Keresés

Részletes keresés

ketni Creative Commons License 2024.09.18 0 0 3632

"Nem tudom itt miféle elhajlást kéne értelmezni.  Bentről  KI,  ez a lényege."

Ennél jóval bővebb a jelentése. A kitérés valami elől magában hordozza az elhajlást.

Ami eltérés egy előző helyzettől vagy iránytól az mind az elhajlás fogalma alá tartozik.

"bizonyos térből, körből, helyből elhajló, eltérő irányban. Tehát a k itt is elhajlást jelent."

Előzmény: Igazság80 (3629)
ketni Creative Commons License 2024.09.18 0 0 3631

"a túr lehet tá-R"

Nem tudom.

Nem tudom, hogy a túr-dúr "Du" ősgyöke rokona-e a "Tá" ősgyöknek.

Előzmény: merigazoi (3628)
ketni Creative Commons License 2024.09.18 0 0 3630

"inkább nem az. a komló ismertetőjele nem a tobozában rejlő magok. a toboza esetleg. gumós kúszó "

Olvasd el a Cz-Fo komló(1) szócikket!

Mind erre választ kapsz.

Előzmény: merigazoi (3627)
Igazság80 Creative Commons License 2024.09.18 0 0 3629

KI (1)  irányt mutat meg.   Nem tudom itt miféle elhajlást kéne értelmezni.  Bentről  KI,  ez a lényege. 

A  TÚR  meg  T_R  TÉR/TERület   gyökérszava. TAR/TÁR/TER/TÉR/TÚR  rokonok.    Az csak úgy  van mint hely ,  nem közeledik se nem távolodik míg  nem raksz elé igekötőt vagy  toldalékolod.   Az  csak amiatt lesz,  ha  "kiterjed"  mert  ott a "ki"  szó meg a TER után a toldalék miatt. 

TÉR/TERÜLET  a kulcsszó.  Ez igen tág fogalom, ezt már értelmetlen tovább tágítani.   A  KITÚR  során is egy hely TERületét változtatjuk meg,  a legtöbb T_R  vázas ige ez a cselekedet...

Előzmény: ketni (3626)
merigazoi Creative Commons License 2024.09.17 0 0 3628

a túr lehet tá-R

tár tér túr tör tkp. mind táv- R

tart és fn. tár tér : tölt

kotor: van szkita go- ami a germánban is létezik

-

a kút érdekes ha köze van hozzá, mert asszm az altaiban is megvan (az etimszotar nem emliti, szóval nem biztos) ill. az altai kut őserő fogalomként vszg

kutat: ennek tuti köze van hozzá

Előzmény: ketni (3626)
merigazoi Creative Commons License 2024.09.17 0 0 3627

inkább nem az. a komló ismertetőjele nem a tobozában rejlő magok. a toboza esetleg. gumós kúszó / hajtás? lehet. gumó lenne a ruganyos felületű, a gubó a keményfelületű?

Előzmény: ketni (3602)
ketni Creative Commons License 2024.09.17 0 0 3626

Lehet elemibb felbontása is.

kitúr=ki-tá-or

A  "Ko"+"Ta"+"Ro" ősgyökökről van szó.

Azért, mert a ki igekötő vagy irányt jelző szócska az elhajlást jelentő "Ko-Go-Ho" ösgyök.

A tá meg a távolodást, szétterjedést jelentő "Ta" ősgyök.

Maradt még a "Ro" (itt megfordítva oR) ami a már említett rontás, rombolás, erőhatás ősgyöke.

Mi legyen a kotorral?

Lehet, hogy igazad van.

Akkor, ha ugyan ez a felbontása.

Előzmény: Igazság80 (3625)
Igazság80 Creative Commons License 2024.09.17 0 0 3625

Bár a turkál  szó röviden helyes...

Előzmény: Igazság80 (3624)
Igazság80 Creative Commons License 2024.09.17 0 0 3624

+ Bónusz :   régi  szavunk  a  KOTORKÁL,  hiába húzza itt nekem alá ezt pirossal a helyesírás ellenőr.))

Létező használt szavunk,  művelt emberek írták le így,  és pont azt jelenti hogy KITÚRKÁL  a KOTORKÁL-Ó  ember...

Tényleg lehetetlennek tűnne ez a kapcsolat?...   Mert szerintem inkább meg valószínűnek...

Előzmény: Igazság80 (3623)
Igazság80 Creative Commons License 2024.09.17 0 0 3623

Azon kívül hogy pusztán csak minősítgetsz,  semmivel sem tudod cáfolni  az írásom érdemben.   Ami  egyébként egy kézenfekvő magyarázat  lehet a szóra.   Szerintem pedig a legvalószínűbb hogy a KITÚR  képzete a KOTOR,  talán egy  tájszólás  később megszokottá vált szava, vagy akár tudatos képzés  ezt nem tudom,  de a két szó közt  erősen gyanús a kapcsolat.  

