Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
A korai kajszik íze mind gyenge ez az idén időjárási okokra vezethető vissza elsősorban . A túlérlelés ezeken a fajtákon nem segít sőt más fajtákon sem .
Az extra korai fajtáknál ezt el kell fogadni ha nem olyan a tavasz vége és nyár eleje akkor ilyenek lesznek sőt a Tsunaminál és ezek szerint a Priciánál is a löttyedést is . Ezek a fajták olaszba lehet hogy rendszeresen jól teljesítenek itt meg csak akkor ha kb olyan az adott év időjárása mint ott . A másik , hogy úgy nézem , hogy ezek sokkal érzékenyebben reagálnak a túlterhelésekre ... sajnos az idén nálunk is gond volt vele kb harmadát tudtuk értékesíteni a többi cefre . Jövőre erős metszést erős ritkítást és sok káliumot fognak kapni szerintem ezeket is ki kell tapasztalni , hogy hogyan működnek ... nem úgy mint a Bergeron .
Nálam a Tsunamin nem is a jégverés hanem a repedés és a löttyedés volt a probléma a Sweetred eddig jól néz ki de nagyon nem kellene neki eső mert pár napja már jobb íze volt mint ma , közben kapott egy esőt és visszasavanyodott .
Szia.Igen bevált meggynél és cseresznyénél is.Igaz benne van a használatiban hogy többszöri kezelés szükséges.Egy alkalomtól ne várj csodát.Mi 3 alkalommal használtuk 10-14 naponta a permetezésekkel együtt.Az utolsó kezelést szedés előtt kapta Teldorral .Nincs egyetlen repedt gyümölcs sem a fán a szedett fajtáknál(érdi bőtermő meggy,Katalin,Margit cseresznye).
Talán egyetlen hátrány hogy a gyümölcsön egy matt réteget képez ezért nem olyan szép csillogós a gyümölcshéj.Tegnap és ma is kaptunk esőt de ez sem mosta le a matt réteget de legalább rámondható hogy esőálló a szer.
és korán érett, de nem lett túl jó, persze 0. éves termés... :)
de a koraisága már jó jel.
mostmár csak ne legyen pl. vírusos...
spring blush: ami azért bíztató, hogy egy menő szálláshely rendelt belőle 9 kilót,
KÓSTOLÁS után. akkor nem lehetett olyan rossz. nyugtával a napot!
ha jövőre is rendel... ill. idén még be lehet próbálkozni.
ill. sokan rendelnek lekvárnak 20 kilókat. az még 500 ft-tal is 10.000 ft, és azért már házhoz is lehet vinni, városon belül.
most lehet sajnálni, hogy kevés "lekvárfám" van?...
(tény, hogy magánemberek nem vesznek enni 20 kilókat... lekvárt meg nem éri meg pár kilóval.)
... nem, mert a kajaszi nálam csak másodállás. sokat nem is akaraok, mert tény, elég sok törődést igényelnek, keveset meg nem akarok nekik adni, mert sajnálnám őket.
persze relatív, az alma még több permetezést igényel... és több metszést.
és nem akkora szám, sőt sajnos leértékelt. persze van kivétel, lásd Pink Lady, ami meg túlhájpolt...
vagy csak jól építették fel a márkáját...
hogy mi történik 10-20 év múlva, nehéz megmondani. elvileg nő az élelmiszerár, mert többen leszünk a Földön, viszont Magyarországon nem. örüljünk, ha stagnálni fog a népességszám.
megnő az igény a változatos, jó minőségű élelmiszerre? lehet. vannak jelek, de még kevesen fizetik meg a magasabb árakat. (>> pl. biotermékek, különlegességek, amik nem is azok, lásd batáta mennyire egészséges lenne, akár heti fogyasztással!)
kajszi: felkészül a sweet red! 1 héten belül szedhető! (ez is késik. tavaly ilyenkor már szedtük. és tavalyelőtt is előrébb volt.)
a brutális mennyiség ellenére is elég nagy szemű, nagyobb, mint a springblush.
gond, hogy fagyérzékeny. tavaly 0 db volt rajta. közben a springblus-hon közepes mennyiség.
Még sosem volt annyi, hogy sokáig fenn hagyjam, de idén rápróbáltam.
Ténylegesen minden elbomlott a gyümölcsben, egy nagy büdös semmi - sőt - annak a hiánya maradt benne. Erre joggal ráfoghatná a fogyasztó, hogy küélföldi iztelen szxr, közben meg ez egy fajtatulajdonság... :(
tavaly, amikor 2018.03.01-én -18 fok volt, ezen a fán maradt elég sok barack.
május 30-án már elkezdett érni.
mivel csak a lehetséges mennyiség kb. fele maradt meg a fagy miatt,
így szép darabos lett, nem túl nagy, de nem rossz.
íze is nagyon jó volt. nem leveses, inkább lisztes, de finom édes volt.
IDÉN:
szerintem a sok eső+kevés nap betett neki.
plusz túlkötött, többször ritkítottuk, de így is tébolyodott mennyiség van rajta.
1 hete még ritkítottuk (ötödször?) ezt azonban már el tudtam ajándékozni, figyelmeztetve,
hogy nem annyira jó. de az arcokon azt láttam, hogy őszintén mondták, finom.
köszönjük tecsós gumibarack szocializáció!!!
(nem annyira jó: kemény, de azért belül puhább, ehető. héjában sok sav volt még.
nem annyira hullott. szombaton tudom leszedni, anyósom addig is szedi a javát, érettjét,
és 9 kilóra jött igény, 500 ft-ért adjuk. nem tudom, mennyi kg lesz még rajta, kíváncsi vagyok.
(már leszedtünk múlt héten kb 15 kilót.)
sajnos azt mondja, nagyon puhul. (csúcsi része?)
jól beöntöztem, lehet ezért is....
öntöztem, mert féltem, nagyon megviseli a sok gyümölcs a fát a forróságban.
úhh sztem nagyon nem szabad beöntözni.
(bár csak 5 vödör vizet kapott 2 nap alatt... nagy fa...)
a tavalyi jó tapasztalatok miatt ültettem egy új spring blush-t tavasszal, de már nem tenném...
nem baj, ezzel kell majd élni :)
szín: 10 pont
méret: 6 pont
szállítás: 6,5 pont
íz: 8 pont
a pricia már 1 hete leérett, Sándortiszteletes is írta, hogy hátránya, h a csúcsi része puhul, miközben az alja még kemény... ill. nálam amikor lottyadtra érett is maradt savanyúság a héjában.
Értem, akkor semmiképp nem szabad elkönyvelni repedékeny kajszinak. Emlékszem sokszor írtad, hogy már megint esik, szakad... Nálunk azért kevesebb eső volt, mint Nálad, vagy Mozónál.
Az azonos fejlődési fázisban levő összes barack repedt. Repedt a Tsunami, a Wonder és Magic Cot. Itt extrémális mennyiségű eső esett ami már nem volt tolerálható a fejlődő gyümölcs részéről.