Keresés

Részletes keresés

il1321 Creative Commons License 2008.07.03 0 0 6379

http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=2&category=2&topic=898

én tavaly voltam így, nem is minden fajtánál jelentkezett. Főleg az olaszok voltak érzékenyek rá. Az idén vettem 800 pénzért egy literes Ca levéltrágyát, hetente lepermeteztem, és semmi baj nincs. Ezzel a paprikánál jelentkező betegség sem volt még eddig.

Előzmény: Vezso (6377)
CBNora Creative Commons License 2008.07.03 0 0 6378
Elég rondán tud kinézni. A Ca hiány relatív dolg, a többi tápanyaghoz viszonyított arány is számít, meg hogy nem akadályozza-e valami a felvételét.
Pár kép, hogy hogy néz ki, amire gondoltam. Ezt mindenütt élettani betegségnek írják, legföljebb a kezdődő csúcsrothadást valami felülfertőzi, aztán szépen elrohad az egész.
http://www.lsuagcenter.com/en/lawn_garden/home_gardening/vegetables/Tomato+Blossomend+Rot+Preventable.htm
http://vegetablemdonline.ppath.cornell.edu/PhotoPages/Tomatoes/Tom_BlossRot/Tom_BlossRot1.htm
http://www.ext.vt.edu/pubs/plantdiseasefs/450-703/450-703.html
Előzmény: Vezso (6377)
Vezso Creative Commons License 2008.07.03 0 0 6377
Nem hiszem, a többin miért nem jelentkezik. Nem csak barnul megromlik. Tavasszal trágyáztam istálótrágyával, szórtam rá fahamut és mindegyiket gilisztakomposzt-föld 1:1-es keverékébe ültettem. Egyébbként a növény gyönyörű. Sötétzöld, buja.
Előzmény: CBNora (6374)
CBNora Creative Commons License 2008.07.03 0 0 6376
Azért kár, hogy pont a káposztákat nem fényképezted le, levél színét, fonákát esetleg.
Nálunk idén először a káposztapoloskák csúfítják el őket. Szokott máskor is lenni pár darab, de nem okoztak jelentős kárt. Most a magnak meghagyott káposztarépán nagyon elszaporodtak, és átmentek a többi káposztafélére is. Szerencsére úgy tűnik, a krumplibogárhoz hasonlóan szedegetéssel megoldható a probléma. Sajnálom őket, mert egyébként nagyon szépek, de idén túl sok van. Tele vannak a levelek elfehéredett foltokkal, ahol többen összegyűltek, el is szárad az a rész.
Előzmény: lizzi* (6375)
lizzi* Creative Commons License 2008.07.03 0 0 6375

Sziasztok! Semmilyen kellel nem volt szerencsém, a kínai kelek is meg ez a két tő bimbós is teljesen lyukacsosak, az összes kínait kihúzgáltam, a bimbósoknak is ez lesz a sorsa, ezek még torzultak is valami rejtélyes dologtól, azt tudom, hogy a tafrina főleg őszibarackfa betegsége, csak az jutott eszembe mint hasonlat, olyan amit a leveleken tapasztalok.

Nórától kérdeztem tavasszal, hogy elültessem-e a töppedt vetőkrumplit a furcsa sötét apró csírákkal, hát nagyon szép termés lett :):)

Volt három levesre való borsó is:)

Folytontermő földieper folyamatosan érik, vannak szép cukkinik, patiszonok, tökök, kétféle uborka, és reményteljes a paradicsom.

Van egy házi békám is, a begónia mellett lakik a cserépben.

CBNora Creative Commons License 2008.07.03 0 0 6374
Az kalciumhiány lehet.
Előzmény: Vezso (6373)
Vezso Creative Commons License 2008.07.03 0 0 6373

Üdv!

Olyannal találkoztatok már, hogy a paradicsomok csúcsa csúnyán barnul, megromlik? Egyenlőre csak a Roma, a többi nem, de azon a termés nagy része már elment. :( Egyébbként a  növények gyönyörűek, csak a termést bántja valami. Lepermeteztem kénnel hirtelen felindulásból, de félek nehogy valami vírus, vagy baktérium legyen.

Előre is kösz a segítséget.

Zitka Creative Commons License 2008.07.02 0 0 6372

Koktélparadicsom.

Közelebbi nevet nem tudok, piacon vettem a palántát.

Jó magasra nő, ha lenne lugasom,szerintem jócskán felfutna akár 4 m-re is. A 2 m-es karónak már a tetejénél van a hajtáscsúcs. És vannak erős oldalágak is (most éppen 3), amihez szintén  szurkáltam kisebb karókat.

