Minden tranzakcióról kapok, kivéve a banki díjazással kapcsolatosakat (szüleim az OTP-nél arról is kapnak). Eddig mindig jött sms összegtől függetlenül, akár fizettem valahol, akár átutaltam bankban/neten, akár pénz érkezett a számlámra. Kizárólag erről a két db. paypass-os fizetésről nem jött. Korábban sosem fizettem így.
Tekintve, hogy a netbank szerint már mindkét vásárlás le van könyvelve, valahogy csak átment a bank felé az infó, mégsem jött róla sms! Holnap úgyis bent leszek a városban, bemegyek a bankba, és rákérdezek. Hívni nem akarom őket, az hosszadalmas szórakozás. Ez itt vidéki bankfiók, nem kell várakozni, bemegyek, és egyszerre három arc fordul felém kérdően, hogy kit választok. :)
Én a minap kaptam meg a K&H-tól a paypassos kártyámat, eddig minden paypassos fizetés után másodperceken belül érkezett az SMS. Három különböző kereskedőnél is.
"... nincsen sms-értesítés. Nemhogy a vásárlás pillanatában, de később sem, amikor lekönyvelik a tételt. " Azért ez így, ebben a formában nem teljesen igaz. Bankja válogatja, de pl. a Citi 1000 Ft-os költés alatt egyáltalán nem küld SMS-t. 1000 Ft fölötti paypassosról viszont jön, ha pl. kasszát zár az adott kereskedő.
Ha nálam van a kártya, semmi jelentősége, hogy kapok-e sms-t vagy sem. Az sms pont arra jó, hogy ha mondjuk tudtodon kívül ellopják a kártyát, azonnal értesülsz minden tranzakcióról. Ezek után teljesen agyament ötletnek tartom, hogy pont egy olyan típusú vásárlásnál, ahol az égvilágon semmi azonosítás nincsen, és gyakorlatilag bárki odaérintheti a kártyádat, nincsen sms-értesítés. Nemhogy a vásárlás pillanatában, de később sem, amikor lekönyvelik a tételt.
Nem letiltható a paypass/paywave funkció, annyit tudsz tenni, hogy nem engeded a pénztárosnak az érintéses fizetést, akkor mindig kérni fog PIN-t, te meg kapsz SMS-t.
Ja azt nem írtam, hogy az ellenőrzés nélküli vásárlásokról a bank sem értesül azonnal, ezért nincs róla sms. Ezeket a vásárlásokat x időnként beküldi a kereskedő a bankoknak. Ez lehet a nap végén vagy akár következő nap(ok)-on.
A paypassos fizetésnél (odaérinted, nem kér pin-t), akkor tulajdonképpen nincs azonosítás, nincs egyenlegellenőrzés (ez adja a gyorsaságot), a terminál üzemeltetője "megelőlegezi" azt az összeget. Nem tudja, hogy te ki tudod-e fizetni :) Az az összeg, ami után már kér pint, beállítható a kereskedő oldalán (ekkor a hagyományos ellenőrzés lefut, ez adja a lassúságot :)). Aki az sms-ek alapján könyvelgeti magának a költéseit, ne használjon paypass-os kártyát.
Ha jól tudom, akkor alapból öt érintés és/vagy 5000 huf az alapbeállítás, ami után mindenféleképpen kér pint, de ez lehet naponta resetelődik.
Technikailag nem értek hozzá, hogy hogyan működik az érintés nélküli fizetés. De talán az okozhatja, hogy nem adsz meg PIN kódot 5000 alatt. 5000 feletti (PIN kód megadásos) trx-ről ugyanis mindig jön az sms.
A netbankos trx-ek azonosítás (felhasználónév, jelszó) megadása után történnek, így arról természetes, hogy kapsz sms-t, akkor is, ha 2 Ft. Nem az összeg a lényeges, a barátnőm tegnap fizetett 600 Ft-ot egy közértben, chip-es módon és arról gond nélkül jött sms.
Ez azért furcsa, mert én minden pénzmozgásról kapok összegtől függetlenül. Ha átvezetek egyik számlámról a másikra pár száz forintot, arról is azonnal jön az sms. Az durva, ha pont a paypass-os vásárlásokról nem jön, hiszen ott PIN-kód nélkül elvileg bárki vásárolhat a kártyámmal. Le lehet egyébként tiltani ezt a funkciót? A netbankban nem találtam semmit erről. Nekem semmi szükségem rá, annyira soha nem voltam még időszűkében, hogy ne legyen pár másodpercem beütni a PIN-kódot vásárláskor.
Azóta még egy helyen, egy élelmiszerüzletben is vásároltam, arról sem jött még semmi. De akkor ez tiszta sor. A legviccesebb az egészben, hogy a leírás szerint az egész azért van, hogy ne kelljen kiadni a kezemből egy pillanatra sem a kártyát, ehhez képest mindkét helyen kikapták a kezemből, és ők érintették a leolvasóhoz, ami a pénztárgép mellett volt. :)
"ha valaki lenyúlja a kártyám, és én nem veszem észre, a fél világot megvásárolhatja vele ötezrenként"
Nem egészen, de valóban rejt kockázatot. Viszont el fog jönni a pillanat, amikor már PIN-t fog kérni a "becsületes" megtalálótól, és nem enged több érintéses fizetést..
Azért az egy icipicit aggasztó, hogy ha valaki lenyúlja a kártyám, és én nem veszem észre, a fél világot megvásárolhatja vele ötezrenként, mire tudomást szerzek az egészről, és letilthatom a kártyát. Egyáltalán mi a fenére jó ez a PayPass?
Köszi szépen! Meglepett, mert még sosem pipáltam ilyet, eddig fizetéskor mindig azonnal jött az sms. Igaz, ez az első alkalom, hogy PIN-kód nélkül csak simán lehúzták a kártyámat.
PayPass fizetésnek van átfutási ideje? Több mint félórája fizettem a DM-ben, sms-t nem kaptam, és a netbankban sincs semmi nyoma, sem a könyvelt, sem a zárolt, sem a függő tételek között. Ugyanakkor a boltban kaptam nyugtát a fizetésről, amin a kártyám utolsó 4 száma is rajta volt, vagyis a készüléken átment. Ilyenkor mi van?
Az a baj, hogy itthon egyre jobb a POS lefedettség, így tapasztalat híján ezt kerestem a horvátoknál is, de némileg csalódnom kellett (főleg az éttermek zavartak, hogy nem lehet kártyával fizetni - hazai hasonló méretű helyeken viszont már évek óta).
Splitben a vasútállomás felett, egy lakótelepi kisboltban szoktunk kártyával vásárolni, de pont a JOKER-t nem fogja el valamiért a terminál, pedig rajta van a VISA logó. (Viszont a Karlovačko tavaly csak 5.50,- volt akcióban.:-) )