A szavaknak nemcsak a hangalakjuk egybevágó,  hanem a jelentésük is,  gyakorlatilag simán  mondhatjuk hogy szinonima a két kifejezés.  "

Többféle eredeztetést is olvasni,  meglepő módon amúgy a Wikiszótár  pont ugyanezt a kapcsolatot írja  le,  amit én is megtettem.  

A másik hogy  a "kattogó"  magyarázat  amit a fősodratú ír, az nem kielégítő  ugyanis  nem ilyen a  kotorászás hangja.  Eleve  föld ásásra vonatkozott eleinte.   Az meg ss-sss-sss hangú,  ezért áS az ÁS ige.

CZ-F  ugyan értelmezi a szót,  de nem magyarázza meg sehogyan sem hogy mi is ez.  

Ja és van még néhány  hasonlóan képzett  szavunk ahol az igekötőt már  nem elkülönülve tartjuk számon,  hanem  a szó szerves részeként beépült  és eggyé vált vele.   A  BÓDUL  szónak is  ugyanígy köze lehet erősen a BEDŐL  szóhoz,   itt is a hangalaki közelségen felül egybevágnak a jelentések...

Előzmény: ketni (3622)
ketni Creative Commons License 2024.09.17 0 0 3622

"A KITÚR fogalma,  aki  KITÚR  bármit bárhonnan az KOTOR ,  a közeli hangalakok eleve szinonimák,  egybevágó jelentéssel..."

Rád jellemző hibát követsz el megint.

Habár arra hivatkozol, hogy alaposan megvizsgálod a szavakat, mégis összemosol egy igekötős és egy igekötő nélküli szót.

A kotor előtagja NINCS semmilyen kapcsolatban a kitúr "kit" hangjaival. Teljesen önkényesen rakosgatod a hangokat egymás után.

Előzmény: Igazság80 (3607)
ketni Creative Commons License 2024.09.17 0 0 3621

"Lehetséges, de akkor a KOT gyököt kell példaként említened bizonyítéknak, a bemondás kevés."

Kot és kót szavakat lásd a Cz-Fo-ban.

Előzmény: kitadimanta (3606)
Igazság80 Creative Commons License 2024.09.16 0 0 3620

Persze az ehhez hasonló  LITURA /LITURO szavak  mögött már a LETÖRLŐ  van. Effélét is jelentenek...

Előzmény: Igazság80 (3619)
Igazság80 Creative Commons License 2024.09.16 0 0 3619

Tudod mi lehet az a LITERA?...    Szerintem LEIRAT     Az IRAT szó  meg van fordítva.  A LI  meg a LE  szóval azonos.  

LITERA :  betű ,   iratok,   irományok,    levél,  tudományok,    "szóról szóra betű szerint",     "olvasáshoz és íráshoz tartozó",   angolban "bérbeadás" -hoz is köze van,  de hát az is egy  LEIRAT  lesz (szerződés) mint itt minden.    A leírt dolgokról szól ez az egész, IRAT  szó  egy 180 fokos fordulatot vett.))...

Előzmény: Igazság80 (3618)
Igazság80 Creative Commons License 2024.09.16 0 0 3618

Teljesen összekeversz mindent.  meg mellébeszélsz,  ezért  befejezem.   A nagyszótárban  a domb  150 éve is ugyanaz volt még ma is,  COLLIS (körös)  .   Ez a latinnál nagy szó mert amúgy  még az átírt szavaikat is tovább  módosítják  kis idő alatt is.   Ez a megszokott leírása és a szótárakban is ez az elfogadott. 

A szúnyognál is beszélhetsz mellé, az egyik szó mögött SZURKÁLÓS  van a másik mögött meg a SZÚRÓS,  ennyi a különbség mindössze. 

Néhány  COL  kezdetű szó mögött a GYŰL ige képzetei  vannak átírva, már mondtam párszor.   Ez nem az ÖSSZE  szó, bár az  is megvan a latin nyelvben,  legtöbbször a CON  kezdetű  szavak  azok,  amelyek  kilométeres kezdő  szóhalmaz náluk,  többségében ezen  szó elején  valóban ezt figyelhetjük  meg.  Régen volt ÖSSZÖN   kifejezés is.

Ritkán a  CO  is amúgy  az össze  szó SZE  része,   de ez mára CON rövidülés,  például a KOHÉZIÓ  szavunk latinul COHAESIO  mögött a magyarul érthető  (ösz) SZEHÚZÓ  van,  és igen  pont ezt jelenti a szó az  ÖSSZEHÚZÓ és összetartó erőt.   Tehát újfent magyarul  van az eredeti kifejezés.  A HÚZÓ szó tökéletesen látszik belőle.