Előzmény: nandorb (6370)
lizzi* Creative Commons License 2008.07.02 0 0 6371

Sziasztok! Majd én is rakok fel képeket a sikeres növényeimről, most azonban gondban vagyok. Két kérdésem lenne, ha valaki tud segíteni előre is megköszönöm:

1. A szabadföldben két bimbóskel palántám levelein (azon túl, hogy a csiga megrágta) olyan torzulás látszik  amit ha megközelíteni akarom a leírását leginkább az  tafrinához tudnám hasonlítani, a levél fodrosan felhólyagosodik és a színe sárgás lesz. Erről nincs fotóm.

2. A cserépben nevelt tulipánpaprikáim foltosak és lyukasak. Én erre a foltra tippelek és a levélvégeken is vannak rozsdás sárgás foltocskák. Mi lehet ez és van ellene valami ami nem vegyszer?

nandorb Creative Commons License 2008.07.02 0 0 6370
Mond mar meik fajta paradicsom ez aminek ugy sorba egymas mellet vannak a paradicsmok???
Előzmény: Zitka (6355)
CBNora Creative Commons License 2008.07.01 0 0 6369
Én a cserepes paradicsomokat Wuxallal locsolom, 5 liter vízhez 1 kávéskanállal minden locsolásnál. Néha rózsatápot kapnak. De biztos a muskátlitáp se rossz. Valami kell nekik, az biztos.
Előzmény: Thor (6368)
Thor Creative Commons License 2008.07.01 0 0 6368

Kösz szépen!

Nem vizes nálam a talaj, tiszta homok az egész és domboldal, azonnal kifut belőle minden víz. Viszont az árnyékos kert az játszik.

Az erkélyen meg az lehet a gond, hogy kimeríti a földet a cserépben, én meg nem tudom, hogyan etessem. Locsoljam muskátlitáppal, mint a többi cuccost a teraszon? :)

Előzmény: zsebi41 (6362)
CBNora Creative Commons License 2008.07.01 0 0 6367
Lehet most is, amik vannak tövek, azok tavaly ilyenkor keltek a szétszóródott magokból.
Előzmény: Kátya2 (6366)
Kátya2 Creative Commons License 2008.07.01 0 0 6366
Köszönöm! Ősszel postán. A magot tavasszal kell ültetni, mert ha most is lehet, akkor az is jó lenne.
Előzmény: CBNora (6365)
CBNora Creative Commons License 2008.07.01 0 0 6365
Ha el tudtok jönni, vihetsz tövet földlabdával, meg van mag is. Postán talán ősszel lehet, most nem hiszem, hogy jót tenne nekik.
Előzmény: Kátya2 (6363)
Flanell Creative Commons License 2008.07.01 0 0 6364
Azt elfelejtettem írni, hogy megint így volt: a kertemben délután és este is esett, összesen kb. 3-4 mm, ami már egy igen jó öntözésnek felel meg, és elég későn kezdett felszáradni reggel, mert nagy köd volt, helyenként 50 m látótávolság, és így is 9-re már felszáradt a föld, lehetett rotálni.
Ez az októberi köd egyébként biztos meglátszódik majd némely növényen.
Kátya2 Creative Commons License 2008.07.01 0 0 6363

Még én is szeretném!

Előzmény: CBNora (6359)
zsebi41 Creative Commons License 2008.07.01 0 0 6362

A mángoldot az egész szezonban lehet szedni, az őszi fagyokig.

Ha túl sok van akkor lehet fagyasztani úgy mint a spenotot, a szárat meg keresztben felszeletelem úgy mint a szár zellert, és azt is fagyasztom télen minden zödséges levesbe teszek és a húslevesbe is.

A külső leveleket kell szedni késsel és mindig kell hagyni 2-3 belső levelet.

Nehezen tudom elképzelni mi lehet az oka annak, hogy a paradicsommal nincs sikered, mikor az képes a leg lehetetlenebb helyen kikelni és megnőni.

Nagyon vizes esetleg a talaj, nem kap elég fényt?

Nézzétek meg a cselló paradicsomom, ez még csak most kezd érni olyan pici mint a koktél, olyan fürtökben is van csak az íze más,  és a formája olyan mint a lukulluszé, tavaly a Lehel piacon találkoztam vele a legnagyobb szezonban 400Ft. volt 1kg. Pedig termetre elég nagy kb, 180cm. két szálon nevelem és tele van fürtel, remélem nem viszi el semilyen betegség nekem ebben az évben van először.

Ebben az évben csinálom először spárgán nevelve, nagyon bevált sokkal egyszerűbb nekem a gondozás.

