis Creative Commons License 2008.06.25 0 0 6317

Köszönöm mindenki segítségét!

Kaptam végre kenőszappant! Bár szerintem egy életre elég lesz ez az 1kg-os kiszerelés. :-) Lepermeteztem vele a paradicsomot és még a rózsáimra is maradt. A tetűk egyből meghaltak. Kevertem bele egy kis bordói levelet gomba ellen. Ennek a keveréknek van valamilyen élelmezési várakozási ideje? Egyébként úgy örülök hogy végre van egy olyan szer (kenőszappan) aminek kiszórásához nem kell megvárnom hogy a férjemnek legyen kedve hozzá. Egyébként nő létem miatt más permetet nem nagyon szoktam bevállani.

Tudtok abban segíteni hogy mennyire kell komolyan venni a permetszerek szavatossági idejét? Például ez a kenőszappan 1kg volt és már januárban le is fog járni. Utána fel lehet még használni szerintetek?

A paradicsomaim alsó levelei nekem is kezdenek sárgulni, barnulni, már kezdtem izgulni, mert tavaly ilyen nem volt. Olvasva a hozzászolásokat, kezdek egy kicsit megnyugodni, remélhetőleg nem fog lekopaszodni teljesen. :-)

Zitka Creative Commons License 2008.06.25 0 0 6316
És közel-távoli ismerősödnek sincs? :-) Biztosan szívesen adna egy stampedlivel...:-))
Előzmény: CBNora (6314)
il1321 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 6315
Ugyanez a hatása a cukros víznek, virágzáskor pedig különösen vonzza a méheket, jobb a termékenyítés.
CBNora Creative Commons License 2008.06.25 0 0 6314
Hát, nekünk nincs mosogatógépünk, úgyhogy marad a Nonit. Egy üveg sem fogy el egy szezon alatt.
Zitka Creative Commons License 2008.06.25 0 0 6313

Azt meséltem már, hogy milyen felfedezést tettem? :-)

A permetszerekhez ugye nem árt adagolni egy kis Nonit-ot, ami segíti a tapadást (csökkenti a folyadékcseppek felületi feszültségét, így nem cseppekben marad a leveleken, hanem bevonja azokat). 

Nos, rájöttem, hogy a mosogatógépes öblítőszer tkp. ugyanezt csinálja. :-) És ugye nem mindegy, hogy  Nonitot veszek - 2 dl 800 ft, vagy pedig egy liter öblítő 2-300 Ft... Még akkor sem, ha nagyon kevés kell belőle. Ráadásul mosogatógépes öblítőszer mindig van itthon.

Előzmény: CBNora (6312)
CBNora Creative Commons License 2008.06.25 0 0 6312
Ma reggel lefújtam rézzel a rebarbarát, de nálunk a reggeli permetezés sem az igazi. Csurom víz minden a harmattól, mire felszárad, bőven 20 fok fölött van a hőmérséklet. Úgyhogy nagyon bő lé kellett, hogy valami réz is kerüljön a növényre.
Előzmény: il1321 (6308)
kicsee Creative Commons License 2008.06.25 0 0 6311
Hát hogy lemosta-e, azt nem tudom, de nem hiszem. Nekem kibírt 1 felhőszakadást teljesen és a következőnél kezdett lejönni. ÉVI-je szőlőben 21nap paradicsom, egyebek, amik neked vannak 7nap.
Előzmény: Zitka (6310)
Zitka Creative Commons License 2008.06.25 0 0 6310

A Ridomilről tudtam,hogy felszívódó, szőlőnél muszáj is ezt alkalmazni.

De a Champion az ugye csak egyszerű kontaktszer? Ma reggel nem mentem hátra megnézni, de szerintem a tegnapi felhőszakadás tuti lemosta az összeset a paradicsomokról.