Semmi köze a COLLIS  szónak a LITERA  dologhoz etimológiailag.    Ebben a nyelvben  hiba következetes logikát keresni mert tetszés szerint van átírva  benne minden.   A COLLATIO  az

GYŰLÍTŐ   azaz gyűjtő,  ez van átírva,  nem az össze szó.   A többi bontásra nem írok,  mert totál K.O.  teljesen...

Előzmény: kitadimanta (3617)
kitadimanta Creative Commons License 2024.09.16 0 0 3617

"Nincs önálló  COL mint "össze",  sőt  semmilyen COL nincs önállóan."

Állítottam ilyet? Nem! Én csupán ennek a gyöknek a jelentését adtam meg. Több latin szónak a gyöke:

COL-LABORATOR=együttműködő, ahol a COL jelentése együtt, a LABORATOR pedig dolgozó, tevékenykedő.

COL-LATIO=gyűjtemény, ahol a COL jelentése szintén együtt, a LATIO pedig hozás.

COL-LATERALIS=szomszéddal egy oldalon érintkező, oldalági (rokon),   ahol a COL jelentése szintén együtt, a LATERALIS pedig oldalsó, oldalhoz tartozó.

COL-LATUS=összetett, ráhárított, ahol a COL jelentése szintén együtt, a LATUS pedig erő, hordozó, vivő jelentésű

Tehát van ilyen (nem önálló) gyök, s ez a gyök megfelel a magyar KOL gyöknek.

"COLLI sincs ami dombot jelent."

Nem szokásom levegőbe beszélni:

"villa superposita colli, dombon fekvő. [ház]".  https://latin.oszk.hu/cgi-bin3/index.cgi?function=index  superpono, szó alatt találod.

A COL-LI (domb) LI tagja is alkotója igen sok más szónak.

LI-TERA= betű, irat, levél, amelyben a LI jelentése nehezen értelmezhető, nagy valószínűséggel "kicsi" jelentésű. TERA pedig tér lehet.  LITERA=kicsi tér. (egy betű, vagy egy levél elég kicsi "tér"... Vesd ö. a magyar "KI-csi" és a LI(k) gyökkel, ill. Liliput= nagyon kicsi törpék országa

LI-CITATIO=árverés, ahol a LI jelentése itt bizonytalan, a CITATIO pedig idézés, felhívás.

LI-CENTIA=szabadság, vámkedvezmény, engedély, ahol a LI jelentése szintén bizonytalan, a CENTIA pedig folyamatosságot jelentő főnévképző lehet. Lásd: florescentia=virágzás,

fluorescentia=fénykibocsájtás, beneficentia=jótékonyság...

"COLLIS  van  ami annyit tesz KÖRÖS"

Nem találkoztam a szónak ilyen - vagy hasonló - jelentésével.

"collis, is, hn.
halom, domb, magaslat." https://latin.oszk.hu/cgi-bin3/index.cgi?function=index collis szó alatt találod.

CULICULUS és a SZUR(i)KÁLÓS szavak hangsora 9 betűs, ebből mindössze három azonos. (Az U, a K, és az S)  Ráadásul az alapszó a CULEX=szúnyog.

Ez a mindössze három betű azonosságán alapuló feltételezés nem igazán állja meg a helyét. Nem tartom lehetetlennek, de ehhez bizonyítani kellene mind a CULI (=szuri) mind a CULUS (=kálós)  alkotók jelentésbeli azonosságát.

"COLLATO(???...)  :   LATO  maximum egy istennő neve,  egyébként nincs is ilyen szavuk."

"2) kör, kerület, körzet, széle (valaminek): castra lato a., folia serrato a.; ambitus aedium a ház körül levő szabad tér." (castra=tábor)

https://latin.oszk.hu/cgi-bin3/index.cgi?function=index Írd a keresőbe a "lato" szót.

"Vonjuk be a rendszerbe az  ARTICULO  is,   ami  :  ízekre  szed,  illetve  értelmesen ejt,  és beszédet TAGOL,  tehát az artikulál  szó is idetartozik.    Akkor viszont  a  TICULO ---TAGOLÓ  illetve  TICULUS---TAGOLÁS lehetnek."

A latin ARTICULO szót nem bonthatod tetszésed szerint, csakis a latin nyelv (szavak) szerkezetének, felépítésének szabályai szerint.

A latin "ave cézár"-t nem bonthatod tetszés szerint "a vécézár"-ra...

