Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Tulajdonképpen még így sem volt kicsi, persze, lehet, hogy egyébként még nagyobb lenne. majd teszek fel képet, ha megint olyan szorosan állnak egymás mellett, vagy előkotrok egyet régről, ha van.
Ha az eső kárt akar benne tenni, akkor az kevés gyümölcs esetén is megteszi. Tavaly nekem rárohadt az összes, mikor kb a szedési érettség előtt nem sokkal volt 2-3 napos folyamatos eső.
Jut eszembe, a cseresznyét szokták ritkítani? Nem hallottam róla, de ezen a fán össze szoktak érni, annyi van rajta néha, s esős időben előbb lesz monília-foltos.
Előző véleményeken túl még előfordulhat, hogy valamiért az alany nem gyökeresedett be rendesen, nem fajlődnek a gyökerei. Egyszer nekem is volt egy ilyen "törpe" fám, az sajnos pár év alatt tönkrement. Amikor kiástam, majdnem olyan volt a gyökere, mint amikor elültettem. Én megpróbálám átültetni, ha más okot nem találsz. Esetleg oltsál (szemezzél) róla, hogy biztos megmaradjon a fajta.
Gondoltam már rá, hogy kiveszem, s az ültetőgödröt újra kiásom, kicserélem jobb földre, s visszaültetem. De most már csak ősszel lenne érdemes ebbe belevágni.
Ha meggyre oltod, akkor nagyon alacsonyan oltsd, hogy később az oltás helyét ellepje a talaj. Így ha rá is vastagszik a cseresznye a meggyre, csak egy bunkó lesz a földben.
/Másik megoldásként én egy münchebergi korai cseresznyét úgy szemeztem meggyre, hogy fej magasságban öt szemet tettem a meggy alanyba. A négy kihajtott szemből egy ágat felfele, hármat pedig oldalra neveltem. Így a fa meggy törzse is és az oldalt és felfele menő cseresznye ágak is egyforma vastagok voltak. 20 évet élt./
Nekem a Sumburst neve még annál is jobban tetszik. Lehet azért, mert a 2 m körüli magas fácskám erős metszésre a tavaly kopaszon maradt derekán szépen kihajtott.
/Pedig már féltem, hogy a tavalyi hosszúra hagyás miatt csak alul és felül lesz oldalhajtása a szuperorsóra nevelendő Sumburst fámnak./
Egyszerű a válasz már csak ebből volt így is kettőt akartam de 3 lett mivel ezek voltak az utolsók gondoltam egyt nem hagyok már ott. Igen ez jó feltevés de még nem az igazi nekem az oltás szemzés. Ha megfogják próbálok keresni vkit aki ért hozzá és belt 1-2 fajtát ezekbe. Csak már maradna meg egy is akár. Régen emlékszem míg kicsi voltam hatalmas cseresznye fáink voltak most meg 2-3-4-5 évet alig élik túl. Eddig Germessel próbálkoztam most jön a váltás. Azért a germes hajtásokat folyamatosan próbálom meggyre oltani szemezni de eddig még sikertelen sajnos.
Mindenfajta cseresznye jó szuperorsónak, így a Bigarreau is. /A meggyek között van amelyik nem./ Érdemes megpróbálni, de érdemes lenne beoltni idén, hogy a felső része másfajtát teremjen. Miért kell 3 azonos időben érő fa, mikor lehetne széthúzni is az érésidőt. Én csak egyet hagynék meg Bigarreaunak, a másik kettőből vagy kombi-fát, vagy másfélét nevelnék. /Pl. a Katalin cseresznye jó késői, vagy válassz a 206 és 212. hozzászólás fajtái közül./
A Germersdorfi fád gyökere lehet, hogy nem bírta a vizet és elhalt. Azért ha néhány talajfelszin közeli gyökér megúszta, akkor még magához térhet, de érdemes lenne egy erőteljes visszametszést alkalmazni.
Ma sikerült vennem 3 tő Bigarreau Burlat fácskát. Elég utolsók voltak mind 3 kis húsáng csak. 2-t normálisan ültettem el mármint leszedtem a hajtásokat lent mert elég fokhíjasak voltak de egy szépen tőtől kb 1 méter magasig hajt. Ezzel lehet megpróbálom a szuperorsót.
Ez a fajta egyáltalán alkalmas ilyenre vagy inkább őt is normális fává akarjam nevelni?
Van szomorúságom is a germesdorfi fámat nem tudom mi lelte.
Szépen kezdett rügyezni tele röggyel mind virág na mondom már 4 éves hátha eszünk i rróla. Megpermeteztem 2x Chorussal de már az első után is gyanus volt nekem. Olyan,mintha megégtek volna a bimbók nem virágzik ki csak senyved. Náhény ág elkezdett hajtani de az is olyan gyengén. Ez a vég vagy még helye jöhet? Sokáig volt nagyon vízes a föld ez tehette tönkre?
Lesz ott még termés. Az utolsó képen látszik, hogy nem mindenütt barnult a szirom levél és amelyik virág még nincs nyitva, az meg védte is a bibét, mert az a kritikus, nem a szirom. Na lessed szorgalmasan.
Nem tapasztaltam még ilyen mértékű fagyást. Hétfőn este permeteztem monília ellen a meggyet és cserkót. Tettem bele nonitot is. Először perzselésre gyanakodtam, de a szomszéd nem permetezett. Az ő fája is ilyen. Mellette a szilva vígan virágzik, nyoma sincs rajta barnulásnak.
Hát igen,a barnuló szirmok nem sok jót jelentenek.Én is tartottam ettől,mert már elég régóta sz.r idő van.Hideg,szeles,néha némi esőcske...igazi monilia-gyártó idő.Bár nálam még ez a barnulás nem látszik.Remélem holnap le tudom fújni az összes fát,jó lenne megmenteni amit csak lehet /tavaly rosszabb volt a helyzet/