Ez a topic azoknak van,akik nem tudnak/nem akarnak írni a zártkörű topicba.Ide jöhet a Hajdú volánról és a DKV-ról infó,kép,kérdés,egyszóval bármi:-)
Ha tetszik a topik akkor jó szórakozást,ha értelmetlen,akkor elnézést kérek,és tessék törölni nyugodtan.
Minden esetre jó szórakozást kívánok!:-)
A probléma valós, és nemcsak azokat érinti, akik nem helyi lakosok! A sok és egyben rendszeres útvonal- és indulási idő változtatás miatt szvsz debreceniek többsége sincs tisztában, hogy hogyan jut el A-ból B-be... A külföldiek már más tészta, mert a buszvezetők túlnyomó többsége nem beszél semmilyen nyelven - nem ártana változtatni ezen - és tapasztalatok szerint nem is akar akkor sem ha tud valamilyen nyelven.
A DKV a posztkommunista nagyvállalatok mintájára nem érdekelt, hogy a fentiek változzanak, sőt szarik rá, noha immáron a repülőtér beindulásával egyre több külföldi érkezik Debrecenbe.
Azzal semmi gond, hogy meg van a menetidő. Inkább az a fő gond, hogy a menetidő hülyén van megállapítva. Ha egy utat csúcsforgalomban meg tud tenni a busz pl. 25 perc alatt, akkor a menetidő miért 33 perc? Abba még senki sem halt bele, ha a busz késett 1-2 percet, de ha elmegy 5 perccel hamarabb, akkor az micsoda?
Továbbra is azt állítom, hogy egyszer kellene normálisan megcsinálni ezt az egész közlekedést, és nem így össze-vissza toldozgatni havonta.
Akkor nem lesz olyan, hogy a busz áll a megállóban, vagy elmegy hamarabb. Legszebb az volt, amikor a késésben levő 3-as troli a sietésben levő, és előtte a megállóban álló 4-es trolitól nem tudott haladni. :)
Az még belefér, ha a járművezető véletlenül elüti. De az, hogy egy normálisan beállított utastájékoztató hülyeségeket "beszél", az szerintem nem. Ha nem működik rendesen, akkor kapcsolják ki.
Mondok egy példát: DAB székház megállót 2 megállóval hamarabb mondja be az UT. Jön valaki Sopronból, vagy a világ másik végéből egy értekezletre, és annyit tud, hogy felszállsz a 31, vagy 32 buszokra a nagyállomáson, és akkor előtte rak le. Az UT hibája miatt 2 megállóval hamarabb szállsz le, mit csinálsz? Egy vad idegen városban? Honnan tudod, hogy mégse jó helyen szálltál le?
Meg a 43-asnál is hétvégén 16:35, 17:45 és 18:35 az indulási időpont, melyet énmagam szintén nem értek, mivel így borul az óránkénti ütem. Meg a 22-esnél van egy szombati 20:12-es indulás, de az gondolom hülyeség, mert utána 8 perc múlva indul a következő, csak aki a menetrendeket kirakta a honlapra, biztos szórakozott volt. :)
" Dehogy álljon a busz, mert akkor meg azokkal tolnak ki, akik a buszon tartózkodnak, és a lehető leggyorsabban szeretnének eljutni A pontból B pontba."
Ez szamomra nem igazan indok, mert ahogy az indulasra is idoziteni kell, ugy az utazasnak is megvan a menet ideje. Be kell kalkulalni es kesz.
Ha egyedileg kozlekedsz, ott ugy sietsz majd A-B kozott ahogy akarsz!
Ma reggel a DKV újabb "magasságokba" emelkedett a szememben. Utastársunk is akadt egy szép piros/vörös bundájú rókácska társaságában. Állagát tekintve nem friss termés volt, így igazán felönthették volna egy kis vízzel, ha már nem vállalkoztak arra, hogy az éj leple alatt megszűntessék jelenlétét kedvenc konzervesdobozunkban.
Újabb információkkal is ellátott kedves hangosbemondó utitársunk. Megtudtam, hogy a Rózsás Csárda megállóhely az valójában a Nagy Lajos Király tér, és a 35-ös út pedig a Kistemplom. Meg is lepődtem, hogy ennyire elbóbiskoltam, hogy megint elfelejtettem leszállni. (Mivel véletlenül a kijelző működött, így megtudtam, hogy pontosan hol vagyok, mert a sofőr jól állította be a viszonylatot, és a kijelzőn végig jól is volt látható az adott megálló neve)Aki rendszeresen jár valamelyik vonallal, az csak kényszeredetten mosolyog, vagy hangosan röhög ezeken a bakikon, de egy külhonos / turista számára maga a pokol. Meg is őrültem volna, ha szeretett fővárosunkban ilyen utastájékoztató van a járműveken...