Előzmény: Igazság80 (3615)
Igazság80 Creative Commons License 2024.09.16 0 0 3616

EXSICCATIO :    kiszárasztás    -------  MEGSZiIKKADÓ

EXSIBILO  :       kifütyül            -------  MEGSÍPOLÓ

EXSECTIO :       kivágott, megnyesett ------    MEGSZAKÍTÓ

OSCITANS :       ásítás,  ásítozó    ------    ÁSÍTÁS  igen elbarmolva.   De azért felismerhető.

REFERVEO  :   újból hevül,   ismét felforr -------   RÁFORRVA  (forralva) van az ételünkre, teára  stb...

ROGATUS   :   kérés,  kérdés,  kérelem  ------   (KÉ) REGETÉS  ,  kezdő szótag  felszívódott valahol náluk.

SCANDULA :   zsindely  ----  Pont az,  ZSINDELY  van ilyenre megírva,  azért jól látszódik  a történet.

SCOPARIUS  :   seprős,  kisöprős   -------  SEP(E)RŐS  vagy a  SÖP(Ö)RŐS  van pontosan előttünk. 

Magyar nyelv  kifejezései jól láthatóan,  nyelvünk építette és toldalékolta/ragozta őket...  

Igazság80 Creative Commons License 2024.09.16 0 0 3615

Bocs, de ez az egész teljesen káosz itt.    A szavak bontása meg  teljes K.O.  ,  köze nincs a valósághoz.  Nem tudom eldönteni hogy direkt csinálod (tréfa?...),  vagy tényleg ennyire nem érted.   Bár a magyar szóbontásaid is hajmeresztőek olykor,  de ma mondjuk a "kotor"  szónál épp betalált.  

CULUS :  segg,  far ------ Ez is a KÖRÖS  szó,  mert kerekded a  segg,  ez van megnevezve  a nyelvünkön  ráadásul.  

COLLICULUS :  dombocska,  halmocska  ----KÖRKÖRÖS ,  és stimmel mert ezek is kerekdedek, KÖRforma  többnyire.  A szavunk képezve/ragozva  és átírva.  Ennyi a sztori.   Mindig véletlen stimmel rá a képzett magyar szó.)) 

Amit meg írsz erről aztán az sehogy se frankó :   Nincs önálló  COL mint "össze",  sőt  semmilyen COL nincs önállóan.  COLLI sincs ami dombot jelent.   COLLIS  van  ami annyit tesz KÖRÖS .  Bizony,  sokfélére megírták de már írtam erről.  De ez COLLIS,  nagyon nem mindegy mert ebben már látszik a melléknévképzésünk. 

CULICULUS  :  szúnyog ----------    Ennek viszont már lófasz köze sincs a körhöz, ezért mondom hogy a latin az nem gyöknyelv  hanem átírt (!)  nyelv.  Képesek majd ugyanarra megírni egy teljesen más dolgot is akár.   Ezt is megértjük nagyon könnyen magyarul  és többszörösen képzett/ragozott a szavunk természetesen .

Ez a SZUR(i)KÁLÓS !    Hoppá, megint ezek a véletlenek.))    Nekem itt maszatolhat bárki hogy ezek nem azok amik.    Nekem nem kell a mellébeszélés,  ha RUTYUTYU  volna a hangalak nem tudnám  rátenni hogy SZURKÁLÓS  ami pont a szúnyog egyik legfőbb  jellemzője,  de a  CULICULUS  hangalak pont egybevágó azzal amit mondok.     Véletlen megint.))    

COLENS :  sokkal többet jelent a szó miit leírtál.   Még jelent tiszteletet,  imádatot,  nagyra becsülőt, nemesítőt,  ünnepet tartót is,  sok köze a karbantartáshoz aligha lehet.))      A szóbontásodra :

"ahol a CO-gyök  össze(köt) jelentésű  ,  a LENS pedig gyűjtő "     ------------    Ebből úgy nagyjából semmi nem áll meg.     Semmiféle CO gyök nincsen a latin nyelvben.     Még egy COL  sincs önállóan nem hogy ennél rövidebb.  Legfeljebb valami rövidítés,  de te ilyet nagyszótárban nem találsz meg önállóan.  A  LENS  meg LENCSE  röviden, ez is a mi szavunk csak összehúzottan.     Egyelőre erre a szóra még  nincs magyar megoldásom,  ha lesz  kiteszem.

Bocs de ez a szóbontás  NAT  GEO  Katasztrófák  Nyomában  sorozatába  való leginkább.

COLLATO(???...)  :   LATO  maximum egy istennő neve,  egyébként nincs is ilyen szavuk. Magyarnak van.))   Teljes K.O.  bocs.   Amúgy a GYŰLÍT/GYŰJT  fogalma van néhány hasonló szó mögött.   COLLECTIVE :  GYÜLESZTVE  !   És pont stimmelünk,  ennél többet itt mondani sem kell.  Átírták egy az egyben...

