Már volt itt képen:)) Sőt rád hivatkozva még tovább javasoltam másoknak is, mert (jól lekopogva:) vakondmentes a kert. Igaz ez Theodórás üveg. A kupakba egy kis fém korongot tettem, hogy jobban forogjon, de működik. Kettő van belőle. Ezeknek az olasz pariknak tényleg nagyon erős a száruk.
Valami ismerős objektumot látok a képen:-) És javult valamennyit a vakond helyzet? Nálunk szerencsére lenyugodott, most már hetek óta nincs meglepetés! El ne kiabáljam!
Nagyon szépek az olasz paradicsompalánták, hihetetlenül erőteljesek, szépen nőnek a paradicsomkák! Szerencsére amióta földben vannak nem volt vakondtúrás..., na ha azokat bántja, akkor nagyon megharagszom rá!:-)
A fiam újítása édesség ügyben: Minden szem málnába anyi mézet tesz, amennyi a vacok helyére fér:))) Előtte, míg szamóca volt, azt pedig olvasztott csokiba kellett mártani. Ilyenek a mai gyerekek:))) (én az ő korában a szamócára porcukrot, és konyakot tettem:)))))
Szerintem lehet. A fehéret a madarak vetették, egy méterre a szomszéd kerítésétől. Sajnálom kivágni, mert finom, nem oltott, de a szemek nagy része két- három cm hosszú. Ezért, ghogy a szoszéd felé, és a kocsibejáró felé ne nőjön, intenzíven kell metszeni. A feketést is vágom, felfelé nem engedem, csak annyira, hogy elérjem. Mert természetesen az meg a másik szomszéd felől van. Azt tapasztaltam, hogy jól tűrik a metszést.
A ribizlit sajnos augusztus előtt nem tudom megenni, kimarja a számat. Mikor már ráncosodik, akkor egy keveset. Az egrest se eszem még ilyenkor. Nem bírom a savanyút.
A fekete epret nagyon irigylem. Nekünk tönkrement. Aztán vettünk nagy gyümölcsű, oltott fehérepret. A nemes rész szinte rögtön elszáradt, az alany viszont fává nőtt. Jó ízű, de apró gyümölcse van. Idén van először rajta. Lehet,. hogy már tavaly is termett volna, de tavasszal csúnyán lefagyott, teljesen újra kellett hajtson. A kertben itt-ott vannak magoncok, csak nem tudom őket hova ültetni. Szerinted az epret lehet úgy egy síkban nevelni, mint mondjuk egy körtét?
Nálunk sem sok főzésre van szükség ilyenkor. Főleg, ha a zasszony délutános. Mire körbejárok kész is az evés. Ahogy kilépek, mindjárt ott a málna. Afölött közvetlen a fehéreper, szép rózsaszínűen. A kertben megint málna, fehér, és piros ribizli, egres, aprókörte. Végül visszafelé a fekete eper, ami akedvencem (az egyik) és úgy nézek ki tőle, mint a disznó:) Az egyik délután egy sünivel kellett osztoznom, mert a lehullottakat ette, és nem volt hajlandó arrább menni. De elfértünk. És a zöldségfélékről nem is írtam. Répából 4 fajta van, a karalábé is finom. A répát, csak kihúzom, lenagyolom a földtől. (nagyapám mondta, hogy addig senki sem halhat meg, míg egy véka földet meg nem eszik) Aparadicsom színesedik, de akkor lesz jó, ha az is beindul. Aztán, ha hiányom van, egy kis kolbász mindíg kerül:)))
Ez a lé most készült először. Már csak azért is, mert most lett annyi egresem. A rendszeres kén permetezés megvédte végre a lisztharmattól.
Gyerekkoromban nagyanyámék csináltak sok pöszméteszörpöt, és emlékszem, hogyan készült. Ezt próbáltam rekonstruálni.
A megtisztított egresszemeket kettévágjuk, hogy az íze, leve kijöjjön. Minél több fajta, annál jobb. Bár a gyerekkori csíkospöszméte talán végleg elveszett, talán sárga még van valahol. pirosat nemrég tudtam beszerezni. A régi kertek sincsennek már meg. Sajnos.