A "legjobbak" a 23/23Y indulási idejei. A szobati és a vasárnapi is eltérő, és ott vannak a kedvenceim is: xx:12, xx:18, xx:28, és hasonló indulási idő.
Akik mostanában a menetrendeket meg bírják jegyezni, azok előtt megemelem a nem létező kalapomat! :) Legalább valami rendszer lenne bennük, de úgy néz ki "Pistike" írt egy lottószám generáló programot, és azzal készítették a menetrendeket...
Én ugyan nem tudom mi az a közlekedésbarát, de nem baj. :)
Olyan ember, aki rajong a tömegközlekedésért, fejből vágja a viszonylatokat, útvonalakat, akár a menetrendet is :)
így látom hogy az elmúlt 20 évben hogy romlott a szinvonal, DKV óta pedig lassan szabadesés jelleggel
Én '90-ben kezdtem tömegközlekedni, '96 és 2011 között napi szinten. A DKV-nak köszönhetően kocsira váltottam, azóta csak a heti sörözéshez használom a tömegközlekedést. Érdekes módon volt egy pár hónapos időszak, amikor csak DKV bérletet vettem, azaz csak trolival és villamossal utaztam. Később persze vissza kellett állni a kombináltra. A szolgáltatóváltást követően két évig vettem bérletet, aztán inkább a drágább, de pontosabb megoldásra álltam át. Pedig pár éve ezt el se tudtam volna képzelni.
32-essel mit érek, ha a Fórum/Burgundia utca megállókhoz szeretnék eljutni? Gyalogoljak még 5-10 percet 6400Ft-ért?
Sebaj, majd lesz 2-es villamosunk, és akkor se a Fórum, se a Segner tér nem lesz elérhető. És majd jönnek a pulyka meg mangalica napok, akkor rohangálhatunk át a Kossuth téren, mert csak szakaszosan közlekedik a villamos.
Készítsenek normális menetrendet, útvonaltervet, beosztást, és akkor a járműveiknek nem kell a megállóban állni - persze járó motorral.
Így van; ami nem megy, nem kéne erőltetni. Pesten lehet, hogy működik ez a megállóhelyi pontos indulás, de itt nem fog. Ami szégyen, mert méretileg jócskán elmaradunk Budapesttől. Csak ott ugye tudnak buszsávot csinálni, itt meg nem. Max oda, ahova nem kell (Egyetem sgt).
Az más kérdés, hogy a menetrendet úgy kellene kimérni, hogy ilyen ritkán forduljon elő. Én 12-esen, 19-essel, 25-ösökkel szoktam utazni és még sosem álltunk percekig :)
19-esen és 25-ösön én is heti rendszerességgel utazom; utóbbin azért, mert a 19-es rendre elmegy 4-5 perccel a kiírt érkezés előtt a Faraktár utcából. Ha már elő van írva egy menetrend, legalább legyen is betartható! Olyanok kéne meghatározzák a követést, akik használják is a tömegközlekedést.
Rövid példa a 11-esről: Szabő Lőrinc utca (5), Csigekert utca (7), Bölcs utca (8), Kenézy Gyula Kórház (10).
Na most, a Csigekert utca és a Bölcs utca "távolságot" gyalog is meg lehet tenni 1 percen belül, nem hogy busszal. Utast sem láttam még egyik megállóban sem. A menetrend szerint ugyanakkor a Szabó Lőrinc utca - Kenézy Kórház táv 5 perc, valójában alig 3.
Ráadásul a menetidő 2, 3-ban is ragaszkodnak hozzá, hogy a két Csigekert utcai megálló között egy perc eltelik. Egy korábbi lakásunk az utcában van, sokat járok arra. A lehető legrosszabb helyen vannak a megállók.
Dehogy álljon a busz, mert akkor meg azokkal tolnak ki, akik a buszon tartózkodnak, és a lehető leggyorsabban szeretnének eljutni A pontból B pontba. Készítsenek normális menetrendet, útvonaltervet, beosztást, és akkor a járműveiknek nem kell a megállóban állni - persze járó motorral. Konkrétan a 35, 36-os buszokról tudok, hogy a megállóban állnak. A Volán idejében 25, 26 perc volt ezeknek a járatoknak a menetideje, most pedig 28,29. (Segner tér-Józsa viszonylatban). Egy lámpa nem "nőtt" az adott szakaszon a DKV hatalomátvétel óta, akkor mire fel ez? Régen is, és most is meg lehet oldani ezt a vonalat 24, 25 perc alatt, akkor miért készítik a menetrendet 29-re? 5 perccel több időt tölt el a jármű a vonalon, 5 perccel több idő, amíg az utas beér a Segner térre, jó eséllyel elmegy előtte az a csatlakozás, amit évekig elért, soroljam még? Egyik ismerősöm Fórum-Békéssy u. viszonylatban gyalog hamarabb hazaér, mintha busszal járna!
