Keresés

Részletes keresés

Jani71 Creative Commons License 2019.06.19 0 0 13207

A kálium nekem is megvolt (szerintem megfelelő mértékben), viszont sajnos túlterheltem (is).

Amint azt már írtam valahol: jövőre nálam is erős visszavágás van tervezve, mert nem bírok vele.

Részben ez volt az egyik fő oka a túlterhelésnek. A másik indok, hogy látom, nálad nagyon jól 

működik az a metszésmód, ahogy kezeled a fákat. Plusz még annyi, hogy a szilváknál viszonylag

ilyesmiképpen metszek, nagyon szimpatikus. Rövidebb, erős váz, azon a termés.

Nincs hajladozás, törés, efféle problémák. Azért azt hozzá kell tenni, hogy nem mindegyiknél van így,

de a tendencia alapvetően ez. Mert látom, hogy ez a jó, erre kell menni.

(A K lombtrágyát már nem rég megvettem... ;-) Van egy-két szilvafa, ami alatt fű van, arra szánom

elsősorban, de talán megy a többire is. A kajsziknál még meglátom, figyelem a működésüket.)

Előzmény: Mozo66 (13205)
Jani71 Creative Commons License 2019.06.19 0 0 13206

Hát nem tudom. Akkor lehet, hogy kap még egy-két év haladékot a Springblush. 

Bár a poloska attól még poloska marad... Főleg ilyen számban.

Nem tudom, hogy egy (két) "karatézás" esetleg számítana-e valamit, lenne-e látványos különbség... 

Mert ugye ahogy már többször is felvetődött: ez az átok rovar berepül, és süthetem a rovarölőzést...

Nálad mi a helyzet ezzel kapcsolatban? Hogy állsz a poloska-üggyel és van-e ilyen károd?

Ha publikus: miként kezeled ezt a tényezőt?

Előzmény: Mozo66 (13205)
Mozo66 Creative Commons License 2019.06.19 0 0 13205

A korai kajszik íze mind  gyenge ez az idén időjárási okokra vezethető vissza elsősorban .   A túlérlelés ezeken a fajtákon nem segít sőt más fajtákon sem . 

Az extra korai fajtáknál ezt el kell fogadni ha nem olyan a tavasz vége és nyár eleje akkor ilyenek lesznek sőt a Tsunaminál és ezek szerint a Priciánál is a löttyedést is .  Ezek a fajták olaszba lehet hogy rendszeresen jól teljesítenek itt meg csak akkor ha kb olyan az adott év időjárása mint ott .  A másik , hogy úgy nézem , hogy ezek sokkal érzékenyebben reagálnak a túlterhelésekre ... sajnos az idén nálunk is gond volt vele kb harmadát tudtuk értékesíteni a többi cefre . Jövőre erős metszést erős ritkítást és sok káliumot fognak kapni  szerintem ezeket is ki kell tapasztalni , hogy hogyan működnek ... nem úgy mint a Bergeron .

Nálam a Tsunamin nem is a jégverés hanem a repedés és a löttyedés volt a probléma a Sweetred eddig jól néz ki de nagyon nem kellene neki eső mert pár napja már jobb íze volt mint ma , közben kapott egy esőt és visszasavanyodott .

Előzmény: diospyros (13200)
diospyros Creative Commons License 2019.06.19 0 0 13204

orangered sweet red után fog itt érni, úgy néztem. kiváncsi vagyok én is.

tavaly 0 db volt a fagy miatt.

Előzmény: Jani71 (13201)
diospyros Creative Commons License 2019.06.19 0 0 13203

köszönöm az infót! :)

Előzmény: Olligazda (13202)
Olligazda Creative Commons License 2019.06.19 0 0 13202

Szia.Igen bevált meggynél és cseresznyénél is.Igaz benne van a használatiban hogy többszöri kezelés szükséges.Egy alkalomtól ne várj csodát.Mi 3 alkalommal használtuk 10-14 naponta a permetezésekkel együtt.Az utolsó kezelést szedés előtt kapta Teldorral .Nincs egyetlen repedt gyümölcs sem a fán a szedett fajtáknál(érdi bőtermő meggy,Katalin,Margit cseresznye).

Talán egyetlen hátrány hogy a gyümölcsön egy matt réteget képez ezért nem olyan szép csillogós a gyümölcshéj.Tegnap és ma is kaptunk esőt de ez sem mosta le a matt réteget de legalább rámondható hogy esőálló a szer.

Előzmény: diospyros (13181)
Jani71 Creative Commons License 2019.06.19 0 0 13201

Igen, azt tervezem, hogy kivágom.

(Láthattad a képeket, elég lehangoló... főleg az elmúlt évek fényében. És azt még nem is írtam hozzá,

hogy persze el is mentem érte... 130 km-re... Egyébként ez a fajta is elfagyott nálam tavaly. Totál!