Arányok érzékeltetése végett azt írom le, hogyan készült ez, mivel nagyanyám, amikor annakidején kérdeztem, mit, mennyit használ a receptekbe, azt válaszolta: olyan gondolomformán:) Tehát ez autentikus mértékegység:)
Ez kb 3 liter bogyó volt, 1 kg kristálycukor feloldva meleg (nem forró) vízben. 3 db citrom felkarikázva. A szalicil helyett, amit régen használtak én két kávéskanál citromsavat, és egy kávéskanál nátriumbenzonátot tettem bele. Lefedve a szobában, hűvös helyen állt egy napig. Leszürtem, kinyomkodtam. A levet üvegbe öntöttem. A visszamaradt törkölyt pedig üvegbe, néha rétegezve kristálycukorral jól lenyomkodva tettem, a tetejét cukorral zártam le a fedél alatt. Lehet tenni bele ribizlit is. Ez szörpként fogyasztható.
Meggyszörpnek mi a kimagvalt, befőttnek eltett meggy levét használjuk, amit külön szűrünk. Kimagvalt meggy cukorral elkeverve áll egy napig, a levet leszűrjük szörpnek, a gyümölcs megy kevés sziruppal üvegbe. Készül még málnaszörp ribizlivel, de az főzéssel.
Én mostanában gyümölcsös kefírt eszem. Szamócával, mostanában málnával és fehéreperrel. Összetöröm villával, keverek hozzá mézet, kicsit állni hagyom, aztán belekeverem a kefírt. K. 1/3 gyümölcs, 2/3 fakír. Sovány tejfölből is finom, sőt. Nem soványból is. Csak úgy kicsit táplálóbb.
Szia Il, én is a Te hozzászólásaidból tanulom a kertet. Lenne egy kérdésem: a bogyólé hogyan készül? Milyen arányokat használsz? Tartósító? Utána szörpnek vagy ivólének fogyasztjátok? Én őszi, szilva ivólevet szoktam elrakni, és meggyszörpit, de ezt nem ismerem.
Most nem fújkálok semmit. Minden éjjel esik az eső. Néha nappal is.
Tegnap szereztem 7 zsák fűrészport, nem is tudom mi alá tegyem olyan sok. Ráadásul este az egyik szomszéd is hozzámvágott 3 zsák füvet, úgyhogy most tudok takarni. A fűrészport mi alá tegyem? Paradicsomra, paprikára, meg az uborkára gondoltam. A frissen palántázott káposztákra és a bokorbabra meg füvet teszek. Vagy keverjem össze a kettőt?
!-5 éves tő, nem szoktam visszavágni, azért ilyen hatalmas. Mivel van helye, ezért nyugodtan nőhet és rengeteg virágot hoz.
A másik képen a vegyes virág magszalag eredménye látható. Szerencsére nem olyan képet mutat, mint a répa magszalag, mert az ki sem nőtt, (még nyomokban sem).
Mivel a répa magszalag csődöt mondott, ezért szórtam répa magot a borsó helyére. Gyönyörűen kinőtt, aztán egyszercsak húss... eltünt. Az idén még, ha belegebedek se lesz saját répánk. Szerintetek lótetű? Mit ajánlotok a megüresedett ágyásba?
Szia! Köszönöm szépen a válaszokat! Látom,már ismét be kell szereznem néhány növényt!:))
A marmand paradicsom milyen jól néz ki! olyan nagy és tök jó formája van. ez inkább husos vagy leves? A San Marzanóm remélem nekem is ilyen lesz... Ma már láttam az egyiken egy kis virágot. Nagyon várom... Első próbálkozás.
Már látom az ujjabb programot: Bogyólé csinálás. :))
Á, köszi már értem (bocs a buta kérdésekért, még nagyon kezdő vagyok)! Azt hiszem én mégis a macerát választom. :-) A kis veteményesemben legalább is biztosan.
Hú, attól a gyümölcssalitól összeszaladt a nyál a számban. :-) Nem rossz, ezt lehet hogy én is kipróbálom!
Ez nem vegyszer. Ahogy a szükség hozza. Van amikor akár naponta. Ezek a zöld módszereknek annyi a hátránya, hogy gyakrabban kell őket alkalmazni. A csalános, vagy kenőszappanos vizet a kívánt hatás eléréséhez több alkalommal kell kipermetezni. Ezért tartják sokan macerásnak. Nem elég egyszer kijuttatni, mint egy kémiai szert.