16:00-kor elindul, kis utcákon 16:33-ra otthol van gyalog.
Busszal: 16:03-ra kint van a megállóban, persze a 31-es elment az orra előtt. Kivárja a következőt, ami jó esetben 16:17-re a megállóban van, 16:35-kor leszáll a Csokonai előtt, majd még sétál olyan 3-400m-t amíg hazaér. Miért vegyen bérletet?
Én ugyan nem tudom mi az a közlekedésbarát, de nem baj. :) 1984 óta utazok heti, majd 1989 óta napi rendszerességgel tömegközlekedéssel, így látom hogy az elmúlt 20 évben hogy romlott a szinvonal, DKV óta pedig lassan szabadesés jelleggel. Elég baj ez. Ráadásul nagyon sok dolog nem is pénzkérdés lenne. Megkockáztatom, hogy egy normális járathálózattal, normális menetrendekkel még utasokat is nyerne a DKV, de erre nincs ingerenciájuk mert dolgozni kellene... Ja meg persze több utas nem férne fel ezekre a csodabuszokra. Akkor meg minek?
32-essel mit érek, ha a Fórum/Burgundia utca megállókhoz szeretnék eljutni? Gyalogoljak még 5-10 percet 6400Ft-ért?
"Amelyik idióta kitalálta ezt a pontosan indulunk a megállóból esztelenséget, az sem utazott még busszal."
Miért idióta? Az utas talán nem várhatja el, hogyha a menetrend előtt 1 perccel ér a megállóba, akkor ne menjen el hamarabb a busz? Inkább álljon a busz percekig, ha kell. Ha a menetrend szerint visz el téged valahova úgy, hogy közben percekig áll, azért egy szavad sem lehet.
Az más kérdés, hogy a menetrendet úgy kellene kimérni, hogy ilyen ritkán forduljon elő. Én 12-esen, 19-essel, 25-ösökkel szoktam utazni és még sosem álltunk percekig :)
Nem fogunk megutálni, mert mi is hasonló véleményen vagyunk. Csak mi vérző szívvel írunk, mert év(tized)ek óta közlekedésbarátok vagyunk....
Azért felháborítónak tartom, hogy ezeken a „járműveken” nincs egy nyitható ablak sem.
Ez változó, a tegnapi 19-esen tárva nyitva volt minden ablak. Azt viszont kinézem az egyre jobban ellustuló ITK-s "karbantartóktól", hogy csak napok után veszik észre az ablakok lezártságát.
A másik fő problémám, hogy a buszok nincsenek takarítva.
Sajnos én is úgy látom, pedig anno az egyetlen pozitívum a buszok tisztasága volt. Már az sem aktuális.
A menetrendek a rossz vicc kategóriába tartoznak. 31-es járat 20 percenként jár hétvégén???
32-essel együtt 10 perc, de nem mentség. 10 percenként közlekedő viszonylatpárt minek villamossal kiváltani?
Amelyik idióta kitalálta ezt a pontosan indulunk a megállóból esztelenséget, az sem utazott még busszal.
Na ja. És persze a járművezető issza meg a levét, ha valaki esetleg bepanaszolja.
A trolik "kneel"-ing üzemmódját a sofőrök vezérlik, vagy automata?
Automata. A járművezetők is utálják, mert a lehető legrosszabbkor kezdi el dönteni a trolit.
Az LMG-035 olyan szép szürke füstöket ereget, hogy az Omega azonnal leszerződtetné füstgépnek, ha látná. Még szerencse, hogy ezek az EJURO-5-ös motorok ózondús hegyilevegőt árasztanak magukból.
A trolik "kneel"-ing üzemmódját a sofőrök vezérlik, vagy automata? Mert hónapok óta ajtónyitáskor az ajtó felőli oldalt megemeli, és nem leengedi olyan 5-7cm-rel, így még inkább művészet felmászni rájuk. Hiába írtam az ügyfélszolgálatra, természetesen reakció nulla. Mondjuk inkább javítsák meg, minthogy a "nálunk hiba nem jelentkezett, ön a hülye" sablonszöveggel fárasszanak.
