Keresés

Részletes keresés

szervezkedő Creative Commons License 2020.11.25 0 0 1377

Ami nem öl meg, az erősít.

 

Most nem kerestem utána, de nekem úgy rémlik, 200mg a max érték. 

 

(Tehát teljesen jók vagyunk! Nem?)

:-)))))))

Előzmény: zsorsz (1374)
zsorsz Creative Commons License 2020.11.25 0 0 1376

Jesszumpepi, csilingelőangyalkák!

Előzmény: Barret02 (1375)
Barret02 Creative Commons License 2020.11.25 0 0 1375

Nagyon öli az agysejteket,szabadulj meg tőle mihamarabb :D

Előzmény: zsorsz (1374)
zsorsz Creative Commons License 2020.11.25 0 0 1374

Borom magas kénszintjét(szellőztetés,kénszegény borral házasítás) sikerült úgy 80mg körül belőni(sylvestris),öszkén 195.

Félliterenként iszogatom,ha nem is mindennap. Remélem nem árt?

jaro1979 Creative Commons License 2020.11.22 0 0 1373

Keverd bele a tükröst várj kb. két hetet még letisztul és utánna fejtsd át és akkor tedd bele a kénport.

Előzmény: Csicso8 (1372)
Csicso8 Creative Commons License 2020.11.22 0 0 1372

Sziasztok

A tükrös deritőszerröl érdeklődnék,hogy kell használni,azt írja,hogy fejtés után 2 nappal hozzá kell adni,azt szeretném kérdezni,hogyha lefejtem a seprőröl azt kell kénezni? És utánna mikor hozzáadom a tükröst 10 nap után ismét lefejtem,akkor is kell kénezni?

jános 55 Creative Commons License 2020.11.19 0 0 1371

Annyit még kiegészítésként, hogy 5 liter tiszta Bíborkadarka, egy hektó halványabb, "pirkadt" vörösbort erősen színez, ha valakinek az a vágya, hogy sötétebb színű legyen a bor. 

Előzmény: jános 55 (1360)
Maci_P Creative Commons License 2020.11.18 0 0 1370

A Bíbor kadarka keresztezés, Kadarka, X Muscat bouschet, ami elvben festő szőlő, ami az utódba is öröklődött, úgy tudom.

Előzmény: Falusi1 (1369)
Falusi1 Creative Commons License 2020.11.18 0 0 1369

Jogos és ismert észrevételek.

Azt nem tudom, hogy mitől Kadarka a bíbor, de van egymás mellett bíbor és normál Kadarka tőke. Amíg a termés meg nem érik szinte megkülönböztethetetlenek ( de szép szó) egymástól.

Gondolok a növekedési erélyre, a levelekre, a betegségre, a fagyra való fogékonyságra érési időre stb.

Előzmény: van_Persil (1367)
zsorsz Creative Commons License 2020.11.18 0 0 1368

Akkor ezt lehet "gyalog" művelni?

Előzmény: van_Persil (1367)
van_Persil Creative Commons License 2020.11.17 0 0 1367

A kadarkát szokták kopaszra metszeni, mert az agyból jövö hajtások is termékenyek, ez talán segíthet a fagyérzékenység ellen. (Nem tudom, a bíborkadarkának mennyi köze van a kadarkához).

Ha érzékeny a gombabetegségekre, akkor mindenképpen törekedni kell a szellös, vékony lombozatra, arra, hogy a fürtök ne érjenek egymásra, ami hozza magával a terméskorlátozás kényszerét.

Előzmény: Falusi1 (1366)
Falusi1 Creative Commons License 2020.11.17 0 0 1366

Kétségtelenül hatékony, ezt meg tudom erősíteni, de a fajta rendkívül macerás. Fagyérzékeny, hajlamos az összes gombás betegségre, többnyire 1-2 héttel előbb érik a vörösboros szőlőknél (pl. Cabernetek, Merlot...) és ha tovább hagyod a tőkén szinte lehetetlen a rohadás ellen megvédeni.

Amennyiben mégis minden összejön, már néhány kiló is szemmel látható eredményt ad mázsánként.

Én kifejezetten a sötétvörös színű bort szeretem ezért használom az említett fajtákhoz is.