Bogyólé. A megmosott, kettévágott egresbogyók a citrommal együtt ízlés szerinti cukros lében, egy kis citromsavval állnak egy napot, majd leszűrve, üvegbe.
A Kinyomkodott, visszamaradt "törkölyt" Üvegbe, rétegesen cukrozva tesszük, a tetejére is cukor, és lezárjuk. Finom téli csemege.
Köszi a választ, akkor ráérek még felhasználni! :-)
Úgy örültem, hogy elpusztultak a tetűk (vagy muslinca?) a paradicsomról a hétvégi kenőszappanozást követően. Erre ma reggel láttam, hogy újra ellepték! :-(
Milyen sűrűn lehet megismételni ezt a kenőszappan dolgot?
1. Olasznád. Egy néhány darabos rizómából néhány év alatt hatalmas bokor lesz. Olyan helyre érdemes ültetni, ahol tud terjeszkedni, kb 3 m magasra megnő.
A beérett nádszálak áttelelnek, kora tavasszal vágom le. Minden évben tőről hajt újra. Majd képeket hozok.
2. A perzselés a felhevült levelek miatt van. Az éjjel lehült növényeket nem égeti. A későbbi napsugárzásra felszárad, ugyanúgy, mint a harmat. 3.Kaccsozom, de nekem is jó 51 cm felett hoz termőket, ott már meghagyok 2-4 ágat. De azokat is kordában kell tartani. 4 Melegágy csak hidegágy. Palántanevelésre szolgál. A kései uborkák, és karfiolok is ebben vannak/voltak. De ilyenkor már üveg nincs rajta. 5.Muskotály zsálya. Nagyon szép virág, magyon vonzza a méheket, nagyo erős illata van. Csalogató, és egyben riasztó hatása van. Ahogy nónek a növények,
úgy töröm le az ágait, mert amúgy elnyom mindent. A másik növény a mézontófű, Facélia. Fonálféreg riasztó, rovarcsalogató, és ez is szép. Védi a mellette
levő növényt a széltől, míg az kicsi. 6. A nyitható tetejű üvegház nem rossz ötlet. A gyári, komolyabbaknak nyitható tetejük van, csak nekem nem volt annyi üvegem, ezért van fóliából a teteje. Ha
van ügyes "mestered" nagyon jó lesz. 7. Bizony így lesz a hagymamag. A Ldis fólia most nem volt hasznlva, mert melegebb volt az idő, a krumplira, meg a borsóra tavaly nem volt meg ez az erősebb vázam, meg arra kicsi. Majd kései karfiolra megy. 8. A kapor magját, mielőtt kipereg szedd le. Lesz bőven magod. De ha sokallod, a fészekvirágot le is vághatod. 9. A karfiol másod termés nálam. De tavaly semmilyen káposztaféle nem sikerült. Junius végén, julius elején megy a hagyma, vagy krumpli helyére. Ekkor
másr kora őszre, mire fejesedik, nem olyan erős a napsugárzás, hogy meg barnítsa. Még most kb 15 cm-es palánták. 10. A Tiosol mészkénlé ugyanaz, mint a keverékben lévő kén. Ha csa lisztharmat jelentkezik pl almán, uborkán, akkor elég csak a kén. Tetveket gyérítő hatása
van, ezért van ráírva a rovarölőhatás. 11.Szerintem elég, ha nem akarsz mérgezni. 12. Paradicsomkarók. Ebben az évben sikerült beszerezni őket. Tavaly a SMarzanók, meg még néhány másik felment volna 2 m magasra is, csak a karó nem
bírta. Így most ez lesz a helye. Atavalyi helyen kicsit sűrű volt az állomány, így most a keskeny ágyásokban lesznek, egy siorosan. Állandó helyen. Sok
biokönyv írja, hogy állandó helyen érzi magát jó. Én termeltem így is, úgyis, nem volt roszabb az állandó helyen. Rendszeresen kapnak hetente kávium oldatot
levéltrágyával. Majd ősszel megmondom milyen lett.) 13. 30-40cm hüvelyhosszúságú zöldbabnak való futóbabot. Nyárra meg árnyékol. 14. Orvosi zsálya. Ilyen kis kertben minden helyet ki kell használni. A borsó helyén kinnt van a Mohikán uborka, zeller, fehér jégcsap retek, cékla, cseresznyepaprika. A kinti
paradicsomok eddig szépek, úgyszintén a paprikák. A fákból törpealanyra oltottakat vettem, de így is formára alakítva nevelem őket. A kerek cukkínit, spagetti cukkinit, meg persze a rendeset is esszük már. Lassan kell szedni a fokhagymát. A zöldbabot is szedjük. Répa szép, de a
vöröshagymából sok felmagzott. Jövöre tovább kell hőkezelni. Remélem nem maradt ki semmi. Jó kertezést Üdv: IL.
