Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
113 lótusz alanyom volt leveles. 80-90%-s fagykár érte gyakorlatilag lefagytak az összes levelek.Azon gondolkoztam megvárjam-e hogy kihajtanak vagy megpróbáljam beoltani. Az utóbbit választottam mert
2 sokkot már nem bírnának ki.Íme az eredmény 54 db biztos eredés.20 db még függőben van. Várják az átültetést.Ilyen esemény után nagyon jó oltási eredménynek tartom.Én minden növényt V oltással oltok géppel.Szigetelőszalaggal és paraffinozva.
Koszonom a valaszaitokat. A fagyerzekenysegukkel tisztaban vagyok, szerzek majd hibrideket is!deli oldalra, a fugefa/bokor kornywkere rakom az eddigi szerzemenyeket, a fuge 3-3,5m magas, tobb evig vagdaltuk vissza, elfagyast nem igen figyeltem, akadhatott eset, de -15-18 is alig emlekszunk a kornyeken, nem hogy nagyobbra. A tavaszi fagy lehet nalunk nagy veszely. Az oltasra elhittem a kertesznek, hogy ketto! Vetelkor neki ezt mondtak , a foldszintel egyvonalban az a nagy gomboc normalis?gombolyu vastagodas.
Hogyan lehetett egy ilyen vírusgyanús oltást készíteni és ezt még el is adni.Az ilyen kitüremkedő göcsörtös oltás akkor keletkezik ha fertőzött -szennyezett késsel oltanak.
Csak az alsó az oltás. A felső "görbület" egy esetleges sérülés, vagy fagyás utáni visszavágás lehet.
Úgy gondolom, hogy egy alsó rügy, vagy egy alvó rügy hajtott ott ki!
Ez látszik is a sebkezelésből. Nincs körbekenve azzal a fekete trutyival (amit jellegzetesen az olaszok csinálnak) hanem csak a felülete lett bekenve...
Én csak egy oltási helyet látok. Az első képen, a cserép sarkával van egy vonalban.
Hogy milyen mélyre az nem egyszerű.
A kertészeti egyetemen (és a hozzá tartozó oltvány árusítóhelyen) azt mondják, hogy semmiképp ne kerüljön az oltási hely a föld alá. Az oltási hely és csonk potenciális fertőzési pont a gombabetegségek számára.
Ez hagyományos, téltűrő gyümölcsfajtákra vonatkozik.
Ha a környezeti feltételeknek nem megfelelő fajtát ültetsz, pl nem megfelelő hidegtűrésű olasz datolyaszilva fajtát, akkor nagyobb veszély lehet az elfagyás, mint a gombabetegség.
Én már inkább föld felszínéhez vagy fölé rakom az oltási helyet.
Inkább fagyjon ki, minthogy minden télen-kora tavasszal idegeskedjek az elfagyás miatt. Mondjuk én a "megfelelő fajtaválasztással" kezdeném a telepítést. Az ukrán téltűrő fajhibridek megfelelőek az ország nagy részén, még az alföldön is. A mediterrán fajták, csak kedvező mikroklímájú helyen telepíthetőek biztonsággal.
Én ültetésnél abból indultam ki amit (Harc Endre) az eladó mondott. Az oltás 10 cm legyen a földben. Ha elfagana, akkor a nemes rész tudjon újra indulni.
A képeidet elnézve, aktuális nemes rész az utólsó oltás után (2) van.
Tipo. Este toltok fel kepet. Kerlek adjatok majd tanacsot, hogy ket oltas miatt az ultetesnel mire kene figyelni, az elso oltas lent legyen vagy a fold felett?
A szlovákoknál/cseheknél van egy (hibrid) fajta, amit nem simán virginiai alanyra oltanak, hanem talán kaki közbenoltással.
De a te esetedben inkább arra gondolok, hogy sikertelen oltás után maradt egy csonk az alanyon, azalatt jött egy hajtás és később a hajtásra oltottak. A végeredmény, hogy két csonkot látsz, mintha 2 oltás lenne.
Valaki kicsit kifejtené jobban ezeket a csoportosításokat?