Előzmény: kicsee (6309)
kicsee Creative Commons License 2008.06.25 0 0 6309
A ridomil az felszívódó... ráadásul elég hosszú évi-je van. krumpliban pl 21nap, paradicsomban 1 hét.
Előzmény: Zitka (6300)
il1321 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 6308
Akkor fújd le valamilyen réz készítménnyel, csak reggel, vigyázz, mert 20 fok felett a réz perzsel.
Előzmény: Vezso (6307)
Vezso Creative Commons License 2008.06.25 0 0 6307

Kösz szépen. Nem száradnak és nem is sárgulnak. Mi okozza ezt? Van olyan, ahol majdnem az összes levél ilyen. Azt csak nem kopaszthatom le. Valószínűleg badarság, de már az is eszembe jutott, hogy hónaljazáskor van amelyik hónalj hajtás elkerülte a figyelmem és már elég nagy korában törtem le és ez okozott neki valami traumát.

Féltem őket, olyan szépek. A borsóm is nagyon szép volt aztán elvitte a zsizsik az egészet. :(

Előzmény: il1321 (6304)
CBNora Creative Commons License 2008.06.25 0 0 6306
Az uborka szépen nő, még nem szedtem, de már csak napok kérdése. Elég jó állapotban vannak az üvegháziak, úgy tűnik, megoldotta az atka problémát, hogy kitelepítettem a padlizsánokat. Valamennyi van rajtuk, de nem szaporodnak. Ezzel talán már megbírkózik a bent lakó többi állat.
Bent lakók: minden este látok 1-2 sötét cirmos meztelencsigát. Jönnek a macskakajára, ahogy megyek este etetni, hamarosan előjönnek, és kúsznak a tál felé. Szoktam nekik kirakni pár apró darabot, reggelre mindig megeszik. Az uborkákon, bazsalikomon semmi rágás. Hogy ezek akkor mit esznek?! Az üvegházban maradhatnak, a paprika között viszont nem, ott a picik bele szokták rágni magukat a termésbe, és aztán az egész elrohad.
A balkonparadicsom már érik, de szokás szerint atkás-tetves-kabócás. Lemosni nem nagyon tudom, mert rettentő sűrűn vannak a levelek, és nem merem fejjel lefelé csap alá tartani,mert elég ingatagok a tövek. Ezeket nem lehet mélyen ültetni, olyan tömzsiek. Mindegy, mire tönkremennek, úgyis lesznek jobbak.
A korai paradicsomok is színesednek, a körték érnek, csak az most még elhanyagolható mennyiség.
Előzmény: il1321 (6305)
il1321 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 6305

Nekem is szársdni kezd a levele, és kezd elfeküdni. Ez annak a jele, hogy hamarosan lehet felszedni. Próbaképpen felszedtem kb 15 db-ot, és kezd beérni. Vigyázni kell, mert ha eső lesz, a gerezdek szétnyílnak, és rosszul lesz tárolható.

Amúgy nekem is érik szépen minden. Uborkát, paprikát esszük, a paradicsom színesedik. Csak mostanában kevesebb a ráérős időm írni:)

Előzmény: CBNora (6294)
il1321 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 6304
Szedd le őket, általában le szoktak száradni. Nincs rá szüksége. Legalább kisebb a fertőzés lehetősége. Az alsó levelek gyakran elsárgulnak, leszáradnak.
Előzmény: Vezso (6303)
Vezso Creative Commons License 2008.06.25 0 0 6303

Sziasztok!