ARTICULUS  :  A legfontosabb hogy ebben semmiképpen sem keressél te SEGGEKET,  ebben nincs.  Ez a CULUS  nem az.))    Itt nem is önálló szó a CULUS,  ez itt csak   a toldalékolás része.   Vonjuk be a rendszerbe az  ARTICULO  is,   ami  :  ízekre  szed,  illetve  értelmesen ejt,  és beszédet TAGOL,  tehát az artikulál  szó is idetartozik.    Akkor viszont  a  TICULO ---TAGOLÓ  illetve  TICULUS---TAGOLÁS lehetnek.

Pont ez lehet a kulcs mindkét szónál,  a TAGOLÁS !   Tök mindegy hogy CIKK,  ujjperc,  részecske,  ízület, névelő, időpont,  szakasz,  törvénycikkely vagy az érthető  beszédről  van szó,  a kifejezés  egyesít  mindent egy zászló  alatt.    Mind az EL(?)TAGOLÁS  amiről szólnak.     Az ARTICULO szó  a bizonyíték hogy  az  ARTICULUS  és az  ARTIKULÁCIÓ  (eltagolás)  összeköthetőek...

Előzmény: kitadimanta (3613)
kitadimanta Creative Commons License 2024.09.15 0 0 3614

Nincs hozzáfűznivalóm, így jó, ahogy van...

Előzmény: Igazság80 (3612)
kitadimanta Creative Commons License 2024.09.15 0 0 3613

"Sokszor írtam már erről,  legutóbb a COL (cul) kezdés kapcsán  soroltam egyazon hanghármasra írt,  de ettől függetlenül mégis  teljesen különböző  szavakat"

A magyarban sincs másképp:

kolostor, kolbász, koldus, kolomp, kolonc... 

Egy idegen számára még ezek is teljesen különböző jelentésű szavak:

kerek, keres, kereszt, kerít, keret, kering, kerge, kerget, kerül...

Amikor egy gyökhöz különböző toldalékok járulnak sokszor változik meg a felismerhetetlenségig a toldalékolt szó jelentése a gyökhöz képest.

Ehhez még az is hozzájárul, hogy mi a latin szónak nem a szó szerinti, pontosabban a gyök/toldalék szerinti fordítását olvassuk, hanem az egész szó magyar megfelelőjét, így még az sem derülhet ki, hogy valójában milyen jelentése alapján van a COL gyök az adott szóban.

Ahhoz, hogy legyen esélyünk  megérteni mit is jelentenek egy konkrét szó alkotóinak jelentései, nekünk kell ezt a gyök szerinti fordítást megtenni.

Ti. akkor az is kiderül, hogy sokszor nem is COL, hanem csak CO gyök van a szó elején, és az L hang a következő szóelemhez tartozik.

- COLENS = díszítő, művelő, gondját viselő, ápoló, azaz valamit "karbantartó" jelentésű.

A szó bontása azonban CO-LENS, ahol a CO- gyök össze(köt) jelentésű, a LENS pedig gyűjtő. Összeolvasva (gyök szerinti jelentése) összeszedő. Ugye, a művelő, díszítő, karbantartó összeszed szétesett dolgokat, vagy eleve összerak valamit, díszít..

- COLLATO = együtt, közösen jelentésű szó.

Felbontva COL-LATO, ahol a COL össze, együtt jelentésű, a LATO pedig körzet, kerület, valaminek a széle. Összeolvasva: együtt többen.

- COLLICULUS = dombocska,  a  COLLI=domb. Ez utóbbi lehet továbbképezve, alakítva.

Ennek felbontása: COL-LI, ahol a COL össze, együtt, a LI kissé bizonytalan, de jó eséllyel kicsi jelentésű. Összeolvasva kis hegy lehet.

A CULUS a Finály szótárban segg jelentésű, máshol far, altest, viszont a COL-LICULUS-hoz közeli szó a CU-LICULUS, ami szúnyogocskát jelent.

Itt kell megjegyeznem, hogy a latin nem ragozó nyelv, így a bontás többnyire meglehetősen bizonytalan. Ahhoz, hogy a flektáló nyelvre jellemző alaki változásokat is megértsük, behatóan kéne ismerni a nyelvet, ugyanis az eredeti gyök jelentős alaki változásokon esik át, nehéz megtalálni az eredeti hangzást.

A keresést az is megnehezíti, hogy a szótárakban nem található meg az egyes szóelemek jelentése, azokat más, az keresett szóelemet tartalmazó szavakból lehet  (esetleg) jó közelítéssel kihámozni. Ez még akkor is nehéz, ha egyébként jól lehet bontani egy latin szót. Pl

ARTI-CULUS=ízület, bütyök, csomó, időpont, pillanat, rész, szakasz törvénycikk.

