Bocs, hogy csak most írok, de kimenőn voltam Gárdonyban és onnét nem sikerült feljutni ide.Köszönöm az érdeklődést a kert után illetve a képtár helyes linkelését.
Nálunk is volt borult ég ma egész nap, a tegnapi esők hatására megteltek a most kiépített esővíz tárolóink, 1200 liternyi várja, hogy a növényeket táplálhassa :))
Föltehetnéd a bemutatkozáshoz, ott mindig megtalálnánk, így a hozzászólásnál később nehéz lesz visszakeresni. Jól hangzik, amiket a kertedről írtál, biztos érdemes lesz többször megnézni a képeket is.
A benszultap hatóanyag miatt lett kivonva. Mentségemre szolgáljon, a listát nem én állítottam össze, hiszen remélem nem is feltételeztétek, hogy ennyi szert fejből ismerek:)))
A képeket este átnézem majd. Mindenesetre örvendetes, hogy ilyen fiatalon ennyire elkötelezett vagy a kertészkedés iránt, főleg ahogy leírtad, ekkora területen. Üdv a topicban.
Sziasztok! Én is kertészkedem, és csak most akadtam rá erre a topikra. Először szeretném valamiben kijavítani il1321-et, remélem nem haragszik meg érte. A 6385. sz. hozzászólásodban (remélem az sem gond, hogy tegezlek) az egyéb hatóanyagú szereknél felsoroltad a Bancol 50WP-t. Sajnos ezt a szert kivonták a forgalomból, és leginkább az Actara 25WG-t szokták adni helyette. Tényleg még egyszer bocs, hogy most jövök ide és már bele is javítok az írásodba, de így pontosabb a felsorolásod. Most hogy mindezt leírtam egy kis bemutatkozásfélét kéne írnom. 15 éves vagyok, monori, és a Monori József Attila Gimnázium és Közgazdasági SZKI tanulója. Szabadidőmben foglalkozok a kertemmel, mely kb. 700 nm2-es. A kertben van egy kb. 30-40 nm2-es fóliasátram is, amiben paprikát, paradicsomot és sárgadinnyét nevelek. A sátorba ma fejeztem be a villanyáram bekötését, így most már sötétedés után is tudok kinn dolgozni, valamint a közelmúltban építettem ki a csepegtető öntözőrendszert, amit jövőre az egész kertre ki szeretnék terjeszteni. A kert fennmaradó részének egyik felében csak krumpli van (cca. 600 tő), a másik felében perid zöldség, sárgarépa, zöldbab és sárga hüvelyű bab, karalábé, uborka, hagyma, gyöngyhagyma, fejteni való bab, kelbimbó, paradicsom, paprika, zeller, tök és cukkini, fejes káposzta és lila káposzta van. A kertemről rengeteg kép készült a kezdetektől napjainkig, nagyrészük megtalálható az Xfree rendszerében és folyamatosan frissítem az adatbázist. Lényegében ennyit szerettem volna mondani magamról. Jó éjt kertészek!
A fülbemászó elsősorban ragadozó. levéltetveket, petéket, lárvákat fogyaszt. Melegebb időben az igaz, hogy megrág gyümölcsöket is, de haszna mellett elenyésző ez a kár. Kérget nem rág,. éjszakai ragadozó, nappal hűvösebb helyrew húzódik. Biotermesztésben lakó, rejtőhelyeket tesznek ki, hogy odacsalogassák őket. ami az almáidat rágja, az az almamoly hernyója. Évente kétszer, háromszor petéznek, a gyümölcs héjára, Kártétele jól ismert, az ún. „férges" alma. A gyümölcsbe furakodott hernyó rendszerint magházig hatoló járatot készít, és ott a magvakat is károsítja. Sok esetben az érintkezési felületen átrágja magát egy másik gyümölcsbe is, így 2-3 almát is tönkretesz egyetlen hernyó. A megtámadott alma a fejlődésben megáll, lehullik. Az almán kívül a dióban okozhat nagy károkat. Ettől férges az alma, és ezért hull le. A tömegesen megjelenő fülbemászók ezekre vadásznak. Az almamoly ellen kell védekezni, de ilyenkor már késő, mert benne van a gyümölcsben. hernyófogó öveket kell a fa derekára tenni.
Az első nemzedék rajzása május közepétől július elejéig tart, a második nemzedék rajzása pedig július második felétől tart kb. 1,5 hónapon át. A két nemzedék rajzása sokszor összefolyik, azokat elhatárolni egymástól nem lehet. A kártevő szaporodási ciklusa nagymértékben függ a környezeti viszonyoktól, mint pl. az alma fajtája, a terület égtáji fekvése, időjárási viszonyok, stb. Elszaporodásának a száraz, meleg időjárás kedvez. Védekezésre hasznűlható szerek, de nagy részük engedélyköteles.
Mit tudnek csinalni a gyumolcsfaknal az atkozott fulbemaszok tonkre teszik a kerget az almak csak ugy eretlenul kukacosan leesik. Valami vegyszert ajanlatok? Nem bio termeszto vagyok szoval mehet a vegyszer mert meg szeretnem vedeni a gyumolcs fat
én volldüngerrel tápozom 10-12 naponta, 12,5gr/m2, a talajra szórom és belocsolom, a paradicsomjaim leveli, tőlem nem kapnak vizet, általában semminek a levelét nem vizezem be, kivéve a babot mert az igényli is.Minden más csak árasztó v. cspegtető öntözést kap.
Az én parijaimat muszáj tápozni mert intenziv termesztésben vannak és azoknak kell a táp.
De ettől csak jobb a beltartalmi értéke és ízessebb.
Ez az! De jó hogy így tudod. Most megnyugodtam, hogy nem rondább dolog. Ráadásul gondolom olasz, hamár Roma a neve. Kösz neked is Il, szétnézek ilyen szer után én is.
én tavaly voltam így, nem is minden fajtánál jelentkezett. Főleg az olaszok voltak érzékenyek rá. Az idén vettem 800 pénzért egy literes Ca levéltrágyát, hetente lepermeteztem, és semmi baj nincs. Ezzel a paprikánál jelentkező betegség sem volt még eddig.