Én is paradicsomokért aggódom. A legtöbbnek az alsó levelei söndörödnek össze, olyasmi, mint amikor a kukorica furulyázik. Olyan is van, amin semmi nem látszik, de olyan is, amin szinte az összes levél. Teljesen egyformán bánok mindegyikkel. Mi lehet a baj? Gilisztakomposzttal kevert földbe palántáztam őket, úgyhogy nem hiszem, hogy nincs tápanyag. Gyönyörű és rengeteg paradicsom van mindegyiken. A talaj takarva van alattuk, amikor a takarás alatt kiszárad a talaj, öntözök. Kb 3l-t tövenként. Semmi sérülés vagy folt nem látszik egyébbként rajtuk, csak pöndörödnek.

taormina1 Creative Commons License 2008.06.24 0 0 6302
Vashiány ellen, ha kiderült, hogy tényleg erröl van szó vaschelátot érdemes adni. Van neki valami zöldítökomplex változata is.
Előzmény: Zitka (6300)
lavanda Creative Commons License 2008.06.24 0 0 6301
Nora, Flanell, köszönöm! Már a szomszédasszonyom is megnyugtatott, hogy nincs mit tenni. Jó nagy területet bevetettem ( ahogy mifelénk mondják, duggattam ), igy jut is, marad is.
Előzmény: Flanell (6293)
Zitka Creative Commons License 2008.06.24 0 0 6300

Holnap átmegyek a gazdaboltba, és kérek vmi virágtápot.

Más: a kert egyik részén lévő paradicsombokraimon kezdődik a sárgulás-barnulás. :-((  Pedig olyan fajta (valami koktél-féle), ami a jég hátán is megél, és soha semmi vész nem bántja elvileg. A szomszéd nénitől kaptam a palántákat. Ő tavaly már nem tudott mit kezdeni a rengeteg miniparadicsommal, befőzött vagy 20 kilót :-), a maradékot meg hagyta elkomposztálódni a kertben. No annak a helyén most paradicsomerdő nőtt. :-) Itt bosszankodtam magamban, hogy februárban-márciusban dobozoltam, pikíroztam, szenvedtem - aztán jól elvitte mindet a palántadőlés. Neki meg nő, mint a bolondgomba. :-)

Megelőzésképpen már kétszer permeteztem Championnal, ill. az elsőben volt még egy kis Ridomil is (maradt a szőlőpermetből).  Többször nem igazán szeretnék permetezni, mert már sárgulnak a paradicsomok, legalábbis a korai fajtákon.

Kb. két órája volt itt egy hatalmas felhőszakadás, gondolom jól le is mosta a permetet. Ugye az iylen rezesek nem felszívódóak, hanem csak kontakt szerek?

Előzmény: CBNora (6299)
CBNora Creative Commons License 2008.06.24 0 0 6299
Próbáld bőségesen tápoldatozni. Nálam a dézsások minden locsolásnál kapnak egy kicsi Wuxalt, 1 kávéskanállal 5 l vízhez. A legtöbbnek jó a virágzáshoz is, nyár végéig ezt adom. A Daturának szerintem eleinte add a dupláját. A kálium túlsúlyos tényleg serkenti a virágzást, de lehet, hogy kevés neki abból is, amennyit kap.
Előzmény: Zitka (6298)
Zitka Creative Commons License 2008.06.24 0 0 6298

Sárgul és lehullik. :-( És az összes - egészségesnek tűnő levél tkp. (közelről nézve) mintha picit pöttyös lenne.  Pedig naponta kb. 3-5 liter vizet adok neki, mindezt egy 28 cm-es cserépbe.

Kwizda Agriplant (kálium túlsúlyos) oldatot szoktam időnként adni neki, ami - állítólag - a virágzást serkenti.

A Maltoferben ez van:

http://www.hazipatika.com/gyogyszerek/termek/MALTOFER_FOL_ragotabletta/5823

100 mg ferrum (kb. 357 mg ferrum hyroxydatum polymaltosum complexum formájában), ill.
0,35 mg acidum folicum tablettánként.
Segédanyagok: csokoládé aroma, vanillin, nátrium-ciklamát, talkum, kakaópor, makrogol 6000, dextrin, mikrokristályos cellulóz.