ARTI=baj, szorosság, szorult helyzet, szűk hely, tolongás, zavar

CULUS= segg, far, altest.

Az ARTICULUS szóba az ARTI jelentését nagy üggyel-bajjal még bele lehet látni: hiszen az ízület, csomó pillanat valóban egy szűk hely, de a CULUS=altest jelentése miként illeszthető bele, az már egy húszforintos kérdés.

Összegezve azt tudom mondani, számos esetben viszonylag könnyen azonosíthatók a szóelemek, és azok más szavakban is rendre hasonló jelentésűek, míg más elemek  vonatkozásában nehézségbe ütközik a szavak jelentésének különbözőségéből. De ez a magyar nyelvre is igaz: kerék, keres, kerítés, kertel, vagy kar, karó, karcol, stb...

Előzmény: Igazság80 (3611)
Igazság80 Creative Commons License 2024.09.15 0 0 3612

Itt csak az utolsó bekezdésre :    Nyilván ha elfogadjuk a KITÚR---KOTOR   közösítést akkor  ugyanúgy bontjuk mint a KITÚR szót.  

Akárhogy nézem, a T_R  váz  a legtöbbször a TÉR/TERÜLET  fogalmához  kötődik összességében.  Ha ige a szavunk,  valamiképp ezt változtatja,  módosítja meg,  valami ezzel  fog történni. 

Ez persze még egy tág fogalom,  a sok pontos hangalak  fogja megmutatni hogy  egészen pontosan mire is gondoljunk.   TOR is ugyanúgy a TÉR/TER(ület)  szava,   ha önálló egységként szerepel a szóban akkor  a Cz-F  TOR (1)   valamelyest érzi ezzel a "rakás"  és "halmaz"  megközelítéssel.  Ő nem beszél TÉR/TERÜLET alapértelemről,  de ez végül is annak egy  nagyobb szelete...

Előzmény: kitadimanta (3609)
Igazság80 Creative Commons License 2024.09.15 0 0 3611

Sokszor írtam már erről,  legutóbb a COL (cul) kezdés kapcsán  soroltam egyazon hanghármasra írt,  de ettől függetlenül mégis  teljesen különböző  szavakat.    Most ezzel csak az a lényeg hogy  a latin nyelv kezdőhanghármasa  mögött sokféle egyáltalán nem is közösíthető és összetartozó  szó lehet...

Előzmény: kitadimanta (3610)
kitadimanta Creative Commons License 2024.09.15 0 0 3610

"A latin  nyelvet ne úgy nézzük mint a magyart,  egy azonos kezdés mögött  sok minden lehet egyszerre,  és ezért írtam rá  nemrég példákat hogy lássuk ezt."

Bocs', de Te próbálod bizonygatni, hogy a latin nyelv tele van magyar eredetű szavakkal...

Én soha nem állítottam ilyet, max. annyit, hogy mindkét nyelv valamikor egy tőről fakadt, s ennek köszönhető a hasonlóság, és persze a szétválásnak a különbözőség is.

Add meg a hozzászólásod számát, hogy lássam, mire gondoltál pontosan.

"Hiába kezd azonosan  egy  csoportnyi szó,  náluk ez egyáltalán nem azonos  alap,  nem úgy mint a magyar nyelvben ez következetes többnyire..."

Írj rá néhány példát, mert nem tudom, pontosan mire gondolsz. (nem emlékezhetek minden felsorolásodra, amit eddig írtál)

Addig is általánosságban elmondhatom:

- A latin nyelvekben is kb annyira következetes, mint a magyarban és kb. annyira lehet eltérő, mint a magyarban.

Az előbbire jó példák az EN- IN- valamint az EX- előtagok.

- A latin nyelvekben az előtag(ok) jelentése rendszerint sokféle, mert az előtagnak mint ősgyöknek (hangnak) is számos jelentése volt, és ezek a nyelvek nem pontosították ezek jelentését. A jelentés pontosítását a követő gyökre és/vagy a szövegkörnyezetre bízták. Pl. az angol nem tesz különbséget a ba- és ban- között, mindkettőre az IN előtagot használja,  az a szövegkörnyezetből fog kiderülni, éppen melyik jelentése lesz érvényes.

Persze, mi sem pontosítottunk minden előtagot, viszont a használatát úgy korlátoztuk egy szűkebb jelentéstartományra, hogy más előtagokat is használunk, amennyiben más jelentésű kifejezést akarunk elérni. lásd a ba-, ban- előtagokat.