Több fajtából egyetlen gyümölcs se lett, még véletlenül se! Tavaly nem ettem kajszit.)

Egy ideje már nem kínlódom az ásással, épp eleget dolgozom velük, nem vagyok már 20 éves. :-( 

Talajszint alatt fűrész, aztán egy kis glifozát a vágáslapon megoldja a többit. Kiskert.

Az Orangered lesz a következő, ami érik. Egyelőre szépen színesedik, nem látom különösebb baját.

De! Erről a fáról tavalyelőtt igen pocsék, íztelen, apró gyümölcsöt szüretelhettem, egyelőre úgy vélem,

az én hibámból. Idén teljesen más. Nagyon szép darabos - nem kellett ritkítani, épp annyi lett, ami jó.

Plusz a 'télen' kapott K-túlsúlyos trágyát, fahamut, amint köztudott: tavasszal vizet. A többi kiderül!

De már most el vagyok szánva, hogy ha most is íztelen lesz, gondolkozás nélkül kivágom... 

Előzmény: diospyros (13195)
diospyros Creative Commons License 2019.06.19 0 0 13200

bocs a kommentTSUNAMI :) utolsó darabja:

aszaltam spring blush-t. mert volt sok kicsi, (feleztem is), hogy így könnyen aszalódik.

nem volt könnyű, és ami sajnos a lényeg, nem lett édesebb. 

sőt sokkal savanyúbb.

a hiányzó cukrokat nem pótolja az aszalás. (aszalva csak koncentrálódik.)

mindenesetre meglepő. hasonló story mint a Pricia, ott az túlérlelés után ízetlen lett.

ha valaki megfejtené ezt a két (némileg hasonló) folyamatot...

THX!

Előzmény: diospyros (13199)
diospyros Creative Commons License 2019.06.19 0 0 13199

de van tsunami más helyről, az sztem az lesz,

az idén ültetetteken egyiken volt már 1 szem,

és korán érett, de nem lett túl jó, persze 0. éves termés... :)

de a koraisága már jó jel.

mostmár csak ne legyen pl. vírusos...

spring blush: ami azért bíztató, hogy egy menő szálláshely rendelt belőle 9 kilót,

KÓSTOLÁS után. akkor nem lehetett olyan rossz. nyugtával a napot!

ha jövőre is rendel... ill. idén még be lehet próbálkozni.

ill. sokan rendelnek lekvárnak 20 kilókat. az még 500 ft-tal is 10.000 ft, és azért már házhoz is lehet vinni, városon belül.

most lehet sajnálni, hogy kevés "lekvárfám" van?...

(tény, hogy magánemberek nem vesznek enni 20 kilókat... lekvárt meg nem éri meg pár kilóval.)

... nem, mert a kajaszi nálam csak másodállás. sokat nem is akaraok, mert tény, elég sok törődést igényelnek, keveset meg nem akarok nekik adni, mert sajnálnám őket.

persze relatív, az alma még több permetezést igényel... és több metszést.

és nem akkora szám, sőt sajnos leértékelt. persze van kivétel, lásd Pink Lady, ami meg túlhájpolt...

vagy csak jól építették fel a márkáját...

hogy mi történik 10-20 év múlva, nehéz megmondani. elvileg nő az élelmiszerár, mert többen leszünk a Földön, viszont Magyarországon nem. örüljünk, ha stagnálni fog a népességszám.

megnő az igény a változatos, jó minőségű élelmiszerre? lehet. vannak jelek, de még kevesen fizetik meg a magasabb árakat. (>> pl. biotermékek, különlegességek, amik nem is azok, lásd batáta mennyire egészséges lenne, akár heti fogyasztással!)

kajszi: felkészül a sweet red! 1 héten belül szedhető! (ez is késik. tavaly ilyenkor már szedtük. és tavalyelőtt is előrébb volt.)

a brutális mennyiség ellenére is elég nagy szemű, nagyobb, mint a springblush.

gond, hogy fagyérzékeny. tavaly 0 db volt rajta. közben a springblus-hon közepes mennyiség.

Előzmény: diospyros (13198)
diospyros Creative Commons License 2019.06.19 0 0 13198

PRICIA: tényleg a túlérett (lottyadt) érdekes, de nem lett édesebb, sőt jellegtelenebb.

hajjj... 2 fajta (pricia, springblush), ami most érett, és mindegyik rossz...

és mindegyikből ültettem pluszot,

látatlanban...

a tsunami és a wonderful meg nem az lett, átvert az eladó. megérdemelné, hogy leírjam ide.

mert sok már növénye sem az lett. pl. SWET (sweet helyett!) heart cseresznye szilva lett...

ebből a swet-ből lehet, hogy páran már tudják, ki volt :) :(

(pécs alatt...)

sokan sztem nem értik, miért ültettem 40 fajtát.

ezért.

személyesen, több év távlatából lehet

dönteni (és még akkor is "nyugtával dícsérd a napot").