Előzmény: CBNora (6297)
CBNora Creative Commons License 2008.06.24 0 0 6297
Sápadt zöldek, vagy sárgul, aztán lehullik? Mert ha az utóbbi, lehet, hogy egyszerű tápanyag hiány. A Datura tudtommal nagyon falánk növény, bőven kell neki trágya, vagy cserépben rendszeresen táp.
A Maltoferben nem tudom, mi van.
Előzmény: Zitka (6296)
Zitka Creative Commons License 2008.06.24 0 0 6296

Ne nevessetek ki, ha hülyeség jutott eszembe... :-)  Ráadásul félig OFF.

A daturám levelei szörnyen sárgulnak. :-( Pedig rengeteg a bimbó rajta. Most utánanéztem, a legtöbb heylen azt írják, hogy vashiány.

Ilyen jellegű műtrágyám nincs itthon, viszont én szoktam szedni Maltofer vastablettát. Szerintetek ha ilyet feloldok vízben, az jó az angyaltrombitának is? :-)))

Mezőgazda Creative Commons License 2008.06.24 0 0 6295
1 kis s egítség kellene, szerintetek mi baja van ennek a levélnek?

http://kepfeltolto.hu/i/?138103&t=img

http://kepfeltolto.hu/i/?138104&t=img

Válaszotok előre is köszi ;)
CBNora Creative Commons License 2008.06.24 0 0 6294
Hát igen, okosat én se tudtam volna, ezért sem írtam. Nekünk is rozsdás szokott lenni a fokhagyma. Elég fakó is a levelük. Nem rekord méretűek, de rendes ehető fejek lesznek. Úgyhogy ez van, és kész. Lehetne szebb is, de még sose maradtunk fokhagyma nélkül.
Előzmény: Flanell (6293)
Flanell Creative Commons License 2008.06.24 0 0 6293
Vártam, hogy valaki majd ír valami okosat, de nem.
Nálam is jelentkezik ez a fokhagymaszárvég-száradás minden évben. Valami gomba lehet, idén vettem észre először, hogy rozsdagomba-foltok vannak rajta, főleg a főér mentén, de másfelé is. Nem tudom, korábban nem volt, vagy nem figyeltem fel rá.
Tulajdonképpen mindig olyankor jön, mikor kezd melegedni az idő, és bejön a szárazabb idő. De hát már most is nagyjából szedési méretű, komolyabb kárt nem okoz a betegség.
Idén olvastam az Amistar nevű szerről, ez eléggé általános, és sokféle gombára jó, ezért 2 hete mexórtam vele. Hát mondhatnám, hogy a kísértet nem sikerült, de pontosabb és jobban hangzik, hogy a kísérlet sikerült, csak nem a várt eredményt hozta: a leszórt fokhagymák nem gyógyultak meg, tovább száradnak. Lassan már szedni kell.
Valószínű, hogy az Amistar ebben az esetben is megelőzésre lenne jó, és gyógyításra már nem. Na, de majd jövőre.
Előzmény: lavanda (6287)
taormina1 Creative Commons License 2008.06.24 0 0 6292
:-DDD
Előzmény: Flanell (6276)
Flanell Creative Commons License 2008.06.23 0 0 6291
Hát, olyan sokat nem értek a kutyákhoz, de a macskákhoz-szoktatást muszáj voltam kikísérletezni. :) A legnagyobb siker e téren az volt, mikor bejárt kajáért az utcáról egy 2 hónap körüli kóbor cic, szerencsére, jelen voltam, amikor először bemerészkedett, na akkor sürgősen kellett ismerkedési estet szervezni, mert nem tudtam, mikor jön legközelebb. De sikerült, másnap már fentről láttam, hogy bántatlanul megy oda a kutyakaja maradékához. Aztán a harmadik szomszéd fogadta be.

ON: Itt az igazi nyári hőség. Szerencsére még van a múltkori esőből. Azt hiszem, a legtöbb növény nagyon meg fog nőni, mire legközebb (jövő hétfőn) a kertbe tudok menni.
Előzmény: zsebi41 (6290)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!