Előzmény: Igazság80 (3608)
kitadimanta Creative Commons License 2024.09.15 0 0 3609

"Meg az erőhatás belemagyarázás is indokolatlan.   Már mint a valódi hangalak miértjére nem ez ad  magyarázatot"

Alapvetően egyetértek azzal a kiegészítéssel, hogy az erő kifejtés szükségszerű velejárója a kotrásnak, túrásnak, és ezt az R hang jelzi is. De, mint írod, itt nem ez a lényeg.

"A szó egyszerűen a KITÚR  fogalmából érthető meg.  KITÚR  és  KOTOR,"

Így van, a két gyök feltétlen rokonságot mutat. Jól látod... Még a szavak alkotói külön-külön is rokoníthatók.

"minket most az  érdekel hogy  mi  magyarázza meg a konkrét hangalakot  ,  azt hogy  KOTOR."

Illetve az, hogy a KOTOR szó bontása hogyan is nézhet ki: KO-TOR, vagy KOT-OR?

És a korábbiakra is gondolva, mi a TOR gyök jelentése többek közt a kolos-TOR, TOR-ony, stb szavainkban.

Előzmény: Igazság80 (3607)
Igazság80 Creative Commons License 2024.09.15 0 0 3608

Figyelj,  nem győzöm újra és újra hangsúlyozni :   A latin  nyelvet ne úgy nézzük mint a magyart,  egy azonos kezdés mögött  sok minden lehet egyszerre,  és ezért írtam rá  nemrég példákat hogy lássuk ezt. 

Hiába kezd azonosan  egy  csoportnyi szó,  náluk ez egyáltalán nem azonos  alap,  nem úgy mint a magyar nyelvben ez következetes többnyire...

Előzmény: kitadimanta (3605)
Igazság80 Creative Commons License 2024.09.15 0 0 3607

"Minden szót külön meg kell vizsgálni"  

Ezzel egyetértek,  én is mindig ezt hangsúlyozom. 

De a KOTOR  szavunknak etimológiai (hangtani) értelemben semmi köze semmiféle rontáshoz meg  ilyen belebeszélt  "Ro"  ősgyökökhöz.  Meg az erőhatás belemagyarázás is indokolatlan.   Már mint a valódi hangalak miértjére nem ez ad  magyarázatot. 

A szó egyszerűen a KITÚR  fogalmából érthető meg.  KITÚR  és  KOTOR,  most is az a jelenség van,  amikor egy létező kifejezés adja az alapot egy másik szó képzéséhez egy másik akcentussal megnevezve. 

Az már mindegy hogy ezt a kotrás fogalmát most akárki a  bottal,  földdel,  lapáttal, ásással,  erőhatással,  kaparással  hozza összefüggésbe,  ez annyiból teljesen érdektelen hogy  minket most az  érdekel hogy  mi  magyarázza meg a konkrét hangalakot  ,  azt hogy  KOTOR. 

A KITÚR fogalma,  aki  KITÚR  bármit bárhonnan az KOTOR ,  a közeli hangalakok eleve szinonimák,  egybevágó jelentéssel...

Előzmény: ketni (3603)
kitadimanta Creative Commons License 2024.09.15 0 0 3606

"A kotor pl. kot-or felbontású, nem ko-tor."

Lehetséges, de akkor a KOT gyököt kell példaként említened bizonyítéknak, a bemondás kevés.

A ko-tor nem tűnik hibásnak:

A TOR/TÚR hasonló jelentésű gyökök. Pl. TORlasz, és a TORol, TORtúra is valamilyen torlaszféle, akadályféle jelentést hordoz, amit összetúrtak őseink.

A KO-TOR olvasata lehet valamilyen darabos, KÖves, KAvicsos dolgok túrása, kotrása.

Előzmény: ketni (3603)
kitadimanta Creative Commons License 2024.09.15 0 0 3605

"Az  --EN  ragunk  nem belülre mutat hanem annyit hogy  X  dolog Y  terület-ÉN  van,  nem mindegy hogy ott van a doboz-ON  amit keresünk,  vagy a doboz-BA-N  BE-nne van mondjuk."

Tök igazad van, én is ezt mondtam. Viszont a latinban a ENTRE/ETER szóban ott van második tagként a TÉR, így a kettő (EN- és -TÉR) már kifejezi a bennlévőséget.Összeolvasva:

Valaminek a helye a térben van, azaz benne a térben. (Igaz, van játszótér, meg köztér, de a tér mégsem egy sík felület, így szükségszerűen annak a valaminek a térben kell lennie.)

Legalábbis szerintem.

"Amúgy az EX kezdet mögött sok más is van,  de itt az igekötő MEG + SZ  van kezdésnek, azaz a GSZ hangkapcsolat került átírásra egy X  formájában.    EXARIDUS----MEGSZÁRADÓS,  szépen rímelnek is  és egyet is jelentenek."

