A tükrös deritőszerröl érdeklődnék,hogy kell használni,azt írja,hogy fejtés után 2 nappal hozzá kell adni,azt szeretném kérdezni,hogyha lefejtem a seprőröl azt kell kénezni? És utánna mikor hozzáadom a tükröst 10 nap után ismét lefejtem,akkor is kell kénezni?
Annyit még kiegészítésként, hogy 5 liter tiszta Bíborkadarka, egy hektó halványabb, "pirkadt" vörösbort erősen színez, ha valakinek az a vágya, hogy sötétebb színű legyen a bor.
Azt nem tudom, hogy mitől Kadarka a bíbor, de van egymás mellett bíbor és normál Kadarka tőke. Amíg a termés meg nem érik szinte megkülönböztethetetlenek ( de szép szó) egymástól.
Gondolok a növekedési erélyre, a levelekre, a betegségre, a fagyra való fogékonyságra érési időre stb.
A kadarkát szokták kopaszra metszeni, mert az agyból jövö hajtások is termékenyek, ez talán segíthet a fagyérzékenység ellen. (Nem tudom, a bíborkadarkának mennyi köze van a kadarkához).
Ha érzékeny a gombabetegségekre, akkor mindenképpen törekedni kell a szellös, vékony lombozatra, arra, hogy a fürtök ne érjenek egymásra, ami hozza magával a terméskorlátozás kényszerét.
Kétségtelenül hatékony, ezt meg tudom erősíteni, de a fajta rendkívül macerás. Fagyérzékeny, hajlamos az összes gombás betegségre, többnyire 1-2 héttel előbb érik a vörösboros szőlőknél (pl. Cabernetek, Merlot...) és ha tovább hagyod a tőkén szinte lehetetlen a rohadás ellen megvédeni.
Amennyiben mégis minden összejön, már néhány kiló is szemmel látható eredményt ad mázsánként.
Én kifejezetten a sötétvörös színű bort szeretem ezért használom az említett fajtákhoz is.
Jó,jó,jó,tudom hogy nem vörös,valszeg a sillerbe fogok belenyugodni,azt még talán eltudom fogadni. Egyébként a haver szerint(Aki öreg borász), ahhoz képest hogy első borom,nagyon finom lett.
Ne haragudj, de a vörösbor azért vörösbor, mert megfelelő fenolos érettségben szeded, majd héjon kierjeszted. Ezzel végbemennek bizonyos folyamatok, amik kioldanak a héjból ízanyagokat, polifenolokat, a tannin segít a színanyag megkötésében. Ha ez nem történt meg, akkor te színezheted, az ízben sose lesz igazi vörös. Házasítással se igazán, bár ha elég nagy adaggal házasítod, segíthet. De itt meg bejön az, hogy vajon milyen a sava? Lement az almasav már? Ha nem, akkor nem biztos, hogy olyan vöröst kapsz, amit szerettél volna. Miért nem hívod sillernek? Nálam idén szinte csak az készült, nem voltak vöröshöz megfelelőek a savak (na jó, Pinot Noirból lett vörös, de az meg inkább silleres ;-) )
Az igazság az hogy nem is vörös, csak úgy 1/3 othello, azt 2napig áztattam,aztán mivel sikerült túlkénezni,lett egy rozé. Na, azt meg divat ide-oda, nem csipem. Lehet hogy gyöpös gondolkodás,de Nekem a bor az fehér vagy vörös,de inkább az utóbbi. Oké, a havernak van jó festő andré és még nem kénezte. Így cseréltünk 20l-t és azt kevertem a 60 literemhez.
Nem tudom, mennyire szereted a bodzaszörpöt (mármint, ami a bogyóból készült) vörösborral (E-163 számon nyilvántartott természetes élelmiszerszínezék)...
De ott van a vértetü is, az eperfagyi attól lesz piros (E-120 számon nyilvántartott természetes élelmiszerszínezék)
De ha ezek közül használsz valami is, az már nem bor, hanem kutyulmány.
Idén ezt dobta a gép, ne babráld, attól a borod nem lesz jobb, ha mást mutat, mint a valóság - fogyaszd természetesen Mennyi ideig volt a héján egyébként?
(Off: Józsi 50+os. Kemény fickó, jól tartja magát. A nyaka néha nehezen forog, emiatt kell neki "nyakolaj". Szerinte ez sokkal jobb, mint a reumatológiai kezelés. 1,5- 2literes ampullát juttat be pár óra alatt, ami azután stabil, tartós hatást biztosít és olajozottan halad a munka. Bő egy hete ástuk az alapot, tegnap délután végeztünk a vakolassal, holnap szabjuk a szarufákat. Szerintem nagyon jól haladunk!)
On: egy olyan erjeszto teret szeretnék kialakítani, közvetlenül kint a szőlőben, ahol ha kell a hűtést, ha kell a must fűtését is tudom biztosítani. Józsi ha kell, vállalja síremlékek készítését is, de azért nálam sokkal inkább motivált, hiszen a munkánk nemes célt szolgál!
Szerintem ha először csinálsz ilyet, az arra jó hogy jövőre tudsz mihez hasonlítani. Megismered a "logisztikát", látod az elfoglaltság idő és költség igényét. Mivel a szivedett is beleteszed, biztosan jó lesz.
A savat kell belőni, hogy ne legyen "szétesés" és akkor te is építkezhetsz jövő ősszel.
2 hét alatt akkor lenne célom a borkészítés ha folyamatosan lehetne az év minden szakában bort készíteni, így feltudnám gyorsítani a tanulási folyamatot, de ez így nem lehetséges ;-)
A kollektív tudásotok így is nagyon nagy segítség.
Nem is a mostani hétvégi elfoglaltságomnak terveztem a derítést ;-)
December közepéig sok minden történhet...
Valahogy a Mihály elmondása lebeg előttem és az is tiszta, hogy ez egy próba-tétel... vagyis lehet vele tapasztalatokat szerezni ha megbontom majd több részre. Mint tavaly a Zweigelt-tel (kezeletlen, kezelt etc.)
Nálam nincs vizuálisan észrevehető különbség a tartály teteje és csap minták között, még.
A kőművesednek nincs száraz Novembere?
vagy
annyira sz@r melót adtál neki, hogy csak így bírja ki ;-))
Nem tudtam, hogy nem egy savtartó fajta. Bár a Muscat Ottonel, mint egyik szülő, sem igazán az. Ha nincs tervben palackozás, szerintem felesleges dolog a derítés (igen, azt tanították, hogy ilyenkor kell megejteni, mert hogy milyen szépen fejlődik majd tőle a bor, de tapasztalataim szerint nem így van (legalábbis az általam, spontán, minimál beavatkzásos módszernél)). Egyébként a matt beütés normális, akár egy kis oxidáltság is lehet benne, az alapján, ahogy szerezted ;-) .
Másfél hónapos a borod. Nem kell annak még tükrösnek lenni. Én egy hete hajtottam be a pince ablakát, hogy ne legyen olyan hideg és kóstoltam. Nyers még.
Ha szeretnél tiszta bort, a tartály tetejéről tudsz szívni! Ott tiszta, de a savak, ízek még hírül sincsenek a jövő tavaszhoz képest. Szerintem. Kell az idő.
Nálam még a kőműves a tavalyival "dolgozik". Szép egyenes lett a fal, tehát jó a bor!