Igen, amikor virágzik. Nekem van egy kis literes fújóm, azzal szoktam mmindenféle ilyen kis mennyiségű löttyöt, kevés növényre kifujni. Ilyen kis mennyiséget könnyű így kijuttani. (pl a kb 50 tő paradicsomra ilyenkor még elég az 1 liter anyag, jól porlasztva.)
Köszönöm! Néhány évsek csak a tövek és lennének rajta hosszú fürtök, a helyük megvan, néhány olyan is, de a legtöbb pár szemes volt sajnos. Na majd jobban figyelünk rá:-) Azt a cukros vizet közvetlen a virágzáskor juttassuk rá?
Ez kicsit hosszú lesz:
Szia Il!
Már én is azt hittem eltűntél, de már látom,hogy csak nem érsz rá.
A kérdéseim megvoltak, de mielőtt feltettem volna nagyon szorgalmas voltam és a Biokertes meg a Házi veteményes hozzászólásaidat kikerestem és végigolvastam, lementettem ami érdekelhet (8oldal lett) így onnan nagyon sokra választ kaptam. (az üvegházban lévő függőleges fóliahenger funkciójától, a kenőszappan adagolási mennyiségéig, stb…)
De azért még maradtak kérdések.
1, írtad, hogy a paprikát un. olasznáddal (Arundo Donax) karózod meg. Mutatnál róla képet? Már nem a karózott paprikáról hanem az olasznádról!
2, nem teljesen egyértelmű nekem a bordói lé (kén) kifújási hőmérséklete. Az oké, hogy keresek egy hűvösebb időszakot amikor kifújom pl. kora reggel, de aztán órákon belül marha meleg van és perzsel a nap. Akkor már nem égeti meg?
3, A San Marzanót kacsozod? Mert nekem már kb 70 cm de még paradicsom, vagy virág sehol.
4, láttam a képeken,hogy van melegágyad az üvegház mellett. Az csak úgy maradt, és akkor használtad amikor még nem volt üvegház, vagy most is használod? Miután nekem nincs üvegházam(még) gondolom ez jó lehet palántanevelésre. Ha csinálok egyet akkor azok közül amit bent vetnék kell kint vetni a melegágyba valamelyiket, vagy a kis palántákat rakjam ki oda vagy mi???
6. Az hülyeség, hogy én nyitható tetejű üvegházban gondolkodom? Akkor ha esik csak kinyitnám. Meg szellőztetni is jobban lehetne. Mi a véleményed? (Persze a kivitelezésre rá kellene bírnom az ezermester apukámatJ)
5. A képeken van egy növény amit több helyen látok. Gaznak túl nagy J viszont nem ismerem fel. Mi az? 31/167 képen jobb oldalt középen az út mellett. A távolabbi képeken látszik,hogy van 3 db is a környéken. Ha már itt tartunk a bal oldalt az út mellett az mi?
6.Vettél tavaly a L*dlben egy fólia alagutat amit idén nem látok sehol a képeiden. Az csak „egynyári” eldobós volt?
7. Eddig a dughagymámat ősszel ugyanolyan méretben ástam ki mint ahogy eldugattam, de nem bántam mert igazából csak védnövényként néztem rá. Idén viszont megnőtt. És van olyan bóbitája (ne röhögj ki) mint a tiednek a képeiden. Abból lesz nekem mag ha meghagyom? Írtad hogy hőkezelni kell a hagymát akkor nem lesz ilyen. Majd jövőre.
8, A sárgarépa sorába az ajánlás szerint vetettem kaprot. Jó nagy lett és virágzik. Azt azért nem szeretném, hogy jövőre kapor legyen mindenütt. Szétszórja a magját, vagy ha időben leszedem akkor tudok magot fogni és nem lesz tele minden kaporral? A rukkolámat a helyétől 10 méterre is gazolni kellett annyira szórt. Ezt nem szeretném a kaporral is eljátszani.