Előzmény: jános 55 (1360)
zsorsz Creative Commons License 2020.11.17 0 0 1365

Jó,jó,jó,tudom hogy nem vörös,valszeg a sillerbe fogok belenyugodni,azt még talán eltudom fogadni. Egyébként a haver szerint(Aki öreg borász), ahhoz képest hogy első borom,nagyon finom lett.

Előzmény: Maci_P (1363)
van_Persil Creative Commons License 2020.11.17 0 0 1364

Nem is erjesztetted héjon? És vöröset akarsz? 

Mondom, ha bármilyen szinezőanyagot adsz hozzá, akkor az már nem bor, csak alkoholos ital. Lelked rajta.

Előzmény: zsorsz (1361)
Maci_P Creative Commons License 2020.11.17 0 0 1363

Ne haragudj, de a vörösbor azért vörösbor, mert megfelelő fenolos érettségben szeded, majd héjon kierjeszted. Ezzel végbemennek bizonyos folyamatok, amik kioldanak a héjból ízanyagokat, polifenolokat, a tannin segít a színanyag megkötésében. Ha ez nem történt meg, akkor te színezheted, az ízben sose lesz igazi vörös. Házasítással se igazán, bár ha elég nagy adaggal házasítod, segíthet. De itt meg bejön az, hogy vajon milyen a sava? Lement az almasav már? Ha nem, akkor nem biztos, hogy olyan vöröst kapsz, amit szerettél volna. Miért nem hívod sillernek? Nálam idén szinte csak az készült, nem voltak vöröshöz megfelelőek a savak (na jó, Pinot Noirból lett vörös, de az meg inkább silleres ;-) )

Előzmény: zsorsz (1361)
zsorsz Creative Commons License 2020.11.17 0 0 1362
Előzmény: van_Persil (1359)
zsorsz Creative Commons License 2020.11.17 0 0 1361

Az igazság az hogy nem is vörös, csak úgy 1/3 othello, azt 2napig áztattam,aztán mivel sikerült túlkénezni,lett egy rozé. Na, azt meg divat ide-oda, nem csipem. Lehet hogy gyöpös gondolkodás,de Nekem a bor az fehér vagy vörös,de inkább az utóbbi. Oké, a havernak van jó festő andré és még nem kénezte. Így cseréltünk 20l-t és azt kevertem a 60 literemhez.

 

Ez lett.

 

Előzmény: Maci_P (1358)
jános 55 Creative Commons License 2020.11.17 0 0 1360

Bíborkadarka. Eléggé természetes. Hát a beszerzése nem egyszerű, de hatékony.

Előzmény: zsorsz (1357)
van_Persil Creative Commons License 2020.11.17 0 0 1359

Nem tudom, mennyire szereted a bodzaszörpöt (mármint, ami a bogyóból készült) vörösborral (E-163 számon nyilvántartott természetes élelmiszerszínezék)...

De ott van a vértetü is, az eperfagyi attól lesz piros (E-120 számon nyilvántartott természetes élelmiszerszínezék)

De ha ezek közül használsz valami is, az már nem bor, hanem kutyulmány.

Előzmény: zsorsz (1357)
Maci_P Creative Commons License 2020.11.17 0 0 1358

Idén ezt dobta a gép, ne babráld, attól a borod nem lesz jobb, ha mást mutat, mint a valóság - fogyaszd természetesen Mennyi ideig volt a héján egyébként?

Előzmény: zsorsz (1357)
zsorsz Creative Commons License 2020.11.17 0 0 1357

Vörösborom inkább csak schilleres lett, van valami természetes színező ami a színét mélyítené a rubin irányába minden ízromlás nélkül?

szervezkedő Creative Commons License 2020.11.12 0 0 1356

(Off: Józsi 50+os. Kemény fickó, jól tartja magát. A nyaka néha nehezen forog, emiatt kell neki "nyakolaj". Szerinte ez sokkal jobb, mint a reumatológiai kezelés. 1,5- 2literes ampullát juttat be pár óra alatt, ami azután stabil, tartós hatást biztosít és olajozottan halad a munka. Bő egy hete ástuk az alapot, tegnap délután végeztünk a vakolassal, holnap szabjuk a szarufákat. Szerintem nagyon jól haladunk!)