és a hely. talaj stb. is sokat számít, ami máshol műxik, adott helyen lehet, h nem.

amúgy a nevekről:

idén ültettem TOPPEN PLUS szilvát. Topend Plus helyett... :)

ez remélem az lesz...

vagy lehet, a licence (ha van még rá) miatt volt ez a név?

bennfentes kertészeti dolgozó mondta, hogy persze,

Topend Plus, ő is ültetett.

Előzmény: SándorTiszteletes (13197)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2019.06.19 0 0 13197

Ezt ma tapasztaltam meg. 

Még sosem volt annyi, hogy sokáig fenn hagyjam, de idén rápróbáltam.

Ténylegesen minden elbomlott a gyümölcsben, egy nagy büdös semmi - sőt - annak a hiánya maradt benne. Erre joggal ráfoghatná a fogyasztó, hogy küélföldi iztelen szxr, közben meg ez egy fajtatulajdonság... :(

Előzmény: Jana12 (13196)
Jana12 Creative Commons License 2019.06.19 0 0 13196

Volt egy év, amikor a Pricia savasságát úgy próbáltam " javítani", hogy mondom magamban, akkor

nem szedjük le, hanem hadd érjen túl egy kicsit, és lebomlanak az erős savak.

Azt tapasztaltam, le is bomlottak azok, csak sajnos a cukrok is, ezért túlérlelten még egy íztelen, jellegtelen

trotty lett.

Szóval lehet nála válogatni, nagyon szép külső, de vagy savanyú élvezetet ad, vagy íztelen nemtudommit.

Nálam is átszemzésre került.

Előzmény: diospyros (13195)
diospyros Creative Commons License 2019.06.19 0 0 13195

szóval nehéz dolog ez az ültetés.

2-3 év tapasztalat sem garantálja a biztos tudást.

évjárat.

betegség érzékenység az elején nem biztos, h kijön.

értékesíthetőség!

stb.

sokszor (mindig) úgy "KELL" ültetni, hogy meg kell jósolni a jövőt. jósnők vagyunk :)

mert az idő ugye csak megy.

én úgy ültetek (2014 óta), hogy helyeket hagyok ki, hogy amelyik jó fajta, abból még rakok.

de a kihagyott helyek nem hoznak hasznot, és művelni meg kell, költségek vannak.

akinek van ideje, várjon (házikert vagy kis léptékű ültetvény esetén),

vagy készüljön arra, hogy át kell oltani, ki kell vágni... vagy a helyet foglalja...

(Jani71 - ki fogod vágni a SpringBlush-t?)

pl. idén ültettem látatlanban Priciát, mert sokan áradoztak róla(+jó leírások),

de tavaly nem kóstolhattam a fagy miatt, - de már nem ültetnék.

kivágás nem annyira jó, a talajban lévő gyökerek miatt... kivéve, ha kiskert, mert akkor lehet odébb ültetni, de ültetvényben nem.

szóval jól jósolni, vagy készülni a csalódás elviselésére!

Előzmény: diospyros (13194)
diospyros Creative Commons License 2019.06.19 0 0 13194

9Spring Blush:

tavaly, amikor 2018.03.01-én -18 fok volt, ezen a fán maradt elég sok barack.

május 30-án már elkezdett érni.

mivel csak a lehetséges mennyiség kb. fele maradt meg a fagy miatt,

így szép darabos lett, nem túl nagy, de nem rossz.

íze is nagyon jó volt. nem leveses, inkább lisztes, de finom édes volt.

IDÉN:

szerintem a sok eső+kevés nap betett neki.

plusz túlkötött, többször ritkítottuk, de így is tébolyodott mennyiség van rajta.

1 hete még ritkítottuk (ötödször?) ezt azonban már el tudtam ajándékozni, figyelmeztetve,

hogy nem annyira jó. de az arcokon azt láttam, hogy őszintén mondták, finom.

köszönjük tecsós gumibarack szocializáció!!!

(nem annyira jó: kemény, de azért belül puhább, ehető. héjában sok sav volt még.

nem annyira hullott. szombaton tudom leszedni, anyósom addig is szedi a javát, érettjét,

és 9 kilóra jött igény, 500 ft-ért adjuk. nem tudom, mennyi kg lesz még rajta, kíváncsi vagyok.

(már leszedtünk múlt héten kb 15 kilót.)

sajnos azt mondja, nagyon puhul. (csúcsi része?)

jól beöntöztem, lehet ezért is....

öntöztem, mert féltem, nagyon megviseli a sok gyümölcs a fát a forróságban.

úhh sztem nagyon nem szabad beöntözni.