Fejben ott tartok, hogy az általános lótusz alanyra oltott (nem szakértői köztudatban levő) fajták általánosságban a sokkal fagyérzékenyebbek. Valamint, hogy a lótusz gyorsabban indul tavasszal, gyorsabban növekszik a fa, előbb fordul termőre nagyobb a gyümölcse. És hogy a virgyiniana alanyra oltott fák ennek az ellentétei: (ez által kevésbé viszi el a késői fagy tavasszal, kisebb gyümölcs, lassabb fejlődés, későbbi termőre fordulás, esetleg rövidebb ideig lehetséges az eltartásuk?)
A többi már mind ködös, miből származnak ezek a hibridek, keresztezések, vannak e általános jellemzők, mit kellene tudni róluk?
2020-ban hol tartanak a kertészetek egyébként az alany+nemes variációk és a hibridek árusítása terén?
Lekvár készítéshez nektek melyik fajták váltak be a legjobban? (vannak-e előnyösebb vagy hátrányosabb fajták lekvárfőzés tekintetében)?
Eddig elvan ültetve a házfal körül 1-1 chioccolatino, jiro, megpróbálok beszerezni egy tipot nemsokára. Úgy kalkulálok, hogy még max. 2 fa férne el (védettebb helyen, fal mellett, családi ház). Valahogy ízben, tulajdonságokban eltérőbbeket kéne tennem. Persze már nagyon várom, hogy ezeknek a gyümölcseit megismerjem, de nagy konténerrel még csak most kerültek ki a szabadba, talán jövőre lesz rajta pár csemege. Még erősen gondolkozom a vaniglián, a füge mellett van egy nagyon tuti terasz(földszint+emelet is teraszos) menti rész, a déli oldal közepe szó szerint, ahova a meleg áramlik rendesen, a főbejárat is ott nyílik. Az állítólag sütőtök "ízszerű" costata kicsit kilőve, de lehet megkéne kóstolnom egyszer, mielőtt vakon döntök. A "boltban" népszerű royo brillante jöhetne esetleg szóba, vagy a japán fajták, egyéb európai lehetőségek? olyan fa kellene, ami nem nő 8-10 méter magasra, inkább a compakt 4-6 méter.
A fagytűrőbb hibrid fajtákat tenném a némi védettséget élvező, szomszéd háza és a mi házunk közé esve, kerti részbe. Ez majd egy másik csapásirány lesz az érdeklődésemet tekintve.
Olvasgattam itt már Nikita's Gift, Rossyenka... félékről.
Felsorolnátok kisebb összesítésként fagytűrő hibrid /és fagyérzékeny délibb fajtákat?
Utánuk ovlasgatok akár itt fórumon vagy google. :)
Szia! Ha egy picit visszaolvasol, akkor látod, hogy rengeteg fa járt így, de nem a téli, hanem a későn bejött tavaszi fagy miatt. Ami nem csak az amúgy is érzékeny kákit, hanem más nálunk honosabb fajta fákat is igencsak meggyötört.
Az ágak visszavágásával várhattál volna, sok alvórügy kihajt május vége-júniusig. Nálam pl. egy halottnak hitt Nikita indult meg a múlt héten.
Amúgy ha kákid van, az egy lottó minden évben és erre fel kell készülni. Nem igazán való a mi időjárásunkra, így csak a szerencsén múlik, hogy megmarad és jól terem-e a következő évben. Ennek tudatában tartsd meg, vagy váltsd le. Valóban előfordulhat, hogy több évben elfagy, és nevelheted újra a koronát, vagy nem terem, mert a tavaszi fagy miatt lefagynak a rügyei...