Ezt elég nehéz magyarázni, mivel a magyarban a G hang az előtaghoz tartozik, az SZ hang pedig az utótaghoz. Ezt az ókori latinoknak (bármilyen néphez is tartoztak, pláne, ha rokonaink is voltak közöttük) pontosan tudniuk kellett.
Én abból indulok ki, - mint a BENTRE esetében, hogy itt is az első tag (az igekötő) EG a latinban kapott egy SZ hangot, s így EGSZ, vagy EKSZ gyök jött létre.

Ez csak egy feltevés, koránt sem vagyok benne biztos. mivel még nem tudom, hogy az M hang miért nem szerepel benne, gyanítom, soha nem is volt a gyök elején, ez majd kiderül....Rajta vagyok a szeren...

Mi bonyolítja a kérdést?

Három dolog is:

- Az EX (EKSZ, vagy EGSZ) rengeteg más latin szó előtagja, jól definiált jelentéssel.

- Az EX gyöknek nincs magyar megfelelője, a latinban elvonást, valamiből való kiáramlást jelent, a magyar MEG gyök viszont ennek éppen az ellenkezőjét jelenti.

- és a második tag, az ARIDUS. Ti. ez egy önálló szó a latinban, általánosságban "valaminek a  hiányát" jelenti: kiaszott, sivár, sovány, üres, szomjas, száraz, hús- és nedv nélküli.
Ez megfelelne a mi SZÁRADÓS szavunknak, viszont hiányzik a kezdő SZ hang, ami a SZÁR gyök elengedhetetlen alkotója. Enélkül marad az ÁRADÓS szó, ami viszont éppen az ellentéte a hiányos dolgoknak, amik nem tudnak áradni.

Ez a szó sokkal keményebb dió, mint az ENTER, ahol a második tagnak (is) van magyar megfelelője. Itt viszont se az első, se a második tag nem stimmel...

Itt valamilyen más megoldást kell keresni.

Előzmény: Igazság80 (3604)
Igazság80 Creative Commons License 2024.09.15 0 0 3604

Az itt leírtak felével egyetértek,  most nyilván a másik felére  írok : 

Egészen komoly   latin szólistám van már,  és  jellemző sok más esetben is a kezdőhang elhagyása,  vagy annak átírása.   Ugye elég csak annyit mondani   DATA  és ADATA,  de sok ilyet írtam már le. 

A BENN  fogalmánál is ilyen,  a belsőséget kifejező  gyökszó magyarul megkerülhetetlenül a  BE,   ez mutat valaminek a BElsejébe.   Az  --EN  ragunk  nem belülre mutat hanem annyit hogy  X  dolog Y  terület-ÉN  van,  nem mindegy hogy ott van a doboz-ON  amit keresünk,  vagy a doboz-BA-N  BE-nne van mondjuk.

Egy ragozott ősnyelv  van már megváltoztatva.   Egyébként is csak gyökszavakkal még  lehetetlen volna kommunikálni értelmesen,  mert azok még önmagukban tág fogalmak nagyon.  

Azt mondom hogy  EXARIDUS :   szikkadt,  száraz   --------  De mi a szavunk?...   Teljesen felismerhető és magyar nyelven.  MEGSZÁRADÓS  !    És látható hogy az átíráson felül itt is lemaradt  a  kezdőhang. 

Amúgy az EX kezdet mögött sok más is van,  de itt az igekötő MEG + SZ  van kezdésnek, azaz a GSZ hangkapcsolat került átírásra egy X  formájában.    EXARIDUS----MEGSZÁRADÓS,  szépen rímelnek is  és egyet is jelentenek.  

Egy ragozott ősnyelv van már megváltoztatva.  Van itt igekötőnk,  a MEG + a SZÁR  szó  már SZÁR+AD  formára van képezve.  Erre jön rá a melléknévi képzésünk az --ES      A GSZ hangkapcsolat indokolja jelen esetünkben  az X hangot,  a kezdőhang  lehagyása  nélkül  szinte  mindenki felismerné a két szó egyezését,  ha visszahelyezzük  akkor (M)EXARIDUS  lenne a szavunk.  

Nem egy ősgyök nyelv válhatott szét hanem már egy ragozott és fejlett...

Előzmény: kitadimanta (3600)
ketni Creative Commons License 2024.09.15 0 0 3603

A szavaid felbontásával baj lesz.

A kotor pl. kot-or felbontású, nem ko-tor.

Ebben az esetben az -or végződés a "Ro" ősgyök, ami az erőbehatás ősgyöke, mint itt a rontásé.

Minden szót külön meg kell vizsgálni, nem lehet a látszat alapján megítélni.

Előzmény: kitadimanta (3589)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!