(bár csak 5 vödör vizet kapott 2 nap alatt... nagy fa...)

a tavalyi jó tapasztalatok miatt ültettem egy új spring blush-t tavasszal, de már nem tenném...

nem baj, ezzel kell majd élni :)

szín: 10 pont

méret: 6 pont

szállítás: 6,5 pont

íz: 8 pont

a pricia már 1 hete leérett, Sándortiszteletes is írta, hogy hátránya, h a csúcsi része puhul, miközben az alja még kemény... ill. nálam amikor lottyadtra érett is maradt savanyúság a héjában.

szín: 10 pont

méret: 9 pont

szállítás: 4 pont

íz: 6,5 pont

Előzmény: Jani71 (13193)
Jani71 Creative Commons License 2019.06.19 0 0 13193

Én sem. Nálam is ilyen az állaga. Pedig úgy emlékszem, tavalyelőtt jó volt. Kifejezetten szerettem.

A napokban ki is veszem... :-( Ha belegondolok, hogy amióta elültettem, tulajdonképpen csak 

egyszer volt szerencsém kóstolni néhány gyümölcsött róla... Ezért kerülgettem, gondoztam...

Idén lett volna az első olyan éve, amikor értékelhető mennyiségű termést ad. 

Előzmény: budai2 (13191)
naivkezdo Creative Commons License 2019.06.19 0 0 13192

Szerintem igen, rosszul metszettnek tartom:) 

Előzmény: zsorsz (13188)
budai2 Creative Commons License 2019.06.19 0 0 13191

Spring Blush ízével nem vagyok kibékűlve.

Potyogós érettségi állapotban is száraz a hűsa.  Ha alma lenne azt mondanám, hogy kásás konzisztenciájú.

Egyébként szép színű a húsa is, de gyakorlatílag egyáltalán nem leveses.

Segíthetne ezen egy gyökérbeöntözés az érés során?  Vagy ez egy ilyen fajta?

Törölt nick Creative Commons License 2019.06.18 0 0 13190

Igen.

Előzmény: prepegyik (13185)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.18 0 0 13189

Igen ,anyunal vannak a kertben.

Előzmény: Ali-bá (13183)
zsorsz Creative Commons License 2019.06.18 0 0 13188

Annyira ciki?

Előzmény: naivkezdo (13186)
naivkezdo Creative Commons License 2019.06.18 0 0 13187

Szia Mozo, 

Csak visszajelzés miatt, megint igazad lett, alul is összeszedte magát szépen, még nem nyúltam komolyan hozzá. 

Előzmény: Mozo66 (12957)
naivkezdo Creative Commons License 2019.06.18 0 0 13186

Nálam is, de nem merek fotót feltenni:) 

Előzmény: zsorsz (13184)
prepegyik Creative Commons License 2019.06.18 0 0 13185

A virágzáskor is volt különbség?

Előzmény: Törölt nick (13182)
zsorsz Creative Commons License 2019.06.18 0 0 13184

Gönci mint a bolond csak nyurgul-nyurgul,már nem tudom hogy metszem.Ha nagyon visszavágom,akkor meg alulról hajt,elsöprűsödik.

Ali-bá Creative Commons License 2019.06.18 0 0 13183

Érdekes, hogy az alany ennyire befolyásol.  (Ugye a kert, talaj ugyanaz?)

Előzmény: Törölt nick (13182)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.18 0 0 13182

Az eredeti Rubista myr29c-n ezen,ill GXN 15-re szemezve még kemény, miközben Ishtara alanyon már leérett...ja a GXN-n meg nagyobb a mérete.

diospyros Creative Commons License 2019.06.18 0 0 13181

ma jött meg a Prosilicon.

a meggynél bevált?

nem repedt? levélégés ellen is jó?

Előzmény: Olligazda (13171)
Benedek János Creative Commons License 2019.06.18 0 0 13180

Értem, akkor semmiképp nem szabad elkönyvelni repedékeny kajszinak. Emlékszem sokszor írtad, hogy már megint esik, szakad... Nálunk azért kevesebb eső volt, mint Nálad, vagy Mozónál. 

Előzmény: madpapa2 (13179)
madpapa2 Creative Commons License 2019.06.18 0 0 13179

Az azonos fejlődési fázisban levő összes barack repedt. Repedt a Tsunami, a Wonder és Magic Cot. Itt extrémális mennyiségű eső esett ami már nem volt tolerálható a fejlődő gyümölcs részéről.

Előzmény: Benedek János (13178)
Benedek János Creative Commons License 2019.06.18 0 0 13178

Ez a repedésre való hajlam igen rossz tulajdonság, sokat csökkent a fajta értékéből. Nem tudom, hogy átlagos csapadékmennyiség mellett reped-e...

Előzmény: madpapa2 (13175)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!