Bélám. Logikázzál. Tudom ez a Te helyzetedben nem olyan eccerű, de nem éppen arra a csőre gondoltam amin az USA-ból eljut majd a gáz a gázkincsben amúgy is gazdag Oroszországba. :)
Nem biztos, hogy a Déli Áramlat behozná az árát. A palaolaj és a palagáz úgy tűnik letörte az árakat. Az USA óriási mértékben csökkentette a tengeren túli behozatalát, a saját és Kanada pala olaja középtávon akár nullára viheti a függését a szaúdi olajtól. Venezuela is kellemetlen helyzetbe került, jóformán csak az USA-ban van erre a fajta olajra finomító, és az USA egyre kevesebbet vesz tőle is. Mindezek eredményeként radikálisan esett az olaj ára és a gáz is követi. A szaúdiak könnyen csökkenthetnek, ott olcsó a kitermelés, a bevételüket akarják szinten tartani, ha kell dupla kitermeléssel. Ezzel persze betesznek a többieknek.
Ilyen feltételek mellett a drágábban kitermelhető orosz olaj és gáz, amit messzire is kell szállítani, komoly versenyhátrányba kerül. Hosszú távon a hagyományos piacok (USA, EU) igénye csökken, mert sok az olajpala és gáz. Csak Kína igénye növekszik, erre kötöttek is az oroszokkal valami 30 éves megállapodást. De hogy ki lenne-e használva az EU-ba irányuló újabb vezeték, az kérdéses.
Az USA-t ki a seggem akadályozza meg abban hogy csövet építsen idáig a Balti-tengertől? Senki. Az valóban piaci helyzetet teremthetne? Igen. Hát akkor? Hallottál Te olyanról hogy tervezik? Mert én nem. De azt látom, hogy a gazdasági bérgyilkosai a CIA-nak már itt dolgoznak és a drón fenyegetés tényét pedig ismerjük. Ha nem lesz cső nyugatról és nyugati kényszer hatására beszüntetjük az orosz gáz megvásárlását (a PAKS 2 fejlesztéssel egyetemben) akkor mivel fogunk fűteni?
Én sem szeretem őket, de tudni kell disztingválni. Mindezek mellett egész Európa a NATO társult tagja, tehát logikus hogy az orosz katonai lépéseket ellenségesnek kell látnunk. Nem szeretnék gazdasági alapokon az oroszokhoz tartózni, de aki az utóbbi 20 évet itt élte meg - nem kapcsolat ember és van a mindennapokhoz sütnivalója - az gazdasági értelemben a nyugathoz se szeretne már tartozni. Ugyanis Magyarország a nyugat szemében nem gazdasági partner, hanem csak egy újabb megszerezendő darab föld helyben lakó rabszolgákkal.
Úgy látom hogy ha azt a magatartást másoljuk gazdasági önállóságra törekvés terén, amit az orosztól látunk (és nem elhozzuk azt ide, mert amúgy ők sem jobbak a nyugati "barátainknál"), majd kereskedelmi kapcsolatot építünk mindkét hatalmi tömbbel úgy hogy a NATO társult tagjai maradunk csak akkor kerülhetünk partneri helyzetbe. Minden más eset csak az itt élők rabszolgaságához vezet.
Nem diktálnak semmit. Ott a cső és ha kell a nafta akkor annak van egy ára. Ha a nem kell akkor nem kell megvenni. Az amerikaiak építenek csövet? Mondjuk Lengyelországon keresztül ide? Nem építenek. Ők békés lakosságot bombázni szeretnek drónokról és anyahajókat küldeni ide-oda. Még hogy piaci elvek, meg demokrácia és emberi jogok...
"Nem tudom megmagyarázni, hogy ezeket az alapvető összefüggéseket miért hagyták ki a számításból?"
Nézz rá a forrásra és megtudod. Vagy ha nem érted akkor olvass utána a "fősodratú média" fogalomnak.
Oroszország állítja elő a 8. legnagyobb GDP-t. Nem amolyan pénzszipkázókkal mint mi, hanem saját oroszt tulajdonosi szerkezetű cégekkel és ehhez a gazdasághoz pillanatnyilag a legalacsonyabb adókulcsok is tartoznak, tehát ott is marad ez a pénz. Kicsit megingatják a rubelt? Mond már. A GDP arányos 8% adósságuk erre elment november óta 13%-ra. Nincs a bolygón még egy olyan ország, amelyiknek ennyire jó adottságai lennének. Az orosz gazdaság pillanatnyilag csak a sajtóban kifelé ingatható meg. Amúgy befelé atom stabil és ezzel a visszavásárlós lépésével Putyin csak erősítette azt. De majd a hvg.hu, a 444.hu és társaik majd megmondják nekünk. Már csak arra kellene kapnunk ezektől a médiumoktól egzakt választ, hogy a demográfiai adatokat a Putyini politikának hogyan sikerült rendbe tennie az utóbbi 15 évben ha ott akkora ménkű nagy gazdasági problémák vannak? ;) ...de erre persze nem lesz válasz sosem...