sziasztok kérdés tavaly tavasszal vettem egy "melo" fajtájú kakit .Tavaly minden termést eldobott ez nem gond mert fiatal fáról beszélünk ,de idén (nem is volt kemény tél) amit tavaly nőtt most odáig vissza fagyott sőt a régebbi ágakig is elért a fagyás.Most idén semmi virág és eltorzult lett a koronája mert vissza vágtam a fagyott száraz ágakat.Ha igy haladunk minden évben elfog fagyni ?Kiszedjem és kukába dobjam? Másik fajtával próbálkozzak? Teljesen tanácstalan vagyok segitsetek.....Köszi
Arra is gondoltam, hogy meg kellene "piszkálni" kicsit a gyökereket a földlabda szélén, lerázni kis földet, vagy megvagdosni, de ezt nem mertem megcsinálni előzetes rutin/tapasztalat nélkül. Szerintetek mi lett volna jó ötlet? Valaki tapasztalt konténeres fa átöltetést fél 1 évvel később?, akkor meséljen mit látott :)
Olvastam a khakis forumokon, hogy a konteneres khakik nehezebben indulnak meg kiulteteskor, es egy szabadgyokeres hosszutavon akar le is hagyhatja, mert az hiszik meg,hogy a foldlabdaban vannak. Elkezdtem nagy erokkel korbe asni a cioccolatinomat, mert ugy dontottem, hogy ha mar iden elultettem rossz helyre ket honappal ezelott, aztan visszafagyott, megmetszettem kb. 2 hete es virulva hajt mar, mindent tul kell eljen ez az eros fa. (Valaki nyugodtan javasolta az atultetest, masok a jovo tavaszt ajanlottak). Hatalmas foldlabdaval keszitettem elo az ovatos kiemelest, es mikor felakartam emelni vagy oldalra donteni egy foliara a labdat, lejott a fold a regi foldlabdarol oriasi darabokban! Sertetlen volt, a gyokerek gyakorlatilag meg meg sem mozdultak 2 honap alatt, ahogy odatettem, ugy vettem ki ! :) remelem jol dontottem, ugy ereztem most kell kapjon meg egy stresszt( ha egyaltalan az lesz igy neki, mintsem jovore). Egy fam se kapott marhatragyat a tavaszi faulteto fellangolasomra. Terdmagassagig volt a godor ha belealltam, 40literes obis erett marhatragyat hasznaltam. A godor legaljara szortam egy jo adagot, ami kb a foldlabda magassaganak a 2-3x melyebben volt. Aztan visszatemettem a godor egy reszet. Ahogy a foldlabda 1,5-2x esenel jartam, szinten szortam de mersekletesebben. Aztan elerve ujabb temetessel kb a gyokerzet aljat, kicsit hintettem a tragyabol, es arra fokuszaltam, hogy a godor szeleihez, atmeroben szorjak tapanyagot, az oldalra terjeszkedo jovobeli gyokereknek. Mondanom se kell , atmeroben is astam 3x nagyobb godrot. Alapos ontozes ment folyamatosan a lepesek kozott. kupacoltam nagy korben a torzs korul foldet, ami a vizet a torzs korul tartja, annak szelere is hintettem az erett anyagbol, hogy a viz bemossa. Hozok kepeket ha jobban raerek, egy Jirot is szereztem es a helyere kerult o is :)
Én tervezek oltott meszet szerezni majd a néhány öregebb fámra (Körte, alma). Később pedig a kifejlődő fiatalabb példányokra, vagy már most érdemes belevágni a szabadgyökeresek, konténerese ültetett fák meszelésébe?
tipikusan ez volt a reakció!!, hogy "jajj de jó a vaniglia, személy szerint ez és a tipo a legjobb, mert a kertészetben tavaly ettünk 1-2 termést", és azt a 2 fát ajánlotta, ami a legnagyobb volt, bokrosodott felül, néhány gyümölcsre utaló jellel. vezérág satnya, kijelölés által lehetett volna egyet nevezni, ha körbe lett volna metszve, alaposan visszavágva a vézna ágacskákat....
örülök a szakmai vitátoknak, és kíváncsian várom az érszrevételeket, eredményeket.
Friss:Egy másik kertészet (Nr kertészet Kaposfőn, somogy megye) ezt írta:Datolyaszílva van nagy termő méretben 15.500 ft A nagy konténeres lótusz szilva alanyra van oltva. Tipo es Jiro fajta
Fiatal példány: 3550 ft.. A kicsik dugvany szaporitás jiro fajtáról.
Másoknak is szívesen mutatom ezeket, mert Jánossal és diospyrossal privibe felvettem a kapcsolatot ezekkel.
A kezdők szerintem sokat tanulhatnak a válaszaitokból, hogy mire figyeljenek vásárláskor!!
Azért gondolom, hogy magyar oltvány mert magyar cimkével vannak ellátva az oltványok. Az alany pedig azért gyanús, mert apró göbök vannak kérgén ami a kákira jellemző. Lótusszilva kérge síma.
Képpen jól látható, hogy nagyon hasonló az alany és a nemes kérge.