 

On: egy olyan erjeszto teret szeretnék kialakítani, közvetlenül kint a szőlőben, ahol ha kell a hűtést, ha kell a must fűtését is tudom biztosítani. Józsi ha kell, vállalja síremlékek készítését is, de azért nálam sokkal inkább motivált, hiszen a munkánk nemes célt szolgál!

:-))))))

Előzmény: van_Persil (1350)
szervezkedő Creative Commons License 2020.11.12 0 0 1355

Nagyon sok dolgot szeretnél elsőre. 

 

Bor is legyen és tökéletes is legyen.

:-)))))))

 

Szerintem ha először csinálsz ilyet, az arra jó hogy jövőre tudsz mihez hasonlítani. Megismered a "logisztikát", látod az elfoglaltság idő és költség igényét. Mivel a szivedett is beleteszed, biztosan jó lesz.

 

A savat kell belőni, hogy ne legyen "szétesés" és akkor te is építkezhetsz jövő ősszel.

Előzmény: IsKol (1353)
IsKol Creative Commons License 2020.11.12 0 0 1354

2 hét alatt akkor lenne célom a borkészítés ha folyamatosan lehetne az év minden szakában bort készíteni, így feltudnám gyorsítani a tanulási folyamatot, de ez így nem lehetséges ;-)

 

A kollektív tudásotok így is nagyon nagy segítség.

 

Akkor nem siettetem ;-))

Előzmény: naivkezdo (1346)
IsKol Creative Commons License 2020.11.12 0 0 1353

Így van!

 

A pincéből csak "tökéletes" bor kerülhet ki kivéve ha laborba megy.

 

A helyi "kóstolásnak" meg határt szab a gépjármű használata.

Előzmény: van_Persil (1350)
IsKol Creative Commons License 2020.11.12 0 0 1352

Nem is a mostani hétvégi elfoglaltságomnak terveztem a derítést ;-)

December közepéig sok minden történhet...

Valahogy a Mihály elmondása lebeg előttem és az is tiszta, hogy ez egy próba-tétel... vagyis lehet vele tapasztalatokat szerezni ha megbontom majd több részre. Mint tavaly a Zweigelt-tel (kezeletlen, kezelt etc.)

 

Nálam nincs vizuálisan észrevehető különbség a tartály teteje és csap minták között, még.

 

A kőművesednek nincs száraz Novembere?

vagy 

annyira sz@r melót adtál neki, hogy csak így bírja ki ;-))

Előzmény: szervezkedő (1348)
Maci_P Creative Commons License 2020.11.12 0 0 1351

Nem tudtam, hogy nem egy savtartó fajta. Bár a Muscat Ottonel, mint egyik szülő, sem igazán az.
Ha nincs tervben palackozás, szerintem felesleges dolog a derítés (igen, azt tanították, hogy ilyenkor kell megejteni, mert hogy milyen szépen fejlődik majd tőle a bor, de tapasztalataim szerint nem így van (legalábbis az általam, spontán, minimál beavatkzásos módszernél)). Egyébként a matt beütés normális, akár egy kis oxidáltság is lehet benne, az alapján, ahogy szerezted ;-) .

 

Előzmény: IsKol (1342)
van_Persil Creative Commons License 2020.11.12 0 0 1350

Hát, ha jó lenne, akkor többet inna belöle, nem? Mert ki a franc akar gugolós bort inni? ;)

Előzmény: szervezkedő (1348)
Maci_P Creative Commons License 2020.11.12 0 0 1349

Köszi, kipróbálom.

Előzmény: van_Persil (1343)
szervezkedő Creative Commons License 2020.11.12 0 0 1348

Másfél hónapos a borod. Nem kell annak még tükrösnek lenni. Én egy hete hajtottam be a pince ablakát, hogy ne legyen olyan hideg és kóstoltam. Nyers még.

 

Ha szeretnél tiszta bort, a tartály tetejéről tudsz szívni! Ott tiszta, de a savak, ízek még hírül sincsenek a jövő tavaszhoz képest. Szerintem. Kell az idő.

 

Nálam még a kőműves a tavalyival "dolgozik". Szép egyenes lett a fal, tehát jó a bor!

:-))))))

Előzmény: IsKol (1342)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!