Persze ha már nagyon fás, akkor nem lehet összefonni, a dugványozás jó, mert akkor visszametszés is van. Jelzem én az enyémet biztos, hogy többször visszavágtam és egy kicsim sincs, tehát nem nagyon gyökeresedett. Pedig a leírás alapján testvérek lehetnek:-)
Cseppet sem biztos, hogy ezt egészen értem .................:D
De látom az "összefonásaidat", és próbálom elképzelni.
Láttam már hasonló dolgot, de az nem leander volt.
Azt gondolom, egy ilyen fás példánynál ez már nemigen lehetséges...................?
Vagy igen ?
Majd holnap csinálok "egészalakos képet ".
Inkább nyurga, azt mondanám. Vagy felkopaszodott ?
A feje búbján van minden, és lehet talán, hogy 2-3 ágból indulva.......van a feje búbja.
Tényleg öreg, és most azon gondolkozom, dugványozni kellene belőle, mielőtt valami történik vele. Eddig azt sem tudtuk milyen, most viszont nagyon szépnek tűnik.
Inkább olyan, mint egy rózsa :) Szép nagy a virágja.
Hosszú szárak végén nőnek a virágok? Esetleg összefonhatnád, mert a metszéshez is alany kell, hiába vagy metszőművész, ha a növény kajla. Nekem az a szerencsém, hogy van egy pergólánk, annak a két oldalára teszem az égbenyúlókat, mintegy sorfalat alkotva. Most szépen kezdenek nyílni, csak az eső ne szegje kedvüket. Itt van mindaz, ami önmagában nem szép, persze metszhetném őket, de legalább ide is van mit tenni. Most még nem túl fotogén, majd pár nap múlva megmutatom.
Fényképeztem néhányat a csokrosítottak közül:A legfelsőn szándékosan két tő rózsaszín és két tő fehér van összefogva, a másodikon egy háromágút fontam össze, a harmadik elég nehéz volt, még nincs rendesen beállva a fény felé, nagyon szétálltak az ágak, nagy helyet foglalt el és nem volt szép, csak jó szorosan összekötöttem őket. De ilyenkor figyelni kell a növekedést és időnként cserélni a kötést amíg össze nem nőnek a szárak.
Hát izgalmas és fáradtságos volt ez a mai nap, alighogy kihordtam és szépen elrendeztem a virágokat, újra elkezdett dörögni. Ismét becipekedtem, esett pár csepp! De holnap Budaőrs nap van, benn is hagyom őket, legalább pihennek egy napot a forróságtól:-)
Nekem is lesz leanderem.:)A hétvégére várom a nyílását.Kiváncsi leszek hasonlít e majd a képen látottra.(Mármint ami rá folt gumizva) Majd én is megmutizom.
Sajnos amit szedtem a fő térről:( az nem eredt meg. 1 db volt amit erről amim van,arról tettem vízbe ...pár cmes ágacska...Az eredt csak meg. Remélem idővel lesz többfélém.
Szerintem ez a tápanyagpótlás-dolog azért nem ilyen egyszerű. Van például aki maximális napos helyet tud biztosítani a növényeinek,van aki árnyékosabbat.Szerintem a napsütéses órák száma nagyrészt befolyásolja a tápanyagszükségletet,természetesen a vízigényt is,mivel az árnyékosabb helyen lévőknél később indul be a virágzás,és nem annyira intenzív a növekedés,tehát másmilyen összetevőkre van szükség.Tehát a tápanyagozás helyhez kötött. De ez csak az én véleményem :)
hozzáteszem,szerintem biztos,hogy nálad valami túltengés van,de lehet,hogy a csak a cserepek kicsik,esetleg nincsenek még jól begyökeresedve,amik 'lógatják az orrukat'
Hiába állsz akár derékig vízben, azért a fejed biztos felforr ha rásüt a nap! Természetes ez a leandereknél, főleg ha olyan helyen van, ahol nem jár a levegő.
Az egyik erősíti a levélzetet, a másik fokozza a virágzást, a harmadik az arányos növekedést segíti, most ne kérdezzétek melyik mit, vhol megvan.
A lényeg, hogy egy profi leander termesztő nekem azt mondta, hogy a leandernek az a legjobb ilyenkor nyáron, ha mindháromból uannyi van. Ezért amatőr leandeeseknek a Vitaflora muskátli- és balkonnövény tápoldatot ajánlja.
De pld ősszel már nem kell annyi foszfor, és akkor mást érdemes használni (pld volldüger, vuxal)
Én hallagttam rá, és egyelőre bevált.
Más:
Már a leandereknek is sok a jóból: észrevettem, hogy néhány friss hajtás hajlamos hőgutát kapni: nappal lekonyulnak, estére felállnak. pedig rendesen vannak locsolva.
Amikor vettem sok évvel ezelőtt törpésítve volt rendesen, aztán amikor kiment a hatás, elkezdett nőni, mint az őrült, most vagy két méteres, de elég egyszálbélű.
Próbáltam, de most annyira erős a fénykontraszt, majd délután előveszem őket. De azért fényképeztem néhányat, bár döglesztő a hőség, de szemmel láthatóan ez kell nekik!
Nagy meglepetés, egyszer egy barátnőm lopta valahol, évekkel ezelőtt a hajtást, most végre kinyílt és ez lett belőle:
Jól hangzik! És akkor lekopaszodik a fonott szára, és kis fácska lesz belőle?
Mondjuk pont ez elágazik alul, keresek másikat, ami alkalmas lesz erre a fazonírozásra! Most úgyis vannak bőven kicsik (kb. 40-50 cm-esek), abból csinálok ilyet!
Jobban megnézve ez azért inkább bokor akar lenni, meg helyed is van bőven, igaz? Sebaj, a kicsikből majd csinálsz újakat, csak az a rossz, hogy jönnek majd az új vrágok...,akkor aztán nagyon nehéz levágni! Talán majd Rágica eligazít, én biztos, hogy egyszerre kopasztanám meg, de ő kíméletesebb, mint én:-)