9. A karfiolt többször emlegetted, viszont a képeken nem láttam. Nem nehéz termeszteni? Eddig még nem álltam neki sosem,mert mindenhol azt olvastam, hogy macerás, nem fejesedik, barnul stb.. Neked szépek?
10.vettem az ajánlásod alapján Bordói levet + kén is van benne, meg kaptam valakitől Tiosol mészkénlét. A kettőt felváltva használjam? A Bordóilére gombaölő van csak írva a Tioszolra pedig gomba+ rovarölő
11. A karalábén a röpködő kis fehér valamik(talán lisztecskék) pusztulnak a kenőszappan+ázalék+mészkénlétől, vagy adjak nekik valami másból?
12, A fekete hossszú oszlopok a paradicsomkarók? Akkor a paradicsomod mindig egy helyen van?
13,az üveg(fólia)ház oldalára mit futtatsz? (18/167kép)
14. a 36/167 képen mi az? Zsálya? Vagy izsóp?
Egyébként a 11.-i és a 24.-i képek között látszik,hogy milyen elképesztő növekedés történt.
Látom az alma(vagy körte) fácskát te is „igazodj!”-ra tanítod. Én is ezzel próbálkozom.
Egyébként meg minden nagyon gyönyörű. Nekem tetszik ez a vegyes itt is ott is egy virág-fűszer zöldség dolog. Néha nagyon szeretnék egy ekkora zöldséges kertet, de azért ezzel több a munka,mint nekem most az időm.( Azért,már kinéztem hogy hol nagyobbítom meg a veteményest ősszel:)) Kicsit lopok a füves részből:))) Ja és kedvet kaptam egy ilyen képtár létrehozására is. Ez nagyon jó dolog, hogy így bekukucskálhatunk más kertjébe!
Tudom,hogy most nem érsz rá annyira, ezek a kérdések ráérősek, majd ha lesz időd akkor válaszold csak meg.
És persze előre is nagyon-nagyon köszi a válaszokat.
Üdv.
Az igaz, de ha már úgyis kell venni, akkor inkább olyat veszek, ami tényleg arra való, amire kell.
Meg az az öblítő biztos nem két deci, évekig kerülgethetem azt az üveg löttyöt. A két decis Nonit nekünk több évi adag. Rendes mosogatószert se veszek nagy üveggel, hiába olcsóbb, ha a kis üveg is elég majdnem egy évig.
Nekem az a tapasztalatom, hogy a termékenyülése időjárásfüggő. Volt olyan év, hogy kis rövid, alig néhány szemes fürtök voltak, míg máskor tömöttebb volt. Valószínű, hogy a virágzáskori időjárás is befolyásolja. Hűvös, szeles időben kevesebbet járnak a méhek, rovarok. Ekkor is segíthet a a cukros víz. Ezt a módszert idős gyümölcsészektől hallottam, hogy a virágzáskori permetezéshez cukrosvizet kevernek, ez még jobban vonzza a méheket, segíti a tapadász, káros hatása nincs, és olcsóbb, mint a kémiai tapadásnövelők.
Nem tudom a ribiszkétek milyen fajta. Én is nemrég tudtam meg, hogy amik nekem voltak, azok igazából a pirosribiszke "vadabb", általános faj alakjai. Ezeket a ritkásabb, rövidebb fürt jellemzi, és a rapszódikus terés. Ezeket fokozatosan lecserélem, de hagyományból hagyok belőle. Az újak a kerti ribizli faj családba tartozozó nemesítések, amelyeknek a fürtje hosszabb, végig berakódott, nagyobb szem. (Jonher, Rovada)
A ribizlit is metszeni kell, a teljesen fekete kérgű, öt éves ágakat ki kell tőből vágni, mert ez is gyengíti a tövet. Trágyázni a ribizlit nrem szoktam. Ez hamarabb buja növekedéshez vezethet, ilyenkor hajtásra, levélre "gyúr", több termés nem jellemző. Elég neki egy két alkalmi levéltrágya virágzáskor, és terméskötődés után.
A két fajta pirosribizlire a forrás: Cserjék könyve.
Korábban szóbahoztam, hogy nagyon kevés ribizliszem volt egy-egy fürtön. Kaptam is tanácsokat, de megkérdem, ez a cukrosvíz dolog is segíthet a problémán?