Előzmény: Thor (6358)
Flanell Creative Commons License 2008.07.01 0 0 6361
Leszedtem az első tököt. A patisszon még csaképp elvirágzott, pedig egyszerre ültettem.
Az uborka szépen terem továbbra is, igaz, az egyik felét levitte a peronoszpóra a múltkori Amistar ellenére. De a másik felén alig látni sárga foltot, és azok a bokrok szépen fejlődnek.
Csodálatos módon a padlizsán is elég szép, már gondolkodtam, hogy leveszek vagy hármat, máskor vagy kiszárad, vagy a krumplibogár eszi meg.
Thor Creative Commons License 2008.07.01 0 0 6360
Írtam neked mailt munkába.
Előzmény: CBNora (6359)
CBNora Creative Commons License 2008.07.01 0 0 6359

Még mindig kell rebarbara?

Vannak fölösleges tövek, amennyi kell, meghagyom Neked. Kiásni ősszel talán jobb lenne.

Előzmény: Thor (6358)
Thor Creative Commons License 2008.07.01 0 0 6358

Csodákcsodája, idén én is zöldségeztem egy kicsit, na nem sokat, de van két sor babom, meg két sor mángoldom. (Meg egy póznányi kolbásztököm, és két tő paradicsom, cserépben az erkélyen.)

Ettől aztán kérdésem is lenne: a mángold mikor van készen? Mekkorára kell nőnie? És akkor vége, mindenestől kell kiszedni, mint a  salátát, vagy csak lenyírni és újranő?

Nézem a  paradicsomaitokat és többedszer is rájövök, hogy nekem a paradicsom csak frusztrációnak való. Kinn a kertben, ha hosszú sorokat ültettem, akkor is max 2-3 db ép paradicsomom lett egy évben, ha az erkélyen tartok két tövet, szintúgy. Előbbi esetben zölden rothadt el mindig, utóbbiban pl csak most kezd virágozni.

A kolbásztököt meg, érdeklődve figyelem, mert eddig még sose kelt ki, most először igen, és rettentő kíváncsi vagyok, milyen lesz.

dabaka Creative Commons License 2008.07.01 0 0 6357
Nekem tavaly volt ilyen, szerintem a Nap égette meg. A megégett héj alatt ép a paradicsom. Saját tapasztalat, vélemény. :-)
Előzmény: Zitka (6355)
CBNora Creative Commons License 2008.06.30 0 0 6356
Gyönyörűek!
Végre mi is esszük az uborkát, most már jut minden napra. Az első kiadósabb paradicsomszüret a balkonparadicsomból és egy korai determináltból:

Előzmény: zsebi41 (6353)
Zitka Creative Commons License 2008.06.30 0 0 6355

No hátramentem én is fényképezni.

Szerintetek ennek mi a baja???? :-( Leszedjem a hibás paradicsomokat, vagy ha már benne van a fertőzés a növényben, úgyis mindegy...??

És itt a pirosodó koktélparadicsom, még látszik a három leszedett szem csumája. :-)

Előzmény: Zitka (6354)
Zitka Creative Commons License 2008.06.30 0 0 6354

Van hasonló koktélparadicsomom, mint a 3. képen, tegnap már szedtem róla 3 érett szemet. :-)

Viszont van olyan is, ami még csak nem is virágzik... Igaz, később lettek átültetve.

Előzmény: zsebi41 (6353)
zsebi41 Creative Commons License 2008.06.30 0 0 6353

Szevasztok!

Hoztam egy kis friss paradicsomot, uborkát, babot, és egy kis csiga rágta mángoldot.

pari karónparadicsom madzagon
katbo Creative Commons License 2008.06.30 0 0 6352
A virágokat természetesen folyamatosan vágom, nagyon hosszú ideig virágzik. Többször lehet szüretelni. A tövet nem vágom vissza kicsire.
Előzmény: lavanda (6351)
lavanda Creative Commons License 2008.06.29 0 0 6351
Katbo, a levendulád, na meg az a kis virágsarok nagyon szép! Na de hogy is van ez a levendulával? Írod, hogy nem vágod vissza. Én viszont valahol azt olvastam, hogy a levendulát vissza kell vágni azután, hogy elvirágzik. Lehet, hogy emiatt nem megy semmire az egyetlen, még élő levendulám?!
Előzmény: katbo (6339)
il1321 Creative Commons License 2008.06.28 0 0 6350
Már volt itt képen:)) Sőt rád hivatkozva még tovább javasoltam másoknak is, mert (jól lekopogva:) vakondmentes a kert. Igaz ez Theodórás üveg. A kupakba egy kis fém korongot tettem, hogy jobban forogjon, de működik. Kettő van belőle. Ezeknek az olasz pariknak tényleg nagyon erős a száruk.
Előzmény: anblock_italia (6349)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!