Nem tudjátok, hogy a szauna bérlet ára benne van a DKV havibérlet árában, vagy fáradjak be az ügyfélszolgálathoz, hogy külön megvásároljam?
Irónia OFF.
Először is elnézést kérek mindenkitől, hogy csak panaszkodni járok ide!
Azért felháborítónak tartom, hogy ezeken a „járműveken” nincs egy nyitható ablak sem. Azért a kedves „fizető utas” elvárhatná, hogy lehessen egy kis friss levegőt beengedni főleg akkor, ha egy-két utastárs elenged egy „galambot”. A mostani idő nem indokolja a légkondicionálót (ahogy nincs is bekapcsolva), de jó lenne ha legalább az ablakok nem lennének lezárva. Tudom, a kedves DKV vezetők véletlenül se vetődnek egy járatukra sem, így nem tudják első kézből megtapasztalni, hogy mennyire büdös, meleg, rossz levegő van a járataikon.
A másik fő problémám, hogy a buszok nincsenek takarítva. Egyik-másik olyan mocskos, mint amelyiket „születése” óta nem töröltek át legalább egyszer. Ma is korom fekete lett a kezem, pedig pár másodpercre támaszkodtam meg az egyik csuklós harmónikájánál. De ugyanez a helyzet az összes dobogóval, egybefüggő koszréteg uralja őket.
A menetrendek a rossz vicc kategóriába tartoznak. 31-es járat 20 percenként jár hétvégén??? Mi van? 20 perc alatt gyalog eljutok a Plázától a Malomparkig! Ez Debrecen legforgalmasabb járata? 20 perces követéssel? Normálisak ezek? Ráadásul a napközbeni követési idő is borzasztó. Én még emlékszem a 3 perces követésre. Nem volt kérdés, hogy várjak a buszra, mert tudtam hogy hamarosan jön. Itt meg elment, vagy nem ment el? Elérem-e a másik buszt, ha erre várok, vagy 6400Ft-ért sétáljam végig a várost, mert nem biztos, hogy jön, és elérem a csatlakozást?
A másik fő gond, hogy a járművek „vonatoznak”. Egyszerre megy el az összes egy irányba járó busz, majd 10-15 percig semmi! De a legszebb: 11-es és 43-as járat. 2 percen belül elmegy mindkét busz, majd egy óráig semmi nem jön! (Hétvége.) Ezért vegyek bérletet? Ha a Kenézy-ből el akarok jutni az OTI-ig (Kölcsey központ), akkor egy óra alatt (na jó, 55 perc alatt) fél lábon ugrálva megteszem oda-vissza az utat! Minek várjak a koszos, büdös járatra? Ezért vegyek jegyet, vagy bérletet?
Amelyik idióta kitalálta ezt a pontosan indulunk a megállóból esztelenséget, az sem utazott még busszal. A busz minden második megállóban percekig állt (nem vicc, mértem), a főúton 30-al ment, én meg majd felrobbantam a méregtől, látva hogy az összes csatlakozás az orrom előtt megy el! Ha már kitalálják ezt a baromságot, akkor lesznek szívesek a járművezetőt nem a csúcsidőben „mért” követési idő betartására kötelezni, hanem –tudom nagyon nehéz – alkalmazkodni a forgalomhoz!
És olyan menetrendet készíteni, amely utasbarát! Nem vicces egy 4-5km-es utat másfél-két óra alatt megtenni, mert a csatlakozás elmegy az ember orra előtt, a következő meg 20-30-60 perc múlva jön. Nem hiszem el, hogy nincs egy hozzáértő, „tökös” legény a vállalatnál, aki kiállna egy-egy forgalmasabb csomópontra, és látná mennyire esztelenül közlekednek a járműveik. Ideje lenne felébredniük, és normálisan megoldani a közlekedést ebben a városban, mert ez így egy nagy nulla!
Ha ez az „utasorientált közösségi közlekedés” a DKV-nál, akkor inkább nem kérek belőle, jöjjön vissza a Hajdú Volán minél hamarabb!
Láttam a munkát, tényleg egész jól belehúztak. Lehet, hogy augusztus 20-ig meg akarják csinálni a kanyart, hogy ne fogadja a sok turistát az a borzalmas látvány.
Bár a káosznak nem lesz vége, még hátra van a Bethlen utca lezárása (mint anno a Péterfia utcánál). Az se lesz kutya.
Kérdés a többiekhez (is): Miért épül buszöbölnek látszó terület a Mácsay Sándor utcánál (50 méterre a Helyközi Autóbuszállomás megállótól)?