Ez az obeliszk egy anti-obeliszk :) Felül szélesedik. Tölcséresedik.
Olyan, mintha a vasbeton héjszerkezetekkel játszott volna a tervező és statikus, három hosszú szelet van összefogva, és a földbe szúrva. Persze lehet, hogy "csak" egy egyedi formára, tömörre öntött-vasalt oszlop . De a linkelt helyen látszó részletfotón mintha vonóvasra utaló részletet látnék. Ki kellett itt számolni a szélirány/szélnyomástól kezdve mindent, szóval nagyon érdekesnek látom, aztán az is lehet hogy nem az. Akár üreges is lehetne, ha vasbeton-héj, de a méretét nem ismerem.
Hogyne. Kellemetlen hely forgalmilag. Itt ágazik el a 84-es, a 85-östől. Mögötte benzitkút. Senkit sem zavar az obeliszk, senki sem emlékszik már miért van ott. A forgalom miatt gyalogosan megközelíthetetlen.
Ellenben, ha tényleg tennének valamit azzal a csomóponttal, azt megköszönném. Még ha az obeliszk árán is, akkor is...
Nem kínzol. 1942-ben volt 10 db Rába-Bleichert elektromobil (ez amit tiborpapa másodiknak belinkelt), 35 db 8 m3-es elektromobil (ez az amit én elsőnek linkeltem be) és most nézem, hogy volt még 15 db 1 tonnás Hansa-Lloyd is. Igaz nem írják, hogy elektromobil, de vélhetően ilyesmi lehetett: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=131290902&t=9204653
Ehhez képest 1948. december 31-én volt 16 db Rába-Elektromobil, 2 Bleichert és 1 Magomobil. Szóval ezért gondolom én, hogy valami olyasmit láthattál amit én elsőre belinkeltem. Vagy pedig valamit totálisan rosszul olvastam ki a papírokból (ami szintén nem lehetetlen).
Fél óra múlva Holt költők társasága az m2-n. Ti a helyemben megnéznétek, hogy tizedszer is dagadtra bőgjétek rajta a szemeteket (plusz, hogy Robin Williams jól meghalt), vagy felvennétek, hogy máskor is lehessen rajta sírni?
Kösz a villany postaautó képét, de (majdnem) biztos vagyok benne, hogy nem ilyeneket láttam naponta többször a Verseny utcai házunk előtt brummogva elcammogni. Azok bumfordibbak voltak ennél.
Pont most írok egy tanulmányt a postaautók hazai történetéről, illetve júniusban tartottam egy előadást a magyar posta villanyautóiról.
Amit Tiborpapa belinkelt az az egyik prototípus. Amiből nagyobb sorozatot rendeltek az a mellékelt képen látható.
Ez volt az amire VEE is kérdezett. Ezeket ugyanis nem vitték el a második vh-ban, mert kicsi volt a hatótávolságuk, s még a hatvanas évekig maradtak forgalomban. Ezeknek a teherautóknak a nagy részét a Rába, pár darabot pedig a MÁG (Magyar Általános Gépgyár) készítette. A villanymotort a Ganz szállította (később 1933-ban a Ganz brit liszensz alapján trolibusz-elektronikát is készített).
Vissza a postaautókhoz: a már bemutatott prototípuson kívül készült még legalább 1 prototípus 1931-ig, majd valamikor az 1930-as évek közepén 4 német Bleichert alvázra csináltak a postánál felépítményt.
"1927-ben vette meg a Magyar Királyi Posta az első elektromobilját, 1931-ig egész komoly, 35 darabos flottát épített fel. Hogy mennyire nem újkeletű az energiatakarékosság gondolata, jól mutatja, hogy egy komplett üzemet rendeztek be a villanyautóknak, saját áramtermelő-központot is létesítettek. Még harminc évvel később, 1960-ban is szolgálatban volt kilenc elektromos jármű - az utolsót 1963-ban selejtezték le."
A társtopicban láthatók most külföldi elektromos postaautók.
Talán nem olyan különleges kérés – mint a nyugatis rámpás raktárépületek üdítős boltja belseje iránti érdeklődés volt –, ha megkérdezem, vajon valahol lehet látni képet az ötvenes évek végének (vagy a hatvanas évek elejének?) fővárosi elektromos postaautójáról?
A kies az biztos nem jelent számomra makulátlant, bár nem is zárja ki. A kiest kizárólag tájra használom/értem. Makulátlan minden lehet, egy hófehér ruha is, ami biztos nem kies.:-)